Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Lista de useri | Cauta | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Ela 22 Cluj
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
22 - 48 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Emil Cioran Moderat de Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 9 ani
════  TOPIC ÎNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.Emil Cioran (n. 8 aprilie 1911, Rășinari; d. 20 iunie 1995, Paris) a fost un filozof și scriitor român stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză.

Emil Cioran s-a născut la Rășinari, aflat pe atunci în comitatul Sibiu. Tatăl său, Emilian Cioran, a fost protopop ortodox și consilier al Mitropoliei din Sibiu. Mama sa, Elvira Cioran (n. Comaniciu), era originară din Veneția de Jos, comună situată în apropiere de Făgăraș. Tatăl Elvirei, Gheorghe Comaniciu, de profesie notar, fusese ridicat de autoritățile austro-ungare la rangul de baron. Astfel, pe linie maternă, Emil Cioran se trăgea dintr-o familie din nobilimea transilvană.
După studii clasice la liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, începe la 17 ani studiul filozofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica si Mircea Eliade și elev al lui Tudor Vianu și Nae Ionescu. Bun cunoscător al limbii germane, a studiat în original pe Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer, și mai ales pe Friedrich Nietzsche. Încă din tinerețe a arătat înclinație spre agnosticism, apărându-i evidentă "incoveniența existenței". În timpul studenției a fost în mod deosebit influențat de lectura lui Georg Simmel, Ludwig Klages și Martin Heidegger, precum și de filozoful rus Lev Șestov, care situase întâmplarea în centrul sistemului său de gândire. În 1933 obține o bursă, care îi permite să continue studiile de filozofie la Berlin, unde intră în contact cu Nicolai Hartmann și Ludwig Klages.
Prima lui carte apărută în 1934 în România, Pe culmile disperării, a fost distinsă cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitați și premiul Tinerilor Scriitori Români. Succesiv au apărut: Cartea amăgirilor (1935), Schimbarea la față a României (1936), Lacrimi și Sfinți (1937). Cel de-al doilea volum, Schimbarea la față a României a fost autocenzurat în ediția a doua aparută la începutul anilor '90, autorul însuși eliminând numeroase pasaje considerate extremiste, "pretențioase și stupide".
Nevoia resimțită atunci de generația tânără a unei treziri spirituale pornită din exaltarea valorilor vitale, antiraționaliste, care din păcate a culminat într-un extremism de dreapta, a influențat viziunea tânărului Cioran. Deși nu a fost niciodată membru al Mișcării legionare, în perioada interbelică simpatizează cu ideile acesteia, fără a fi de acord cu metodele ei violente. Plecat cu o bursă la Berlin în 1933, se declară într-un articol admirator al lui Hitler și justifică provocator Noaptea cuțitelor lungi. Va repudia apoi definitiv, cu furie și rușine, această viziune, ca pe o inadmisibilă rătăcire a tinereții, argumentând prin ea refuzul oricărei implicări a individului în istorie.
Reîntors în țară, ocupă vreme de un an (1936) postul de profesor de filozofie la Liceul "Andrei Șaguna" din Brașov. În 1937, pleacă la Paris cu o bursă a Institutului Francez din București, care i se va prelungi până în 1944. În 1940, începe să scrie Îndreptar pătimaș, ultima sa carte în limba română, limbă pe care a abandonat-o în favoarea francezei. Varianta definitivă a Îndreptarului (rămasă inedită până în 1991) a fost încheiată în 1945, anul în care Cioran s-a stabilit definitiv în Franța. După retragerea cetățeniei române de către autoritățile comuniste a trăit la Paris ca apatrid.
În 1937 Emil Cioran pleacă în Franța cu o bursă a Institutului Francez din București. După o scurtă întoarcere în România (două luni, sfârșitul lui 1940- începutul lui 1941), el părăsește pentru totdeauna România și se stabilește la Paris. Din acest moment Cioran va publica numai în limba franceză, operele lui fiind apreciate nu numai pentru conținutul lor, dar și pentru stilul plin de distincție și finețe al limbii. În 1949 îi apare la editura Gallimard - editură care va publica mai târziu majoritatea cărților sale - prima lucrare scrisă în limba franceză, Précis de décomposition, distinsă în 1950 cu premiul Rivarol. Ulterior, Cioran refuză toate distincțiile literare care i-au fost atribuite.
Emil Cioran a locuit la Paris în Cartierul Latin, pe care nu l-a părăsit niciodată. A trăit mult timp retras, evitând publicitatea. În schimb a cultivat darul conversației cu numeroșii săi prieteni (Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Celan, Barbu Fundoianu , Samuel Beckett, Henri Michaux). Cioran a întreținut o vastă corespondență, dezvăluindu-se ca un remarcabil autor epistolar.
Epuizând încă din tinerețe interesul pentru filozofia de catedră, Cioran a părăsit devreme gândirea sistematică și speculațiile abstracte, pentru a se consacra unor cugetări profund personale. "N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzațiilor mele", va constata mai târziu.[necesită citare] Din eseurile apărute în limba română se desprinde portretul unui tânăr gânditor din anii treizeci, influențat de mișcarea de idei din acea epocă în care intelectualii români descopereau gândirea existențialistă (sub varianta ei românească, cu accente creștine și mistice, "trăirismul").
Emil Cioran a început prin a fi un gânditor torturat de sentimente și senzații violente. Preocupat de problema morții și a suferinței, este atras de ideea sinuciderii ca idee care ajută supraviețuirii. Tema alienării omului, temă existențialistă prin excelență, prezentă la Jean-Paul Sartre sau Albert Camus, este formulată astfel, în 1932, de tânărul Cioran: "Să fie oare pentru noi existența un exil și neantul o patrie?"
Câteva teme mari străbat opera lui Emil Cioran: contingența ființei umane, păcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfârșitul civilizației, amenințarea Răului, refuzul consolidării prin credință, obsesia absolutului, viața ca expresie a exilului metafizic al omului etc. Cioran a fost un gânditor pasionat de istorie, pe care o cunoaștea bine din vastele sale lecturi și mai ales din autorii și memorialiștii perioadelor de decadență, de unde reflecțiile marcat gnostice și antimoderniste, oarecum în linia spengleriană, asupra destinului omului și civilizației. Atâta vreme cât a păstrat legătura cu originile și nu s-a înstrăinat de sine, omul a rezistat. Astăzi, el este pe cale să se distrugă prin obiectivare de sine, producție și reproducție irepresibilă, exces de autoanaliză, de transparență și prin triumful artificialului.
Ironia destinului a vrut ca Emil Cioran să devină celebru tocmai în limba franceză, ale cărei constrângeri le repudiase în tinerețe.

