Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Angelina20 pe Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Cluj
cauta Barbat
24 - 55 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Ursula K. Le Guin Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
Sauron
Membru Senior

Inregistrat: acum 14 ani
════  TOPIC ÎNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.





                   ═════════   Ursula K. Le Guin   ═════════



Ursula Kroeber Le Guin (n. 1929) a scris romane, poezii, cărți pentru copii și eseuri. Fiică a antropologului Alfred L. Kroeber și a scriitoarei Theodora Kroeber, este licențiată în limbi romanice la Universitatea Columbia. A studiat apoi în Franța, unde și-a întâlnit viitorul soț, istoricul Charles Le Guin, cu care se căsătorește în 1953. Biografia realizată de Theodora Kroeber pentru soțul ei, Alfred Kroeber: A personal configuration, este o bună sursă de inspirație pentru Le Guin în anii de debut literar și conține elemente biografice folosite de ea mai târziu în lucrări, în special datorită interesului ei pentru antropologia socială.
A devenit interesată de literatură atunci când era foarte tânără. La vârsta de unsprezece ani a prezentat prima ei povestire la revista Astounding Science Fiction, dar a fost respinsă. Scrierile ei timpurii, dintre care unele adaptate pentru a se include în Orsinian Tales și Malafrena, sunt povestiri non-fantastice din țări imaginare. Este în căutarea unei publicații interesate să tipărească scrierile sale în domeniul științifico-fantastic, astfel încât scrierile sale au început să fie publicate în mod regulat de la începutul anilor 1960. Ea a primit o largă recunoaștere pentru romanul Mâna stângă a întunericului, care a câștigat premiile Hugo și Nebula în 1970.
Celebra pentru măiestria stilului literar și pentru explorarea temelor legate de taoism, anarhie, feminism, psihologie și sociologie, a debutat ca romancier în 1966 și este considerata una dintre cele mai bune autoare de science fiction și fantasy modern. A câștigat, la toate categoriile literare, zece Premii Hugo și Nebula, cele mai însemnate fiind pentru romanele Mâna stângă a întunericului, Deposedații și Tehanu.
În decembrie 2009, Le Guin a demisionat din Ghilda Autorilor, în semn de protest pentru afilierea acestei organizații la proiectul de digitizare al cărților inițiat de Google. "Ați ales să lucrați cu diavolul", a scris în demisia ei. "Există anumite principii implicate, dincolo de conceptul dreptului de autor, iar pe acestea ați ales să le abandonați fără luptă, după cum au dictat termenii unei corporații."
Le Guin trăiește în Portland, Oregon, din 1958. Ea are trei copii și patru nepoți.

Le Guin a câștigat de 5 ori Premiul Nebula și de 5 ori Premiul Hugo. A câștigat odată Gandalf Grand Master în 1979 și premiul Science Fiction and Fantasy Writers of America Grand Master Award în 2003. A primit optsprezece Premii Locus pentru operele sale fantastice, mai mult ca orice autor. Romanul The Farthest Shore a luat National Book Award for Children's Books în 1973.


pus acum 10 ani
   
Sauron
Membru Senior

Inregistrat: acum 14 ani

     CRONICILE TINUTURILOR DIN APUS
- 3 volume



     CRONICILE ŢINUTURILOR DIN APUS -  01.DARURI




     Descarcă: -  arhiva contine djvu/pdf scan, docx v2.0, epub si mobi

Orrec este fiul brantorului de Caspromant, iar Gry este fiica brantorilor de Barre si Rodd. Au crescut împreuna în Tarâmurile de Sus, unde domeniile lor se învecinau.
Oamenii acelor tinuturi sunt precum pamânturile pe care traiesc: aspri, salbatici si mândri. Se razboiesc permanent cu unul sau altul dintre vecinii lor, îsi mâna vitele, îi iau prizonieri pe servi, îsi sporesc averile. Doar darurile mai pot mentine fragila pace dintre ei.
Darurile sunt puteri date pentru a fi folosite la protejarea domeniilor: ele sunt lasate mostenire de catre tata fiilor sai si de catre mama fiicelor sale.
În Barre, darul consta în chemarea animalelor.
Femeile din Cordemant au puterea de a lasa pe cineva orb, surd sau mut.
Darul celor din Rodd este puterea de a trimite un jungher vrajit în inima unui barbat sau de a-i taia beregata cu el, ori sa-l schilodeasca, dupa cum le este placul, daca este în raza lor vizuala.
Callemii pot misca lucruri grele folosind numai cuvântul si gestul – chiar si cladiri, chiar si dealuri.
Darul brantorului de Drummant este irosirea înceata.
Casprii au cel mai bun si cel mai rau dintre daruri: des-fiintarea… unei insecte, unui animal, unui loc.
Orrec si Gry sunt mostenitorii domeniilor Caspro si Barre.
Darul lui Gry se adevereste, însa, spre deosebire de mama ei, ea nu va chema animalele pentru a le vâna.
Si Orrec are o problema: darul lui este neîmblânzit – nu-l poate controla si de-aceea ajunge sa fie cel mai periculos dar posibil…



