pavelchinezul
Membru Senior
Inregistrat: acum 18 ani
|
|
Multumesc pentru film!
Ecranizare a unui scenariu care a avut o primă versiune încă în 1988 pe vremea când Nae Caranfil se afla în Bruxelles la studii, premiat apoi în concursuri internaţionale, câştigând Trofeul Martin&Rossi pentru Cel Mai Bun Scenariu al Anului, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Paris (1995) şi Trofeul Hartley Merrill (second prize), "Restul e tăcere" este, poate, filmul românesc care a aşteptat cei mai mulţi ani (aproape 20!) să iasă la lumină. Şi într-o cinematografie condamnată din cauza bugetului la filme minimalist-realiste "în bucătărie", e de admirat dorinţa lui Nae Caranfil de a duce la bun sfârşit o superproducţie, ca în vremurile bune ale Studiourilor Buftea, oricum cea mai costisitoare de după 1989: 2,4 milioane de euro.
La 35 de ani, Marius Florea Vizante se află deja la cea de-a treia şi cea mai amplă colaborare cu regizorul Nae Caranfil, alături de care şi-a făcut şi debutul în cinematografie, cu filmul "E pericoloso sporgersi". În interpretarea personajului său (Grig, un tânăr de 19 ani ,"prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, prea excesiv în ceea ce priveşte stilul de viaţă" , Marius Vizante fructifică strălucitor partitura încredinţată. I se alătură, cu nimic mai prejos, Ioana Bulcă, Ovidiu Niculescu şi încă mulţi alţii.
Produs de Domino Film, cu sute de figuranti, maşini de epocă şi costume din cele mai alese semnate de celebra creatoare Doina Levintza, "Restul e tăcere" s-a bucurat de aprecierea criticii internaţionale, fiind catalogat de publicaţii precum Variety şi Hollywood Reporter ca fiind "un film inteligent, creat pe gustul publicului, cu o dragoste rară pentru personajele şi epoca din care fac parte" (Variety).
|
|