menadel
MEMBRU VIP
Inregistrat: acum 12 ani
|
|
Ion Calugaru Copilaria unui netrebnic
Ion Calugaru, pseudonimul lui Strul Leiba Croitoru, (n. 14 februarie 1902, Dorohoi - d. 22 mai 1956, Bucuresti) a fost un prozator, romancier, dramaturg si gazetar român de origine evreiasca. Studii primare la Dorohoi, studii liceale la liceul Matei Basarab din Bucuresti pe care nu-l termina, în ciuda sprijinului acordat de profesorul de latina, Eugen Lovinescu. Este coleg de liceu cu Sasa Pana. A scris în revistele avangardiste, precum Contimporanul, unu, Integral, dar a colaborat si la revista lui Nae Ionescu, Cuvântul, unde se împrieteneste cu Mihail Sebastian. A debutat cu o culegere de povestiri umoristice, Caii lui Cibicioc. Publica ulterior doua carti de proza în spiritul avangardismului, Paradisul static si Abecedar de povestiri populare. Dupa 1930 însa, se concentreaza în proza asupra reprezentarea literala a miscarilor sociale, mizeria maselor, huzurul si intrigile din lumea marelui capital si lupta clasei muncitoare. În ultimii sai ani de viata, scrie si piese de teatru precum Clovnul care gândeste sau Ion si Salomeea.
Djvu+Pdf control+ocr brut
Singurul care mai rezista azi la lectura, dintre cele sapte romane semnate de Ion Calugaru. In 1958, romanul a fost tradus in limba maghiara de Kacso Sandor si Kakassy Endre, sub titlul Egy mihaszna gyermekkora. Nascut intr-o familie strimtorata, de mici mestesugari evrei (tatal era croitor si cirpaci de straie taranesti), viitorul scriitor va ramine structural marcat de frustrarile copilariei, suferite in mediul inchis al mahalalei evreiesti semi-rurale pe care anumite tirguri din nordul Moldovei au gazduit-o cindva. Periferia provinciala evreiasca de altadata, desi datata precis (1907-l917) si localizata nu mai putin precis prin trimiteri uneori explicite la mahalaua dorohoiana, se converteste insa, fictional, intr-o lume parca ireala, suspendata, in timp si spatiu, undeva intre real si imaginar, oferind privirii spectacolul unui neverosimil exotism autohton, al unui pitoresc revolut ce face azi savoarea romanului. Decor sordid si mizer, oameni nevoiasi, resemnati, vlaguiti de o foame endemica, tinjind in maghernite pipernicite si intunecoase sau revarsindu-se pe ulite inecate in praf ori in glod, lume populata de cersetori si de mestesugari la fel de calici, de precupeti si misiti, de harabagii, sacagii, cotiugari, birjari, hamali, maturatori, hingheri, „cacanari", „ciurari", „croitori taranesti", telali, cojocari si ciubotari, de tejghetari, covrigari, „turtarari" si „catapi", de spalatorese si laptarese, de copii flcndurosi si de batrini milogi etc. etc, forfotind cu totii febril intre piata si circiuma, intre abatorul de pasari si „feredeul" saptaminal, intre cimitir si sinagoga, unde troneaza autoritar rabinul si hahamul, veghind la perpetuarea tenace a datinei milenare, a eresurillor religioase si a atavismelor rasiale. Nu lipseste intentia monografiei etnografice: nastere, logodna, nunta, inmormintare, simbata si sarbatorile de peste an, cu ceremoniile rituale specifice si nelipsitele pomeni comunitare etc. Nemarturisit, Copilaria unui netrebnic ascunde si ambitia unei replici sui generis la consacratele Amintiri din copilarie (V) ale lui Ion Creanga: Buiumas a Tiprei, protagonistul copil si alter ego fictional al autorului, este lipsit insa de vitalitatea tara fisura si fara complicatii a omologului sau humulestean, de naturaletea spontana si de seninatatea inocenta cu care se manifesta in tot ce face Nica a lui Stefan a Petrei; venit pe lume sub o zodie mai putin fasta, temperamentul sau innascut de „netrebnic", „bun pentru az-buche si-un paduche, nu pentru voinicie", il va dedubla de timpuriu in chiar atasamanetul si adeziunea fata de lumea careia congenital ii apartine, tot congenital insa si detestind-o. Cu exceptia experimentului avangardist din volumul Paradisul statistic (1926), nuvelistica lui Ion Calugaru (voi. Caii lui Cibicioc, 1923; Abecedar de povestiri populare, 1930; De la cinci pina la cinci, 1936) exerseaza si ea, in cea mai mare parte, desenul aceleiasi lumi, anticipind Copilaria unui netrebnic.
Modificat de menadel (acum 11 ani)
_______________________________________ "Cand nu vom mai fi copii, nu vom mai fi deloc!" Link la postarile vechi indisponibile
|
|