     CRONICILE ŢINUTURILOR DIN APUS - 02.VOCI




     Descarcă: - arhiva contine djvu/pdf scan, docx v2.0, epub si mobi

În chiar anul nasterii lui Memer, frumosul oras Ansul a fost cucerit de o armata si, de atunci, preotii acesteia i-au prigonit pe toti cei care îndrazneau sa iubeasca scrisul si cititul. Toti cei care erau prinsi având carti asupra lor erau degraba condamnati la moarte.
Intoleranta alzilor, care cred într-un singur Zeu al Focului, fata de cultura politeista a celor din Ansul sta la baza acestui nou roman din seria Cronicile tinuturilor din Apus.
Voci este povestea maturizarii lui Memer, o fata de saptesprezece ani, dar este si mult mai mult decât atât. Îi veti cunoaste pe locuitorii orasului Ansul, care iubesc învatatura, pacea si egalitatea.
În casa fostului Lord-al-cailor, Memer descopera o biblioteca secreta, în care sunt pastrate ultimele carti. Alaturi de Lordul-cailor, Memer va învata sa descifreze cuvintele, sa le patrunda întelesul si sa îsi accepte darul de a fi vocea Oracolului.
Când marele povestitor si poet Orrec, alaturi de sotia lui, îmblânzitoarea de animale Gry, sosesc în Ansul, la invitatia Gandului (conducatorul fortelor cotropitoare ale orasului), soarta li-i scoate în cale pe Memer si pe Lordul-cailor.

Voci poate fi privita ca o parabola pentru multe dintre problemele actuale. La început, interzicerea cartilor pare a fi tema principala, dar e de fapt doar un simptom al unei probleme mai profunde – opresiunea.



     CRONICILE ŢINUTURILOR DIN APUS - 03.PUTERI




     Descarcă:  - arhiva contine djvu/pdf scan, docx v2.0, epub si mobi

PREMIUL NEBULA PENTRU CEL MAI BUN ROMAN - 2008

Gavir – crescut în bunastare, ca sclav pentru o mare familie – detine puteri pe care nu reuseste sa le explice sau sa le controleze: poate vedea viitorul!
Sora lui mai mare îl sfatuieste sa tina secret acest lucru. Însa o tragedie îi distruge tânarului încrederea în tot ce stia pâna atunci, fapt care-l îndurereaza profund.
Ca urmare, porneste într-o calatorie plina de primejdii, cu un scop pe care nici el nu-l întelege prea bine. Îsi doreste sa fie liber? Îsi cauta propriul popor?
Sau vrea sa afle care este adevarata menire a puterilor sale? Cartea a treia din Cronicile Tinuturilor din Apus este o captivanta poveste despre supravietuire si autocunoastere, la capatul careia tânarul protagonist ajunge într-un loc în care nu mai fusese niciodata: acasa...


pus acum 10 ani
   
onlyra
Membru Junior

Inregistrat: acum 11 ani

     Ciclul HAINISH



Cu mult timp în urmă, poporul de pe Hain a colonizat un mare număr de lumi, inclusiv Pământul. Multe dintre ele erau suficient de asemănătoare, încât oamenii de pe o lume să poată trece drept nativi pe alta, dar unii dintre vechii 'coloniști' hainish au mai apelat local si la ingineria genetică. Civilizația hainish a colapsat și planetele-colonii (inclusiv Pământul) au uitat de existența celorlalte lumi umane, evoluand independent.
Poveștile ciclului relatează efortul de a restabili o civilizație la scară galactică prin intermediul călătoriei între stele cu viteze apropiate de cea a luminii.

Cartile sunt de sine statatoare, dar pot fi ceva mai bine intelese in ordine.



Deposedatii - 1974 (v1.0), castigatoare a premiilor Nebula, Locus si Hugo.
http://www.mediafire.com/download/qbjmn ... (v1.0).zip   arhiva contine docx v1.0, epub, mobi, pdf si djvu searchable dupa un scan propriu.

Ca si cronologie, in ciclul Hainish, este prima carte(cca. 2300 AD) desi a fost scrisa a cincea.
Cartea urmareste, in parte, viata lui Shevek, un fizician stralucit, care se hotaraste sa iasa din expectativa; sa caute raspunsuri, sa distruga tabuuri, sa darame zidurile de ura care au izolat Anarres – planeta sa natala, cu un regim politic anarhic fără un guvern sau instituții autoritariste coercitive – de restul lumii civilizate. Shevek porneste in calatorie, catre planeta-mama Urras, unde va trebui sa infrunte o societate rigida si sa arunce scanteia schimbarii.
Actiunea e lasata pe planul secund, partea leului e luata de personaje, de ideile lor diverse, de atmosfera. Interesant este că în acest roman e anuntata inventia unui dispozitiv care permite comunicarea instantanee la distante galactice, ansiblul, denumire folosita ulterior de Orson Scott Card sau Vernor Vinge.

Am tot amanat citirea cartii, derutat probabil de coperta, dar am fost foarte placut surprins de aceasta carte. Shevek Omul, precum si simplitatea societatii de pe planneta sa, chiar cu problemele ei, m-au fascinat. Este favorita mea din acest ciclu.



Lumii îi spuneau pădure 1976 (v2.0), nuvela care sta la baza cartii a castigat premiul Hugo in 1973
http://www.mediafire.com/download/z26bd ... (v2.0).zip  arhiva contine docx v2.0, epub, mobi, pdf si djvu searchable. Docx versiune 1.0 si djvu-ul e realizat de catre Garant.

