Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Jamieknv
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 37 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Emil Cioran Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
════  TOPIC ÎNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.



Emil Cioran (n. 8 aprilie 1911, Rășinari; d. 20 iunie 1995, Paris) a fost un filozof și scriitor român stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză.

Emil Cioran s-a născut la Rășinari, aflat pe atunci în comitatul Sibiu. Tatăl său, Emilian Cioran, a fost protopop ortodox și consilier al Mitropoliei din Sibiu. Mama sa, Elvira Cioran (n. Comaniciu), era originară din Veneția de Jos, comună situată în apropiere de Făgăraș. Tatăl Elvirei, Gheorghe Comaniciu, de profesie notar, fusese ridicat de autoritățile austro-ungare la rangul de baron. Astfel, pe linie maternă, Emil Cioran se trăgea dintr-o familie din nobilimea transilvană.
După studii clasice la liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, începe la 17 ani studiul filozofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica si Mircea Eliade și elev al lui Tudor Vianu și Nae Ionescu. Bun cunoscător al limbii germane, a studiat în original pe Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer, și mai ales pe Friedrich Nietzsche. Încă din tinerețe a arătat înclinație spre agnosticism, apărându-i evidentă "incoveniența existenței". În timpul studenției a fost în mod deosebit influențat de lectura lui Georg Simmel, Ludwig Klages și Martin Heidegger, precum și de filozoful rus Lev Șestov, care situase întâmplarea în centrul sistemului său de gândire. În 1933 obține o bursă, care îi permite să continue studiile de filozofie la Berlin, unde intră în contact cu Nicolai Hartmann și Ludwig Klages.
Prima lui carte apărută în 1934 în România, Pe culmile disperării, a fost distinsă cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitați și premiul Tinerilor Scriitori Români. Succesiv au apărut: Cartea amăgirilor (1935), Schimbarea la față a României (1936), Lacrimi și Sfinți (1937). Cel de-al doilea volum, Schimbarea la față a României a fost autocenzurat în ediția a doua aparută la începutul anilor '90, autorul însuși eliminând numeroase pasaje considerate extremiste, "pretențioase și stupide".
Nevoia resimțită atunci de generația tânără a unei treziri spirituale pornită din exaltarea valorilor vitale, antiraționaliste, care din păcate a culminat într-un extremism de dreapta, a influențat viziunea tânărului Cioran. Deși nu a fost niciodată membru al Mișcării legionare, în perioada interbelică simpatizează cu ideile acesteia, fără a fi de acord cu metodele ei violente. Plecat cu o bursă la Berlin în 1933, se declară într-un articol admirator al lui Hitler și justifică provocator Noaptea cuțitelor lungi. Va repudia apoi definitiv, cu furie și rușine, această viziune, ca pe o inadmisibilă rătăcire a tinereții, argumentând prin ea refuzul oricărei implicări a individului în istorie.
Reîntors în țară, ocupă vreme de un an (1936) postul de profesor de filozofie la Liceul "Andrei Șaguna" din Brașov. În 1937, pleacă la Paris cu o bursă a Institutului Francez din București, care i se va prelungi până în 1944. În 1940, începe să scrie Îndreptar pătimaș, ultima sa carte în limba română, limbă pe care a abandonat-o în favoarea francezei. Varianta definitivă a Îndreptarului (rămasă inedită până în 1991) a fost încheiată în 1945, anul în care Cioran s-a stabilit definitiv în Franța. După retragerea cetățeniei române de către autoritățile comuniste a trăit la Paris ca apatrid.
În 1937 Emil Cioran pleacă în Franța cu o bursă a Institutului Francez din București. După o scurtă întoarcere în România (două luni, sfârșitul lui 1940- începutul lui 1941), el părăsește pentru totdeauna România și se stabilește la Paris. Din acest moment Cioran va publica numai în limba franceză, operele lui fiind apreciate nu numai pentru conținutul lor, dar și pentru stilul plin de distincție și finețe al limbii. În 1949 îi apare la editura Gallimard - editură care va publica mai târziu majoritatea cărților sale - prima lucrare scrisă în limba franceză, Précis de décomposition, distinsă în 1950 cu premiul Rivarol. Ulterior, Cioran refuză toate distincțiile literare care i-au fost atribuite.
Emil Cioran a locuit la Paris în Cartierul Latin, pe care nu l-a părăsit niciodată. A trăit mult timp retras, evitând publicitatea. În schimb a cultivat darul conversației cu numeroșii săi prieteni (Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Celan, Barbu Fundoianu , Samuel Beckett, Henri Michaux). Cioran a întreținut o vastă corespondență, dezvăluindu-se ca un remarcabil autor epistolar.
Epuizând încă din tinerețe interesul pentru filozofia de catedră, Cioran a părăsit devreme gândirea sistematică și speculațiile abstracte, pentru a se consacra unor cugetări profund personale. "N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzațiilor mele", va constata mai târziu.[necesită citare] Din eseurile apărute în limba română se desprinde portretul unui tânăr gânditor din anii treizeci, influențat de mișcarea de idei din acea epocă în care intelectualii români descopereau gândirea existențialistă (sub varianta ei românească, cu accente creștine și mistice, "trăirismul").
Emil Cioran a început prin a fi un gânditor torturat de sentimente și senzații violente. Preocupat de problema morții și a suferinței, este atras de ideea sinuciderii ca idee care ajută supraviețuirii. Tema alienării omului, temă existențialistă prin excelență, prezentă la Jean-Paul Sartre sau Albert Camus, este formulată astfel, în 1932, de tânărul Cioran: "Să fie oare pentru noi existența un exil și neantul o patrie?"
Câteva teme mari străbat opera lui Emil Cioran: contingența ființei umane, păcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfârșitul civilizației, amenințarea Răului, refuzul consolidării prin credință, obsesia absolutului, viața ca expresie a exilului metafizic al omului etc. Cioran a fost un gânditor pasionat de istorie, pe care o cunoaștea bine din vastele sale lecturi și mai ales din autorii și memorialiștii perioadelor de decadență, de unde reflecțiile marcat gnostice și antimoderniste, oarecum în linia spengleriană, asupra destinului omului și civilizației. Atâta vreme cât a păstrat legătura cu originile și nu s-a înstrăinat de sine, omul a rezistat. Astăzi, el este pe cale să se distrugă prin obiectivare de sine, producție și reproducție irepresibilă, exces de autoanaliză, de transparență și prin triumful artificialului.
Ironia destinului a vrut ca Emil Cioran să devină celebru tocmai în limba franceză, ale cărei constrângeri le repudiase în tinerețe.

Opera în limba română
    Pe culmile disperării, București, 1934
    Cartea amăgirilor, București, 1936
    Schimbarea la față a României, București, 1936
    Lacrimi și sfinți, Bucuresti, 1937
    Amurgul gîndurilor, 1940
    Îndreptar pătimaș, ed. Humanitas, București, 1991
    Singurătate și destin (antologie de texte îngrijită de Dan C. Mihăilescu, cu articole publicate în presa interbelică), ed. Humanitas, București, 1992
    Scrisori către cei de-acasă, ed. Humanitas, București, 1995
    Mon pays/Țara mea (scris în franceză, textul apare pentru prima oară în România, în volum bilingv), ed. Humanitas, București, 1996


sursa: Wikipedia


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 9 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Lista cărţilor existente în topic
(Toate link-urile sunt verificate astăzi 03.06.2019)

Emil Cioran - Amurgul gândurilor
Emil Cioran - Antologia Portertului
Emil Cioran - Caiete I,ÎI,III
Emil Cioran - Cartea amăgirilor
Emil Cioran - Demiurgul cel rău
Emil Cioran - Despre neajunsul de a te fi născut
Emil Cioran - Eseuri
Emil Cioran - Exerciţii de admiraţie
Emil Cioran - Îndreptar pătimaş
Emil Cioran - Ispita de a exista
Emil Cioran - Istorie şi utopie
Emil Cioran - Lacrimi şi sfinţi
Emil Cioran - Mărturisiri şi anateme
Emil Cioran - Pe culmile disperării
Emil Cioran - Razne
Emil Cioran - Revelaţiile durerii
Emil Cioran - Schimbarea la faţă a României
Emil Cioran - Sfârtecare
Emil Cioran - Silogismele amărăciunii
Emil Cioran - Tratat de descompunere
Simona Modreanu - Cioran

Modificat de alinalazar1 (acum 4 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 9 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
sters darorita reactualizarii link-urilor [vezi mai sus]

Modificat de alinalazar1 (acum 7 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 9 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
sters darorita reactualizarii link-urilor [vezi mai sus]

Modificat de alinalazar1 (acum 7 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 9 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
sters darorita reactualizarii link-urilor [vezi mai sus]