Opera în limba română
    Pe culmile disperării, București, 1934
    Cartea amăgirilor, București, 1936
    Schimbarea la față a României, București, 1936
    Lacrimi și sfinți, Bucuresti, 1937
    Amurgul gîndurilor, 1940
    Îndreptar pătimaș, ed. Humanitas, București, 1991
    Singurătate și destin (antologie de texte îngrijită de Dan C. Mihăilescu, cu articole publicate în presa interbelică), ed. Humanitas, București, 1992
    Scrisori către cei de-acasă, ed. Humanitas, București, 1995
    Mon pays/Țara mea (scris în franceză, textul apare pentru prima oară în România, în volum bilingv), ed. Humanitas, București, 1996


sursa: Wikipedia


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 8 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 9 ani
Lista cărţilor existente în topic
(Toate link-urile sunt verificate astăzi 03.06.2019)

Emil Cioran - Amurgul gândurilor
Emil Cioran - Antologia Portertului
Emil Cioran - Caiete I,ÎI,III
Emil Cioran - Cartea amăgirilor
Emil Cioran - Demiurgul cel rău
Emil Cioran - Despre neajunsul de a te fi născut
Emil Cioran - Eseuri
Emil Cioran - Exerciţii de admiraţie
Emil Cioran - Îndreptar pătimaş
Emil Cioran - Ispita de a exista
Emil Cioran - Istorie şi utopie
Emil Cioran - Lacrimi şi sfinţi
Emil Cioran - Mărturisiri şi anateme
Emil Cioran - Pe culmile disperării
Emil Cioran - Razne
Emil Cioran - Revelaţiile durerii
Emil Cioran - Schimbarea la faţă a României
Emil Cioran - Sfârtecare
Emil Cioran - Silogismele amărăciunii
Emil Cioran - Tratat de descompunere
Simona Modreanu - Cioran

Modificat de alinalazar1 (acum 3 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 7 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 9 ani
sters darorita reactualizarii link-urilor [vezi mai sus]

Modificat de alinalazar1 (acum 6 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 7 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 9 ani
sters darorita reactualizarii link-urilor [vezi mai sus]