Ca si cronologie, in ciclul Hainish, este a doua carte (cca. 2368 AD) desi a fost scrisa a sasea.
Oamenii de pe Pamant au stabilit pe Athshe o colonie si o baza militara, numita "Noul Tahiti". Atshse este o lume impadurita, ai cărei mici locuitori, cu blană verde si ochi mari, au format o cultură axată pe visele lucide. Lăcomia micii armate a pământenilor afectează intelepciunea oarecum inocenta a indigenilor, dând peste cap antica societate care incepe sa reactioneze.

Violenta este mult mai prezenta decat in alte carti ale lui Le Guin, dar acest impuls razboinic se sublimeaza spre final si rezulta un roman cumva intreg, cu sens (pentru cititor, ca pentru cei care mor...).



Lumea lui Rocannon - 1966 (v1.0).
http://www.mediafire.com/download/7mlo1 ... (v1.0).zip   arhiva contine docx v1.0, epub, mobi, pdf si djvu searchable dupa un scan propriu a editiei Nemira 2006.

Ca si cronologie, in ciclul Hainish, este a treia carte(cca. 2684 AD) desi este prima nuvela a scriitoarei.
Lumea lui Rocannon este un poem medieval, o lume fantastica guvernata numai de mit; un taram al zeilor si al monstrilor, al miticului si al imaginatiei fara limite. In calatoria sa pe o planeta inapoiata, Rocannon(un etnolog care studieaza rasele intalnite) intalneste lorzi care traiesc in castele si poarta sabii, precum si alte rase asemanatoare zanelor si piticilor capabile de comunicare telepatica. Romanul poate fi catalogat ca science fantasy sau planetary romance.

Chiar mi-a placut aceasta scurta povestire. E nevoie de putina rabdare la inceput cu multitudinea de denumiri noi, dar se poate parcurge totusi usor. Cartea nu are nimic diabolic in ea, asa cum ar putea sugera coperta editiei acesteia.



Mana stanga a intunericului 1969 (v2.0), castigatoare a premiilor Nebula si Hugo.
http://www.mediafire.com/download/4xb5b ... (v2.0).zip  arhiva contine docx v2.0, epub, mobi, pdf si djvu searchable. Docx versiune 1.0 si djvu-ul e realizat de catre Garant dupa editia Nemira 1994.

Ca si cronologie, in ciclul Hainish, este a sasea carte (cca. 4670 AD) desi a fost scrisa a patra.
Roman remarcabil, cu o tenta feminista cu toate ca nu are niciun personaj feminin,  subliniaza rolul enorm pe care l-a jucat in istoria umană sexul, tocmai prin eliminarea lui din peisaj.
Pe Gethen, planeta mereu inzăpezita, nu exista femei si bărbati – locuitorii planetei sunt androgini. Ei devin bărbati sau femei doar pentru scurte perioade, determinate biologic. Astfel locuitorii planetei pe care Ai trebuie sa ii convinga sa se alăture Ekumenului(o uniunea a 83 de planete), gândesc si traiesc cu totul altfel decât oamenii lumii pe care el o cunoaste. Ati fi surprinsi cat de diferite pot fi deciziile oamenilor dacă ele nu sunt influentate sau motivate sexual. Dar, deoarece exista o tensiune permanenta intre principalele tari, nimic nu se poate realiza fara efort si sacrificiu.

La fel ca si alte carti ale autoarei multitudinea de denumiri, din aceasta lumea noua, pune rabdarea la incercare in primele 100 de pagini.



Pescarul de pe marea interioara - povestiri(v1.0)
http://www.mediafire.com/download/5rp4i ... (v1.0).zip  arhiva contine docx v1.0, epub, mobi si pdf.

Ultimele trei povestiri din aceasta carte se petrec tot in universul Hainish si sunt una din rarele ocazii in care apare planeta Hain, planeta 'mama' a ciclului. La aceste ultime povestiri ma voi referi in continuare.
Ca si cronologie, in ciclul Hainish, intamplarile se petrec dupa 'Mana stanga a intunericului'. Ca o dezvoltare a muncii inceputa de Shevek, a cărui poveste este relatată în prima carte 'Deposedatii', apare teoria lui Churten care ar trebui sa permita oamenilor sa calatoreasca instantaneu dintr-un sistem solar in altul. Teoria oferă un mod de a muta o navă întreagă instantaneu, dar cu anumite efecte secundare nebanuite, descrise în două povestiri: 'Povestea shobilor' si 'Dansând spre Ganam'. 'O altă poveste SAU Pescarul de pe marea interioară', ofera o imagine a anilor in care s-a dezvoltat aceasta tehnologie.

Daca ar fi sa rezum cele trei povestiri: prima, aparent haotica, necesita nitica rabdare, a doua clarifica lucrurile iar a treia e chiar un frumos SF clasic.
Deoarece nu am gasit volumul pentru scanare, corectarea am facut-o dupa povestirile din engleza. Pun aici aceste trei culegeri de povestiri in engleza, contin aproape toate povestirile traduse: http://www.mediafire.com/download/tnypb ... ngleza.zip

Modificat de onlyra (acum 10 ani)


pus acum 10 ani
   
onlyra
Membru Junior

Inregistrat: acum 11 ani
Am finalizat contributia mea la ciclul Hainish.    Mai sus e ceea ce s-a tradus pana acum in romana.

pus acum 10 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
──────────────────────────────────
CENTRALIZATOR CORECTURI
──────────────────────────────────