Modificat de alinalazar1 (acum 7 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 9 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
sters darorita reactualizarii link-urilor [vezi mai sus]

Modificat de alinalazar1 (acum 7 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 9 ani
   
sebastianmihail
Membru Gold

Inregistrat: acum 11 ani
Emil Cioran - [Lacrimi şi sfinţi] arhiva (DJVU + PDF)

pus acum 9 ani
   
nosugar
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Emil Cioran - Ispita de a exista(pdf-scan)
„Trebuie sa invatam sa gandim impotriva indoielilor si certitudinilor noastre, impotriva umorilor atotstiutoare, trebuie, mai ales, faurindu-ne o alta moarte, o moarte incompatibila cu hoitul, sa acceptam ceea ce nu poate fi dovedit, ideea ca ceva exista... Nimicul era desigur mai comod. Ce greu e sa te mistui in Fiinta!“- Emil Cioran

Produs publicat in 2012 de Humanitas
Data aparitiei: Aprilie 2012
Numar pagini: 216


pus acum 8 ani
   
nosugar
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Emil Cioran - Amurgul gandurilor(pdf-scan)
In patima vidului, doar zambetul cenusiu al cetii mai insufleteste descompunerea mareata si funebra a gandului. Unde sunteti voi, ceturi crude si amagitoare, de nu va rasturnati inca pe o minte impaienjenita? In voi as vrea sa-mi sfasii amarul si sa-mi ascund o spaima mai vasta ca amurgul plutirii voastre!

Produs publicat in 2008 de Humanitas
Data aparitiei: Ianuarie 2008
Numar pagini: 208


pus acum 8 ani
   
nosugar
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Emil Cioran - Indreptar patimas(pdf-scan)
„De-as conduce osti, le-as duce la moarte fara minciuni: fara patrie, fara ideal si fara hotia vreunei rasplate sau a cerului. Le-as spune tot - si-n primul rand ce fara pret e viata si moartea. In mod cinstit nu poti imbarbata decat in numele nefirii; cum exista ceva, sacrificiul, cat de mic, e paguba ireparabila.” (Emil Cioran)

Data aparitiei: Ianuarie 2008
Numar pagini: 128


pus acum 8 ani
   
nosugar
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Emil Cioran - Lacrimi si sfinti(pdf scan)
„Incercat-am sa inteleg de unde vin lacrimile si m-am oprit la sfinti. Sa fie ei responsabili de stralucirea lor amara? Cine ar sti? Se pare insa ca lacrimile sunt urmele lor; dar fara ei nu stiam ca plangem din regretul paradisului. As vrea sa vad o singura lacrima inghitita de pamant... Toate apuca, pe cai necunoscute noua, in sus. Numai durerea precede lacrimile. Sfintii n-au facut altceva decat sa le reabiliteze.“ (Emil Cioran)
Data aparitiei: Ianuarie 2008
Numar pagini: 193


pus acum 8 ani
   
nosugar
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Emil Cioran - Exercitii de admiratie(pdf-scan)
„«De Maistre si Edgar Poe m-au invatat sa gandesc.» Aceasta marturisire a lui Baudelaire m-a indemnat sa citesc Serile de la Sankt-Petersburg si celelalte lucrari ale celui mai patimas si mai intolerant dintre ganditori. Adevarurile lui si, mai mult inca, nebuniile lui au un farmec de netagaduit. Un monstru fascinant. La antipod, Valery seduce prin retinere. Nici o dogma, nici un exces nu sunt legate de numele sau. N-a pacatuit decat prin eleganta. Am formulat, in ce-l priveste, o serie de judecati nedrepte, izvorate dintr-o exasperare impura pe care imi fac datoria de a o denunta aici. Textele care urmeaza, fie despre Michaux, Saint-John Perse, Fondane, Beckett, Eliade, Maria Zambrano, fie despre Borges, Weininger, Fitzgerald, sant vrand-nevrand capricioase, ca tot ce deriva din admiratie, din prietenie sau din entuziasm necontrolat.“

Produs publicat in 2011 de Humanitas
Data aparitiei: Aprilie 2011
Numar pagini: 200


pus acum 8 ani
   
nosugar
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Emil Cioran - Revelatiile durerii(pdf-scan)
Când vorbim de Cioran, imaginea unui munte de scepticism, îndoială şi disperare ne apare în faţa ochilor; un munte a cărui greutate strivitoare o suportăm doar cu mari sforţări. Adulat ca un mântuitor de cei înşelaţi în speranţele lor sau, dimpotrivă, declarat Antichrist în tabăra celor care s-au adunat sub lumina credinţei, Cioran este în bună măsură un produs al subiectivismelor de tot felul. Pentru a-l înţelege cu adevărat, ar trebui să-l privim cu ochi capabili să sfredelească măruntaiele jeraticului cel mai încins. Pentru că, privit cu ochi inocenţi, spiritul lui Cioran arde retina şi pârjoleşte creierul. Cuvântul său are darul de a te prinde într-o menghină de foc, din care nu poţi scăpa nevătămat dacă nu ai sufletul suficient de oţelit, capabil să reziste la cele mai intense arderi. Admiraţia noastră faţă de Cioran, de neclintit chiar şi atunci când devenim conştienţi de răul pe care ni-l provoacă, necesită ajustări grabnice, înainte ca ea să transforme această magmă clocotitoare într-un colos împietrit, fără suflet. Există asasinat – ne-o spune Cioran însuşi – şi din entuziasm. Denigratorii lui Cioran greşesc de aceea poate mai puţin decât cei care-i ridică statuie din propria lor ignoranţă sau superficialitate. A adera fără condiţii la ideile sale sau a le contesta nu înseamnă însă decât unul şi acelaşi lucru: a nega orice posibilitate de a-l înţelege. Din acest punct de vedere, puţinătatea exegezelor critice asupra operei lui Cioran nu poate decât să ne înspăimânte. Ea ne arată cât de puţin am încercat să-l înţelegem, preferând efortului critic un exerciţiu de admiraţie facil şi, din această pricină, dăunător.

Data aparitiei: 1991, Editura Echinox
Numar pagini: 200


pus acum 8 ani
   
nosugar
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Emil Cioran - Despre neajunsul de a te fi nascut(pdf-scan)

„Ani de zile, o viaţă de fapt, să nu te fi gândit decât la ultimele clipe, ca să constaţi, când te apropii, în sfârşit, de ele, că va fi fost degeaba, că gândul morţii ajută la tot, doar să mori nu!" (Emil CIORAN)

Data aparitiei: 2011, Editura Humanitas
Numar pagini: 208


pus acum 8 ani
   
nosugar
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Emil Cioran - Silogismele amaraciunii(pdf scan)
Am scris o carticica intitulata Silogismele amaraciunii, cuprinde lucruri insolente, am scris-o imediat dupa razboi, cand eram foarte sarac si foarte cinic. Cand a aparut cartea era la putina vreme dupa aparitia Tratatului de descompunere, si prietenii mei mi-au spus: „Te-ai compromis, este insolenta, dar nu e serioasa.” [...] Dupa douazeci si cinci de ani, a aparut in editie de buzunar si acum este cartea mea cea mai citita din Franta si Germania. Se poate prevedea destinul unui om, dar nu cel al unei carti. (Anarhie, disperare, tinerete, interviu realizat de LEA VERGINE in 1984)

Produs publicat in 2008 de Humanitas
Numar pagini: 118


pus acum 8 ani
   
nosugar
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Emil Cioran - Tratat de descompunere(pdf scan)
„ ...Adeseori am visat un monstru melancolic si erudit, stiutor al tuturor idiomurilor, cunoscand pe de rost toate versurile si toate sufletele, si ratacind prin lume spre a se hrani cu otravuri, fervori, extaze, strabatand Persiile, Chinele, Indiile defuncte si Europele muribunde – adeseori am visat un prieten al poetilor care sa-i fi cunoscut pe toti din deznadejdea de a nu fi de-al lor.“ - Emil Cioran

Produs publicat in 2011 de Humanitas
Numar pagini: 224


pus acum 8 ani
   
nosugar
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Emil Cioran - Marturisiri si anateme(pdf-scan)
„Sunt fericit doar cand ma gandesc la renuntare si ma pregatesc pentru ea. Restul e amaraciune si zbucium. Sa renunti nu-i lucru usor. Totusi, ajunge sa aspiri la renuntare ca sa te simti deja mai impacat. Sa aspiri la ea ? Pana si simplul fapt de-a te gandi la ea iti da iluzia ca esti altul, iar aceasta iluzie este o victorie, cea mai magulitoare, dar si cea mai amagitoare.“ - E.M. Cioran

Produs publicat in 2012 de Humanitas
Numar pagini: 192


pus acum 8 ani
   
nosugar
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Emil Cioran - Istorie si utopie(pdf scan)
„Profetul meu este Durer. Cu cat meditez la perindarea veacurilor, cu atat ma conving ca unica imagine capabila sa-i dezvaluie sensul este aceea a Calaretilor Apocalipsei. Timpul nu inainteaza decit strivind sub tavalugul lui multimile; cei slabi vor pieri, cei tari asijderea, si chiar acesti calareti, in afara de unul. Pentru el, pentru infricosata lui faima au patimit si au urlat veacurile. Il vad crescand la orizont si aud deja gemetele, chiar strigatele noastre. Iar noaptea ce ne va pogori in oase ne va aduce nu pacea, cum a facut-o pentru Psalmist, ci groaza. “ - Emil Cioran

Produs publicat in 2002 de Humanitas
Numar pagini: 144


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Din partea unui anonim:
Dar cu scrierea contemporana,jpg coperta si doc formatat.

