Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Lolalola
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
26 - 80 ani
Forum Romania Inedit / Totul despre cărți - About e-books / PDF pentru eReader/Tableta Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 14 ani

     ═════════  PDF pentru eReader sau Tabletă   ═════════



                              Dă unui om un peşte şi îl hrăneşti o zi.
                              Învaţă-l să pescuiască şi îl hrăneşti pentru toată viaţa.

                              Andrew Carnegie



     Sunt printre cei care accesează acest forum, mulţi useri care dispun de un Reader sau o Tabletă, dar care nu stăpânesc încă la perfecţie tehnica convertirii unui fişier DOC [DOCX] în EPUB sau MOBI.

     Vedem adeseori postări în care unii dintre noi îi roagă pe ceilalţi să convertească un fişier DOC în Epub/Mobi pentru ca şi ei să poată citi o anumită carte.
     Sunt aici trei aspecte importante:
           – atât timp cât avem în continuare probleme cu astfel de convertiri suntem nevoiţi să repetăm rugămintea şi pentru a doua carte… şi pentru a treia… şi tot aşa, ceea ce devine deranjant pentru ceilalţi useri;
           – uneori, unii dintre cei ce răspund la astfel de rugăminţi nu stăpânesc nici ei la perfecţie arta convertirii, astfel că fişierul Epub/Mobi obţinut „se vede bine” pe un anume dispozitiv, dar „nu se vede cum trebuie” pe un alt dispozitiv de mai slabă calitate.
           – fişierul de tip universal care poate fi îmbunătăţit până ajunge la perfecţiune rămâne fişierul de tip DOC/RTF; în momentul în care un volum este convertit în format special, are cele mai mari şanse să nu mai fie perfecţionat şi să rămână în etapa de corectură respectivă.

     Este foarte adevărat, fişierele Epub şi Mobi sunt cele mai comode, foarte mici ca spaţiu ocupat pe disc şi le „vede” orice dispozitiv – singura problemă rămâne mica dificultate a convertirii lor.

     Există, totuşi, încă un tip de fişier pe care îl „vede” – după ştiinţa mea – orice dispozitiv, indiferent cât de slab sau ieftin este el: este vorba de PDF din text.
     Fişierul PDF din text ocupă uneori un spaţiu ceva mai mare pe disc, dar este la îndemâna oricărui user să şi-l obţină singur, indiferent cât de puţine lucruri despre calculatoare ar şti acest user. Pe de altă parte, acest tip de fişier are avantajul că poate fi realizat astfel încât să semene mult mai mult cu cartea tipărită.

     În postările următoare vom încerca să învăţăm împreună să facem convertirea oricărui text rtf-doc-docx într-un PDF care să se vadă perfect pe dispozitivul nostru personal, fie el Reader sau Tabletă,  fie un dispozitiv performant sau unul „fără nume”.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 14 ani

     ETAPE DE LUCRU



           – Obţinerea unui şablon [model, machetă] care "se vede" perfect pe dispozitivul nostru. Aceasta este cea mai grea etapă şi necesită câteva ore de muncă, timp în care vom testa diferite formate de font şi pagină, până vom obţine PDF-ul care se vede perfect.
           – Convertirea oricărui text doc/rtf în formatul şablon şi salvarea lui ca PDF; Convertirea se va face obligatoriu cu Word 2007 sau versiunile următoare, în variantă instalată sau portabilă.


     OBŢINEREA ŞABLONULUI PERSONAL

     Trebuie să subliniem încă de la început că un şablon este un şablon PERSONAL şi el este perfect doar pentru o persoană; el, de regulă, nu poate şi nu trebuie să fie perfect pentru o altă persoană sau un alt dispozitiv.

     Sunt câţiva factori de care trebuie să ţinem cont pentru obţinerea unui şablon personal perfect:
           – zoom-ul Readerului sub care trebuie să vedem PDF-ul perfect trebuie să fie zoom = 1/1 [100%];
           – raportul lăţime/înălţime a ecranului dispozitivului;
           – tipul de font preferat de fiecare dintre noi;
           – mărimea fontului.
           – formatul de pagină în format doc/rtf.


     ZOOM-ul dispozitivului
     Pentru vizionarea optimă a PDF-ului trebuie să avem zoom-ul dispozitivului setat la 1/1 [100%]; nu trebuie să mărim sau să micşorăm zoom-ul Readerului pentru a vedea textul la mărimea dorită, ci să găsim şablonul perfect care se vede bine la zoom 1/1.