Modificat de alinalazar1 (acum 6 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 7 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 9 ani
sters darorita reactualizarii link-urilor [vezi mai sus]

Modificat de alinalazar1 (acum 6 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 7 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 9 ani
sters darorita reactualizarii link-urilor [vezi mai sus]

Modificat de alinalazar1 (acum 6 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 7 ani
   
sebastianmihail
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - [Lacrimi şi sfinţi] arhiva (DJVU + PDF)

pus acum 7 ani
   
nosugar
Online
Membru Gold

Inregistrat: acum 6 ani
Emil Cioran - Ispita de a exista(pdf-scan)
„Trebuie sa invatam sa gandim impotriva indoielilor si certitudinilor noastre, impotriva umorilor atotstiutoare, trebuie, mai ales, faurindu-ne o alta moarte, o moarte incompatibila cu hoitul, sa acceptam ceea ce nu poate fi dovedit, ideea ca ceva exista... Nimicul era desigur mai comod. Ce greu e sa te mistui in Fiinta!“- Emil Cioran

Produs publicat in 2012 de Humanitas
Data aparitiei: Aprilie 2012
Numar pagini: 216
http://www75.zippyshare.com/v/p6tHSfnn/file.html


pus acum 6 ani
   
nosugar
Online
Membru Gold

Inregistrat: acum 6 ani
Emil Cioran - Amurgul gandurilor(pdf-scan)
In patima vidului, doar zambetul cenusiu al cetii mai insufleteste descompunerea mareata si funebra a gandului. Unde sunteti voi, ceturi crude si amagitoare, de nu va rasturnati inca pe o minte impaienjenita? In voi as vrea sa-mi sfasii amarul si sa-mi ascund o spaima mai vasta ca amurgul plutirii voastre!

Produs publicat in 2008 de Humanitas
Data aparitiei: Ianuarie 2008
Numar pagini: 208

http://www75.zippyshare.com/v/iD7wtYDF/file.html


pus acum 6 ani
   
nosugar
Online
Membru Gold

Inregistrat: acum 6 ani
Emil Cioran - Indreptar patimas(pdf-scan)
„De-as conduce osti, le-as duce la moarte fara minciuni: fara patrie, fara ideal si fara hotia vreunei rasplate sau a cerului. Le-as spune tot - si-n primul rand ce fara pret e viata si moartea. In mod cinstit nu poti imbarbata decat in numele nefirii; cum exista ceva, sacrificiul, cat de mic, e paguba ireparabila.” (Emil Cioran)

Data aparitiei: Ianuarie 2008
Numar pagini: 128

http://www63.zippyshare.com/v/8OSSq4N6/file.html


pus acum 6 ani
   
nosugar
Online
Membru Gold

Inregistrat: acum 6 ani
Emil Cioran - Lacrimi si sfinti(pdf scan)
„Incercat-am sa inteleg de unde vin lacrimile si m-am oprit la sfinti. Sa fie ei responsabili de stralucirea lor amara? Cine ar sti? Se pare insa ca lacrimile sunt urmele lor; dar fara ei nu stiam ca plangem din regretul paradisului. As vrea sa vad o singura lacrima inghitita de pamant... Toate apuca, pe cai necunoscute noua, in sus. Numai durerea precede lacrimile. Sfintii n-au facut altceva decat sa le reabiliteze.“ (Emil Cioran)
Data aparitiei: Ianuarie 2008
Numar pagini: 193
http://www63.zippyshare.com/v/Co5JWxM0/file.html


pus acum 6 ani
   
nosugar
Online
Membru Gold

Inregistrat: acum 6 ani
Emil Cioran - Exercitii de admiratie(pdf-scan)
„«De Maistre si Edgar Poe m-au invatat sa gandesc.» Aceasta marturisire a lui Baudelaire m-a indemnat sa citesc Serile de la Sankt-Petersburg si celelalte lucrari ale celui mai patimas si mai intolerant dintre ganditori. Adevarurile lui si, mai mult inca, nebuniile lui au un farmec de netagaduit. Un monstru fascinant. La antipod, Valery seduce prin retinere. Nici o dogma, nici un exces nu sunt legate de numele sau. N-a pacatuit decat prin eleganta. Am formulat, in ce-l priveste, o serie de judecati nedrepte, izvorate dintr-o exasperare impura pe care imi fac datoria de a o denunta aici. Textele care urmeaza, fie despre Michaux, Saint-John Perse, Fondane, Beckett, Eliade, Maria Zambrano, fie despre Borges, Weininger, Fitzgerald, sant vrand-nevrand capricioase, ca tot ce deriva din admiratie, din prietenie sau din entuziasm necontrolat.“

