kilimanjaro
Membru Senior
Inregistrat: acum 18 ani
|
|
DELIRUL 1975
 doc v1.0, djvu, epub & mobi
Delirul - un roman eveniment
"Când a apărut, romanul a avut un răsunet nemaipomenit. S-a zvonit numaidecât că este vorba de o comandă făcută de Comitetul Central. O ipoteză, pot să spun, totalmente falsă. Preda nu era scriitorul care să intre în asemenea combinații. Au apărut, apoi, primele reacții internaționale. S-au supărat întâi sovieticii, pentru că Delirul ar fi încercat să reabiliteze figura dictatorului militar Antonescu, s-au enervat, apoi, nemții (mă rog, gazetarii de la Der Spigel), care decodaseră narațiunea lui Preda în același sens. În fine, nici în țară romanul n-a convins toată lumea. I-au fost reproșate erorile estetice lângă gravele erori ideologice. Toate acestea au avut ca efect creșterea interesului marelui public pentru acest roman [...]. Delirul este un roman substanţial, cum am scris la apariţia lui şi cum cred și azi,[...] un roman curajos, cu scene formidabile (povestea de iubire rustică de la început), bine lucrate, uneori foarte subtile (ezitările medicinistei Luchi, sinceritatea ei derutantă) şi, în genere, Delirul mi se pare şi azi, când îl recitesc, o carte care îşi asumă o temă gravă: cum trec trei-patru tineri printr-o mare tragedie a istoriei. Citind-o, cititorul trece, oricum, bine, satisfăcut, gânditor, neliniştit, uneori sedus de profunzimile creaţiei romaneşti din interiorul unei istorii imposibile."
Eugen Simion
Modificat de kilimanjaro (acum 5 ani)
_______________________________________ Honoré de Balzac | Lev Tolstoi | Émile Zola | Nikolai Gogol | Aldous Huxley | I.S. Turgheniev A.E. van Vogt | Mario Vargas Llosa | Marin Preda | I. Goncearov | Carson McCullers | Henry Lawson
|
|