1. Emil Cioran - Amurgul gândurilor-Humanitas (2008)
     + pdf scan @nosugar ed. 2008 +


=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta =

Emil Cioran a început prin a fi un gânditor torturat de sentimente şi senzaţii violente. Preocupat de problema morţii şi a suferinţei, este atras de ideea sinuciderii ca idee care ajută supravieţuirii. Tema alienării omului, temă existenţialistă prin excelenţă, prezentă la Jean-Paul Sartre sau Albert Camus, este formulată astfel, în 1932, de tânărul Cioran: "Să fie oare pentru noi existenţa un exil şi neantul o patrie?". Câteva teme mari străbat opera lui Emil Cioran: contingenţa fiinţei umane, păcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfârşitul civilizaţiei, ameninţarea Răului, refuzul consolidării prin credinţă, obsesia absolutului, viaţa ca expresie a exilului metafizic al omului etc. Cioran a fost un gânditor pasionat de istorie, pe care o cunoştea bine din vastele sale lecturi şi mai ales din autorii şi memorialiştii perioadelor de decadenţă, de unde reflecţiile marcat gnostice şi antimoderniste, oarecum în linia spengleriană, asupra destinului omului şi civilizaţiei. Atâta vreme cât a păstrat legătura cu originile şi nu s-a înstrăinat de sine, omul a rezistat. Astăzi, el este pe cale să se distrugă prin obiectivare de sine, producţie şi reproducţie irepresibilă, exces de autoanaliză, de transparenţă şi prin triumful artificialului. Ironia destinului a vrut ca Emil Cioran să devină celebru tocmai în limba franceză, ale cărei constrângeri le repudiase în tinereţe.
========================
2. Emil Cioran - Cartea amagirilor-Humanitas (1991) [v 1.0]


=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta si djvu=


Tot ce am crezut în mine individuat, izolat într-o singurătate materială, fixat într-o consistenţă fizică şi determinat într-o structură rigidă, pare a se  fi rezolvat într-un ritm de o seducătoare fascinaţie şi de o fluiditate insesizabilă. Cum aş putea prin cuvinte să descriu cum cresc melodiile, cum vibrează tot corpul integrat într-o universalitate de vibraţii, evoluînd în sinuozităţi atrăgătoare, cu farmec de irealitate aeriană? Am pierdut în momentele de muzicalizare interioară atracţia înspre materialităţi grele, am pierdut substanţa minerală, acea împietrire care mă lega de o fatalitate cosmică, pentru a mă avînta în spaţiu cu miraje, fără a avea conştiinţa iluziei lor şi cu visuri, fără să mă doară irealitatea lor, şi nimeni nu va înţelege vraja irezistibilă a melodiilor interioare, nimeni nu va simţi exaltarea şi beatitudinea dacă nu se va bucura de această irealitate, dacă mi va iubi visul mai mult decît o evidenţă.
=====================
3. Emil Cioran - Despre neajunsul de a te fi nascut-Humanitas (2003) [v 1.0]
     + pdf scan @nosugar ed. 2011 +


=arhiva contine doc, pdf, rtf,jpg coperta si djvu=

Îl citesc pentru senzaţia de naufragiu pe care mi-o dă tot ce scrie. La început, îl înţelegi, apoi te învîrţi în cerc, după aceea eşti prins într-o vîltoare searbădă, fără să-ţi fie teamă, şi-ţi spui că ai să te duci la fund, şi realmente te duci. Nu este, totuşi, un înec adevărat - ar fi prea frumos! Urci din nou la suprafaţă, respiri, înţelegi din nou, eşti surprins să vezi că pare să spună ceva şi că înţelegi ce spune, apoi te învîrţi din nou în cerc, şi te duci iarăşi la fund... Toate acestea se vor profunde, şi aşa şi par. Dar de îndată ce-ţi vii în fire, îţi dai seama că nu e decît abscons, şi că distanţa dintre adevărata profunzime şi profunzimea premeditată e la fel de considerabilă ca între o revelaţie şi o marotă .
======================
4. Emil Cioran - Exercitii de admiratie-Humanitas (2003) [v 1.0]
     + pdf scan @nosugar ed. 2011+


=arhiva contine doc, pdf, rtf,jpg coperta si djvu=

Printre gînditorii care, ca Nietzsche sau ca Sfîntul Pavel, au avut gustul şi geniul provocării, un loc de seamă îi revine lui Joseph de Maistre. Ridicînd cea mai măruntă problemă la nivel de paradox şi la rang de scandal, mînuind anatema cu un amestec de cruzime şi fervoare, el avea să creeze o operă bogată în enormităţi, un sistem ce nu încetează să ne seducă şi să ne exaspereze. Amploarea şi elocvenţa înverşunărilor sale, pasiunea pusă în slujba unor cauze de nesusţinut, îndîrjirea de a legitima numeroase nedreptăţi, predilecţia pentru fraza asasină fac din el un spirit lipsit de măsură, care, necatadicsind să-şi convingă adversarul, îl zdrobeşte din capul locului prin adjectiv. Convingerile lui par să respire o mare fermitate: ispitit de scepticism, el a ştiut să răspundă prin aroganţa prejudecăţilor sale, prin vehemenţa dogmatică a dispreţului său .
====================
5. Emil Cioran - Marturisiri si anateme-Humanitas (2003) [v 1.0]
     + pdf scan @nosugar ed. 2012 +


=arhiva contine doc, pdf, rtf,jpg coperta si djvu=

„Sunt fericit doar când mă gândesc la renunţare şi mă pregătesc pentru ea. Restul e amărăciune şi zbucium. Să renunţi nu-i lucru uşor. Totuşi, ajunge să aspiri la renunţare ca să te simţi deja mai împăcat. Să aspiri la ea? Până şi simplul fapt de-a te gândi la ea îţi dă iluzia că eşti altul, iar această iluzie este o victorie, cea mai măgulitoare, dar şi cea mai amăgitoare." (E.M. Cioran)
========================
6. Emil Cioran - Schimbarea la fata a Romaniei (2010)


=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta si Epub=

MENTIUNE: versiunea a fost facuta - atat pdf cat si doc - avand ca singura sursa Epub-ul existent in arhiva
========================
7. Emil Cioran - Tratat de descompunere-Humanitas (1992) [v 1.0]
     + pdf scan @nosugar ed. 2011+


=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta si djvu=


În sine, orice idee este neutră, sau ar trebui să fie; dar omul o însufleţeşte, proiectîndu-şi în ea flacăra şi nebunia; impură, preschimbată în credinţă, ea se inserează în timp, capătă chip de eveniment: are loc astfel trecerea de la logică la epilepsie. Aşa se nasc ideologiile, doctrinele, şi farsele însîngerate. Idolatri din instinct, convertim în absolut obiectele viselor şi intereselor noastre. Istoria nu este decît o defilare de false Absoluturi, o succesiune de temple înălţate unor pretexte, o înjosire a spiritului în faţa Improbabilului. Chiar cînd se îndepărtează de religie, omul îi rămîne aservit; străduindu-se din răsputeri să făurească simulacre de zei, el îi adoptă apoi cu febrilitate: nevoia lui de ficţiune, de mitologie triumfă împotriva evidenţei şi a ridicolului. Puterea sa de a adora este răspunzătoare de toate crimele sale: cel care iubeşte peste măsură un zeu îi constrînge şi pe ceilalţi să-l iubească, şi îi extermină dacă refuză.
=========================
8. Emil Cioran - Indreptar patimas (2010)
     + pdf scan @nosugar ed. 2008+


