Gângurel
VETERAN
 Inregistrat: acum 12 ani
|
|
Sfera Editura Albatros, 1973
PDF control, OCR & coperta
***
După câteva postări de la aterizarea scanului, ciocovatu a adus cartea la 1.0 Am păstrat comentariul lui, adăugând acum mulțumirile mele!
„DJVU DOCX (V 1.0) EPUB MOBI
Miniromanul „Sfera” (1973) este volumul unui creator de metaficţiuni (ficţiuni despre ficţiune). Până la un punct, textul se creează dintr-o filozofie a enigmaticului, asemănătoare cu aceea elaborată de Stanislaw Lem în „Solaris” şi pusă pe seama zeului-planetă. Voicu Bugariu propune drept cheie de descifrare a naraţiunii sale ideea unui test de inteligenţă: sfera miraculoasă este o enigmă şi se comportă ca atare. Ajunsă în casa scriitorului D., un personaj care trăieşte de pe urma ficţiunilor pe care le produce, ea devine obiectul unui studiu comportamental, care are drept scop definirea fenomenului conţinut în interiorul ei. Romanul construieşte, cu ajutorul unui instrumentar tipic pentru lumea SF o parabolă a gestului artistic. Eroul cărţii se lasă absorbit de contemplarea sferei ficţiunii, înţeleasă de autor ca fiind un emisar al unui univers paralel, şi se rupe tot mai mult de elementele vieţii reale duse până atunci. Sfera, umplută cu o substanţă impalpabilă şi inconsistentă, dispune de o remarcabilă mobilitate coloristică şi este investită cu însuşirea de a vizualiza cuvintele, de a transpune în imagini orice text ce i se prezintă verbal. Finalul romanului este o addenda, care cuprinde paginile jurnalului postum al lui D., scrise după dictarea sferei (aluzie clară la legile biblice, dictate lui Moise de către Dumnezeu-Iahve). Cartea conţine, de fapt, o serie de mici episoade sau chiar simple idei ce vor fi preluate şi dezvoltate mai târziu în nuvelele din volumul „Lumea lui Als Ob”. Pentru Voicu Bugariu, sfera ca obiect geometric este emblema perfectă pentru ficţiune, fiind utilizată în acest sens în mai multe povestiri şi nuvele.
VOICU BUGARIU, născut în comuna Vâlcele, județul Covasna la data de 6 iulie 1939, este prozator și critic literar. Și-a luat doctoratul în filologie la Universitatea din Iași cu o teză despre opera lui Marin Preda. Între 1966 – 1974, a fost redactor la revista „Astra” (Brașov), apoi, între 1974 – 1992, redactor la revista „Luceafărul” (București). Între 1990 - 1994 a fost corespondent la București al postului de radio "Deutsche Welle” din Köln. Între 1999 - 2006 a susținut o rubrică bisăptămânală în ziarul "Monitorul Expres" din Brașov. În 2008 - 2009 a susținut o rubrică în revista lunară "Astra” din Brașov. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1973. A publicat sub numele propriu sau folosind pseudonimele „Paul Antim” și „Roberto R. Grant”.
Lectură plăcută!“
Modificat de Gângurel (acum 9 ani)
_______________________________________ Câteva OZN-uri... * Ion HOBANA * Mici contribuţii la Charles Dickens * Ion IANOȘI * Sergiu FĂRCĂȘAN * Italo CALVINO * Knut HAMSUN * Voicu BUGARIU Apariții meteorice: DOSTOIEVSKI l T. MANN l MARIN PREDA I J. VERNE l PETER F. HAMILTON l SF_46-89 l SF_&_F l BIOGRAFII l CRITICĂ l GRAMATICĂ l DIETA l MISTERE
|
|