     RAPORTUL L/H al dispozitivului
     Raportul lăţime/înălţime al ecranului dispozitivului este foarte important de ştiut, deoarece în funcţie de acesta vom stabili dimensiunile paginii în Word.

     Readerul, de regulă, este realizat în raport 3/4, deci lăţimea ecranului reprezintă 3/4 [0,75] din înălţimea sa.
     Dacă există dispozitive care au ecranul în alt raport decât 3/4, măsurăm partea activă a ecranului şi stabilim acest raport.

     Tabletele sunt realizate în diverse formate ale ecranului, de la raportul 3/4 până la versiune HD.
     În cazul tabletelor stabilim în mod obligatoriu acest raport.


     Stabilire FONT
     La stabilirea fontului vom avea în vedere:
           – Tipul de FONT preferat.
     Fiecare persoană preferă să folosească un anumit tip de font, fapt pentru care de multe ori converteşte textul în fontul preferat. Este important de reţinut că un font care ce se vede foarte elegant pe un monitor de computer obişnuit, este posibil să nu se vadă foarte bine pe un ecran mic. De asemenea este bine să nu folosim mai mult de două, maxim trei, fonturi într-un text, pentru că un text trebuie să fie uşor de citit şi nu trebuie să semene foarte mult cu un text din cărţile de poveşti pentru copii.
            – Fonturile folosite mai des pe forum.
     E bine să nu folosim nişte fonturi exotice, chiar dacă am prefera aşa ceva, ci să alegem unul dintre fonturile folosite frecvent pe forum: în acest fel nu vom fi nevoiţi să convertim toate textele de pe forum în texte cu fontul preferat.
            – Fonturi „comode” pentru Readere.
     Un font „comod” pentru readere este acel tip de font ale căror litere se văd clar pe Reader, au un spaţiu perceptibil între litere [deci nu există două litere care să aibă zone lipite între]; de asemenea un font „comod” pentru Reader este fontul care are literele mai puţin late, astfel încât să intre mai multe cuvinte pe un rând.
     Exemplu: fontul Bookman Old Style este un font cu literele foarte clare, este uşor de citit, comod la corectat, dar are literele cam lăbărţate; Fontul Droid Serif, are seamănă destul de mult cu Bookman Old Style, dar are literele ceva mai înguste, astfel că pe acelaşi rând pot fi afişate mai multe litere/cuvinte cu font Droid decât cu Bookman Old Style. Per total text, un volum formatat cu fontul Droid Serif va avea mai puţine pagini decât acelaşi volum formatat cu Bookman Old Style la aceeaşi mărime.
     Personal prefer Droid Serif, care a apărut ca font special pentru Readere.
     În concluzie, fiecare persoană este liberă să-şi aleagă fontul care consideră că are cele mai multe calităţi şi avantaje.

 
     Stabilire MĂRIME font
     Ei bine, aici poate fi o problemă. La acelaşi format de pagină şi la acelaşi font, fiecare persoană preferă să vadă pe ecranul Readerului literele mai mari sau mai mici.
     Este bine de ştiut că un PDF trebuie să se vadă bine pe Reader la zoom 1/1 [100%], fără a trebui să mărim sau să micşorăm acest zoom.
     Unii dintre noi setează fonturile la mărimi foarte mari, cum ar fi mărimea 16 sau 18, pentru a le vedea foarte bine.
     Recomandarea mea este să nu mărim fontul, ci să micşorăm dimensiunile paginii până când fontul se vede la mărimea dorită. Este mai comod să folosim fonturile la mărimile obişnuite de pe forum, şi jonglăm cu dimensiunile paginii, practic cu mărimea oglinzii paginii.

     Ideea este că este mult mai comod să păstrăm fontul şi mărimea clasică de pe forum şi să umblăm la mărimea paginii, dat fiind că mărimea paginii o stabilim odată pentru totdeauna şi o setăm în şablon, timp în care reformatarea fonturilor ar trebui să o facem de fiecare dată când convertim un text.

     Stabilirea FORMATULUI PAGINII
     Am stabilit fontul pe care-l vom folosi şi am stabilit mărimea fontului; în acest moment trebuie să stabilim mărimea optimă a paginii.
     Revenim concret la Reader.
     Am amintit mai sus că raportul ecranului unui Reader este [de regulă] 3/4.