=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta si Epub=

„De-as conduce osti, le-as duce la moarte fara minciuni: fara patrie, fara ideal si fara hotia vreunei rasplate sau a cerului. Le-as spune tot - si-n primul rand ce fara pret e viata si moartea. In mod cinstit nu poti imbarbata decat in numele nefirii; cum exista ceva, sacrificiul, cat de mic, e paguba ireparabila.” (Emil Cioran)
=============================
9. Emil Cioran - Ispita de a exista-Humanitas (2002)
     + pdf scan @nosugar ed. 2012 +


=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta si djvu=


Aproape toate revelaţiile noastre le datorăm freneziei, dezechilibrului nostru împins la paroxism. Chiar şi pe Dumnezeu - în măsura în care ne trezeşte curiozitatea - îl desluşim nu înlăuntru-ne, în adîncul fiinţei, ci la limita exterioară a febrei noastre, exact în punctul în care, furia noastră înfruntînd-o pe-a lui, are loc o ciocnire, o întîlnire la fel de pustiitoare şi pentru El, şi pentru noi. Lovit de blestemul inerent făptuirii, pătimaşul nu-şi forţează natura, nu-şi iese din fire decît pentru a reveni la sine cu furie, ca agresor, urmărit de faptele sale ce vin să-l pedepsească pentru a le fi provocat. Nu există operă care să nu se întoarcă împotriva autorului ei: poemul îl va strivi pe poet, sistemul pe filozof, evenimentul pe omul de acţiune. Se nimiceşte cel care, asumîndu-şi vocaţia şi împlinind-o, se agită înlăuntrul istoriei; se mîntuieşte doar cel ce sacrifică har şi talente, pentru ca astfel, eliberat de calitatea de om, să huzurească în fiinţă. Dacă năzuiesc la un destin metafizic, cu nici un preţ nu-mi pot păstra identitatea: orice urmă a ei se cere lichidată; dacă, din contră, mă-ncumet la un rol în spaţiul istoriei, va trebui să-mi încordez resorturile lăuntrice pînă mă frîng împreună cu ele. Ne e fatal, întotdeauna, eul pentru care optăm: să porţi un nume înseamnă să-ţi asumi un mod precis de prăbuşire.
============================
10. Emil Cioran - Pe culmile disperarii (versiune definitiva)
(LINK NOU)

=arhiva contine doc, pdf, djvu si mobi=


===========================
11. Emil Cioran - Silogismele amaraciunii-Humanitas (1992)
     + pdf scan @nosugar ed. 200-8 +


=arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta  si djvu=


„Am scris o carticică intitulată Silogismele amărăciunii, cuprinde lucruri insolente, am scris-o imediat dupa război, când eram foarte sărac şi foarte cinic. Când a apărut cartea era la puţină vreme după apariţia Tratatului de descompunere, şi prietenii mei mi-au spus: «Te-ai compromis, este insolentă, dar nu e serioasă.“ [...] După douăzeci şi cinci de ani, a apărut în ediţie de buzunar şi acum este cartea mea cea mai citită din Franţa şi Germania. Se poate prevedea destinul unui om, dar nu cel al unei cărţi.“ (Anarhie, disperare, tinereţe, interviu realizat de Lea Vergine în 1984)
================================
12.Emil Cioran - Lacrimi si sfinti-Humanitas (1991) [v 1.0]
     + pdf scan @nosugar ed. 2008 +


=arhiva contine doc, pdf, jpg coperta, rtf si djvu=

„Încercat-am sa înţeleg de unde vin lacrimile şi m-am oprit la sfinţi. Să fie ei responsabili de strălucirea lor amară? Cine ar şti? Se pare, însă, că lacrimile sunt urmele lor. Nu prin sfinţi au intrat ele în lume; dar fară ei nu ştiam că plângem din regretul paradisului.  Aş vrea să vad o singură lacrimă înghiţită de pământ... Toate apucă, pe căi necunoscute nouă, în sus. Numai durerea precede lacrimile. Sfinţii n-au făcut altceva decât să le reabiliteze.”
=================================
13. Emil Cioran - Istorie si utopie-Humanitas v 1.0
     + pdf scan @nosugar ed.2002 +


= arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta =


„Profetul meu este Durer. Cu cat meditez la perindarea veacurilor, cu atat ma conving ca unica imagine capabila sa-i dezvaluie sensul este aceea a Calaretilor Apocalipsei. Timpul nu inainteaza decit strivind sub tavalugul lui multimile; cei slabi vor pieri, cei tari asijderea, si chiar acesti calareti, in afara de unul. Pentru el, pentru infricosata lui faima au patimit si au urlat veacurile. Il vad crescand la orizont si aud deja gemetele, chiar strigatele noastre. Iar noaptea ce ne va pogori in oase ne va aduce nu pacea, cum a facut-o pentru Psalmist, ci groaza. “ - Emil Cioran

Produs publicat in 2002 de Humanitas
Numar pagini: 144
=================================
14. Emil Cioran - Eseuri (1988) v 1. 0
     [luat djvu de pe romania inedit]


= arhiva contine doc, djvu, pdf, rtf, jpg coperta =

Modificat de cuculean (acum 3 ani)


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Din partea unui anonim:

Emil Cioran - Razne v.1.0
Humanitas, 2012

[pdf postat de @sgrosu la topicul "OCR brut, fara scan de control"]


= arhiva contine doc, pdf, rtf, jpg coperta =


pus acum 8 ani
   
mesqueunclub
Membru Puf

Inregistrat: acum 8 ani
Tuf, poti cumva urca din nou cele 14 carti postate in decembrie? Pe mediafire au expirat fisierele.

pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Nu bag mana in foc ca am chiar acele carti. Linkurile nu imi apartineau.
Uite aici ceva:


pus acum 8 ani
   
Mihai55
Membru Puf

Inregistrat: acum 8 ani
Emil Cioran - Amurgul gândurilor


pus acum 8 ani
   
Mihai55
Membru Puf

Inregistrat: acum 8 ani
daca este ok am sa mai pun carti cu permisiunea voastra 




pus acum 8 ani
   
vpaska
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
  Multumesc mult !

pus acum 8 ani
   
Mihai55
Membru Puf

Inregistrat: acum 8 ani
le am pe celelalte carti cine doreste doar sa scrie

pus acum 8 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Emil Cioran
Istorie si Utopie
Traducerea Emanoil Marcu
Ed Humanitas, 1992
V1.0 Aprilie 2016
fisiere doc si scan- pdf si djvu, neparolate


Multumiri celor ce au facut scanul si l-au urcat aici.

Modificat de stelus (acum 4 ani)


pus acum 7 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Emil Cioran
Demiurgul cel rau
Traducerea Emanoil Marcu
Ed Humanitas, 2011
V1.0 Iunie 2016
fisiere doc si scan- pdf si djvu, neparolate


Modificat de stelus (acum 2 ani)


pus acum 7 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Emil Cioran
Antologia portretului
Traducerea Petru Cretia
Ed Humanitas, 2003
V1.0 Octombrie 2016
fisiere doc si scan- pdf, neparolate


Modificat de stelus (acum 2 ani)


pus acum 7 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
se poate reposta Emil Cioran Antologia portretului ???

_______________________________________
alinalazar1

pus acum 6 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Refacut link la "Antologia portretului"

pus acum 6 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
merci mult,stelus !

_______________________________________
alinalazar1

pus acum 6 ani
   
dragonix
Membru Junior

Inregistrat: acum 18 ani
Emil Cioran - Sfartecare
format : docx, pdf, epub, mobi
Varianta luata de pe net si corectata v1.0


Modificat de dragonix (acum 5 ani)


pus acum 5 ani
   
Stelevadris
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
Dragonix, daca postezi versiuni superioare lipsite de scanarea de control, trebuie sa precizezi felul in care ai corectat textul cartii.

_______________________________________
Totul despre cărți - About e-books - Tehnici de scanare, sfaturi, proiecte etc. - Support, future projects, etc.

pus acum 5 ani
   
dragonix
Membru Junior

Inregistrat: acum 18 ani
Am corectat ,,cuvant cu cuvant" dupa carte , fiindca ,,ocr"-ul avea foarte multe lipsuri si erori.
Am adaugat si toate notele de subsol, care nu exista in carte.


pus acum 5 ani
   
geo78
Membru Puf

Inregistrat: acum 5 ani

dragonix a scris:

Am corectat ,,cuvant cu cuvant" dupa carte , fiindca ,,ocr"-ul avea foarte multe lipsuri si erori.
Am adaugat si toate notele de subsol, care nu exista in carte.

Sal, poti sa verifici te rog textul de la pagina 13? "Aflaţi sub o îndoită vrajă, sfâşiaţi între, osândiţi să nu putem alege unul decât spre a-l regreta îndată pe celălalt"
Pare ca lipseste ceva dupa "sfâşiaţi între"
numai bine,
George
PS: mercy pt. corectarea cartii


pus acum 5 ani
   
dragonix
Membru Junior

Inregistrat: acum 18 ani
Multumesc pentru observatie . Iata noul link ,corectat.

