Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
sweet_barbie la Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Mehedinti
cauta Barbat
24 - 46 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Mihail Solohov Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 11 ani
════  TOPIC ÎNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.





      Scriitorul rus Mihail Alexandrovici Solohov, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1965, s-a născut pe 11 mai 1905 în cătunul Krujilin din ținutul Donului. Solohov a studiat la școli din  Kargin, Moscova, Boguchar și Veshenskaia. Își întrerupe studiile odată cu începerea războiului civil din 1918 și la numai 13 ani, se alătură armatei revoluționare în războiului civil din Rusia. Această experienta a fost mai târziu relatată în operele sale.
      Începe să scrie la vârsta de 17 ani. În 1923 publică într-un ziar primul foileton, „Ispatanie” (Încercarea), iscălită Mihail Solohov. În același an îi apare un material satiric intitulat „Testul”, iar un an mai târziu publică prima povestire, „Rodinka” (Alunița). Pentru a se întreține, Solohov prestează diferite munci, ca cea de zidar, docher sau contabil. În această perioadă participă la  activitatea grupării literare „Molodaia gvardia” ( Tânăra gardă ) și publică ocazional. Scrie și publică pe rând o serie de schițe și povestiri, strânse în 1926 în două volume sub titlul „Donskie raaskazi” (Povestiri de pe Don), în care relatează războiul civil.
      În 1924 se întoarce pe Don  și se mută în stanița Vesenskaia, unde începe să scrie romanul „Pe Donul liniștit”. Acest roman îi aduce recunoaștere mondială, fiind considerat o capodoperă a literaturii ruse. Pentru acestă operă Mihail Solohov este distins în anul 1965 cu Premiul Nobel pentru Literatură, iar motivația jurului Nobel a fost: „...pentru forța artistică și integritatea cu care a dat expresie, în epica Donului, unei etape istorice din viața poporului rus”. Din premiile obținute de Solohov se numară și Premiul Stalin pentru romanul „Donul liniștit” primit din partea Uniunii Sovietice și Premiul Lenin pentru „Pământ desțelenit”.
      În următorii ani, Solohov lucrează la romanul „Podniataia țelina” (Pămant desțelenit), apărut în două părti, prima în 1932 iar cea de-a doua în 1960. Tot în această perioada scrie și o serie de povestiri scurte: „Odin iazic” (O limbă, 1927), „Nauka nenavisti” (Știința urii, 1942) și „Sudba celoveka” (Soarta unui om, 1956). Scriitorul rus a murit la data de 21 februarie 1984.


=============
CENTRALIZATOR:
=============

Mihail Solohov - DONUL LINIȘTIT Vol 1 (v.1.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Mihail Solohov - DONUL LINIȘTIT Vol 2 (v.1.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Mihail Solohov - DONUL LINIȘTIT Vol 3 (v.1.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Mihail Solohov - DONUL LINIȘTIT Vol 4 (v.1.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Mihail Solohov - DONUL LINIȘTIT (v.1.0) [Volumele 1-4, formatate într-un singur fișier - 1496 pagini, A5]
     DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Mihail Solohov - POVESTIRI DE PE DON, SOARTA UNUI OM (v.1.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 11 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 11 ani
Mihail Solohov - DONUL LINIȘTIT Vol 1 (v.1.0) [Roman in patru parti]

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

     Original: Tihii Don
     An apariție: 1986
     Editura: UNIVERS
     Nr. pagini: 412

     În mentalitatea noastră de consumatori de deodorante și săpunuri menite a lichida și substitui mirosurile naturale ale corporalității această inhalare a celuilalt pare primară, chiar animalică, dar simțim că aici nu este vorba doar de instinctul împreunării, ci de o verbalizare nereflectivă a sentimentului. Ceea ce ține de spiritual se materializează în Donul liniștit. Atunci când Grigori, în preajma nunții, încearcă să se descotorosească de Axinia, sufletul acesteia „rămase pustiit și sălbăticit, ca un ogor în paragină, năpădit de buruieni și de lobodă”; într-un moment de disperare, când crede că a pierdut-o pe Axinia, Grigori simte că „viața i s-a vestejit”. Erosul istovitor consumă ființa în întregime, pare ceva neomenesc chiar și în mediul căzăcesc atât de apropiat naturii. În primul vârtej al dragostei dintre Grigori și Axinia, „îi mistuia pe amîndoi o văpaie atât de arzătoare și deșănțată […], încât vecinii se rușinau să se uite fățiș la chipurile lor dogorâte de patimă”. Trecută prin sleiri și intensificări, această frenezie a iubirii este marcată de setea de absolut. Spre finalul romanului, când viața lui Grigori pare ruinată, Axinia îl urmează într-o discutabilă încercare de a se salva departe de locurile natale. Dragostea ei pentru Grigori nu are rost și în lumina întregii ei istorii, nu putem s-o bănuim de patetism retoric: „Vezi cum sunt eu? M-ai fluierat ca pe un câine și am alergat după tine. Iubirea și dorul meu m-au făcut așa, Grisenka… Numai de copii mi-e milă, cât despre mine n-am să zic nici «of»! O să te urmez pretutindeni, chiar până la moarte”. Iar moartea urmează peste câteva pagini...

Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 11 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 11 ani
Mihail Solohov - DONUL LINIȘTIT Vol 2 (v.1.0) [Roman in patru parti]

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

     Original: Tihii Don
     An apariție: 1986
     Editura: UNIVERS
     Nr. pagini: 412

     „Ehei, drăguţul babei, Maximuşka! În vremurile de altădată, norodul nu trăia ca astăzi; trăia cu temeinicie, după rânduială, şi n-avea niciun fel de năpastă pe capul lui. Iar tu, dragul babei, ai să apuci o vreme când ai să vezi cum are să se încurce tot pământul cu sârme, iar în cerul albastru vor zbura păsări cu ciocul de fier, vor ciuguli oameni, aşa cum cioara ciuguleşte pepenii. Şi va fi molimă peste noroade, şi foamete, şi se va ridica fratele împotriva fratelui, şi feciorul împotriva lui tat-său. Va rămâne atâta lume, cât iarbă după foc…”
     În acele zile, Marele cartier trăia o viaţă înfrigurată. La reşedinţa guvernatorului din Moghiliov, veneau zilnic ofiţeri din diferite unităţi, bronzaţi de soare şi de vânt, cu bluze de campanie prăfuite pe toate fronturile. Veneau să-şi ofere serviciile; veneau reprezentanţi eleganţi ai Uniunii ofiţerilor şi al Sovietului căzăcesc, veneau solii de la Don trimişi de Kaledin, primul cazac ajuns ataman al Ţinutului Oastei Donului. Mai veneau şi anumiţi civili. Veneau oameni care voiau cu toată sinceritatea să-l ajute pe Kornilov, pentru a ridica pe picioare vechea Rusie, prăbuşită în februarie; dar erau şi alţii, hrăpăreţi, care adulmecau de departe mirosul unei mari vărsări de sânge, care ghiceau mâna fermă ce va tăia arterele ţării şi care veneau în stoluri la Moghiliov, cu nădejdea că vor izbuti şi dânşii să înhaţe ceva întru procopsirea lor. Numele lui Dobrînski, Zavoiko şi Aladin se auzeau mereu repetate la Marele cartier, unde erau consideraţi ca nişte oameni având strânse legături cu comandantul suprem. La Marele cartier şi la statul-major al atamanului de campanie al Oastei Donului, se spunea în şoaptă că Kornilov ar fi prea încrezător, ceea ce a îngăduit oploşirea unui suspect anturaj de aventurieri. În acelaşi timp însă, în cercurile largi ale ofiţerimii domnea convingerea că Kornilov simboliza refacerea Rusiei. Şi toţi aceia care doreau cu patimă această restaurare alergau de pretutindeni sub steagul său.

Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 11 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
      Jos pălăria!
      Aşa cred eu că trebuie să arate un topic.
      E păcat ca astfel de cărţi bune şi foarte muncite să stea la grămadă alături de tot felul de uploaduri, pe cele două topicuri mari cât hangarele Cosmodromului Baikonur.

      Ar fi bine să scoatem cât mai multe cărţi muncite cu răspundere de pe topicurile marcate cu *** şi să le punem pe topicuri de autor, mult mai uşor de urmărit.
      Dacă avem deja două cărţi ale unui autor, cred că putem deschide un topic pentru autorul respectiv.

       


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 11 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 11 ani
Mihail Solohov - DONUL LINIȘTIT Vol 3 (v.1.0) [Roman in patru parti]

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

     Original: Tihii Don
     An apariție: 1986
     Editura: UNIVERS
     Nr. pagini: 444