     Hai să pornim de la un exemplu concret, pentru a ne putea forma o imagine concretă.
     Eu folosesc pentru convertirea în PDF pentru Reader, următoarele caracteristici în documentul Word:
           – font Droid Serif, mărimea 11; prima linie a paragrafului [First line] = 0,1” = 0,5 cm.
           – format pagină de 3,6 × 4,8” ceea ce înseamnă aproximativ 9,15cm × 12,20cm.
           – celelalte setări de pagină sunt: Margini peste tot = 0,1” = 0,25cm; Header=Footer = 0.
     Referitor la marginile paginii: ele pot fi şi zero peste tot, dar am preferat ca textul să nu pornească exact din marginea ecranului; mărimi mai mari nu se justifică deoarece micşorăm oglinda paginii fără rost. Pentru Header şi Footer putem folosi setarea zero sau o valoare foarte mică de 0,05”, respectiv 0,12 cm. Mai mult decât atât nu se justifică.
           – Mărimile fontului pentru titluri trebuie alese astfel încât să placă ochiului. Mărimi prea mari pot rupe titlul în mai multe rânduri. Pentru titlurile de capitole obişnuite folosesc aceeaşi mărime ca pentru textul obişnuit, doar că fontul este boldat. Titlurile nu trebuie să ridice mari probleme; cu timpul, vom găsi mărimea optimă.

     Cred că aceste informaţii sunt suficiente, aşa că este timpul să discutăm concret despre realizarea unui şablon personal.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 14 ani

     Informaţii suplimentare despre ŞABLON



     Softuri necesare:
     Pentru editarea textului rtf/doc/docx vom folosi orice tip de Word.
     Este de preferat să folosim Word şi nu alt editor pentru că anumite setări nu sunt compatibile între editoare.
     Mai mult decât atât: dacă dorim ca ceea ce corectăm noi să poată fi folosit, eventual îmbunătăţit, şi de alţi useri, atunci ar fi bine ca indiferent de Word-ul folosit să setăm în opţiunile de salvare „Save files in this format: Word 97-2003 Document [*.doc]”. În acest fel se va obţine un fişier doc care se va deschide fără pierderi în orice tip de Word. Convertirea în Word-urile inferioare a unui fişier docx este posibilă, dar convertirea poate interpreta eronat diverse setări şi modifica anumite litere specifice unor limbi. Un Word 2007 şi următoarele ştie perfect cum să salveze un fişier în format doc, timp în care convertoarele pentru Word 2003 cunosc doar o parte dintre informaţii.

     Pentru convertirea [salvarea] în PDF a fişierului text rtf/doc/docx vom folosi în mod obligatoriu un program Word 2007 sau următoarele, în variantă instalată sau portabilă.
     De reţinut: Word 2003 şi inferioarele [Word XP, Word 2000] nu au opţiunea de salvare în format PDF, iar folosirea unor imprimante virtuale nu este recomandată pentru că pierd din setările Word.
     Personal am încercat obţinerea de PDF cu ajutorul imprimantelor virtuale de tip PDFdo7 etc., etc., dar PDF-urile obţinute nu au fost corespunzătoare: la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, textul nu mai păstra formatul paginii PDF, ci se transforma într-un text obişnuit foarte mic, greu de citit. Astfel de situaţii apăreau după câte o literă specială, de tipul diacriticelor sau litere cu accente şi sedilă… alteori textul se rupea şi-şi pierdea caracteristicile dintr-un motiv aparent fără justificare. Ar mai fi de subliniat că imprimantele virtuale nu văd anumite setări [cum ar fi de exemplu Background dar şi altele], timp în care Word 2007 şi următoarele va salva PDF-ul în forma exactă cu a fişierului text.

     Ce ar mai fi de reţinut?
     Dacă editorul este un Word 2007 sau următoarele, deci facem salvarea în format PDF cu acelaşi program cu care edităm, atunci este de preferat să folosim opţiunea de despărţire automată la capăt de rând pentru a folosi la maxim oglinda de pagină.
     În cazul în care pentru editare folosim un Word 2003 sau o versiune inferioară şi pentru convertirea/salvarea în format PDF folosim un Word portabil, trebuie să ţinem cont că portabilele sunt setate în limba engleză [altele în spaniolă], iar despărţirea la capăt de rând a cuvintelor româneşti nu se va putea realiza.

     Informez pe cei interesaţi că poate folosi pe acelaşi computer două versiuni de Word, cu condiţia ca versiunea inferioară să fie instalată sub Windows, iar cealaltă să fie portabilă.
     Pe userii care nu s-au acomodat cu riboanele din Word 2007 şi următoarele şi folosesc încă Word 2003, îi informez că există cel puţin 3 versiuni superioare portabile ce se pot downloada, astfel: Ms Office 2010 Engleză [562 MB], Ms Office 2007 Eng [236 MB] şi un Word 2007 Span [86MB].


