Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Lista de useri | Cauta | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deea_mha Profile
Femeie
23 ani
Dolj
cauta Barbat
18 - 80 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Vasile Voiculescu - Proza literara Moderat de Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris  
Autor
Mesaj Pagini: 1
hunyade
Membru Senior

Din: Campulung Muscel
Inregistrat: acum 14 ani
════  TOPIC ÎNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.


     Vasile Voiculescu (27 noiembrie 1884, Pârscov, judeţul Buzău - 26 aprilie 1963, Bucureşti) este un medic, poet, prozator şi dramaturg. Este fiul Sultanei (născută Ion) şi al lui Costache Voicu, gospodar înstărit; prenumele la naştere: Vasile Costache. Îşi începe învăţătura în satul vecin, Pleşcoi, o continuă la pensionul „I.D. Răşcanu" din Buzău, unde face şi primele două clase gimnaziale la Liceul „Al. Hasdeu", absolvind ciclul secundar la Liceul „Gh. Lazăr" din Bucureşti (1902), aici avându-i colegi pe Dem. Demetrescu-Buzău, viitorul Urmuz, pe G. Ciprian şi pe Nicolae Constantinescu, viitor pictor. După ce un an (1902-1903) frecventase cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti, urmează Facultatea de Medicină, susţinându-şi licenţa în 1910. Tot acum se căsătoreşte cu Maria Mitescu, o colegă de la Medicină. Funcţionează ca medic de ţară în câteva judeţe (Gorj, Buzău, Dâmboviţa, Ilfov), în timpul primului război mondial fiind mobilizat ca medic militar la Bârlad, unde participă la reuniunile Academiei Bârlădene şi se împrieteneşte cu Al. Vlahuţă şi G. Tutoveanu.

     Transferat la începutul anului 1920 la Bucureşti, îşi va exercita profesia până în 1940, când se pensionează. Lucrează mai întâi la Administraţia Domeniilor Coroanei, din 1921 este director adjunct, iar din 1922 director la Fundaţia Culturală „Principele Carol", unde împreună cu Gh. D. Mugur întreprinde acţiuni de culturalizare, iniţiind şi colecţia enciclopedică „Cartea vieţii", care cuprinde, pe lângă scrieri literare, o culegere de colinde şi una de proverbe, lucrări de uz practic, precum Chestionar folcloristic, Îndreptar pentru conducătorii culturali la sate, Chestionar de anchetă socială pentru monografii, reunite în 1930 în Cartea misionarului. O perioadă lungă (1930-1945) activează la Societatea Română de Radiodifuziune ca referent, coordonator al emisiunilor literare şi colaborator permanent la „Ora satului", multe contribuţii de aici sau de la emisiunea „Sfatul medicului" intrând în volumul Toate leacurile la îndemână (1935). Alte lucrări de popularizare ale medicului Voiculescu preiau texte apărute iniţial în „Lamura", „Albina", „Vatra", „România administrativă", „Tribuna medicală", „Farul căminului". Între timp devenise un nume în literatură.

     Prima poezie, o odă dedicată lui Eminescu, datează din 1901. Va debuta însă cu poezia Dorul în 1912, la „Convorbiri literare", sub iniţialele V.V. Publică ulterior în „Flacăra", „România", „Dacia", „Revista copiilor şi a tinerimei", „însemnări literare", „Răsăritul", „Luceafărul", „Lamura" (va face parte din redacţie), „Cugetul românesc", Năzuinţa", „Ilustraţiunea naţională", „Flamura", „Ramuri", „Graiul nostru", „Duminica Universului", „Azi", „Herald", „Vremea", „Satul", „Muzică şi poezie", „România literară" (1943) etc. Împreună cu G. Tutoveanu, Tudor Pamf ile şi Mihail Lungianu scoate la Bârlad „Florile dalbe" (1919), iar alături de N.I. Herescu şi Ion Pillat revista „pentru poezie şi artă" „Pleiada" (1934). Scrie permanent în „Gândirea", din 1927 fiind unul din stâlpii grupării din jurul revistei, devine şi unul din principalii colaboratori ai „Revistei Fundaţiilor Regale". Editorial a debutat în 1916 cu placheta Poezii; peste 2 ani îi apare culegerea Din Ţara Zimbrului şi alte poezii (Premiul Academiei Române). Din 1920 este membru al Societăţii Scriitorilor. În primul deceniu interbelic i se tipăresc cărţile Pârgă (1921) şi Poeme cu îngeri (1927; Premiul Societăţii Scriitorilor), în cel de-al doilea ies Destin (1933; Marele Premiu „C. Hamangiu" al Academiei Române), Urcuş (1937) şi întrezăriri (1939; Premiul Editurii Fundaţiei Regale).