CRONICILE ŢINUTURILOR DIN APUS
| 1 | Daruri | v #1 | v #2 |
| 2 | Voci | v #1 | v #2 |
| 3 | Puteri | v #1 | v #2 |

CICLUL HAINISH (ÎN ORDINEA APARIŢIILOR)
| 1 | Lumea lui Rocannon | v #1 | v #2 |
| 2 | Planeta exilului | v #1 |
| 3 | Oraşul iluziilor | v #1 |
| 4 | Mâna stângă a întunericului | v #1 | v #2 | v #3 |
| 5 | Deposedaţii | v #1 | v #2 |
| 6 | Lumii îi spuneau Pădure | v #1 | v #2 | v #3 |

SERIA TERRAMARE (PĂMÂNTŞIMARE)
| 1 | Un vrăjitor din Terramare (Pământşimare) | v #1 |
| 2 | Mormintele din Atuan | v #1 |
| 3 | Cel mai îndepărtat ţărm | v #1 |
| 4 | Tehanu | v #1 |

SCRIERI INDEPENDENTE
| 1 | Pescarul de pe marea interioară | v #1 |
| 2 | Roza vânturilor (povestiri) | fs #1 |
| 3 | Sfâşierea cerului | v #1 |

Modificat de Anahoret (acum 11 luni)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 2 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Ursula K. Le Guin
Serie: Hainish
Cartea: 1
Titlu: Lumea lui Rocannon
Traducere: Mihai Dan Pavelescu
Editura: Nemira
Anul: 2006
Versiunea: V-2
Fişiere: | docx | ePub | pdf | pdf/apd |
───────────────────────
{1} PDF/APD Acronim personal pentru documentele pdf machetate special pentru a fi citite cu uşurinţă pe ecranele telefoanelor mobile. APD – Android Pdf Document (m-am inspirat de la APV – Android Pdf Viewer).


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 2 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Ursula K. Le Guin
Serie: Hainish
Cartea: 2
Titlu: Planeta exilului
Traducere: Mihai Dan Pavelescu
Editura: Nemira
Anul: 2015
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf | pdf/apd | djvu |
───────────────────────
{1} PDF/APD Acronim personal pentru documentele pdf machetate special pentru a fi citite cu uşurinţă pe ecranele telefoanelor mobile. APD – Android Pdf Document (m-am inspirat de la APV – Android Pdf Viewer).

{2} DJVU Fişierele de acest tip nu le-am încărcat în portalurile web, pentru economie de memorie. Însă le pot pune la dispoziţia celor interesaţi, dacă-mi cer acest lucru prin mesaj privat sau e-mail.
───────────────────────
Editura Nemira a avut ideea de a strânge într-un singur volum primele trei nuvele din seria Hainish (în ordinea apariţiilor editoriale, nu a cronologiei naraţiunii din cele şase nuvele şi romane), volumul astfel alcătuit poartă titlul celei de-a treia nuvele, Oraşul iluziilor, şi a fost scos pe piaţă în anul 2015. În forum le-am încărcat, totuşi, ca fişiere separate, pentru că, în definitiv, nuvelele au fost scrise în perioade de timp diferite. Din „săpăturile” pe care le-am făcut prin internet, se pare că Planeta exilului nu a apărut în România ca o carte de sine stătătoare sau sub forma unei colecţii Hainish care să-i poarte titlul. Acesta este motivul pentru care am folosit coperta unei ediţii în limba engleză.

[b] ursula guin autor: ursula guinserie: 2titlu: planeta mihai dan docx epub pdf pdf/apd djvu

22.7KB

Modificat de Anahoret (acum 2 ani)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 2 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Ursula K. Le Guin
Serie: Hainish
Cartea: 3
Titlu: Oraşul iluziilor
Traducere: Mihai Dan Pavelescu
Editura: Nemira
Anul: 2015
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf | pdf/apd | djvu |
───────────────────────
{1} PDF/APD Acronim personal pentru documentele pdf machetate special pentru a fi citite cu uşurinţă pe ecranele telefoanelor mobile. APD – Android Pdf Document (m-am inspirat de la APV – Android Pdf Viewer).

{2} DJVU Fişierele de acest tip nu le-am încărcat în portalurile web, pentru economie de memorie. Însă le pot pune la dispoziţia celor interesaţi, dacă-mi cer acest lucru prin mesaj privat sau e-mail.

[b] ursula guin autor: ursula guinserie: 3titlu: mihai dan docx epub pdf pdf/apd djvu pdf/apd

12KB


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 2 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Ursula K. Le Guin
Serie: Hainish
Cartea: 4
Titlu: Mâna stângă a întunericului
Traducere: Mihai Dan Pavelescu
Editura: Nemira
Anul: 2015
Versiunea: V-3
Fişiere: | docx | ePub | pdf | pdf/apd |
───────────────────────
{1} PDF/APD Acronim personal pentru documentele pdf machetate special pentru a fi citite cu uşurinţă pe ecranele telefoanelor mobile. APD – Android Pdf Document (m-am inspirat de la APV – Android Pdf Viewer).


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 2 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Ursula K. Le Guin
Serie: Hainish
Cartea: 6
Titlu: Lumii îi spuneau Pădure
Traducere: Emil Sîrbulescu
Editura: Mondial
Anul: 1993
Versiunea: V-3
Fişiere: | docx | ePub | pdf | pdf/apd
───────────────────────
{1} PDF/APD Acronim personal pentru documentele pdf machetate special pentru a fi citite cu uşurinţă pe ecranele telefoanelor mobile. APD – Android Pdf Document (m-am inspirat de la APV – Android Pdf Viewer).


