idbmax
VETERAN
 Inregistrat: acum 15 ani
|
|
DOANDO - 1965
Doando, însemnând prezumtiv în limba unei civilizații extraterestre de tip umanoid Viață fără viață (do- an- do), este titlul celui de-al doilea roman science fiction scris în colaborare de autorii români Romulus Bărbulescu și George Anania. Prima ediție a apărut în 1969 la Editura Tineretului, urmata de doua editii revizuite publicate de editura Nemira in 1992 si 2002. Cei doi autori au petrecut o zi întreagă în holul Facultății de Geologie-Geografie discutând despre o nouă carte, în care și-au dat frâu liber fanteziei. Astfel a luat ființă un roman care tratează subiectul întâlnirii cu un misterios artefact cosmic extraterestru, cu șapte ani înainte ca Arthur C. Clarke să publice celebrul roman Rendez-vous cu Rama, laureat al premiilor Hugo și Nebula, axat pe o idee similară.
* Realizarea primei versiuni apartine colegului Mitikut, caruia ii multumesc pe aceasta cale!
STATUIA ȘARPELUI - 1966
Este al treilea roman scris în colaborare de cuplul de autori români George Anania și Romulus Bărbulescu. Spre deosebire de precedentele două romane, Constelația din ape și Doando, a căror temă principală era una de natură science fiction, în cartea de față elementul fantastic este unul secundar, accentul fiind pus pe descoperirea unui tezaur dacic într-un cadru care folosește recuzita specifică operelor polițiste. În plus, întreaga acțiune este presărată cu elemente umoristice, ale căror accente se regăsesc pe alocuri și în Constelația din ape. Romanul încearcă să dea o explicație fantastică tezaurului descoperit în primăvara anului 1962 în timpul lucrărilor de modernizare din zona Gării Vechi din Constanța. Acest tezaur cuprindea 24 de piese din marmură reprezentând divinități grecești, dintre care ieșea în evidență șarpele Glykon, singura statuie de cult a acestei divinități cunoscută până acum în întregul Imperiu roman. Șarpele, care are bot de miel, păr și urechi de om și coadă de leu, a fost sculptat în secolul al II-lea într-un singur bloc de marmură cu latura de 66 de cm. Statueta şarpelui Glykon le-a permis celor doi autori să exploreze teme de geologie, arheologie și istorie, pe care le-au reunit într-un roman căruia Vladimir Colin i-a făcut o cronică literară foarte bună în Colecția de povestiri științifico-fantastice.
FERMA OAMENILOR DE PIATRĂ - 1970
Romanul a fost publicat în 1970 la Editura Tineretului și republicat în 1990 la editura InterCONTEMPress. Alexandru Mironov a fost de părere că acest roman, alături de continuarea sa, Paralela-enigmă, sunt "cele mai importante romane de literatură de anticipație românești. Traductibile (dar netraduse încă în orice țară cu piață serioasă pentru Science-Fiction", argumentând că autorii au învățat "să construiască personaje și să spună povești galactice cu miez și mesaj, păstrând nealterat gustul pentru aventură și inventivitate științifico-fantastică.". De altfel, George Anania a declarat la rândul său că romanul acesta a reprezentat opera literară care i-a reprezentat cel mai bine, fiind vârful carierei lor scriitoricești.
PARALELA ENIGMĂ -1973
A apărut inițial în 1973 la Editura Tineretului, fiind republicat în 1991 de Editura Porto-Franco din Galați. Acțiunea se petrece la câțiva zeci de ani de la evenimentele relatate în Ferma Oamenilor de Piatră. Romanul începe cu un prolog care descrie eșecul expediției cosmice Aldebaran din cauza ineficienței comunicării dintre om și mașină . Ultimul proiect al ciberneticianului All Bright, mașina rațională cunoscută sub numele de Hidra, a fost instalata în adâncurile muntelui Nanga Parbat. Acolo, ea a dat naștere unui important centru industrial, la a cărui dezvoltare continuă contribuie de-a lungul anilor prin procesul de auto-perfecționare. Dar All a pregătit și un supraveghetor din umbră, fosta sa studenta Yaralde, atrăgându-i atenția că va veni ziua în care Hidra se va opri….
Modificat de idbmax (acum 11 ani)
_______________________________________ "de GUSTIBUS et COLORIBUS non disputandum" (Seneca) Contributia mea pe forum: Colectia O Altfel de E-Carte Colectia Aleksandr Romanovici Beleaev FOILETON-TRACIA MAGAZIN - O revista virtuala Colectia Romane de Aventuri si Istorice - romanesti Wild, Wild, West - Colectie western Colectia CALATORI PRIN TIMP
O altfel de E-Carte - BLOG
|
|