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 14 ani

     Realizarea ŞABLONULUI PERSONAL



     Este timpul să purcedem la treabă.
     Stabilim un fragment de text cu ajutorul căruia vom face mai multe teste pentru realizarea şablonul personal optim.
     Este suficient un text de 5–10 pagini A5; nu are rost să folosim un text mai lung.
     Salvăm textul cu un nume scurt, ex. N10, unde N înseamnă „normal”, iar „10” are un rost care va fi înţeles ulterior.
     În fişierul „N10.doc” stabilim fontul/fonturile şi mărimile dorite, salvăm modificările şi lăsăm fişierul deschis.
     Ar trebui să setăm pagina. Vă propun să alegem exact pagina pe care v-am recomandat-o mai sus şi anume: pagină custom 3,6”×4,8” [aprox. 9,15cm×12,20cm], margini peste tot = 0,1” = 0,25cm; Header=Footer = 0.
     În prima pagină a fişierului scriem sub formă de text toate caracteristicile de pagină şi font, urmând ca textul propriu-zis să înceapă de la pagina 2.
     Dacă mai considerăm că trebuie aranjat ceva în text, facem acest lucru şi apoi salvăm fişierul „N10.doc” şi ieşim din Word.
     Într-un folder TEST_PDF copiem fişierul ca o salvare de rezervă.

     Mai departe, vom realiza încă 4 fişiere prin modificare paginii; la două fişiere vom micşora puţin câte puţin pagina şi le vom nota cu „N” urmate de numere mai mici decât 10, iar la celelalte două vom mări câte puţin pagina şi le vom nota cu numere mai mari decât 10.
     Regula este: cu cât o pagină este mai mică, cu atât literele se vor vedea mai mari pe Reader şi invers: cu cât pagina este mai mare, literele se vor vedea mai mic; aceasta din cauză că vom avea pe reader zoom = 1/1.

     Redeschidem Word şi fişierul iniţial „N10.doc”, apoi îl salvăm ca „N09.doc” şi „N08.doc”
     Deschidem fişierul „N09.doc” şi facem modificări ale dimensiunilor de pagină, în sensul că le vom micşora foarte puţin, de exemplu pagină custom 3,3”×4,4”; în prima pagină a textului facem modificarea informaţiilor privind mărimea paginii. Celelalte caracteristici rămân identice. Salvăm şi închidem fişierul.
     Acum deschidem fişierul „N08.doc” şi modificăm pagina, în sensul că o vom micşora încă puţin faţă de precedentul fişier; alegem, de exemplu, pagină custom 3,0”×4,0”; evidem modificarea în textul din prima pagină; celelalte caracteristici rămân identice; salvăm şi închidem fişierul.
     Revenim la fişierul iniţial, „N10.doc” şi salvăm încă două tipuri de pagină, unde dimensiunile vor fi un pic mai mari decât la fişierul „N10”. De data asta vom nota fişierele cu „N” plus numere mai mari decât numărul „10”. Deci numărul mai mic decât 10 arată că pagina este mai mică decât în cazul fişierului „N10”, numerele mai mari decât 10 înseamnă că pagina creşte.

     Deocamdată ne limităm la cele 5 fişiere.
     Le deschidem pe rând în Word 2077 sau următoarele versiuni şi le salvăm/convertim în format PDF.

     Încărcăm PDF-urile în Reader,stabilim zoom = 1/1 şi deschidem pe rând fiecare dintre fişiere.
     Verificăm cu atenţie fiecare fişier şi stabilim care este fişierul care este cel mai apropiat de dorinţa noastră… E posibil ca în fişierul cu cea mai mică pagină să nu se vadă încă foarte bine literele… sau poate că în fişierul cu cea mai mare pagină literele să fie încă prea mari faţă de preferinţele noastre.
     Indiferent cum ar fi, stabilim fişierul care este cel mai aproape de ceea ce am dori, apoi închidem Readerul şi revenim la computer.

