onlyra
Membru Junior
Inregistrat: acum 11 ani
|
|
Ciclul HAINISH
Cu mult timp în urmă, poporul de pe Hain a colonizat un mare număr de lumi, inclusiv Pământul. Multe dintre ele erau suficient de asemănătoare, încât oamenii de pe o lume să poată trece drept nativi pe alta, dar unii dintre vechii 'coloniști' hainish au mai apelat local si la ingineria genetică. Civilizația hainish a colapsat și planetele-colonii (inclusiv Pământul) au uitat de existența celorlalte lumi umane, evoluand independent. Poveștile ciclului relatează efortul de a restabili o civilizație la scară galactică prin intermediul călătoriei între stele cu viteze apropiate de cea a luminii.
Cartile sunt de sine statatoare, dar pot fi ceva mai bine intelese in ordine.
Deposedatii - 1974 (v1.0), castigatoare a premiilor Nebula, Locus si Hugo. http://www.mediafire.com/download/qbjmn ... (v1.0).zip arhiva contine docx v1.0, epub, mobi, pdf si djvu searchable dupa un scan propriu.
Ca si cronologie, in ciclul Hainish, este prima carte(cca. 2300 AD) desi a fost scrisa a cincea. Cartea urmareste, in parte, viata lui Shevek, un fizician stralucit, care se hotaraste sa iasa din expectativa; sa caute raspunsuri, sa distruga tabuuri, sa darame zidurile de ura care au izolat Anarres – planeta sa natala, cu un regim politic anarhic fără un guvern sau instituții autoritariste coercitive – de restul lumii civilizate. Shevek porneste in calatorie, catre planeta-mama Urras, unde va trebui sa infrunte o societate rigida si sa arunce scanteia schimbarii. Actiunea e lasata pe planul secund, partea leului e luata de personaje, de ideile lor diverse, de atmosfera. Interesant este că în acest roman e anuntata inventia unui dispozitiv care permite comunicarea instantanee la distante galactice, ansiblul, denumire folosita ulterior de Orson Scott Card sau Vernor Vinge.
Am tot amanat citirea cartii, derutat probabil de coperta, dar am fost foarte placut surprins de aceasta carte. Shevek Omul, precum si simplitatea societatii de pe planneta sa, chiar cu problemele ei, m-au fascinat. Este favorita mea din acest ciclu.
Lumii îi spuneau pădure 1976 (v2.0), nuvela care sta la baza cartii a castigat premiul Hugo in 1973 http://www.mediafire.com/download/z26bd ... (v2.0).zip arhiva contine docx v2.0, epub, mobi, pdf si djvu searchable. Docx versiune 1.0 si djvu-ul e realizat de catre Garant.
Ca si cronologie, in ciclul Hainish, este a doua carte (cca. 2368 AD) desi a fost scrisa a sasea. Oamenii de pe Pamant au stabilit pe Athshe o colonie si o baza militara, numita "Noul Tahiti". Atshse este o lume impadurita, ai cărei mici locuitori, cu blană verde si ochi mari, au format o cultură axată pe visele lucide. Lăcomia micii armate a pământenilor afectează intelepciunea oarecum inocenta a indigenilor, dând peste cap antica societate care incepe sa reactioneze.
Violenta este mult mai prezenta decat in alte carti ale lui Le Guin, dar acest impuls razboinic se sublimeaza spre final si rezulta un roman cumva intreg, cu sens (pentru cititor, ca pentru cei care mor...).
Lumea lui Rocannon - 1966 (v1.0). http://www.mediafire.com/download/7mlo1 ... (v1.0).zip arhiva contine docx v1.0, epub, mobi, pdf si djvu searchable dupa un scan propriu a editiei Nemira 2006.