,,Aflaţi sub o îndoită vrajă, sfâşiaţi între două adevăruri, osândiţi să nu putem alege unul decât spre a-l regreta îndată pe celălalt, suntem mult prea clarvăzători pentru a nu fi nişte dezumflaţi, lecuiţi şi de iluzii,..."


pus acum 5 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Revelatiile durerii v. 0.9


= arhiva contine doc, pdf, jpg coperta =


MENTIUNE :

Versiunea 0.9 este facuta dupa pdf-ul existent in arhiva.

Pagina 36 are -posibil,numai unul- un paragraf ilizibil [delimitat in doc. prin spatii -inceput si,posibil sfarsitul acestuia].PDF-ul abunda de cuvinte ilizibile.Am reusit sa-l aduc la versiunea asta, dar,sigur e nevoie de o corectare cu cartea fizica in mana.
Oricat am cerut cartea pe site [s-a postat acelasi scan execrabil -unicul existnt pe net-,care este in fisier] nu am reusit sa gasesc un scan mai bun.

Am renuntat la PREFATA pt ca nu cred sa intereseze pe cineva explicatiile editurii despre cum s-a "adunat" textul cartii]


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 5 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Simona Modreanu - Cioran (v 1.0)
        =pdf+doc=
pdf luat din "Biblioteca virtuala Vodafon


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 5 ani
   
Stelevadris
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani

alinalazar1 a scris:

Emil Cioran - Revelatiile durerii v. 0.9


= arhiva contine doc, pdf, jpg coperta =


MENTIUNE :

Versiunea 0.9 este facuta dupa pdf-ul existent in arhiva.

Pagina 36 are -posibil,numai unul- un paragraf ilizibil [delimitat in doc. prin spatii -inceput si,posibil sfarsitul acestuia].PDF-ul abunda de cuvinte ilizibile.Am reusit sa-l aduc la versiunea asta, dar,sigur e nevoie de o corectare cu cartea fizica in mana.
Oricat am cerut cartea pe site [s-a postat acelasi scan execrabil -unicul existnt pe net-,care este in fisier] nu am reusit sa gasesc un scan mai bun.

Am renuntat la PREFATA pt ca nu cred sa intereseze pe cineva explicatiile editurii despre cum s-a "adunat" textul cartii]

Ai pagina 36 intreaga.


_______________________________________
Totul despre cărți - About e-books - Tehnici de scanare, sfaturi, proiecte etc. - Support, future projects, etc.

pus acum 5 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
@ Stelevadris...
Din pacate colegul a gresit, este vorba de pasaj ilizibil la pagina 37. Am si eu acelasi scan in ambele formate, pdf sau djvu si sunt la fel de ilizibile. Este vorba despre editia 1990 de la Cluj.
Am cotrobait si eu in hangarul meu de carti adunate in timp de pe net. Nu este altceva mai bun.

Modificat de stelus (acum 5 ani)


pus acum 5 ani
   
geo78
Membru Puf

Inregistrat: acum 5 ani
Stiti cumva dac-au fost scanate si Caietele lui Cioran? Le caut fara succes de ceva vreme.

pus acum 5 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
geo78
= din cate stiu, candva [acum vreo 2 ani], au existat pe net niste  fragmente [doar fragmente] din "Caiete"... mi se pare ca mai circula,inca - nu am nici cea mai vaga idee.=

Modificat de alinalazar1 (acum 5 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 5 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
@ Stelevadris, da, [mea culpa], @stelus are dreptate - e vorba de pagina 37,paragrafele 1,2 si 3.
Te rog mult -daca ai posibilitatea- sa faci o poza la aceasta pagina [37] si voi corecta eu...te rog.
Multumesc anticipat


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 5 ani
   
Stelevadris
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
Ma interesez. Nici eu nu am cartea.

_______________________________________
Totul despre cărți - About e-books - Tehnici de scanare, sfaturi, proiecte etc. - Support, future projects, etc.

pus acum 4 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Textul lipsa arata cam asa:

"Aici este explicaţia acelei nostalgii care caracterizează multe din creaţiile lui Rodin, nostalgie al cărei determinant este însăși structura firii.
Este un element modern în arta lui Rodin, acela al iubirii lipsită de semnificație metafizică. Idolul etern este mai putin reprezentativ pentru această idee. Sărutul, în schimb este de o semnificatie foarte bogată.

În conceptul antic şi al Renaşterii, iubirea era un mijloc de a realiza o identitate, care nu era aceea a unei participaţii cosmice, ci a uneia ideale."

Am reusit asta utilizind un scan djvu.


pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Revelatiile durerii v. 1.0
= corectata pagina 37 =


MENŢIUNE: ii multumesc lui @stelus pentru ajutor la paragrafele ilizibile din pdf-ul - dupa care a fost realizata versiunea (v 1.0)  - existent in arhiva

Modificat de alinalazar1 (acum 4 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Emil Cioran
Caiete vol I, II si III
Editura Humanitas,2005
Traducerea Emanoil Marcu si Vlad Russo
fisiere scan-pdf si ocr trecut prin Autocorect, neparolate


Modificat de stelus (acum 2 ani)


pus acum 4 ani
   
geo78
Membru Puf

Inregistrat: acum 5 ani

stelus a scris:

Emil Cioran
Caiete vol I, II si III
Editura Humanitas,2005
Traducerea Emanoil Marcu si Vlad Russo
fisiere scan-pdf si ocr trecut prin Autocorect, neparolate
http://i60.tinypic.com/359kzyx.png

Mercy mult, sunt singurele care nu se gasesc pe nicaieri

Modificat de geo78 (acum 4 ani)


pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
stelus,poti vedea,te rog,"caiete..." - imi da "arhive not found"

Modificat de alinalazar1 (acum 4 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
@alinalazar1
Multumesc de semnalare, corectat. Eu l-am incercat si e OK.

Cu aceasta ocazie am refacut link-urile pentru Istorie si Utopie, Demiurgul cel rau si Antologia portretului, toate acum pe mediafire.

Modificat de stelus (acum 2 ani)


pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Caiete I, II, III



            » pdf scan @stelus
            » arhivele contine:  OCR-rtf, doc, pdf, jpg copertă
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «

„Operă de moralist? Literatură? Filozofie? Poate că cel mai corect ar fi să numim paginile Caietelor lui Cioran jurnalul condiţiei umane.
Nimeni n-a vorbit cu atâta sinceritate, cu atâta vervă și har pentru fiecare dintre noi. Niciodată inteligenţa n-a fost mai destrăbălată ca în paginile acestui Cioran în pijama, decontractat, eliberat de rigorile și eleganţa «marelui stil» din cărţile sale antume. Niciodată un necunoscut, punând pe hârtie doar pentru el cele mai necenzurate gânduri care i-au trecut prin cap, n-a reuşit să-ţi devină cel mai apropiat prieten.
Nu există o altă carte pe care s-o fi recitit de-atâtea ori. O țin pe noptiera mea. Pentru că sunt convins că nimeni, în spaţiul laic al existenţei noastre, nu ne-a fost atât de aproape și nu ne-a eliberat mai eficace, dinlăuntrul singurătăţilor și spaimelor lui, de singurătățile și spaimele noastre.
Dacă ar fi ştiut – când îşi rumega în acest jurnal disperările, mefienţele, dezamăgirile, apetitul şi sila de glorie, tortura plictiselii, bucuria de a trăi şi scârba de semeni – ce mulţime nesfârşită de prieteni se aduna la porţile scrisului lui!“ (Gabriel LIICEANU)

[b] emil cioran emil cioran caiete ii, iii             pdf scan  

29.4KB

Modificat de alinalazar1 (acum 4 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Caiete I v 1.0


--multumesc mult @stelus pt " Caiete"

[b] emil cioran emil cioran caiete mult @stelus "

30.7KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Caiete II v 1.0



multumesc fff mult Stelus pt scan

[b] emil cioran emil cioran caiete fff mult stelus scan

11.1KB

Modificat de alinalazar1 (acum 4 ani)


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Caiete III v 1.0


multumesc fff mult Stelus pt scan

[b] emil cioran emil cioran caiete iii fff mult stelus scan

16.8KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
clod77
Membru Puf

Inregistrat: acum 12 ani
Ar putea cineva sa reposteze cele 14 carti numerotate (versiunea 1.0) de la pagina 1. Nu mai merg linkurile mediafire. Mersi frumos anticipat.