     Fişierul pe care l-am găsit ca fiind cel mai apropiat de ceea ce ne dorim va deveni acum fişierul de bază de la care reîncepem testarea.
     Deschidem fişierul ales şi modificăm mărimea paginii în sensul dorit, apoi modificăm datele din prima pagină şi scriem noile dimensiuni.
     Este suficient să mai stabilim două sau maxim 3 mărimi de fişiere. Dacă paginile vor fi mai mic putem salva noile fişiere ca „N07, N06…”, iar dacă noile fişiere vor avea pagini mai mari le putem nota „N13, N14…”

     Facem din nou salvarea în format PDF şi încărcăm noile fişiere în Reader.
     Verificăm cu atenţie fiecare fişier şi acum ar trebui să găsim fişierul de care suntem mulţumiţi pe deplin, adică textul îl vedem foarte bine, literele sunt destul de vizibile.
     Dacă am găsit fişierul optim, atunci este cazul să citim câteva pagini pentru a urmări starea noastră de confort pe timpul citirii textului. E posibil ca iniţial literele să pară suficient de mari, dar la citire să apară o anume stare de disconfort, ceea ce înseamnă că literele sunt încă mai mici decât trebuie.

     Cum-necum după a doua serie de teste trebuie să avem o imagine clară sau relativ-clară despre formatul care ne satisface.
     Dacă este nevoie să refacem testele şi să mai umblăm la formatul de pagină, atunci putem face încă o serie de teste.
     La final vom găsi fişierul optim, fişierul ce pare să fie cel mai comod la citit.

     Fişierul doc după care s-a realizat PDF-ul optim va deveni un şablon personal şi îl salvăm ca atare.
     Recomand ca şablonul să conţină menţiunea „R6” de la Reader de 6 inches, urmat de font şi mărime; de exemplu „R6 Droid Serif 11.doc”, ori „R6 Cambria 12.doc”… etc.
     Acest şablon este un fişier doc care conţine doar o pagină în care sunt notate toate caracteristicile paginii şi ale fonturilor, chiar dacă ele se văd şi în setări.

     Ce mai putem stabili pentru şablon?
     Mai putem stabili mărimile maxime ale imaginilor şi/sau tabelelor.
     În meniul „Tools  --> Options --> View, în grupul de opţiuni „Print and Web layout options”, activăm opţiunea „Text boundaires” pentru ca în doc să fie marcată oglinda paginii.
     Inserăm în pagină o imagine, o centrăm şi apoi tragem de marginea dreaptă până când imaginea va fi aproape egală cu lăţimea paginii; practic trebuie să fie un pic mai mică. Deschidem setările imaginii, citim valoarea lăţimii imaginii şi notăm valoarea în prima pagină [acolo unde sunt notate celelate setări de pagină.
     Aceeaşi imagine, sau o altă imagine, o tragem în jos pe toată înălţimea oglinzii paginii şi notăm valoarea maximă a înălţimii imaginii.
     Atunci când în fişierele viitoare avem inserate imaginii vom ţine minte ca ele să nu fie mai late sau mai înalte decât dimensiunile notate acum.

     Un şablon poate fi îmbunătăţit cu timpul, găsind fonturi şi mărimi optime pentru titluri etc… etc...

     Dacă dorim, putem ca un astfel de şablon să-l salvăm ca şablon în sensul Word, adică să-l salvăm ca „Document template [*.dot]” în Word 2003 sau ca „Word Template [*.dotx]” în Word 2007 şi următoarele.

     Gata! Dacă aţi reuşit să ajungeţi aici, mai departe e floare la ureche.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 14 ani

     Obţinerea PDF pe baza unui ŞABLON PERSONAL



     Buun! Am ajuns şi aici.
     E cinstit s-o spun din start: dacă ştim să lucrăm cu stiluri şi dacă avem un text formatat pe stiluri, obţinerea PDF-ului se poate face în două-trei minute.
     Dacă nu ştim să lucrăm cu stiluri, nu-i mare bai pentru că putem învăţa; problema mare este dacă fişierul de convertit este fără stiluri – asta ne va costa ceva mai mult timp.

     Deci avem un fişier doc pe care dorim să-l transformăm într-un PDF pe care să-l putem citi pe dispozitivul nostru personal.

     Facem o salvare de rezervă a fişierului şi păstrăm un fişier pentru lucru la care adăugăm în faţă particula R6 dacă avem un reader, ori T7 – T10 în cazul unei tablete.

     Deschidem în Word fişierul de prelucrat.
     Defilăm prin text să vedem cam ce şi cum e cu textul de convertit; urmărim dacă avem un număr mare de note de subsol, dacă avem mai multe fonturi şi mărimi pentru titluri, dacă avem imagini în text, dacă între sfârşit de capitole şi început de capitole  etc.
     Zona asta următoare de postare s-ar putea să sufere unele modificări; uneori este mai uşor de făcut ceva decât de explicat.

