_Cosimo_
Membru Senior
Inregistrat: acum 13 ani
|
|
bokken a scris:
Hai sa fim seriosi in legatura cu ce se poate achizitiona in materie de e-book de la editurile romanesti... Indiferent de format, majoritatea covarsitoare a titlurilor o reprezinta cele cu autori cvasinecunoscuti sau debutanti, cele iesite de sub incidenta drepturilor de autor, etc. Nemaivorbind de faptul ca unele dintre ele parca ar fi facute cu picioarele - de un debutant, aflat la prima lui incercare de a crea un epub... |
Nu ştiu cum să zic să nu sune aiurea sau jignitor, dar afirmaţia asta e o prostie atât de mare, încât nu găsesc decât două explicaţii: ori nu ai mai intrat de foarte mult timp pe un site unde se vând e-book-uri, ori limitele tale în materie de literatură sunt îngrijorător de strâmte. Aş putea rapid enumera 100-200 de cărţi EXTRAORDINARE din toate punctele de vedere de pe elefant.ro, dar aş umple aiurea topicul. Hai să-ţi dau doar câteva exemple de autori de-aştia departe de a fi "cvasinecunoscuţi", ci de-a dreptul ultracelebri şi totodată n-au intrat în domeniul public (măcar de doi, trei trebuie să fi auzit şi tu): Aldous Huxley, Haruki Murakami, Anna Gavalda,Charles Bukowski, Philip Roth, Paul Auster, John Fowles, Ian McEwan, Nikos Kazantzakis, Paulo Coelho, Emil Cioran, Jonathan Safran, Umberto Eco, Georges Simenon, Sylvia Plath, Stefan Zweig, Michael Ondaatje, Arthur C. Clarke, James Joyce, Bertrand Russell, Amos Oz, Simone de Beauvoir şi mulţi alţii. Toţi sunt autori faimoşi, dacă e vreunul de care n-ai auzit atunci ai o carenţă în dreptul lui.
Şi chiar şi cărţile autorilor străini intraţi în domeniul public se află sub incidenţa drepturilor de autor, dacă ţinem cont de autorii traducerilor - deci nu-s moka nici cărţile scrise de Tolstoi, Gogol, Dostoievski, Oscar Wilde, George Eliot, Platon, Thomas Hardy, iar aici lista e atât de lungă, că nici nu are rost să o continui.
În ce priveşte autorii români, oferta e extrem de generoasă şi ea, dar, iarăşi zic, trebuie să pice pe teren fertil, altminteri duce la afirmaţii precum a ta, care stârnesc nedumerirea sau râsul. Nu cred că poţi spune despre vreunul dintre următorii autori că e un debutant prăpădit (aleg doar autori români contemporani foarte buni şi foarte cunoscuţi: George Bălăiţă, Mircea Cărtărescu, Mircea Horia Simionescu, Dan Lungu, Andrei Pleşu, Lucian Boia, Neagu Djuvara, Cristian Teodorescu, Gabriela Adameşteanu, Gellu Naum, Lucian Dan Teodorovici, Ştefan Agopian, Octavian Paler, Radu Pavel Gheo şi atâţia alţii la fel de buni şi de cunoscuţi. Până şi în domeniul SF avem autorii noştri cât de cât mai răsăriţi, precum Dan Doboş - de la trilogia Abaţia, până la ultimul roman scris de el, Mircea Opriţă etc. (că m-am plictisit deja).
Faptul că tu n-ai auzit de cartea lui Annie Bentoiu, "Timpul ce ni s-a dat" nu înseamnă că nu e mai puţin o capodoperă, o carte deja fundamentală, care ar trebui citită de toată lumea. Dacă tu n-ai citit în viaţa ta o poezie de Emil Brumaru nu înseamnă că nu e unul dintre cei mai mari poeţi ai lumii, dacă nu cumva cel mai mare - după mine e categoric cel mai mare.
Aşa că ar fi timpul să mai intri pe site-urile cu e-book-uri. Dacă într-adevăr vrei să cumperi un e-book, cu siguranţă ai ce cumpăra, de vreun an şi mai bine încoace. Şi lucrurile vor sta din ce în ce mai bine. De pildă, recent au apărut la vânzare cărţile din noua colecţie science-fiction de la editura Trei, coordonată de Mihai-Dan Pavelescu, începută cu "Cronoliţii" de Robert Charles Wilson, pe care o găseşti şi în format e-book, alături de altele din aceeaşi colecţie.
Aşa că, vorba ta... hai să fim serioşi!
|
|