Produs publicat in 2011 de Humanitas
Data aparitiei: Aprilie 2011
Numar pagini: 200
http://www63.zippyshare.com/v/fEpsp8GN/file.html


pus acum 6 ani
   
nosugar
Online
Membru Gold

Inregistrat: acum 6 ani
Emil Cioran - Revelatiile durerii(pdf-scan)
Când vorbim de Cioran, imaginea unui munte de scepticism, îndoială şi disperare ne apare în faţa ochilor; un munte a cărui greutate strivitoare o suportăm doar cu mari sforţări. Adulat ca un mântuitor de cei înşelaţi în speranţele lor sau, dimpotrivă, declarat Antichrist în tabăra celor care s-au adunat sub lumina credinţei, Cioran este în bună măsură un produs al subiectivismelor de tot felul. Pentru a-l înţelege cu adevărat, ar trebui să-l privim cu ochi capabili să sfredelească măruntaiele jeraticului cel mai încins. Pentru că, privit cu ochi inocenţi, spiritul lui Cioran arde retina şi pârjoleşte creierul. Cuvântul său are darul de a te prinde într-o menghină de foc, din care nu poţi scăpa nevătămat dacă nu ai sufletul suficient de oţelit, capabil să reziste la cele mai intense arderi. Admiraţia noastră faţă de Cioran, de neclintit chiar şi atunci când devenim conştienţi de răul pe care ni-l provoacă, necesită ajustări grabnice, înainte ca ea să transforme această magmă clocotitoare într-un colos împietrit, fără suflet. Există asasinat – ne-o spune Cioran însuşi – şi din entuziasm. Denigratorii lui Cioran greşesc de aceea poate mai puţin decât cei care-i ridică statuie din propria lor ignoranţă sau superficialitate. A adera fără condiţii la ideile sale sau a le contesta nu înseamnă însă decât unul şi acelaşi lucru: a nega orice posibilitate de a-l înţelege. Din acest punct de vedere, puţinătatea exegezelor critice asupra operei lui Cioran nu poate decât să ne înspăimânte. Ea ne arată cât de puţin am încercat să-l înţelegem, preferând efortului critic un exerciţiu de admiraţie facil şi, din această pricină, dăunător.

Data aparitiei: 1991, Editura Echinox
Numar pagini: 200
http://www63.zippyshare.com/v/UP5ox92i/file.html


pus acum 6 ani
   
nosugar
Online
Membru Gold

Inregistrat: acum 6 ani
Emil Cioran - Despre neajunsul de a te fi nascut(pdf-scan)

„Ani de zile, o viaţă de fapt, să nu te fi gândit decât la ultimele clipe, ca să constaţi, când te apropii, în sfârşit, de ele, că va fi fost degeaba, că gândul morţii ajută la tot, doar să mori nu!" (Emil CIORAN)

Data aparitiei: 2011, Editura Humanitas
Numar pagini: 208
http://www63.zippyshare.com/v/HOoLiAex/file.html


pus acum 6 ani
   
nosugar
Online
Membru Gold

Inregistrat: acum 6 ani
Emil Cioran - Silogismele amaraciunii(pdf scan)
Am scris o carticica intitulata Silogismele amaraciunii, cuprinde lucruri insolente, am scris-o imediat dupa razboi, cand eram foarte sarac si foarte cinic. Cand a aparut cartea era la putina vreme dupa aparitia Tratatului de descompunere, si prietenii mei mi-au spus: „Te-ai compromis, este insolenta, dar nu e serioasa.” [...] Dupa douazeci si cinci de ani, a aparut in editie de buzunar si acum este cartea mea cea mai citita din Franta si Germania. Se poate prevedea destinul unui om, dar nu cel al unei carti. (Anarhie, disperare, tinerete, interviu realizat de LEA VERGINE in 1984)

Produs publicat in 2008 de Humanitas
Numar pagini: 118
http://www81.zippyshare.com/v/c7dpkzW9/file.html


pus acum 6 ani
   
nosugar
Online
Membru Gold

Inregistrat: acum 6 ani
Emil Cioran - Tratat de descompunere(pdf scan)
„ ...Adeseori am visat un monstru melancolic si erudit, stiutor al tuturor idiomurilor, cunoscand pe de rost toate versurile si toate sufletele, si ratacind prin lume spre a se hrani cu otravuri, fervori, extaze, strabatand Persiile, Chinele, Indiile defuncte si Europele muribunde – adeseori am visat un prieten al poetilor care sa-i fi cunoscut pe toti din deznadejdea de a nu fi de-al lor.“ - Emil Cioran