     I se acordă în 1941 Premiul Naţional pentru Poezie. În 1944 apare, în seria „Ediţii definitive" de la Fundaţia Regală pentru Literatură şi Artă, antologia Poezii, o selecţie de autor. În intervalul 1930-1943 i s-au publicat şi piese de teatru: Fata ursului (1930), La pragul minunii (1934), Umbra (1935; Premiul Teatrului Naţional din Bucureşti) şi Demiurgul (1943); două (Fata ursului şi Umbra) au fost reprezentate la Naţionalul bucureştean. Abia în 1972, în volumul Teatru, va fi editată comedia Gimnastica sentimentală, scrisă în aceeaşi perioadă şi jucată în stagiunea 1969-1970 la Teatrul de Stat din Baia Mare. „Comedia sentimentală" Trandafir agăţător, ca şi altele nu s-au tipărit antum, nici scenariile radiofonice Darul domnişoarei Amalia şi Două furtuni. Prezentată Comitetului de lectură al Teatrului Naţional din Bucureşti în 1943, piesa mitico-istorică Pribeagă apare în 1967 în „Steaua", de unde intră în acelaşi volum Teatru.

     După 1944 semnătura lui Voiculescu (care îşi va oficializa numele de scriitor în 1950) nu mai poate fi întâlnită două decenii în publicaţii sau pe vreo carte. După moartea soţiei, în 1946, Voiculescu se refugiază într-o existenţă ascetică, lipsită de comodităţi elementare. Se dedică meditaţiei şi scrisului. Frecventează gruparea spirituală Rugul Aprins de la mănăstirea bucureşteană Antim, iniţiată de Sandu Tudor, în jurul căreia se vor strânge numeroşi intelectuali ai vremii. Interzisă în cele din urmă, după destrămarea grupului va participa la întrunirile din casa colecţionarului Barbu Slătineanu, la audiţiile muzicale de la seratele lui Apostol Apostolide, la reuniunile ţinute la Alexandru Mironescu, Dinu Pillat şi la alţi intelectuali, considerate clandestine de autorităţile timpului. Arestat în noaptea de 4/5 august 1958, condamnat la 5 ani de temniţă grea, scriitorul va suporta urmările unei detenţii severe la Jilava şi Aiud. Eliberat la 2 mai 1962, grav bolnav, se va stinge după un an.

     Postumitatea lui Voiculescu produce revelaţia unei opere profunde, creată în decursul a aproape unui deceniu, cu limitele situate între moartea soţiei şi arestarea sa. Ea cuprinde toate povestirile (începând de la Capul de zimbru, ultima scriere antumă, 1947), editate în 1966 în două volume, romanul Zahei orbul, publicat în 1970, şi lirica de senectute. Prima apariţie postumă, cartea Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare în traducere imaginară de V. Voiculescu (1964) va fi urmată de o selecţie ilustrativă din versurile antume, precum şi de ciclurile inedite intitulate de editori Veghe şi Clepsidră. Situaţia manuscriselor de poezie - confiscate la arestarea scriitorului (printre care se află „caietul negru" cu lirica ultimilor ani dispusă cronologic), în parte încredinţate chiar de autor lui Andrei Scrima („manuscrisul Scrima", orânduit după afinităţi tematice) la plecarea acestuia în India, spre a fi trecute clandestin peste graniţă - a rămas multă vreme incertă, fiind clarificată abia spre cumpăna dintre milenii. În 1993 Academia Română îl desemneaza pe scriitor membru post-mortem.


