Anahoret
Membru Senior
 Inregistrat: acum 4 ani
|
|
──────────────────────────────────────── Topicul cu cărţi de Robert Jordan în limba română se află la: http://romania-inedit.3xforum.ro/post/466860/B_Robert_Jordan_-_Roata_Timpului/ ────────────────────────────────────────
Robert Jordan este pseudonimul sub care James Oliver Rigney, Jr. a scris proză fantasy. S-a născut la 17 octombrie 1948 în Charleston, Carolina de Sud, şi a murit pe 16 septembrie 2007 în urma unei maladii rare şi grave, amiloidoza.
Jordan a servit timp de doi ani în Războiul din Vietnam (1968‒1970) ca militar al armatei americane, fiind decorat de mai multe ori. A studiat fizica într-o şcoală militară şi, după absolvirea acesteia, a lucrat pentru Marina SUA ca inginer specializat în domeniul nuclear. Debutul literar l-a avut în 1977. În domeniul fantasy este autorul seriilor Conan şi Roata Timpului, recunoaşterea pe plan mondial asigurându-i-o cea din urmă.
Din punctul meu de vedere, universul conceput de Jordan în Roata Timpului este foarte coerent şi foarte plauzibil aceasta datorându-se, presupun, şi formaţiei sale de fizician. De asemenea, cei doi ani de război i-au asigurat experienţa necesară pentru conceperea tacticilor de luptă (interesantă ideea de a folosi to'rakenii seanchani în raiduri aeriene, misiuni de cercetare şi serviciul de curierat) şi descrierea modului de acţiune a ostaşilor pe timpul bătăliilor şi luptelor din romanele sale.
Era un împătimit al detaliilor şi se pricepea la cai, pe care-i descrie în amănunt, inclusiv cu reacţiile la diverşi stimuli (frig, vânt, zgomot, oboseală etc.). În romanele sale nimic nu este lăsat la întâmplare; personaje care apar episodic în unele volume din serie, ajung să joace roluri principale în altele, de aceea cititorul trebuie să fie foarte atent pe timpul lecturii. Două exemple: (1) Turnul de oţel lustruit pe lângă care Rand, Mat şi Thom Merlilin trec ambarcaţi pe Picătura căpitanului Domon, în The Eye of the World, este descris succint, însă va fi locul în care se va petrece acţiunea din Towers of Midnight (penultima carte din serie). (2) La prima întâlnire a lui Rand cu Min aceasta-i descrie viziunile sale, ocazie cu care, practic, Jordan ne spune în avanpemieră cum se va termina seria şi, într-adevăr, în A Memory of Light lucrurile se desfăşoară conform viziunilor lui Min din primul volum. Este adevărat, Sanderson a scris volumul 14, dar după notele lăsate de Jordan.
O altă caracteristică a scriiturii sale în Roata timpului este travellingul cinematografic de la începutul fiecărui volum. Folosindu-se de „călătoria” vântului care porneşte din munţi către şes realizează o descriere a locurilor şi oamenilor care vor fi implicaţi în acţiunea romanului. Detaliile merg până la descrierea în amănunt a arhitecturii clădirilor, a decoraţiilor interioare, a îmbrăcămintei şi a fizionomiei personajelor (peste 2.000), a drapelelor şi uniformelor ostaşilor fiecărui stat sau neam. O sursă foarte bună pentru un plus de informaţii pe timpul lecturii este fandomul Wheel of Time [https://wot.fandom.com/wiki/A_beginning]. Mie mi-a fost util.
Cred că sunt în asentimentul celorlalţi cititori dacă afirm că, în literatura fantasy, Robert Jordan a fost pentru sfârşitul secolului XX ceea ce au fost Jules Verne pentru sfârşitul secolului XIX şi Isaac Asimov pentru mijlocul secolului XX în literatura science fiction.
12.1KB
Modificat de Anahoret (acum 3 ani)
_______________________________________ Acum citesc: nimic, deocamdată.
|
|