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 2 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Ursula K. Le Guin
Serie: Terramare
Cartea: 1
Titlu: Un vrăjitor din Terramare
Traducere: Raluca Puşcău şi Diana Groza
Editura: Alexandria
Anul: 2007
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf | apd | djvu |
───────────────────────
{1}APD Acronim personal pentru documentele pdf machetate special pentru a fi citite cu uşurinţă pe ecranele telefoanelor mobile. APDAndroid Pdf Document (m-am inspirat de la APVAndroid Pdf Viewer).

{2} Fişierele au fost lucrate după pdf-uri găsite în internet, fără a avea la dispoziţie cartea scanată, pentru control. Verificările (unde am avut dubii) le-am făcut după fişiere ePub sau pdf în limba engleză. Când şi acolo am avut dubii, am urmărit textul cu audiobook-ul în căşti. Fişierele text în limba engleză (ePub sau pdf) pot fi descărcate din secţiunea de cărţi în limbi străine, topicul Ursula K. Le Guin. Tot acolo sunt şi URL-uri temporare pentru arhiva audiobook a romanelor din serie. Totuşi, dacă cineva poate contribui cu fişiere scanate ale cărţilor traduse în română, acestea ar fi foarte bine primite.

{3} Traducătoarele editurii Alexandria au denumit lumea Earthsea Terramare. Totuşi acest toponim există deja, în Italia. Locul cu acest nume este cunoscut datorită vestigiilor din Epoca Bronzului găsite acolo. Din acest motiv am folosit denumirea celor de la Paladin, Pământşimare, care mi se pare mai inspirată şi mai apropiată de lumea creată de Ursula K. Le Guin. Într-adevăr, nu este tocmai ortodox ceea ce am făcut, însă puriştii pot schimba numele cu cel original, al editurii Alexandria, şi să-şi facă propriile ebook-uri.
───────────────────────
Pământşimare (Terramare)este o lume-arhipelag cu oameni care trăiesc într-o epocă asemănătoare Evului Mediu, în care vrăjitoria este o artă iar vrăjitorii sunt respectaţi, o lume în care magia se foloseşte fie ca o artă, fie ca un meşteşug, o lume cu propriile mituri şi, de asemenea, o lume din care dragonii încă n-au dispărut şi trăiesc retraşi în Capătul Vestic, la marginea lumii.

Cărţile din cilcul Pământşimare (Terramare) fac parte din tipul bildungsroman, un roman în care se prezintă dezvoltarea caracterului personajului principal. Acesta este un băiat de pe insula Gont, păstor de capre, care are darul vrăjitoriei în stare latentă, însă puternic. Odată descoperit acest dar, este trimis în insula Roke, la Şcoala de Vrăjitori, pentru a deveni mag. În şcoală învaţă să folosească vrăjitoria, însă felul în care trebuie să se folosească de această artă îl învaţă, dureros, pe propria-i piele. Privit din acest unghi, se poate spune că Un vrăjitor din Pământşimare (Terramare) este un roman al căutării de sine.

Ursula K. Le Guin a fost deschizătoare de drumuri în literatura ştiinţifico-fantastică şi fantasy. Anisiblul, dispozitivul de comunicare instantanee între doi corespondenţi, indiferent de distanţa care-i separă în Univers, este prezentat în stare latentă, de idee, în Deposedaţii iar ca dispozitiv de comunicare în Lumea lui Rocannon, prima carte din seria Hainish. De asemena, Şcoala de Vrăjitori de pe insula Roke este considerată, de către unii critici ai ştiinţifico-fantasticului, ca fiind sursa de inspiraţie a scriitoarei J.K. Rowling pentru şcoala de vrăjitorie din Hogwarts. La rândul său – cel puţin după cum afirmă editura Paladin – Matthew J. Kirby (Assassin’s Creed, Last Descendants) ar fi declarat într-un interviu: „În Un vrăjitor din Pământşimare, momentul când Ged deschide fisura şi «umbra diformă» sare spre el îmi dă fiori şi acum. La doisprezece ani, paragraful acela m-a încremenit pur şi simplu. L-am recitit întruna. A fost momentul în care am devenit conştient de puterea povestitorului şi a poveştii şi atunci am ştiut că vreau să fiu scriitor… Am citit fără excepţie tot ce a scris Ursula K. Le Guin...”

Lectură plăcută!

[b] ursula guin autor: ursula guinserie: 1titlu: din raluca şi diana docx epub pdf apd djvu

17.6KB


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 2 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Ursula K. Le Guin
Serie: Terramare
Cartea: 2
Titlu: Mormintele din Atuan
Traducere: Raluca Puşcău şi Diana Groza
Editura: Alexandria
Anul: 2008
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf | apd |
───────────────────────
{1}APD Acronim personal pentru documentele pdf machetate special pentru a fi citite cu uşurinţă pe ecranele telefoanelor mobile. APDAndroid Pdf Document (m-am inspirat de la APVAndroid Pdf Viewer).