     Cei ce ştiu să lucreze cu stiluri vor proceda după cum sunt obişnuiţi.
     Cele de mai jos sunt valabile pentru începători.

     ● rezolvare imagini; dacă avem imagini în text le redimensionăm [micşorăm] conform mărimilor stabilite de noi atunci când am realizat şablonul.  Pentru a nu ameţi prin text căutând imaginile vom folosi funcţia de căutare [Find & Replace] şi la căutare vom pune ^g ceea ce înseamnă „Graphic”, opţiune pe care o găsim în pachetul special. Căutăm imagine cu imagine şi facem redimensionările de rigoare, astfel încât lăţimea maximă la imaginile orizontale sau înălţimea maximă la imaginile verticale să fie mai mici sau maxim cu dimensiunile stabilite la realizarea şablonului.

     ● rezolvare spaţii multiple; e posibil ca cel ce a făcut corectura să fi folosit spaţii multiple [Enter repetat] pentru a „alinia” titluri capitole, titluri părţi, imagini, etc. Apreciez că înaintea unui titlu de capitol pot exista maxim două rânduri goale, iar după titlu un singur rând gol. Marcare a 2 rânduri goale se traduce în marcajul a 3 paragrafe [un paragraf normal şi două formate de rândurile goale]. Recurgem din nou la funcţia „Find & Replace” şi la căutare punem ^p^p^p^p ceea înseamnă 4 sfârşituri de paragraf, iar la înlocuire punem 3 sfârşituri de paragraf, adică ^p^p^p, deci sfârşitul unui paragraf normal şi sfârşitul a două paragrafe=rânduri goale. Putem face modificarea în mod automat, dar ar fi de preferat să se confirme fiecare situaţie. Atenţie, practic programul va şterge un singur rând gol acolo unde există 3 rânduri goale, dar va şterge tot un singur rând şi acolo unde există mai multe rânduri goale. De aceea modificarea trebuie reluată de mai multe ori până vom obţine ceea ce ne dorim.
     Dacă avem spaţii multiple şi după titlul capitolelor, ori dorim să ştergem toate rândurile goale de după titlul capitolelor vom face şi aceste ştergeri; cel mai simplu este să căutăm cuvântul „capitol” acolo unde titlul capitolelor începe cu această specificaţie.

     ● formatare font şi mărime font. Cel mai simplu este să selectăm întregul text cu „Edit --> Select All” sau cu combinaţia de taste „Ctrl+A” apoi stabilim fontul şi mărimea dorită.

     ● modificare font şi mărime font la titluri principale. Putem modifica mărimea titlului cărţi şi numele autorului, ori ale părţilor principale, dacă avem o carte împărţită în părţi, cărţi, etc.

     ● modificarea parametrilor de paragraf. Un paragraf obişnuit are următoarele caracteristici principale: aliniere = Justify [aliniere stânga-dreapta], primul rând la 0,1” [0,25 cm], spaţiere la un rând. Ar trebui să aliniem toate paragrafele în modul Justify şi spaţiate la un rând… este importantă şi valoare de identare a primului rând. Putem să selectăm tot textul, alegem „Format --> Paragraph” şi stabilim parametrii amintiţi mai sus. Cine se pricepe poate face şi alte setări.

     Atenţie! Până aici am rezolvat nişte lucruri, dar se vor strica alte câteva: de pildă, tot textul care a fost centrat, acum va fi aliniat Justify [stânga-dreapta] – asta poate fi o problemă, dar este una mai mică pentru că nu va deranja la cititul textului.
     Problema mare apare acolo unde userii care au corectat au dorit ca versurile din text, semnături ale scrisorilor, diverse moto de la început de capitol etc… etc… să fie scrise mult mai din interior [mai din dreapta], aşa cum apărea în carte. În viitorul format de pagină pentru Reader aceste bucăţele de text vor apărea mult prea în dreapta şi ele pot apărea rupte pe mai multe rânduri.
     Există un fel de rezolvare: putem şterge toate spaţiile sau taburile din faţa acestor rânduri şi ele vor apărea aliniate ca restul textului.

     Pentru ştergerea taburilor şi spaţiilor de la început de paragraf vom folosi opţiunea „Find & Replace”, în trei etape, astfel:
     – la „căutare” copiem un tab sau scriem ^t – care este codul word pentru tab; la „înlocuire” tastăm un spaţiu şi facem înlocuire totală fără confirmare;
     – la „căutare” tastăm două spaţii; la „înlocuire” tastăm un singur spaţiu şi facem înlocuire totală fără confirmare; repetăm comanda de înlocuire totală până când se va afişa mesajul că s-au făcut 0 [zero] înlocuiri.
     – la „căutare” tastăm codul ^p urmat imediat de un spaţiu; la „înlocuire” tastăm doar codul ^p; înlocuire totală fără confirmare.