     In antologia in doua volume pe care o gasiti aici:
[img] http://123poze.3x.ro/files/90574430464413822751.png[/img]
         http://yadi.sk/d/JG1irqP24b2fL

[img] http://123poze.3x.ro/files/1749165476923951990.png[/img]
         http://yadi.sk/d/E4zgcyqt4b2it

     Am adunat povestiri si nuvele care se regasesc in Capul de zimbru, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1988, Căprioara din vis, Biblioteca pentru toţi copiii, nr. 25, Editura Ion Creangă, Bucureşti, 1973, precum şi din alte surse [Integrala prozei literare, Editura Anastasia, 1998]

Modificat de hunyade (acum 9 ani)


_______________________________________
„Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor…”, Miron Costin - “De neamul Moldovenilor”

pus acum 9 ani
   
hunyade
Membru Senior

Din: Campulung Muscel
Inregistrat: acum 14 ani
In antologia "Vasile Voiculescu - Povestiri", in doua volume pe care o gasiti aici:

Vasile Voiculescu - Povestiri [Capul de zimbru] vol. 01
.doc [v1.0]     http://yadi.sk/d/JG1irqP24b2fL
Vasile Voiculescu - Povestiri [Alte povestiri] vol. 02
.doc [v1.0]     http://yadi.sk/d/E4zgcyqt4b2it     Am adunat povestiri si nuvele care se regasesc in Capul de zimbru, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1988, Căprioara din vis, Biblioteca pentru toţi copiii, nr. 25, Editura Ion Creangă, Bucureşti, 1973, precum şi din alte surse [Integrala prozei literare, Editura Anastasia, 1998]


_______________________________________
„Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor…”, Miron Costin - “De neamul Moldovenilor”

pus acum 9 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 12 ani
***
      Mulţumim frumos, huniadule!
      Vasile Voiculescu merita din plin un topic de autor, iar munca ta pentru realizarea acestei Antologii este mult mai mult decât muncă de digitalizare, pentru că a fost ceva mult mai complex.
      Topicul are meritul de a scoate la lumină autori români de excepţie despre care cei mai mulţi dintre noi ştim foarte puţine sau chiar nimic.


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 9 ani
   
Intel_Forte
Membru Gold

Din: Sud
Inregistrat: acum 10 ani
se pot reposta copertile la o rezolutie mai mare?
Multumesc


pus acum 4 ani
   
Seven
Moderator

Din: Ţara Perfectului Simplu
Inregistrat: acum 12 ani
***
     Intel, mi-am amintit că eu am pus copertele şi am găsit fişierele unde le-am lucrat.
     Vezi dacă te descurci cu  downloadul de pe fileshare:
                http://www.fileshare.ro/e3172690505

     Sunt 4 imagini JPG color coperte "false" la 300 dpi [1749×2481] plus două fişiere doc în care am compus copertele.
     Dacă sunt probleme cu fileshare, atunci fac upload pe mediafire.
     Seven   


_______________________________________

     Oameni şi popoare îşi cată libertatea; după ce-o obţin, îşi caută stăpân.


     | TORENTE | Tăunul | ROCAMBOLE+ | FLORIS | VRACIU | Victor HUGO | J.F. COOPER | PAPILLON | POLDARK |
     | Dictionare Lba RO | | Gramatica RO | D. Stănoiu | Zaharia STANCU | H.Y. STAHL | V.CORBUL & E.BURADA |
     | Ultimul regat | Millennium | Shantaram | Pearl BUCK | Anchee MIN | Amy TAN | C. LÄCKBERG | Ph.GREGORY |
     | Extraterestrii şi Intraterestrii | RUFOR | Demonul Roşu | Vraja milioanelor | Cărţi audio |

pus acum 4 ani
   
Intel_Forte
Membru Gold

Din: Sud
Inregistrat: acum 10 ani
Multumesc stimabile, nu am avut probleme niciodata cu downloadul indiferent de site. Daca dai click "acolo unde trebuie" nu sunt probleme , altfel din neatentie poti instala fel de fel de virusi care iti blocheaza browswrele, sau iti creeaza alte neplaceri prin calculator, alea alea. De aceea recomand mare atentie tuturor la surfingul pe asemenea pagini de download.