{2} Fişierele au fost lucrate după pdf-uri găsite în internet, fără a avea la dispoziţie cartea scanată, pentru control. Verificările (unde am avut dubii) le-am făcut după fişiere ePub sau pdf în limba engleză. Când şi acolo am avut dubii, am urmărit textul cu audiobook-ul în căşti. Fişierele text în limba engleză (ePub sau pdf) pot fi descărcate din secţiunea de cărţi în limbi străine, topicul Ursula K. Le Guin. Tot acolo sunt şi URL-uri temporare pentru arhiva audiobook a romanelor din serie. Totuşi, dacă cineva poate contribui cu fişiere scanate ale cărţilor traduse în română, acestea ar fi foarte bine primite.

{3} Traducătoarele editurii Alexandria au denumit lumea Earthsea Terramare. Totuşi acest toponim există deja, în Italia. Locul cu acest nume este cunoscut datorită vestigiilor din Epoca Bronzului găsite acolo. Din acest motiv am folosit denumirea celor de la Paladin, Pământşimare, care mi se pare mai inspirată şi mai apropiată de lumea creată de Ursula K. Le Guin. Într-adevăr, nu este tocmai ortodox ceea ce am făcut, însă puriştii pot schimba numele cu cel original, al editurii Alexandria, şi să-şi facă propriile ebook-uri.
───────────────────────
În romanul „Mormintele din Atuan” acţiunea se petrece la câţiva ani după ce Ged s-a întâlnit cu propria umbră şi a acceptat-o ca parte a sinelui. Acum se întâlneşte, închis în labirintul subteran, întunecat, de sub morminte, cu tânăra Mare Preoteasă Artha, Cea Devorată.

Tânăra Artha a fost luată de mică din familia ei pentru a deveni preoteasa Nenumiţilor. Ged, puternicul vrăjitor, caută jumătatea pierdută a Inelului Erreth-Akbe, pe care se află gravată Runa Păcii, acum spartă. Este foarte interesant cum se dezvoltă relaţia dintre cei doi (prizonier-temnicier), dar şi în ceea ce priveşte credinţa Arthei în zeii nenumiţi şi ritualurile pe care ea trebuie să le îndeplinească pentru aceştia.

[b] ursula guin autor: ursula guinserie: 2titlu: mormintele din raluca şi diana docx epub pdf

15.9KB


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 2 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Ursula K. Le Guin
Serie: Terramare
Cartea: 3
Titlu: Cel mai îndepărtat ţărm
Traducere: Raluca Puşcău şi Diana Groza
Editura: Alexandria
Anul: 2010
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf | apd |
───────────────────────
{1}APD Acronim personal pentru documentele pdf machetate special pentru a fi citite cu uşurinţă pe ecranele telefoanelor mobile. APDAndroid Pdf Document (m-am inspirat de la APVAndroid Pdf Viewer).

{2} Fişierele au fost lucrate după pdf-uri găsite în internet, fără a avea la dispoziţie cartea scanată, pentru control. Verificările (unde am avut dubii) le-am făcut după fişiere ePub sau pdf în limba engleză. Când şi acolo am avut dubii, am urmărit textul cu audiobook-ul în căşti. Fişierele text în limba engleză (ePub sau pdf) pot fi descărcate din secţiunea de cărţi în limbi străine, topicul Ursula K. Le Guin. Tot acolo sunt şi URL-uri temporare pentru arhiva audiobook a romanelor din serie. Totuşi, dacă cineva poate contribui cu fişiere scanate ale cărţilor traduse în română, acestea ar fi foarte bine primite.

{3} Traducătoarele editurii Alexandria au denumit lumea Earthsea Terramare. Totuşi acest toponim există deja, în Italia. Locul cu acest nume este cunoscut datorită vestigiilor din Epoca Bronzului găsite acolo. Din acest motiv am folosit denumirea celor de la Paladin, Pământşimare, care mi se pare mai inspirată şi mai apropiată de lumea creată de Ursula K. Le Guin. Într-adevăr, nu este tocmai ortodox ceea ce am făcut, însă puriştii pot schimba numele cu cel original, al editurii Alexandria, şi să-şi facă propriile ebook-uri.
───────────────────────
Ged, Şoimanul, este Arhimagul şcolii de vrăjitori din Roke şi, împreună cu tânărul prinţ Arren din insula Enland, încearcă să afle cauzele dispariţiei misterioase a magiei din lumea Pământşimare (Terramare). Vrăjitorii nu mai ştiu să-şi facă vrăjile iar oamenii şi-au uitat numele adevărat şi au căzut într-o apatie maladivă care se întinde precum molima din insulă în insulă. Aventuroasa lor căutare îi duce în sudul extrem iar de acolo în marginea vestică a lumii, în Insulele Dragonilor. Dincolo de aventurile celor doi, romanul "Cel mai îndepărtat ţărm" este o parabolă a vieţii şi a morţii, cea din urmă nefiind tratată ca sfârşitul celei dintâi ci, mai degrabă, ca o continuare a acesteia sub altă formă.

[b] ursula guin autor: ursula guinserie: 3titlu: cel mai raluca şi diana docx epub pdf apd

14.4KB


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 2 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Ursula K. Le Guin
Serie: Terramare
Cartea: 4
Titlu: Tehanu
Traducere: Ştefan şi Cristina Ghidoveanu
Editura: Alexandria
Anul: 2010
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf | apd |
───────────────────────
{1}APD Acronim personal pentru documentele pdf machetate special pentru a fi citite cu uşurinţă pe ecranele telefoanelor mobile. APDAndroid Pdf Document (m-am inspirat de la APVAndroid Pdf Viewer).