Produs publicat in 2011 de Humanitas
Numar pagini: 224
http://www96.zippyshare.com/v/jQbAF78l/file.html


pus acum 6 ani
   
nosugar
Online
Membru Gold

Inregistrat: acum 6 ani
Emil Cioran - Marturisiri si anateme(pdf-scan)
„Sunt fericit doar cand ma gandesc la renuntare si ma pregatesc pentru ea. Restul e amaraciune si zbucium. Sa renunti nu-i lucru usor. Totusi, ajunge sa aspiri la renuntare ca sa te simti deja mai impacat. Sa aspiri la ea ? Pana si simplul fapt de-a te gandi la ea iti da iluzia ca esti altul, iar aceasta iluzie este o victorie, cea mai magulitoare, dar si cea mai amagitoare.“ - E.M. Cioran

Produs publicat in 2012 de Humanitas
Numar pagini: 192
http://www96.zippyshare.com/v/FCVVS9n6/file.html


pus acum 6 ani
   
nosugar
Online
Membru Gold

Inregistrat: acum 6 ani
Emil Cioran - Istorie si utopie(pdf scan)
„Profetul meu este Durer. Cu cat meditez la perindarea veacurilor, cu atat ma conving ca unica imagine capabila sa-i dezvaluie sensul este aceea a Calaretilor Apocalipsei. Timpul nu inainteaza decit strivind sub tavalugul lui multimile; cei slabi vor pieri, cei tari asijderea, si chiar acesti calareti, in afara de unul. Pentru el, pentru infricosata lui faima au patimit si au urlat veacurile. Il vad crescand la orizont si aud deja gemetele, chiar strigatele noastre. Iar noaptea ce ne va pogori in oase ne va aduce nu pacea, cum a facut-o pentru Psalmist, ci groaza. “ - Emil Cioran

Produs publicat in 2002 de Humanitas
Numar pagini: 144
http://www96.zippyshare.com/v/7Ar1tOMr/file.html


pus acum 6 ani
   
tuf
VizitatorDin partea unui anonim:
Dar cu scrierea contemporana,jpg coperta si doc formatat.

1. Emil Cioran - Amurgul gândurilor-Humanitas (2008)
     + pdf scan @nosugar ed. 2008 +

http://www.mediafire.com/download/fra4a ... 991%29.rar

=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta =

Emil Cioran a început prin a fi un gânditor torturat de sentimente şi senzaţii violente. Preocupat de problema morţii şi a suferinţei, este atras de ideea sinuciderii ca idee care ajută supravieţuirii. Tema alienării omului, temă existenţialistă prin excelenţă, prezentă la Jean-Paul Sartre sau Albert Camus, este formulată astfel, în 1932, de tânărul Cioran: "Să fie oare pentru noi existenţa un exil şi neantul o patrie?". Câteva teme mari străbat opera lui Emil Cioran: contingenţa fiinţei umane, păcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfârşitul civilizaţiei, ameninţarea Răului, refuzul consolidării prin credinţă, obsesia absolutului, viaţa ca expresie a exilului metafizic al omului etc. Cioran a fost un gânditor pasionat de istorie, pe care o cunoştea bine din vastele sale lecturi şi mai ales din autorii şi memorialiştii perioadelor de decadenţă, de unde reflecţiile marcat gnostice şi antimoderniste, oarecum în linia spengleriană, asupra destinului omului şi civilizaţiei. Atâta vreme cât a păstrat legătura cu originile şi nu s-a înstrăinat de sine, omul a rezistat. Astăzi, el este pe cale să se distrugă prin obiectivare de sine, producţie şi reproducţie irepresibilă, exces de autoanaliză, de transparenţă şi prin triumful artificialului. Ironia destinului a vrut ca Emil Cioran să devină celebru tocmai în limba franceză, ale cărei constrângeri le repudiase în tinereţe.
========================
2. Emil Cioran - Cartea amagirilor-Humanitas (1991) [v 1.0]