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Amurgul gindurilor - Humanitas (1991) (v 1.0)
       [Editura Humanitas 2008]

            » pdf scan @nosugar ed. 2008
            » arhiva conţine doc, pdf, rtf, jpg copertă
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1


Emil Cioran a început prin a fi un gânditor torturat de sentimente şi senzaţii violente. Preocupat de problema morţii şi a suferinţei, este atras de ideea sinuciderii ca idee care ajută supravieţuirii. Tema alienării omului, temă existenţialistă prin excelenţă, prezentă la Jean-Paul Sartre sau Albert Camus, este formulată astfel, în 1932, de tânărul Cioran: "Să fie oare pentru noi existenţa un exil şi neantul o patrie?". Câteva teme mari străbat opera lui Emil Cioran: contingenţa fiinţei umane, păcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfârşitul civilizaţiei, ameninţarea Răului, refuzul consolidării prin credinţă, obsesia absolutului, viaţa ca expresie a exilului metafizic al omului etc. Cioran a fost un gânditor pasionat de istorie, pe care o cunoştea bine din vastele sale lecturi şi mai ales din autorii şi memorialiştii perioadelor de decadenţă, de unde reflecţiile marcat gnostice şi antimoderniste, oarecum în linia spengleriană, asupra destinului omului şi civilizaţiei. Atâta vreme cât a păstrat legătura cu originile şi nu s-a înstrăinat de sine, omul a rezistat. Astăzi, el este pe cale să se distrugă prin obiectivare de sine, producţie şi reproducţie irepresibilă, exces de autoanaliză, de transparenţă şi prin triumful artificialului. Ironia destinului a vrut ca Emil Cioran să devină celebru tocmai în limba franceză, ale cărei constrângeri le repudiase în tinereţe.

[b] emil cioran emil cioran amurgul gindurilor humanitas (1991) 1.0)       humanitas

14.3KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Antologia Portretului (v 1.0)

            » arhiva contine: pdf, doc,coperta
            » versiune (v 1.0)  Iunie 2016 @stelus «


[b] emil cioran emil cioran antologia 1.0)             arhiva contine:

9.8KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Cartea amăgirilor (v 1.0)
[Editura Humanitas 1997]


            » arhiva contine:  doc, pdf, rtf, jpg copertă şi djvu
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


Tot ce am crezut în mine individuat, izolat într-o singurătate materială, fixat într-o consistenţă fizică şi determinat într-o structură rigidă, pare a se  fi rezolvat într-un ritm de o seducătoare fascinaţie şi de o fluiditate insesizabilă. Cum aş putea prin cuvinte să descriu cum cresc melodiile, cum vibrează tot corpul integrat într-o universalitate de vibraţii, evoluând în sinuozităţi atrăgătoare, cu farmec de irealitate aeriană? Am pierdut în momentele de muzicalizare interioară atracţia înspre materialităţi grele, am pierdut substanţa minerală, acea împietrire care mă legă de o fatalitate cosmică, pentru a mă avânta în spaţiu cu miraje, fără a avea conştiinţa iluziei lor şi cu visuri, fără să mă doară irealitatea lor, şi nimeni nu va înţelege vraja irezistibilă a melodiilor interioare, nimeni nu va simţi exaltarea şi beatitudinea dacă nu se va bucura de această irealitate, dacă mi vă iubi visul mai mult decât o evidenţă.

[b] emil cioran emil cioran cartea 1.0) [editura humanitas           arhiva

14.3KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Demiurgul cel rău (v 1.0)
[Editura Humanitas 2011]

            » arhiva contine:  doc, pdf, şi djvu =
            »  versiune (v 1.0)  Iunie 2016 @stelus «


„Nimic nu va putea să-mi scoată din minte că lumea asta e fructul unui zeu tenebros ce-şi prelungeşte umbră în mine, şi că misiunea mea este să duc la ultimele consecinţe blestemul ce apasă asupra lui şi a operei sale.“ (Emil CIORAN)

MENŢIUNE : Cartea a fost postată de @Stelus

[b] emil cioran emil cioran demiurgul cel rău 1.0) [editura humanitas      

9.1KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Despre neajunsul de a te fi născut (v 1.0)
[Editura Humanitas 2003]

            » pdf scan @nosugar ed. 2011
            » arhiva contine:  doc, pdf, rtf,jpg copertă şi djvu
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


Îl citesc pentru senzaţia de naufragiu pe care mi-o dă tot ce scrie. La început, îl înţelegi, apoi te învârti în cerc, după aceea eşti prins într-o vâltoare searbădă, fără să-ţi fie teamă, şi-ţi spui că ai să te duci la fund, şi realmente te duci. Nu este, totuşi, un înec adevărat - ar fi prea frumos! Urci din nou la suprafaţă, respiri, înţelegi din nou, eşti surprins să vezi că pare să spună ceva şi că înţelegi ce spune, apoi te învârti din nou în cerc, şi te duci iarăşi la fund... Toate acestea se vor profunde, şi aşa şi păr. Dar de îndată ce-ţi vii în fire, îţi dai seama că nu e decât abscons, şi că distanţa dintre adevărata profunzime şi profunzimea premeditată e la fel de considerabilă ca între o revelaţie şi o marotă .

[b] emil cioran emil cioran despre neajunsul 1.0) [editura humanitas        

9.7KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Eseuri - Cartea Românească (v 1.0)
[Editura Cartea Româneasca 1988]

     [luat djvu de pe românia inedit]

            » arhiva contine:  doc, djvu, pdf, rtf, jpg copertă
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


[b] emil cioran emil cioran eseuri cartea 1.0) [editura cartea româneasca   djvu românia  

9.8KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Exerciţii de admiraţie (v 1.0)
[Editura Humanitas 2011]

            » pdf scan @nosugar ed. 2011
            » arhiva contine:  doc, pdf, rtf,jpg copertă şi djvu
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «



Printre gânditorii care, ca Nietzsche sau ca Sfântul Pavel, au avut gustul şi geniul provocării, un loc de seamă îi revine lui Joseph de Maistre. Ridicând cea mai măruntă problemă la nivel de paradox şi la rang de scandal, mânuind anatema cu un amestec de cruzime şi fervoare, el avea să creeze o operă bogată în enormităţi, un sistem ce nu încetează să ne seducă şi să ne exaspereze. Amploarea şi elocvenţa înverşunărilor sale, pasiunea pusă în slujba unor cauze de nesusţinut, îndârjirea de a legitima numeroase nedreptăţi, predilecţia pentru fraza asasină fac din el un spirit lipsit de măsură, care, necatadicsind să-şi convingă adversarul, îl zdrobeşte din capul locului prin adjectiv. Convingerile lui par să respire o mare fermitate: ispitit de scepticism, el a ştiut să răspundă prin aroganţa prejudecăţilor sale, prin vehemenţa dogmatică a dispreţului său .

[b] emil cioran emil cioran 1.0) [editura humanitas           pdf scan

8.6KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Îndreptar pătimaş (v 1.0)
[Editura Humanitas 2010]

            » pdf scan @nosugar ed. 2008
            » arhiva contine: doc, pdf, rtf, jpg copertă şi Epub
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


„De-aş conduce oşti, le-aş duce la moarte fără minciuni: fără patrie, fără ideal şi fără hoţia vreunei rasplate sau a cerului. Le-aş spune tot - şi-n primul rând ce fără preţ e viaţa şi moartea. în mod cinstit nu poţi îmbărbăta decât în numele nefirii; cum există ceva, sacrificiul, cât de mic, e paguba ireparabilă.” (Emil Cioran)

[b] emil cioran emil cioran Îndreptar humanitas           pdf scan @nosugar

8.4KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Ispita de a exista (v 1.0)
[Editura Humanitas 2002]

            » pdf scan @nosugar ed. 2012
            » arhiva contine:  doc, pdf, rtf, jpg copertă şi djvu
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


Aproape toate revelaţiile noastre le datorăm freneziei, dezechilibrului nostru împins la paroxism. Chiar şi pe Dumnezeu - în măsura în care ne trezeşte curiozitatea - îl desluşim nu înlăuntru-ne, în adâncul fiinţei, ci la limita exterioară a febrei noastre, exact în punctul în care, furia noastră înfruntând-o pe-a lui, are loc o ciocnire, o întâlnire la fel de pustiitoare şi pentru El, şi pentru noi. Lovit de blestemul inerent făptuirii, pătimaşul nu-şi forţează natura, nu-şi iese din fire decât pentru a reveni la sine cu furie, ca agresor, urmărit de faptele sale ce vin să-l pedepsească pentru a le fi provocat. Nu există operă care să nu se întoarcă împotriva autorului ei: poemul îl va strivi pe poet, sistemul pe filozof, evenimentul pe omul de acţiune. Se nimiceşte cel care, asumându-şi vocaţia şi împlinind-o, se agită înlăuntrul istoriei; se mântuieşte doar cel ce sacrifică har şi talente, pentru ca astfel, eliberat de calitatea de om, să huzurească în fiinţă. Dacă năzuiesc la un destin metafizic, cu nici un preţ nu-mi pot păstra identitatea: orice urmă a ei se cere lichidată; dacă, din contră, mă-ncumet la un rol în spaţiul istoriei, va trebui să-mi încordez resorturile lăuntrice până mă frâng împreună cu ele. Ne e fatal, întotdeauna, eul pentru care optăm: să porţi un nume înseamnă să-ţi asumi un mod precis de prăbuşire.