     Practic, la prima înlocuire am convertit toate taburile în spaţii obişnuite; la a doua modificare am convertit spaţiile multiple într-un singur spaţiu, iar la a treia modificare am şters spaţiul rămas la început de paragraf.
     Apropo! Pentru cine nu ştie: caracterul ^ se obţine pe tastatura românească prin combinaţia „AlrGr+3” [adică Alt dreapta plus tasta 3] apoi tastăm litera următoare; atenţie! Este vorba de tasta 3 din partea de sus a grupului principal de litere şi nu tasta 3 din pachetul numeric. Practic la tastarea combinaţiei „AltGr+3” nu afişează nimic pe ecran, ci doar după tastarea literei care este însoţit de acest caracter. Adică, tastăm „CtrlGr+3” apoi tastăm „p” şi obţinem „^p”. Dacă dorim să afişăm doar caracterul ^ tastăm „AltGr+3” apoi un spaţiu.

     Să revenim la textul nostru.
     Făcând modificările de mai sus nu vom obţine neapărat cel mai tare text din lume, dar vom obţine un text formatat aproximativ. Pentru început este suficient. Altădată vom vorbi despre stiluri şi atunci lucrurile se vor schimba… în bine.

     Mai avem de făcut câteva modificări:
     ● setăm dimensiunile paginii la dimensiunile stabilite în fişierul model.
     ● după ce am modificat caracteristicile de pagină, verificăm imaginile de la coperte, dacă avem coperte şi le redimensionăm, astfel încât să se încadreze bine pe noua pagină;
     ● dacă facem convertirea cu acelaşi program cu care am făcut editarea setăm despărţirea automată la capăt de rând. Dacă pentru salvarea în PDF vom folosi un Word portabil, vom sări peste această etapă.
     ● putem defila prin text şi să „mişcăm” eventualele titluri care nu „cad bine” în pagină: de exemplu, titlul la sfârşit de pagină şi începutul capitolului pe cealaltă pagină pică urât; adăugăm un Enter şi aruncăm „titlul” pe pagina următoare.
     ● Salvăm fişierul doc.
     ● Salvăm fişierul în format PDF dacă folosim un Word 2007 sau versiuni superioare; deschidem fişierul doc în Word-ul portabil şi salvăm în format PDF.

     Uraaa! În acest moment avem un PDF pentru dispozitivul nostru personal. Îl încărcăm în Reader şi apoi trecem la citit.
     Aşa cum am mai spus, poate că nu aţi reuşit să obţineţi cel mai tare PDf din lume, dar este unul pe care l-aţi obţinut prin munca voastră personală şi nu aţi mai fost nevoiţi să vă rugaţi de unul sau altul să vă convertească un fişier doc.
     Fiţi convinşi că următoarele fişiere PDF vor fi din ce în ce mai bune şi mai elegante.
     Orice are un început şi nimic nu este imposibil de realizat atunci când doreşti cu adevărat.
     Baftă!

***********************************************

     NOTĂ:
     De clarificat:
          problema font: Droid Serif, diacritice sedila, diacritice virgulă, editare font.
          problema stilurilor în Word


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 14 ani

     Pachet nou font Droid Serif



     Am vorbit mai sus despre fontul Droid Serif şi mi s-a semnalat că fontul nu conţine diacritice cu virgulă, ci doar pe cele cu sedilă.
     Din motive pe care nu le expun aici, eu folosesc doar diacritice cu sedila.

     Cu ajutorul programului "High-Logic FontCreator" prezentat de colegul @uciN pe această secţiune, am inserat în pachetul font Droid Serif diacriticele cu virgulă.
     Acum acest pachet conţine atât diacriticele cu sedilă cât şi pe cele cu virgulă.
     De menţionat că am prelucrat sedilele la toate caracterele astfel încât să fie foarte vizibile şi uşor de făcut diferenţa între ele şi virgule. Pentru mine personal acest lucru este foarte important la editarea dicţionarelor AutoCorect unde trebuie să foloseasc doar diacritice cu sedila... pentru ceilalţi e bine să vadă mai uşor dacă în acelaşi text au ambele tipuri de diacritice.