http://www.mediafire.com/download/p8qa4 ... 991%29.rar

=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta si djvu=


Tot ce am crezut în mine individuat, izolat într-o singurătate materială, fixat într-o consistenţă fizică şi determinat într-o structură rigidă, pare a se  fi rezolvat într-un ritm de o seducătoare fascinaţie şi de o fluiditate insesizabilă. Cum aş putea prin cuvinte să descriu cum cresc melodiile, cum vibrează tot corpul integrat într-o universalitate de vibraţii, evoluînd în sinuozităţi atrăgătoare, cu farmec de irealitate aeriană? Am pierdut în momentele de muzicalizare interioară atracţia înspre materialităţi grele, am pierdut substanţa minerală, acea împietrire care mă lega de o fatalitate cosmică, pentru a mă avînta în spaţiu cu miraje, fără a avea conştiinţa iluziei lor şi cu visuri, fără să mă doară irealitatea lor, şi nimeni nu va înţelege vraja irezistibilă a melodiilor interioare, nimeni nu va simţi exaltarea şi beatitudinea dacă nu se va bucura de această irealitate, dacă mi va iubi visul mai mult decît o evidenţă.
=====================
3. Emil Cioran - Despre neajunsul de a te fi nascut-Humanitas (2003) [v 1.0]
     + pdf scan @nosugar ed. 2011 +

http://www.mediafire.com/download/2r5tu ... 002%29.rar

=arhiva contine doc, pdf, rtf,jpg coperta si djvu=

Îl citesc pentru senzaţia de naufragiu pe care mi-o dă tot ce scrie. La început, îl înţelegi, apoi te învîrţi în cerc, după aceea eşti prins într-o vîltoare searbădă, fără să-ţi fie teamă, şi-ţi spui că ai să te duci la fund, şi realmente te duci. Nu este, totuşi, un înec adevărat - ar fi prea frumos! Urci din nou la suprafaţă, respiri, înţelegi din nou, eşti surprins să vezi că pare să spună ceva şi că înţelegi ce spune, apoi te învîrţi din nou în cerc, şi te duci iarăşi la fund... Toate acestea se vor profunde, şi aşa şi par. Dar de îndată ce-ţi vii în fire, îţi dai seama că nu e decît abscons, şi că distanţa dintre adevărata profunzime şi profunzimea premeditată e la fel de considerabilă ca între o revelaţie şi o marotă .
======================
4. Emil Cioran - Exercitii de admiratie-Humanitas (2003) [v 1.0]
     + pdf scan @nosugar ed. 2011+

http://www.mediafire.com/download/mxxy3 ... 003%29.rar

=arhiva contine doc, pdf, rtf,jpg coperta si djvu=

Printre gînditorii care, ca Nietzsche sau ca Sfîntul Pavel, au avut gustul şi geniul provocării, un loc de seamă îi revine lui Joseph de Maistre. Ridicînd cea mai măruntă problemă la nivel de paradox şi la rang de scandal, mînuind anatema cu un amestec de cruzime şi fervoare, el avea să creeze o operă bogată în enormităţi, un sistem ce nu încetează să ne seducă şi să ne exaspereze. Amploarea şi elocvenţa înverşunărilor sale, pasiunea pusă în slujba unor cauze de nesusţinut, îndîrjirea de a legitima numeroase nedreptăţi, predilecţia pentru fraza asasină fac din el un spirit lipsit de măsură, care, necatadicsind să-şi convingă adversarul, îl zdrobeşte din capul locului prin adjectiv. Convingerile lui par să respire o mare fermitate: ispitit de scepticism, el a ştiut să răspundă prin aroganţa prejudecăţilor sale, prin vehemenţa dogmatică a dispreţului său .
====================
5. Emil Cioran - Marturisiri si anateme-Humanitas (2003) [v 1.0]
     + pdf scan @nosugar ed. 2012 +

http://www.mediafire.com/download/s356c ... 003%29.rar

=arhiva contine doc, pdf, rtf,jpg coperta si djvu=

„Sunt fericit doar când mă gândesc la renunţare şi mă pregătesc pentru ea. Restul e amărăciune şi zbucium. Să renunţi nu-i lucru uşor. Totuşi, ajunge să aspiri la renunţare ca să te simţi deja mai împăcat. Să aspiri la ea? Până şi simplul fapt de-a te gândi la ea îţi dă iluzia că eşti altul, iar această iluzie este o victorie, cea mai măgulitoare, dar şi cea mai amăgitoare." (E.M. Cioran)
========================
6. Emil Cioran - Schimbarea la fata a Romaniei (2010)