[b] emil cioran emil cioran ispita exista humanitas           pdf scan

8.3KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Istorie şi utopie  (v 1.0)
[Editura Humanitas 2012]

            » pdf scan @nosugar ed.2002
            » arhiva contine:  doc, pdf, rtf, jpg copertă
            » versiune (v 1.0)   Aprilie 2016 @stelus «


„Profetul meu este Durer. Cu cât meditez la perindarea veacurilor, cu atât mă conving că unica imagine capabilă să-i dezvăluie sensul este aceea a Călăreţilor Apocalipsei. Timpul nu înaintează decât strivind sub tăvălugul lui mulţimile; cei slabi vor pieri, cei tari aşijderea, şi chiar aceşti călăreţi, în afară de unul. Pentru el, pentru înfricoşata lui faima au pătimit şi au urlat veacurile. Îl văd crescând la orizont şi aud deja gemetele, chiar strigătele noastre. Iar noaptea ce ne va pogorî în oase ne va aduce nu pacea, cum a făcut-o pentru Psalmist, ci groaza. “ - Emil Cioran

[b] emil cioran emil cioran istorie şi humanitas           pdf scan

6.9KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Lacrimi şi sfinţi (v 1.0)
[Editura Humanitas 1991]

            » pdf scan @nosugar ed. 2008
            » arhiva contine:  doc, pdf, jpg copertă, rtf şi djvu
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


„Încercat-am să înţeleg de unde vin lacrimile şi m-am oprit la sfinţi. Să fie ei responsabili de strălucirea lor amară? Cine ar şti? Se pare, însă, că lacrimile sunt urmele lor. Nu prin sfinţi au intrat ele în lume; dar fară ei nu ştiam că plângem din regretul paradisului.  Aş vrea să văd o singură lacrimă înghiţită de pământ... Toate apucă, pe căi necunoscute nouă, în sus. Numai durerea precede lacrimile. Sfinţii n-au făcut altceva decât să le reabiliteze.”

[b] emil cioran emil cioran lacrimi şi 1.0) [editura humanitas        

12.2KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Mărturisiri şi anateme (v 1.0)
[Editura Humanitas 2003]

            » pdf scan @nosugar ed. 2012
            » arhiva contine:  doc, pdf, rtf,jpg copertă şi djvu
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


„Sunt fericit doar când mă gândesc la renunţare şi mă pregătesc pentru ea. Restul e amărăciune şi zbucium. Să renunţi nu-i lucru uşor. Totuşi, ajunge să aspiri la renunţare ca să te simţi deja mai împăcat. Să aspiri la ea? Până şi simplul fapt de-a te gândi la ea îţi dă iluzia că eşti altul, iar această iluzie este o victorie, cea mai măgulitoare, dar şi cea mai amăgitoare." (E.M. Cioran)

[b] emil cioran emil cioran şi anateme humanitas           pdf scan

9.8KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Pe culmile disperării (versiune definitivă


            » arhiva contine:  doc, pdf, rtf şi mobi =
            » versiune (v 1.0)  @ _Cosimo_ «


MENŢIUNE : Cartea a fost postată de _Cosimo_ la secţiunea „Cărţi pentru Kindle şi nu numai”

[b] emil cioran emil cioran culmile (versiune           arhiva doc, pdf,

10KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Razne (v 1.0)
[Editura Humanitas 2012]

            » arhiva contine:  doc, pdf, rtf şi mobi
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


„Întreg amarul fiinţării se evaporă la ideea că oricând e în putinţa noastră să-l curmăm, că ascundem în noi înşine imensa libertate a absenţei noastre şi că ne putem răscumpăra căderea în dureri sterpe sau în banalitate prin genialitatea negativă a sinuciderii. De n-am fi în stare să ne închipuim – şi să ne consolăm astfel – prilejul prin care ne-am face seama, actul infinit al liberării de sine, vieţuirea n-ar avea nici o scăpare din ea însăşi, iar ocna respiraţiei nici o bănuială de văzduh. Dar această idee face din fiecare dintre noi un stăpân, fără a fi totuşi slugi fiindcă n-o trecem în fapt. Să fie oare că adevăratele sinucideri sunt acelea ce nu se consumă? Având reţeta sigură a răului şi a-l purta totuşi mai departe...“ (CIORAN)

„Cioran a căutat pentru această carte un titlu frapant, promovând adverbul la demnitatea de substantiv. Nu a inventat nimic, s-ar spune la prima vedere. A dat însă nume unor încercări incompatibile cu orice idee pozitivă despre literatură şi filozofie. Este ca şi cum autorul ar fi vrut semnaleze o dată în plus că s-a despărţit de acestea, deoarece a da formă literară ori filozofică ororii nu are nici un sens: nu se poate face cultură pe seama suferinţei trăite zi de zi şi nopte de noapte." (Constantin ZAHARIA)

[b] emil cioran emil cioran razne 1.0) [editura humanitas           arhiva

16KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Revelatiile durerii v. 1.0
            [Editura Echinox Cluj,1990]

            » arhiva contine:  doc, pdf, jpg coperta
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


MENŢIUNE: ii multumesc lui @stelus pentru paragrafele ilizibile din pdf-ul - dupa care a fost realizata versiunea (v 1.0)  - existent in arhiva

[b] emil cioran emil cioran durerii 1.0            [editura echinox

8.5KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Schimbarea la faţă a României (2010) (v 1.0)

            » arhiva contine:  doc, pdf, rtf, jpg copertă şi Epub
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


MENŢIUNE: versiunea a fost făcută - atât pdf cât şi doc - având ca singura sursă Epub-ul existent în arhivă

[b] emil cioran emil cioran schimbarea româniei (2010) 1.0)          

7.6KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Sfartecare (v 1.0)

            » arhiva contine:  docx, pdf,mobi,epub, jpg coperta
            » versiune (v 1.0)  @dragonix «


[b] emil cioran emil cioran sfartecare 1.0)             arhiva docx,

11.2KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Silogismele amărăciunii (v 1.0)
[Editura Humanitas 1992]

            » pdf scan @nosugar ed. 2008
            » arhiva contine: doc, pdf, rtf, jpg copertă  şi djvu
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


„Am scris o cărticică intitulată Silogismele amărăciunii, cuprinde lucruri insolente, am scris-o imediat după război, când eram foarte sărac şi foarte cinic. Când a apărut cartea era la puţină vreme după apariţia Tratatului de descompunere, şi prietenii mei mi-au spus: «Te-ai compromis, este insolentă, dar nu e serioasă.“ [...] După douăzeci şi cinci de ani, a apărut în ediţie de buzunar şi acum este cartea mea cea mai citită din Franţa şi Germania. Se poate prevedea destinul unui om, dar nu cel al unei cărţi.“ (Anarhie, disperare, tinereţe, interviu realizat de Lea Vergine în 1984)

[b] emil cioran emil cioran 1.0) [editura humanitas           pdf scan

13.4KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Tratat de descompunere (v 1.0)
[Editura Humanitas 1992]

            » pdf scan @nosugar ed. 2011
            » arhiva contine:  doc, pdf, rtf, jpg copertă şi djvu
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


În sine, orice idee este neutră, sau ar trebui să fie; dar omul o însufleţeşte, proiectându-şi în ea flacăra şi nebunia; impură, preschimbată în credinţă, ea se inserează în timp, capătă chip de eveniment: are loc astfel trecerea de la logică la epilepsie. Aşa se nasc ideologiile, doctrinele, şi farsele însângerate. Idolatri din instinct, convertim în absolut obiectele viselor şi intereselor noastre. Istoria nu este decât o defilare de false Absoluturi, o succesiune de temple înălţate unor pretexte, o înjosire a spiritului în faţa Improbabilului. Chiar când se îndepărtează de religie, omul îi rămâne aservit; străduindu-se din răsputeri să făurească simulacre de zei, el îi adoptă apoi cu febrilitate: nevoia lui de ficţiune, de mitologie triumfă împotriva evidenţei şi a ridicolului. Puterea sa de a adora este răspunzătoare de toate crimele sale: cel care iubeşte peste măsură un zeu îi constrânge şi pe ceilalţi să-l iubească, şi îi extermină dacă refuză.