Ca si cronologie, in ciclul Hainish, este a treia carte(cca. 2684 AD) desi este prima nuvela a scriitoarei. Lumea lui Rocannon este un poem medieval, o lume fantastica guvernata numai de mit; un taram al zeilor si al monstrilor, al miticului si al imaginatiei fara limite. In calatoria sa pe o planeta inapoiata, Rocannon(un etnolog care studieaza rasele intalnite) intalneste lorzi care traiesc in castele si poarta sabii, precum si alte rase asemanatoare zanelor si piticilor capabile de comunicare telepatica. Romanul poate fi catalogat ca science fantasy sau planetary romance.
Chiar mi-a placut aceasta scurta povestire. E nevoie de putina rabdare la inceput cu multitudinea de denumiri noi, dar se poate parcurge totusi usor. Cartea nu are nimic diabolic in ea, asa cum ar putea sugera coperta editiei acesteia.
Mana stanga a intunericului 1969 (v2.0), castigatoare a premiilor Nebula si Hugo. http://www.mediafire.com/download/4xb5b ... (v2.0).zip arhiva contine docx v2.0, epub, mobi, pdf si djvu searchable. Docx versiune 1.0 si djvu-ul e realizat de catre Garant dupa editia Nemira 1994.
Ca si cronologie, in ciclul Hainish, este a sasea carte (cca. 4670 AD) desi a fost scrisa a patra. Roman remarcabil, cu o tenta feminista cu toate ca nu are niciun personaj feminin, subliniaza rolul enorm pe care l-a jucat in istoria umană sexul, tocmai prin eliminarea lui din peisaj. Pe Gethen, planeta mereu inzăpezita, nu exista femei si bărbati – locuitorii planetei sunt androgini. Ei devin bărbati sau femei doar pentru scurte perioade, determinate biologic. Astfel locuitorii planetei pe care Ai trebuie sa ii convinga sa se alăture Ekumenului(o uniunea a 83 de planete), gândesc si traiesc cu totul altfel decât oamenii lumii pe care el o cunoaste. Ati fi surprinsi cat de diferite pot fi deciziile oamenilor dacă ele nu sunt influentate sau motivate sexual. Dar, deoarece exista o tensiune permanenta intre principalele tari, nimic nu se poate realiza fara efort si sacrificiu.
La fel ca si alte carti ale autoarei multitudinea de denumiri, din aceasta lumea noua, pune rabdarea la incercare in primele 100 de pagini.
Pescarul de pe marea interioara - povestiri(v1.0) http://www.mediafire.com/download/5rp4i ... (v1.0).zip arhiva contine docx v1.0, epub, mobi si pdf.
Ultimele trei povestiri din aceasta carte se petrec tot in universul Hainish si sunt una din rarele ocazii in care apare planeta Hain, planeta 'mama' a ciclului. La aceste ultime povestiri ma voi referi in continuare. Ca si cronologie, in ciclul Hainish, intamplarile se petrec dupa 'Mana stanga a intunericului'. Ca o dezvoltare a muncii inceputa de Shevek, a cărui poveste este relatată în prima carte 'Deposedatii', apare teoria lui Churten care ar trebui sa permita oamenilor sa calatoreasca instantaneu dintr-un sistem solar in altul. Teoria oferă un mod de a muta o navă întreagă instantaneu, dar cu anumite efecte secundare nebanuite, descrise în două povestiri: 'Povestea shobilor' si 'Dansând spre Ganam'. 'O altă poveste SAU Pescarul de pe marea interioară', ofera o imagine a anilor in care s-a dezvoltat aceasta tehnologie.
Daca ar fi sa rezum cele trei povestiri: prima, aparent haotica, necesita nitica rabdare, a doua clarifica lucrurile iar a treia e chiar un frumos SF clasic. Deoarece nu am gasit volumul pentru scanare, corectarea am facut-o dupa povestirile din engleza. Pun aici aceste trei culegeri de povestiri in engleza, contin aproape toate povestirile traduse: http://www.mediafire.com/download/tnypb ... ngleza.zip
Modificat de onlyra (acum 10 ani)
|
|