http://www.mediafire.com/download/41d1m ... 010%29.rar

=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta si Epub=

MENTIUNE: versiunea a fost facuta - atat pdf cat si doc - avand ca singura sursa Epub-ul existent in arhiva
========================
7. Emil Cioran - Tratat de descompunere-Humanitas (1992) [v 1.0]
     + pdf scan @nosugar ed. 2011+

http://www.mediafire.com/download/gusgg ... +v+1.0.rar

=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta si djvu=


În sine, orice idee este neutră, sau ar trebui să fie; dar omul o însufleţeşte, proiectîndu-şi în ea flacăra şi nebunia; impură, preschimbată în credinţă, ea se inserează în timp, capătă chip de eveniment: are loc astfel trecerea de la logică la epilepsie. Aşa se nasc ideologiile, doctrinele, şi farsele însîngerate. Idolatri din instinct, convertim în absolut obiectele viselor şi intereselor noastre. Istoria nu este decît o defilare de false Absoluturi, o succesiune de temple înălţate unor pretexte, o înjosire a spiritului în faţa Improbabilului. Chiar cînd se îndepărtează de religie, omul îi rămîne aservit; străduindu-se din răsputeri să făurească simulacre de zei, el îi adoptă apoi cu febrilitate: nevoia lui de ficţiune, de mitologie triumfă împotriva evidenţei şi a ridicolului. Puterea sa de a adora este răspunzătoare de toate crimele sale: cel care iubeşte peste măsură un zeu îi constrînge şi pe ceilalţi să-l iubească, şi îi extermină dacă refuză.
=========================
8. Emil Cioran - Indreptar patimas (2010)
     + pdf scan @nosugar ed. 2008+

http://www.mediafire.com/download/c8iot ... +v+1.0.rar

=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta si Epub=

„De-as conduce osti, le-as duce la moarte fara minciuni: fara patrie, fara ideal si fara hotia vreunei rasplate sau a cerului. Le-as spune tot - si-n primul rand ce fara pret e viata si moartea. In mod cinstit nu poti imbarbata decat in numele nefirii; cum exista ceva, sacrificiul, cat de mic, e paguba ireparabila.” (Emil Cioran)
=============================
9. Emil Cioran - Ispita de a exista-Humanitas (2002)
     + pdf scan @nosugar ed. 2012 +

http://www.mediafire.com/download/rj1kp ... 282%29.rar

=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta si djvu=


Aproape toate revelaţiile noastre le datorăm freneziei, dezechilibrului nostru împins la paroxism. Chiar şi pe Dumnezeu - în măsura în care ne trezeşte curiozitatea - îl desluşim nu înlăuntru-ne, în adîncul fiinţei, ci la limita exterioară a febrei noastre, exact în punctul în care, furia noastră înfruntînd-o pe-a lui, are loc o ciocnire, o întîlnire la fel de pustiitoare şi pentru El, şi pentru noi. Lovit de blestemul inerent făptuirii, pătimaşul nu-şi forţează natura, nu-şi iese din fire decît pentru a reveni la sine cu furie, ca agresor, urmărit de faptele sale ce vin să-l pedepsească pentru a le fi provocat. Nu există operă care să nu se întoarcă împotriva autorului ei: poemul îl va strivi pe poet, sistemul pe filozof, evenimentul pe omul de acţiune. Se nimiceşte cel care, asumîndu-şi vocaţia şi împlinind-o, se agită înlăuntrul istoriei; se mîntuieşte doar cel ce sacrifică har şi talente, pentru ca astfel, eliberat de calitatea de om, să huzurească în fiinţă. Dacă năzuiesc la un destin metafizic, cu nici un preţ nu-mi pot păstra identitatea: orice urmă a ei se cere lichidată; dacă, din contră, mă-ncumet la un rol în spaţiul istoriei, va trebui să-mi încordez resorturile lăuntrice pînă mă frîng împreună cu ele. Ne e fatal, întotdeauna, eul pentru care optăm: să porţi un nume înseamnă să-ţi asumi un mod precis de prăbuşire.
============================
10. Emil Cioran - Pe culmile disperarii (versiune definitiva)

https://yadi.sk/d/FJET8AcGGHL9sw (LINK NOU)