     Stepa mea iubită! E amărui vântul care se opreşte în coamele iepelor şi armăsarilor din herghelii. Botul uscat al calului este sărat de vânt, şi calul, adulmecând mirosul amărui-sărat, mestecă cu buzele catifelate şi nechează, simţind pe ele gustul de vânt şi de soare. Stepa dragă de sub cerul Donului, atât de aproape de pământ! Râpile şerpuitoare, văile uscate, nemărginita întindere a pănuşiţei, o urmă adâncă de copită de cal, ca un cuib străbătut de iarbă, şi gorganele care stau în tăcerea cuminte, străjuind gloria căzăcească, ascunsă în pământ… Mă închin până la pământ în faţa ta şi, ca un fiu, sărut pieptul tău! O, stepă a Donului, stropită de atâta sânge căzăcesc ce nu se preface nicicând în rugină!
     Totul fusese cântărit şi hotărât în zilele acelea chinuitoare, când se ascundea ca o fiară în bârlogul său de tizic şi când, tot ca o fiară, pândea orice zgomot, tremura la orice glas omenesc. Tot zbuciumul său în cautarea adevărului, toate zilele de şovăieli, de schimburi şi de grele lupte lăuntrice pieriseră, ca şi cum n-ar fi fost. Trecuseră ca umbra unui nor, iar toate căutările lui i se păreau acum zadarnice şi deşarte. Pentru ce să mai gândească? Pentru ce se frământase ca un lup încolţit de gonaşi, căutând o ieşire, căznindu-se să dezlege toate contradicţiile? Viaţa se dovedi zâmbitoare şi nespus de simplă în înţelepciunea ei. I se părea acum că o dreptate adevărată, care să ocrotească pe toţi deopotrivă sub aripa ei, nici n-a existat vreodată. Cu sufletul otrăvit de ură, gândea: „Fiecare cu dreptatea lui şi cu brazda lui!” Oamenii au luptat întotdeauna pentru un codru de pâine, pentru un petic de pământ, pentru dreptul de a trăi, şi tot aşa vor lupta atâta timp cât soarele îşi va revărsa lumina asupra lor, iar sângele cald va mai curge în vinele lor. Trebuie să lupţi împotriva aceluia care vrea să-ţi ia viaţa şi dreptul la ea; să te baţi cu toată tăria şi fără şovăire, iar lupta îţi va da înflăcărarea urii şi dârzenia. Numai să nu pui frâu simţirilor, să le dai drumul slobod, să turbeze în voie. Atâta tot.

Modificat de mastica65 (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 11 ani
Mihail Solohov - DONUL LINIȘTIT Vol 4 (v.1.0) [Roman in patru parti]

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

     Original: Tihii Don
     An apariție: 1986
     Editura: UNIVERS
     Nr. pagini: 491

     Pe tot parcursul romanului, Melehov caută adevărul, încercând să-l găsească în ambele părţi, dar îl aşteaptă o dezamăgire totală. Dezastrele în viaţa lui vin unul după altul: moartea fratelui, ucis de cel mai bun prieten al lui din copilărie, Mihail Koşevoi; moartea tatălui, distrugerea casei, sărăcia; moartea mamei, căsătoria surorii sale cu Koşevoi; moartea fiicei sale şi veşnica frică de a nu fi prins de roşii şi executat pentru faptele lui din trecut. O mare dramă pentru el o reprezintă dragostea pentru două femei, Axinia, soţia vecinului, prima şi cea mai puternică dragoste şi Natalia, soţia lui, pe care a acceptat-o doar după naşterea gemenilor săi. Nici pe una, nici pe cealaltă nu a fost în stare să o păstreze, Natalia murind în urma unui avort, iar Axinia, fiind împuşcată. În cele din urmă, Grigorii se reîntoarce la casa lui, unde din familie au mai rămas în viață sora lui şi fiul.
     Romanul a fost comentat de critica internațională, generând numeroase controverse. Deşi autorul „oficial” al romanului este Şolohov, a fost avansată acuzația de plagiat, un argument invocat fiind acela al vârstei autorului – primul volum a apărut în 1928, când scriitorul avea doar 22-23 de ani, și doar patru clase de școală. Viteza cu care au apărut următoarele două volume, cu o diferenţă de mai puţin de un an între ele, a amplificat semnele de întrebare legate de autorul real al cărții. Unul dintre cei care îl învinuiesc pe Şolohov de plagiat este scriitorul Alexandr Soljeniţîn, care demnstrează contrastul față de celelalte lucrări ale lui, mult mai slabe decât Donul liniştit. S-a vehiculat și ideea că autorul rea ar fi Fyodor Kryukov, un cazac care a luptat de partea Armatei Albe şi a murit de tifos, manuscrisele lui fiind furate şi achiziţionate de Şolohov cu ajutorul socrului acestuia.

Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 11 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 11 ani
Mihail Solohov - DONUL LINIȘTIT (v.1.0) [Vol 1-4]
     DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Volumele 1-4, formatate într-un singur fișier (1496 pagini, A5)



pus acum 10 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 11 ani
Mihail Solohov - POVESTIRI DE PE DON, SOARTA UNUI OM (v.1.0)

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

     Original: Donskie raaskazî (1926), Sudba celoveka (1956)
     An apariție: 1972
     Editura: ALBATROS
     Nr. pagini: 218
     Scan și OCR: Garant

Descriere:

     Soarta unui om, un miniroman de marele scriitor rus Şolohov, a cărei acţiune-naraţiune are loc în aceleaşi fermecătoare ţinuturi ale Donului, locaţie în care sunt descrise marile destine ale operei şolohoviene. Dacă ar fi scris doar Donul liniştit, cu al său Grigori Melehov, omul care ne deschide ochii în faţa a ceea ce înseamnă să trăieşti dragostea, războiul şi revoluţia la superlativ şi să nu găseşti soluţii oricât de mult ai încerca, şi Şolohov şi-ar fi găsit un loc de cinste în marea familie a scriitorilor de pretutindeni.
     Şi Soarta unui om urmează linia caracteristică a prozei autorului şi, în mare măsură a unei întregi generaţii de scriitori din fostul spaţiu al URSS, reliefând cu măiestrie destinele unor oameni simpli pulverizaţi de dramele războaielor mondiale care au marcat secolul trecut întreaga omenire.

Lectură plăcută...

Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 10 ani
   
ndodo
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 15 ani


Autor: Mihail Solohov
Titlu: Pămînt desţelenit - Vol1 şi 2
Editura: Editura Pentru Literatură(BPT)
An: 1961
Versiune: OCR brut
Format: doc OCR brut(toate cele patru formate de la ABBYY) + djvu B/W şi Color + coperţi + poză autor(25M)


DOWNLOAD YADI

Postat la cerere.

Lectură plăcută şi/sau spor la lucru.
     
   


_______________________________________
Vlad Muşatescu | Cezar Petrescu | Maxim Gorki | Mircea Sântimbreanu | Ionel Teodoreanu | Alina Nour | Ion Agârbiceanu | Mark Twain | H. G. Wells | Alan Dean Foster
Almanahuri Perpetuum Comic(Urzica) | Almanahuri vechi (până în 1990) | Almanahuri Anticipaţia | Reviste SF | Biografii şi Autobiografii | Istorie şi Politică

pus acum 7 ani
   
constantinis
MEMBRU VIP

Din: pulbere de stele
Inregistrat: acum 10 ani
Am corectat prin citire următoarele:

Pământ desțelenit Volumul I 

Pământ desțelenit Volumul II


_______________________________________
Să nu faci azi ce poți lăsa pe mâine !

pus acum 7 ani
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 12 ani

mastica65 a scris:

Mihail Solohov - DONUL LINIȘTIT (v.1.0) [Vol 1-4]
     DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Volumele 1-4, formatate într-un singur fișier (1496 pagini, A5)



Un roman pe care îl recomand cu căldură (N.B. - în 1964 Jean‑Paul Sartre a refuzat Premiul Nobel pentru Literatură tocmai pentru că nu‑i fusese încă acordat lui Şolohov pentru acest roman).

Solohov, Mihail - Donul linistit (v.2.0) [Vol 1-4] format .docx


După citirea romanului recomand vizionarea filmului, versiunea 1958 ( pe copertele volumelor editate apar imagini din acest film).
Toată stima pentru cei care au contribuit la realizarea versiunii 1.0!

Modificat de sgrosu (acum 5 ani)


pus acum 5 ani
   
Nook
Membru Junior

Din: Wild World :-)
Inregistrat: acum 8 ani
Pamant destelenit vol.1
Pamant destelenit vol.2


pus acum 5 ani
   
Rhaoull
Membru Puf

Inregistrat: acum 5 ani
Mihail Solohov - Pământ desțelenit, corecții suplimentare, diacritice, formatare, TOC, etc. Docx (A4) și Epub.


Modificat de Rhaoull (acum 5 ani)


pus acum 5 ani
   
Stelevadris
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
Este corectat prin citire sau nu?

_______________________________________
Totul despre cărți - About e-books - Tehnici de scanare, sfaturi, proiecte etc. - Support, future projects, etc.

pus acum 5 ani
   
Rhaoull
Membru Puf

Inregistrat: acum 5 ani
Nu, din păcate deocamdată nu am timp, mi-a luat oricum 3 zile să caut greșeli, spații si paragrafe duble sau false, etc. Când o citesc, promit că revin cu o corectură suplimentară.

pus acum 5 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 13 ani
***
      Salutare!
      Rhaoull, am o întrebare:
      Spune-mi, te rog, fişierele cărui user le-ai prelucrat!
      Pe forum este o variantă a lui @constantinis şi încă o variantă postată de @Nook.
      Dacă la @constantinis este clar că e vorba de o corectură prin citire a cărţii scanate de @ndodo, din păcate @Nook nu face nicio referire la sursă sau variantă...


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 5 ani
   
Rhaoull
Membru Puf

Inregistrat: acum 5 ani
Varianta postată de @Nook. La cealaltă, a lui @constantinis nu pot descărca decât primul volum, care, însă are foarte multe greșeli. Linkul pentru volumul 2 îmi descarcă altceva, nicidecum cartea.

pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la