{2} Fişierele au fost lucrate după pdf-uri găsite în internet, fără a avea la dispoziţie cartea scanată, pentru control. Verificările (unde am avut dubii) le-am făcut după fişiere ePub sau pdf în limba engleză. Când şi acolo am avut dubii, am urmărit textul cu audiobook-ul în căşti. Fişierele text în limba engleză (ePub sau pdf) pot fi descărcate din secţiunea de cărţi în limbi străine, topicul Ursula K. Le Guin. Tot acolo sunt şi URL-uri temporare pentru arhiva audiobook a romanelor din serie. Totuşi, dacă cineva poate contribui cu fişiere scanate ale cărţilor traduse în română, acestea ar fi foarte bine primite.

{3} Traducătoarele editurii Alexandria au denumit lumea Earthsea Terramare. Totuşi acest toponim există deja, în Italia. Locul cu acest nume este cunoscut datorită vestigiilor din Epoca Bronzului găsite acolo. Din acest motiv am folosit denumirea celor de la Paladin, Pământşimare, care mi se pare mai inspirată şi mai apropiată de lumea creată de Ursula K. Le Guin. Într-adevăr, nu este tocmai ortodox ceea ce am făcut, însă puriştii pot schimba numele cu cel original, al editurii Alexandria, şi să-şi facă propriile ebook-uri.
───────────────────────
Am ajuns la capătul seriei Pământşimare (Terramare) sau, cel puţin, la capătul traducerilor în limba română. Întregul ciclu pare a fi o serie de poveşti pentru copii, însă aceasta este numai aparenţa, pojghiţa. Ca şi Micul prinţ al lui Saint Exupery, seria Pământşimare (Terramare) este scrisă pentru copii ca să fie citită de oamenii mari.

Lumea-arhipelag, vrăjitorii buni sau răi, sătenii, regele, dragonii, toate sunt un decor pentru esenţa romanului: condiţia femeii. Romanul răspândeşte un parfum de feminitate suav şi, în acelaşi timp, puternic, precum cel ce învăluie Mâna stângă a întunericului din ciclul Hainish. Este o lectură plăcută, molcomă, ca o poveste plină de înţelesuri. Iar romanul este genul acela de carte care, după ce ai pus copertă peste copertă şi ai aşezat-o pe colţul noptierei, te mai urmăreşte de-acolo încă un timp... Este ceea ce eu consider a fi o carte bună.

Lectură plăcută!

[b] ursula guin autor: ursula guinserie: 4titlu: şi cristina docx epub pdf apd acronim personal

13.4KB


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 2 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Ursula K. Le Guin
Serie: Hainish
Cartea: 5
Titlu: Deposedaţii
Traducere: Emil Sîrbulescu
Editura: Nemira
Anul: 1995
Versiunea: V-2
Fişiere: | docx | ePub | pdf | pdf/apd
───────────────────────
{1} PDF/APD Acronim personal pentru documentele pdf machetate special pentru a fi citite cu uşurinţă pe ecranele telefoanelor mobile. APD – Android Pdf Document (m-am inspirat de la APV – Android Pdf Viewer).


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 1 an
   
Marcelp55
Membru Puf

Inregistrat: acum 10 ani
Deposedații e cartea a 5-a sau a 6-a?

_______________________________________
"Onoarea este pur şi simplu moralitatea oamenilor superiori."

pus acum 1 an
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani

Marcelp55 a scris:

Deposedații e cartea a 5-a sau a 6-a?

Mulţumesc pentru atenţionare.
În ordinea publicării, este al cincilea.
În postări le-am numerotat în ordinea publicării (Deposedaţii îl sărisem). Am rectificat şi în tabel.

Din punctul de vedere al naraţiunii (cronologic), ordinea este diferită:
1. Deposedaţii (ansiblul este doar o idee în mintea unui fizician, pământenii nu au posibilitatea călătoriei interstelare).
2. Lumii îi spuneau pădure (ansiblul este în stadiu de prototip, pământenii au primit tehnologia pentru călătoria interstelară).
3. Lumea lui Rocannon (pământenii călătoresc intragalactic, este folosit ansiblul, faradaxenii se pregătesc de război contra Ligii Lumilor).
4. Planeta exilului (acţiunea se petrece în timpul războiului Ligii cu faradaxenii).
5. Oraşul iluziilor (războiul s-a sfârşit, faradaxenii/shing au ocupat (şi) Pământul).
6. Mâna stângă a întunericului (lumea intragalactică post conflict, apariţia Ecumenului).
_____________________
N.B. Cronologia este făcută după aprecierile mele. Cu siguranţă că în internet sunt şi altele, diferite de a mea. Oricum, este doar orientativă.