Pace sa fie!


pus acum 4 ani
   
Intel_Forte
Membru Gold

Din: Sud
Inregistrat: acum 10 ani
http://www.mediafire.com/file/mins5nw9l ... +1%29.epub
http://www.mediafire.com/file/oquvwn0a8 ... +2%29.epub

Format .epub, copertat, formatat, versiunea lui Hunyade


Modificat de Intel_Forte (acum 4 ani)


pus acum 4 ani
   
catalinsava
Membru Puf

Inregistrat: acum 14 ani
(epub) Vasile Voiculescu Zahei Orbul carte electronică corectată prin citire
https://drive.google.com/file/d/1sz8nRP ... sp=sharing
sau
https://github.com/catalynsava/Vasile-V ... ahei-orbul

[b] vasile voiculescu proza literara (epub) vasile voiculescu zahei orbul carte prin ... ...

124KB


pus acum 1 an
Site  
Stelevadris
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
@catalinsava se adauga pe forum de regula fisierele doc/docx din care ai generat epub-ul.
E aiurea sa corectezi direct pe epub. Acesta e doar un produs secundar.


_______________________________________
Totul despre cărți - About e-books - Tehnici de scanare, sfaturi, proiecte etc. - Support, future projects, etc.

pus acum 1 an
   
catalinsava
Membru Puf

Inregistrat: acum 14 ani

Stelevadris a scris:

@catalinsava se adauga pe forum de regula fisierele doc/docx din care ai generat epub-ul.
E aiurea sa corectezi direct pe epub. Acesta e doar un produs secundar.

nu sunt deranjat dacă e considerat produs secundar. fac corecturi în epub pt că
1. epub = html compresat zip
2. sunt deranjat de codul html generat de orice pachet office prin export. îmi doresc un cod html (din cadrul epub) curat cu taguri, atribute, css în standard și optimizat. (m-am uitat pe paginile exportate de libre, open office, microsoft și mi se par exagerat structurate, chiar ieșite din standard și intrate în limbajele proprii cu div, span, css etc)

corectura am făcut-o cu hârtia și cu cartea epub în epub reader
pt html am folosit vscode iar pentru epub sigil.

mult respect
și mulțumiri acestui forum căruia îi datorez mult

Modificat de catalinsava (acum 1 an)


pus acum 1 an
Site  
Stelevadris
Moderator

Inregistrat: acum 17 ani
Ideea e ca faci corectura direct in doc/docx/rtf, formate ce iti permit o gama larga de manipulari a textului.
Apoi din aceste formate poti produce un epub final, de exemplu.
Structura interna nu te intereseaza deoarece tu corectezi cuvintele, nu codarea CSS, HTML si care o mai fi.
Lucrul acesta te incurca doar daca corectura o faci intr-un format gen epub.
Un document Word formatat si corectat cum trebuie poate fi transformat intr-o mie de fisiere finale dupa nevoile fiecaruia si suporta o gama larga de modificari facute din 2-3 clickuri de mouse.
Nicio editura nu iti lucreaza pe epub direct.
Bineinteles, aici e un forum de amatori, ce am zis sus e o sugestie. Dar sansele de a vedea o carte corectata mai departe de altcineva scad cu cat se deviaza mai mult de la metoda normala de lucru de aici. Totodata, daca o sa preiei cartile altcuiva de aici si vei dori sa iti aduci aportul in acest fel, e posibil sa iti fie respins.


_______________________________________
Totul despre cărți - About e-books - Tehnici de scanare, sfaturi, proiecte etc. - Support, future projects, etc.

pus acum 12 luni
   
Pagini: 1    
Mergi la

Try the best browser-based multiplayer games to play, on this browser games toplist
MagicDuel