     Cu acest pachet de fonturi, diacriticele ar trebui să se vadă ca în imaginea:

     Pachetul conţine 4 seturi de fonturi: Regular, Italic, Bold, Bold+Italic.
     Nume arhivă RAR neparolată:  Droid Sedila+Virgula.rar
     Adresă download:
   
     Pentru că am terminat editarea fonturilor doar în urmă cu vreo juma de ceas, nu am avut timp să testez pe îndelete acest pachet de fonturi şi pentru că nu deţin texte scrise cu diacritice cu virgulă, rog pe cei care vor să testeze pachetul de fonturi să menţioneze pe acest topic dacă constată probleme în folosirea lui!   


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
ZVONACFIRST
MEMBRU DE BAZA

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 16 ani
Testat fontul Droid postat de Seven si functioneaza pe Office 2013. Multumesc.
Pachetul meu office nu "vede" decat diacritice cu virgula, de aceea am o problema cu Spelling&Grammar la textele in care se folosesc diacritice cu sedila.

Un alt gont care se vede bine pe ereader si este mai compact decat Droid este Georgia. Eu mai folosesc foarte des si Verdana care, desi are caractere mai rotunjoare este foarte lejer la citire avand caracterele foarte bine conturate. Am avantajul ca pe Kindle cu Duokan pot modifica contrastul.

Foarte bun tutorialul, in mare folosesc si su aceeasi metoda cu deosebirea ca nu modific pagina ci dimensiunea fontului prin selectare totala si modificare in trepte a intregului font. Se pastreaza astfel toate caracteristicile de formatare. Si lucrez pe docx deoarece pot obtine formatari cu efecte mai spectaculoase si placute ochiului.

Modificat de ZVONACFIRST (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 14 ani
***
     Vreo doi-trei prieteni de pe forum mi-au recomandat să să fac tutoriale video în locul tutorialelor-text prea lungi pe care le postez pe forum.
     Si eu sunt convins că este mai comod de urmărit un tutorial video decât unul-text, dar...

     Adevărul este că dacă despre digitalizare mai ştiu câte ceva, ei bine, despre realizarea unui clip video n-am nici cea mai vagă idee şi nici nu sunt foarte sigur că mai am timp să învăţ.
     Pe de altă parte, un text poate fi modificat şi îmbunătăţit ori de câte ori este nevoie fără prea mare efort... timp în care modificarea, tăierea, montarea unui clip... implică ceva mai multă muncă chiar pentru cei ce ştiu să facă treaba asta.

     Şi fără a fi foarte acid, cred că secţiunea cărţi este vizitată de oameni care citesc; dacă acestor oameni li se pare incomod să citească nişte informaţii, atunci mi-e greu să cred că sunt cu adevărat dispuşi să citească o carte... cu atât mai puţin, să se apuce de corectat.

     Dacă oamenii ştiu aceste lucruri sau le e greu să le citească, atunci pot ignora complet ceea ce ofer.
     Dacă cineva găseşte util ceea ce explic, atunci să facă şi el un pic de efort să citească ceea ce cu efort am încercat şi eu să scriu.
     Dacă cineva constată că un anume lucru nu este foarte clar, îl rog să posteze şi să ceară explicaţii suplimentare şi eu le voi oferi cu toată disponibilitatea.

     Îmi pare rău, dar dacă nimeni nu scrie nimic despre încercările mele de tutoriale, atunci habar n-am dacă ele folosesc sau nu, şi ceea ce fac este o muncă în orb.

     Mi se pare greu de explicat faptul că mulţi oameni se jenează să pună întrebări şi preferă  să rămână cu o idee confuză decât să o clarifice.

     Cu excepţia a două sau trei persoane profesioniste în domeniu, toţi ceilalţi suntem nişte simpli amatori care încearcă să creeze o comunitate aproximativ utopică, de unde fiecare ia ceea ce-i trebuie şi oferă cât poate şi ce doreşte.
     Atât timp cât cu toţii suntem amatori şi fiecare dintre noi a pornit cu cunoştinţe minime despre digitalizare sau fără niciun fel de cunoştinţe, nu înţeleg de ce unii dintre noi se jenează să întrebe şi să-şi clarifice lucrurile. Mi se pare mult mai greşit să nu ştii dar să nici nu înveţi, fie din jena de a întreba, fie din orgoliu, ori din comoditate.

     Revenind la tutoriale, pur şi simplu eu îmi fac o datorie de conştiinţă şi scriu despre lucruri pe care le ştiu spre informarea celor care nu le ştiu încă, dar şi-ar dori să înveţe.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 8 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la