Modificat de Anahoret (acum 1 an)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 1 an
   
Marcelp55
Membru Puf

Inregistrat: acum 10 ani
Ok, mulțumesc pentru specificări 

_______________________________________
"Onoarea este pur şi simplu moralitatea oamenilor superiori."

pus acum 1 an
   
dragonix
Membru Junior

Inregistrat: acum 19 ani
Mai este o carte de Ursula L. Le Guin tradusa in limba romana
- Sfasierea cerului -
Carte aparuta in 2022 la Nemira

In viitorul apropiat, Pamantul este devastat de razboaie, efectele schimbarii climatice si suprapopulare. In acest marasm un locuitor din Portland, George Orr, descopera ca visele lui au strania putere de a transforma realitatea. Cand se trezeste, el este singurul care isi mai aminteste lumea din trecut. Pentru a se lecui de ceea ce considera un blestem infiorator, el ii cere ajutorul psihologului William Haber. Numai ca acesta considera ca Orr ar trebui sa-si foloseasca misterioasa lui putere, s-o puna in folosul umanitatii, indiferent de chinurile prin care va fi silit sa treaca. Si astfel George Orr devine doar un pion in jocul ingrozitor de periculos al lui Haber, iar viitorul omenirii este pus in pericol.


pus acum 1 an
   
dragonix
Membru Junior

Inregistrat: acum 19 ani
Ursula K. Le Guin - Roza Vanturilor (Povestiri)

Format docx, pdf, epub, mobi.
Gasita de mine pe net. Am aranjat textul - coperta, cuprins...(deci nu imi arog vreun merit).
(Povestiri)+1.0.rar/file


pus acum 1 an
   
vali64
Membru Puf

Inregistrat: acum 11 ani

Anahoret a scris:


Marcelp55 a scris:

Deposedații e cartea a 5-a sau a 6-a?

Mulţumesc pentru atenţionare.
În ordinea publicării, este al cincilea.
În postări le-am numerotat în ordinea publicării (Deposedaţii îl sărisem). Am rectificat şi în tabel.

Din punctul de vedere al naraţiunii (cronologic), ordinea este diferită:
1. Deposedaţii (ansiblul este doar o idee în mintea unui fizician, pământenii nu au posibilitatea călătoriei interstelare).
2. Lumii îi spuneau pădure (ansiblul este în stadiu de prototip, pământenii au primit tehnologia pentru călătoria interstelară.
3. Lumea lui Rocannon (pământenii călătoresc intragalactic, este folosit ansiblul, faradaxenii se pregătesc de război contra Ligii Lumilor).
4. Planeta exilului (acţiunea se petrece în timpul războiului Ligii cu faradaxenii).
5. Oraşul iluziilor (războiul s-a sfârşit, faradaxenii/shing au ocupat (şi) Pământul).
6. Mâna stângă a întunericului (lumea intragalactică post conflict, apariţia Ecumenului).
_____________________
N.B. Cronologia este făcută după aprecierile mele. Cu siguranţă că în internet sunt şi altele, diferite de a mea. Oricum, este doar orientativă.


Nu că ar conta cine ştie ce, dar Deposedaţii e cartea 6 din ciclul Hainish, în ordinea apariţiei. A ieşit în 1974, după Lumea lui Rocannon şi Planeta exilului (ambele în 1966), Oraşul iluziilor - 1967, Mâna stângă a întunericului - 1969 şi Lumii îi spuneau pădure - 1972. Mai sunt încă două titluri în acestă serie, Four Ways to Forgiveness - 1994 şi The Telling - 2000


pus acum 1 an
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani

vali64 a scris:


Nu că ar conta cine ştie ce, dar Deposedaţii e cartea 6 din ciclul Hainish, în ordinea apariţiei. A ieşit în 1974, după Lumea lui Rocannon şi Planeta exilului (ambele în 1966), Oraşul iluziilor - 1967, Mâna stângă a întunericului - 1969 şi Lumii îi spuneau pădure - 1972. Mai sunt încă două titluri în acestă serie, Four Ways to Forgiveness - 1994 şi The Telling - 2000

Da, în 1972 a apărut antologia iar în 1976 cartea. Deposedaţii este între cele două.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hainish_Cycle
Eu am luat ca reper cartea, nu antologia. Dar, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, prea puţin contează.

Ştiu că ciclul Hainish mai are încă două cărţi, însă fiind secţiunea Cărţi în limba română le-am încărcat numai pe cele traduse. Aşa cum şi seria Pământ şi mare are doar patru cărţi încărcate, nu şase.

Modificat de Anahoret (acum 1 an)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 1 an
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 14 ani
***
     Am refăcut postările lui @Sauron.
     Am scos la vedere linkuri, am inserat imagini autor şi coperte.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 1 an
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Le Guin, Ursula K.
Titlu: Sfâşierea cerului
Traducere: Roxana Brînceanu
Editura: TREI
Anul: 2013
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf | pdf-scan |
───────────────────────
Populaţia umană a Pământului a crescut peste puterea de susţinere a planetei iar de aici toate consecinţele suprapopulării: lipsa spaţiilor de locuit, poluare excesivă, subnutriţie, mafia pieţei negre. În acest spaţiu distopic există (cel puţin) un om ale cărui vise (unele dintre ele, nu toate) pot schimba realitatea. Este o însuşire care îl sperie şi, în cele din urmă, ajunge la psiholog. Acesta însă, departe de a-l vindeca, îl foloseşte ca instrument în dorinţa de a crea o lume mai bună. Însă avem o nouă versiune a ucenicului vrăjitor sau a doctorului Frankestein. Antropologul Ursula K. Le Guin nu se dezminte nici de această dată şi îşi construieşte romanul cu migală, introducând cititorul în psihologia oniricului. Cei care doresc mai multă acţiune poate vor considera primele două capitole prea didactice, însă vor fi răsplătiţi pe măsură ce vor înainta cu lectura.

[b] ursula guin autor: guin, ursula k.titlu: roxana treianul: docx epub pdf pdf-scan umană

10.7KB


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 11 luni
   
Pagini: 1  

Mergi la