Seven
Moderator
 Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 14 ani
|
|
Să clarificăm câteva lucruri referitoare la DOOM1/1982, DOOM2/2005 şi DOOM2/2010:
În anul 1982 apare Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, cunoscut ca DOOM.
În 2005 apare ediţia a doua revăzută şi adăugită, care se bazează pe Hotărârea Academiei Române din 1993; DOOM2/2005 constituie o reformă ortografică, ce însumează 62.000 cuvinte, cu 2.500 mai mult decât prima ediţie. Această ediţie este denumită de chiar autorii lucrării cu abrevierea DOOM2, timp în care prima ediţie este abreviată DOOM1. Deci ediţia a doua din 2005 este cunoscută ca DOOM2.
În 2010 se reeditează ediţia a doua, care are câteva îmbunătăţiri faţă de ediţia 2005; apar câteva lucruri noi faţă de ediţia din 2005, cum ar fi scrierea legată a unor cuvinte [nicio, nicun... etc etc, câteva noi forme de plural, aceptarea a două forme corecte pentru unele cuvinte, noi reguli pentru despărţirea la capăt de rând etc...].
Aceste îmbunătăţiri/modificări nu schimbă regulile principale din DOOM2/2005, fapt pentru care reeditarea din 2010 nu este considerată ca fiind ediţia a treia, ci tot ediţia a doua, deci tot DOOM2. În concluzie, sunt cunoscute ca DOOM2, atât ediţia din 2010, dar şi ediţia din 2005. Dat fiind că sunt totuşi diferite, pentru a le deosebi, le-am notat DOOM2/2005 şi DOOM2/2010
Am reluat scanarea DOOM2 Ediţie 2010. De data aceasta am benefiaciat de propunerea Inannei şi am introdus în spatele paginii de scanat o bucată de copertă de dosar de plastic de culoare neagră pentru a atenua imaginea textului de pe verso.
Am realizat PDF şi DjVu, ambele în variantă AN [alb-negru] Searchable [care permit căutarea] şi însoţite de Bookmark [semne de carte] arborescente. Fişierele PDF şi DjVu au fost realizate în 3 variante: Varianta 1. – P1 Norme - conţine primele 104 pagini, numerotate cu cifre romane; aceste pagini cuprind Principalele norme ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, Cuvânt-înainte, Notă asupra ediţieie etc. Varianta 2. – P2 Dicţionarul [872 pagini] - cuprinde dicţionarul propriu-zis. Varianta 3. – DOOM2 complet, deci atât partea întâi, cât şi partea a doua [total 978 pagini]
În acest moment definitivez Bookmark [semnele de carte sau cuprinsul fişierelelor PDF şi DjVu].
Am redenumit topicul şi în următoarele două zile am să reorganizez topicul şi să postez linkurle de download pentru DOOM2/2010.
Mai am aproape finalizat "Gh. Bulgăr - Diţionar de Sinonime", Ed. VII, 1995. Sunt în plan de scanare şi alte dicţionare ale limbii române... despre care voi informa la timpul cuvenit
| TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK | | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA | | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY | | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |
|
|