=arhiva contine doc, pdf, djvu si mobi=


===========================
11. Emil Cioran - Silogismele amaraciunii-Humanitas (1992)
     + pdf scan @nosugar ed. 200-8 +

http://www.mediafire.com/download/cbrpv ... 992%29.rar

=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta  si djvu=


„Am scris o carticică intitulată Silogismele amărăciunii, cuprinde lucruri insolente, am scris-o imediat dupa război, când eram foarte sărac şi foarte cinic. Când a apărut cartea era la puţină vreme după apariţia Tratatului de descompunere, şi prietenii mei mi-au spus: «Te-ai compromis, este insolentă, dar nu e serioasă.“ [...] După douăzeci şi cinci de ani, a apărut în ediţie de buzunar şi acum este cartea mea cea mai citită din Franţa şi Germania. Se poate prevedea destinul unui om, dar nu cel al unei cărţi.“ (Anarhie, disperare, tinereţe, interviu realizat de Lea Vergine în 1984)
================================
12.Emil Cioran - Lacrimi si sfinti-Humanitas (1991) [v 1.0]
     + pdf scan @nosugar ed. 2008 +

http://www.mediafire.com/download/k6id2 ... +v+1.0.rar

=arhiva contine doc, pdf, jpg coperta, rtf si djvu=

„Încercat-am sa înţeleg de unde vin lacrimile şi m-am oprit la sfinţi. Să fie ei responsabili de strălucirea lor amară? Cine ar şti? Se pare, însă, că lacrimile sunt urmele lor. Nu prin sfinţi au intrat ele în lume; dar fară ei nu ştiam că plângem din regretul paradisului.  Aş vrea să vad o singură lacrimă înghiţită de pământ... Toate apucă, pe căi necunoscute nouă, în sus. Numai durerea precede lacrimile. Sfinţii n-au făcut altceva decât să le reabiliteze.”
=================================
13. Emil Cioran - Istorie si utopie-Humanitas v 1.0
     + pdf scan @nosugar ed.2002 +

http://www.mediafire.com/download/djfra ... +v+1.0.rar

= arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta =


„Profetul meu este Durer. Cu cat meditez la perindarea veacurilor, cu atat ma conving ca unica imagine capabila sa-i dezvaluie sensul este aceea a Calaretilor Apocalipsei. Timpul nu inainteaza decit strivind sub tavalugul lui multimile; cei slabi vor pieri, cei tari asijderea, si chiar acesti calareti, in afara de unul. Pentru el, pentru infricosata lui faima au patimit si au urlat veacurile. Il vad crescand la orizont si aud deja gemetele, chiar strigatele noastre. Iar noaptea ce ne va pogori in oase ne va aduce nu pacea, cum a facut-o pentru Psalmist, ci groaza. “ - Emil Cioran

Produs publicat in 2002 de Humanitas
Numar pagini: 144
=================================
14. Emil Cioran - Eseuri (1988) v 1. 0
     [luat djvu de pe romania inedit]

http://www.mediafire.com/download/lf68y ... +v+1.0.rar

= arhiva contine doc, djvu, pdf, rtf, jpg coperta =

Modificat de cuculean (acum 2 ani)


pus acum 6 ani
   
tuf
VizitatorDin partea unui anonim:

Emil Cioran - Razne v.1.0
Humanitas, 2012

[pdf postat de @sgrosu la topicul "OCR brut, fara scan de control"]

http://www.mediafire.com/download/iqiie ... 282%29.rar

= arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta =


pus acum 6 ani
   
mesqueunclub
Membru Puf

Inregistrat: acum 6 ani
Tuf, poti cumva urca din nou cele 14 carti postate in decembrie? Pe mediafire au expirat fisierele.

pus acum 6 ani
   
tuf
VizitatorNu bag mana in foc ca am chiar acele carti. Linkurile nu imi apartineau.
Uite aici ceva:
http://www.mediafire.com/download/rn39g ... Cioran.zip


pus acum 6 ani
   
Mihai55
Membru Puf

Inregistrat: acum 6 ani
Emil Cioran - Amurgul gândurilor

http://www.mediafire.com/download/j8pb1 ... urilor.doc


pus acum 6 ani
   
Mihai55
Membru Puf

Inregistrat: acum 6 ani
daca este ok am sa mai pun carti cu permisiunea voastra 
pus acum 6 ani
   
vpaska
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
  Multumesc mult !

pus acum 6 ani
   
Pagini:  1 2 3 4    
Mergi la

Try the best browser-based multiplayer games to play, on this browser games toplist
MagicDuel