stelus Online
VETERAN
Inregistrat: acum 13 ani
|
|
REFACUT
Constantin Sănătescu Jurnal Editura Humanitas, Bucuresti, 1993 fisiere pdf și word, neparolate V1.0 noiembrie 2022
Intr-o carte ce a fost pusa aici curind, am gasit niste referinte la generalul Sanatescu. Mi-am amintit ca demult incepusem sa corectez memoriile, sale, fara a fi sigur ca era dupa scan sau era fara scan. Dar cautarea mea in arhivele personale n-a dat rezultate. Asa ca am insistat pe linga prietenul Bogdan, care a cumparat cartea, a fotografiat-o si asa am facut scanul ce-l aveti aici. Intre timp gasisem pe net undeva un fisier doc foarte bun, ce purta mentiunea fara scan. Asa ca multumesc si celui ce a facut corectura fara a avea scan. Deci aveti acum o varianta 1.0 a Memoriilor generalului Sanatescu, de doua ori prim-ministru dupa 23 august.
„Militar de carieră, Constantin Sănătescu a fost totodată un intelectual rafinat. […] Citea mult, chiar şi atunci când se afla în linia întâi: în primul său jurnal, de pe frontul din 1916–1918, sunt consemnate peste 50 de titluri, majoritatea cărţi franţuzeşti. Generalul citea însă cu aceeaşi uşurinţă în germană, pe care o învăţase, copil fiind, de la guvernanta sa austriacă; sau, mai târziu, în engleză.”
Aeste memorii, sunt de un real folos unor cadre militare adevarate, care pot trage invataminte despre cum ar trebui pregatita o armata sau un corp de armata. Iata mai jos un scurt citat. Nu trebuie citit azi cu adevarul ce-l stim azi, ci cu infrigurarea si emotia ca nu se stia cum vor evolua lucrurile, ca se faceau multe ipoteze si ca multe, extrem de multe erau planificate din salon, in fata unei harti, fara a avea realitatea terenului, unde o inaltime de 50 de metri neprinsa intr-o harta la scare mare poate juca rol esential intr-un anumit moment dat al unei batalii, dind ragaz unei forte sa se regrupeze sau sa intreprinda altceva sau alteia sa se apera mult mai bine… Iar despre starea morala si echiparea trupelor sunt pagini intregi.
Kalmîkov, 15 noiembrie 1942. Inamicul execută atacuri parţiale în forţă în sectorul celor trei regimente de infanterie ale Diviziei 13, de câte un batalion fiecare. Atacurile sunt respinse cu pierderi mari pentru inamic, datorită mai ales tragerilor de oprire ale artileriei. Artileria este la înălţime şi-mi rezolvă favorabil cele mai multe situaţii de pe front, care de fapt ar trebui rezolvate numai de către infanterie, ce are o armă defensivă – mitraliera – atât de perfectă; o infanterie bună s-ar dispensa perfect de sprijinul artileriei dacă ar şti să-şi utilizeze Brandturile la justa lor valoare. Nu suntem lămuriţi asupra acestor acţiuni parţiale.
Aici ceva ce nu s-a spus niciodata si nici in cartea de istorie nu e.
3 martie 1945. Murdăria ce-au făcut-o cei paisprezece ofiţeri, generali şi superiori, ce s-au declarat contra generalului Rădescu a găsit imitatori şi printre civili. Azi a apărut în ziare o telegramă prin care se protestează contra ororilor imaginare făcute de generalul Rădescu, semnată de doctorii Parhon, Mezincescu, Lupu, Hortolomei, de scriitorul Mihail Sadoveanu şi de rectorul Universităţii, Stoilov. Şi toate acestea nu sunt decât invenţii, întrucât armata n-a avut niciun amestec la manifestaţiile de la 24 februarie şi cei câţiva morţi şi răniţi au provenit din busculada şi dezordinea ce s-a produs când s-au auzit focuri de armă. Si iata un alt mit spulberat, cel cu 25 octombrie. Sau inteleg eu altfel istoria.
12 martie 1945. Dacă s-a instituit un guvern pe placul ruşilor, ni s-a dat voie să ocupăm Ardealul – şi aşa am plecat cu un tren special la Cluj, pentru solemnitatea ce va avea loc. Sunt invitaţi foarte mulţi ruşi, căci misiunile engleză şi americană au refuzat să participe la această solemnitate; de unde, fel de fel de comentarii.
22 august 1945. Primesc invitaţia pentru serbarea de mâine. Ieşind în oraş, văd peste tot afişe ale guvernului, care îşi asumă tot ce s-a făcut. Trecând pe la Palat, comandorul Gherghel, aghiotant regal, îmi comunică confidenţial că atât Regele cât şi misiunile americană şi engleză nu vor participa la serbarea de mâine, întrucât consideră guvernul demisionat. Cum anglo-americanii au făcut o notă că nu recunosc guvernul actual deoarece a fost impus de ruşi şi nu exprimă voinţa poporului, Regele a cerut demisia guvernului, însă guvernul, după îndemnul ruşilor, nu s-a supus, încălcând astfel Constituţia. Iată dar un conflict între Rege şi guvern. Sunt informat că trupele venite pentru defilare nu ştiu nimic de această situaţie, iar pentru toată siguranţa li s-a luat muniţia; numai Divizia Tudor Vladimirescu are muniţie. Spre seară, ies din nou prin oraş. Linişte. Reclame ale guvernului, ca şi cum acest guvern ar avea vreo legătură cu 23 August. Târziu, la radio, secretarul general al Preşedinţiei, Emil Bodnăraşu, ţine o conferinţă despre importanţa zilei de 23 august, care se rezumă la a-i ataca pe Maniu şi pe Brătianu.
Sau, mai bine zis, cu solda mea pe o lună n-aş putea cumpăra decât 65 de ouă, deoarece oul a ajuns la 12.000 lei unul. Din această cauză, fiecare este silit să recurgă la fel de fel de operaţii mai mult sau mai puţin corecte, pentru a-şi asigura existenţa. Ne-am coborât numai la preocupări animalice, adică numai în legătură cu hrana; preocupările de ordin mai înalt au fost excluse. Funcţionarii statului au ajuns de o incorectitudine cum n-a fost niciodată; o decădere morală, de la cei mai înalţi la cei mai de jos. De altfel, exemplul de incorectitudine îl dau în primul rând miniştrii, mai ales acei ai comuniştilor, care-şi agonisesc averi pentru ca mai târziu să fie la adăpost.
O concluzie perfect adevarata si astazi, ce ar trebui pusa ca motto pe toate manualele scolare :
Nu rămâne nici o îndoială că lumea a înţeles că nu e posibilă nici o colaborare, a nici unui partid, cu comuniştii, fără a se înjosi sau a dispărea.
Citeva observatii. Am gasit note de subsol provenind din documentul gasit pe net. Le-am lasat, fiindca ele dau lamuriri unor termeni, dar si explica niste norme si cutume.
Multumesc userului sgrosu pentru postarea lui unde am gasit acel FS. Si-i multumesc pentru corectura lui.
Modificat de stelus (acum 1 an)
|
|