[b] emil cioran emil cioran tratat 1.0) [editura humanitas           pdf

13.3KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Simona Modreanu - Cioran (v 1.0)

            » pdf + doc
pdf luat din "Biblioteca virtuala Vodafon

            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «


[b] emil cioran simona modreanu cioran 1.0)             pdf docpdf

9.2KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani

alinalazar1 a scris:

Emil Cioran - Caiete I, II, III



            » pdf scan @stelus
            » arhivele contine:  OCR-rtf, doc, pdf, jpg copertă
            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «

„Operă de moralist? Literatură? Filozofie? Poate că cel mai corect ar fi să numim paginile Caietelor lui Cioran jurnalul condiţiei umane.
Nimeni n-a vorbit cu atâta sinceritate, cu atâta vervă și har pentru fiecare dintre noi. Niciodată inteligenţa n-a fost mai destrăbălată ca în paginile acestui Cioran în pijama, decontractat, eliberat de rigorile și eleganţa «marelui stil» din cărţile sale antume. Niciodată un necunoscut, punând pe hârtie doar pentru el cele mai necenzurate gânduri care i-au trecut prin cap, n-a reuşit să-ţi devină cel mai apropiat prieten.
Nu există o altă carte pe care s-o fi recitit de-atâtea ori. O țin pe noptiera mea. Pentru că sunt convins că nimeni, în spaţiul laic al existenţei noastre, nu ne-a fost atât de aproape și nu ne-a eliberat mai eficace, dinlăuntrul singurătăţilor și spaimelor lui, de singurătățile și spaimele noastre.
Dacă ar fi ştiut – când îşi rumega în acest jurnal disperările, mefienţele, dezamăgirile, apetitul şi sila de glorie, tortura plictiselii, bucuria de a trăi şi scârba de semeni – ce mulţime nesfârşită de prieteni se aduna la porţile scrisului lui!“ (Gabriel LIICEANU)


[b] emil cioran scris:emil cioran caiete ii, iii             pdf scan

23KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani

alinalazar1 a scris:

Emil Cioran - Caiete I v 1.0


--multumesc mult @stelus pt " Caiete"


[b] emil cioran scris:emil cioran caiete mult @stelus "

13.4KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
repostare - aici - a cererii userului @dankovasko de la request

_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Caderea in timp v 0.9

» versiune (v 0.9)  @alinalazar1 «

MENTIUNE
cartea,desi,este trecuta prin AC si corectata prin citire [citirea pdf-ului existent in arhiva - unica sursa de control],are totusi,destule greseli.
-am bifat cuvintele neinteligibile -ca sa folosesc termenul lui Cioran- si [probabila] pagina in care se afla.
astfel, pagina este bifata ==pag...== culoare rosu,iar cuvintele gresite culoarea Fucsia.
rog mult,daca cineva are cartea tiparita,si vrea,sa corecteze cuvintele [fiind,pe multe pagini-un singur cuvant gresit,nu cred sa fie indicat sa cer un scan sau poze]
multumesc anticipat!

„După ce a stricat adevărata eternitate, omul a căzut în timp, unde a izbutit, dacă nu să prospere, cel puţin să trăiască: sigur e că s-a obişnuit cu noua lui condiţie.
Procesul acestei caderisi al acestei deprinderi se numeşte Istorie.
Dar iată că-l ameninţa o altă cădere, a cărei amploare e încă greu de apreciat.
De data asta el nu va mai cădea din eternitate, ci din timp; şi a cădea din timp înseamnă a cădea din Istorie.
Iminenta sau nu, aceasta cădere e posibilă, ba chiar inevitabilă.
Când îi va fi dată, omul nu va mai fi un animal istoric.
Şi atunci, după ce-şi va fi pierdut până şi amintirea adevăratei eternităţi, a primei sale fericiri, îşi va întoarce privirile spre universul temporal, spre acest al doilea paradis din care va fi fost izgonit.“

[b] emil cioran emil cioran caderea timp 0.9» versiune 0.9)  trecuta prin corectata prin citire

3.9KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
mindcage
Membru Puf

Inregistrat: acum 5 ani
Salut!  Am corectat dupa versiunea din 2008 a cartii.
Rog un moderator sa-mi stearga mesajul dupa ce alinalazar1 downloadeaza fisierul.

Modificat de mindcage (acum 4 ani)


pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Caderea in timp v 1.0

» versiune (v 1.0)  @mindcage «

multumesc mut @mindcage
[daca exista cumva si un scan,te rog mult sa il postezi]


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
mindcage
Membru Puf

Inregistrat: acum 5 ani
Nu ai pentru ce, ma bucur ca am putut sa ajut. Din pacate am doar cartea doar in format fizic.

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Emil Cioran - Scrisori catre cei de-acasa v 1.0

= cartea fiind adusa la versiunea v 1.0 [in proportie 90%] de @stelus,mi se pare
absolut 'de bun simt' sa evidentiez asta si sa-i multumesc mult pt aportul [scan-uri si versiuni v 1.0] adus acestui topic =

            » pdf scan             @stelus
            » arhivele contine:  doc, pdf, jpg copertă
            » versiune (v 1.0)  @stelus + @alinalazar1

Conversaţie cu un absent, scrisoarea este un eveniment major al singurătăţii. Adevărul despre un autor e de căutat mai degrabă în corespondenţa decît în opera sa. Cel mai adesea, opera este o mască. În cărţile sale, Nietzsche joacă un rol, se erijează în judecător sau profet, îşi atacă prietenii şi duşmanii şi se plasează – orgolios – în centrul viitorului. În schimb, în scrisori se plînge, e nenorocit, abandonat, bolnav, amărît, e tocmai contrariul a ceea ce se vede în necruţătoarele sale verdicte şi imprecaţii, adevărată însumare de diatribe. (CIORAN)

Nimic din personalitatea lui Cioran nu poate fi mai esenţial etalat în afara scrisorilor către fratele său, Aurel, ori sensibil modificat faţă de mărturisirile făcute aici lui Jeni şi Arşavir Acterian, lui Mircea Eliade, N. Tatu sau Constantin Noica. Dacă se poate imagina un Cioran mai transparent decît cel din propria-i operă, acela se află integral şi pe deplin elocvent în acest volum. (Dan C. MIHĂILESCU)

[b] emil cioran emil cioran scrisori catre cei de-acasa 1.0= cartea fiind adusa versiunea 1.0 [in

4.9KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
alinalazar1
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Jeni Acterian - Jurnalul unei fete greu de multumit v 1.0

            » versiune (v 1.0)  @alinalazar1 «

==MENTIUNE==
...existand,atat in aceasta carte,cat si in Caietele lui Cioran corespondenta dintre cei doi,am consierat - si ca o continuare - [parere pur personala] ca ar fi mai indicat sa postez cartea aici...

Jurnalul unei fete greu de mulţumit, o carte rară, de felul celor – puţine – care definesc o epocă şi marchează generaţii de cititori, apare pentru prima oară în ediţie integrală, ilustrată cu fotografii inedite. Restituim publicului cu fidelitate, în integralitatea lor, cele douăzeci şi opt de caiete cu în¬semnările lui Jeni Acterian. Ele cuprind perioada 1929–1953 şi sunt însoţite de un aparat critic ce lămureşte neclarităţile şi întregeşte deopotrivă imaginea unei lumi apuse şi traiec-toria unui destin meteoric.
Asemenea Jurnalului lui Mihail Sebastian, singurul comparabil ca importanţă, Jurnalul lui Jeni Acterian stă mărturie pentru o întreagă generaţie: pe Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Petre Ţuţea, Marieta Sadova, Alice Botez, Alexandru Dragomir, Cella Delavrancea, Emil Botta, Nae Ionescu şi mulţi alţii autoarea i-a cunoscut îndeaproape şi-i descrie totdeauna lucid şi inteligent. Sub semnul aceleiaşi intransigente lucidităţi, ce nu exclude autoironia, stau lecturile nesfârşite, viaţa artistică la care participă cu frenezie, evenimentele istorice sau personale, şi chiar dragostea şi moartea – prezentă obsesiv şi premonitoriu.

„Îmi zâmbeam adineauri în oglindă, gândindu-mă că praful şi pulberea se va alege din toată complicaţia asta care sunt şi care se cheamă om. Eu, ăsta, cu obsesia neantului şi a morţii, eu, ăsta, sentimental şi aiurit, eu, ăsta, care-mi izbesc fruntea de întrebări, care sunt în stare să-mi pierd zile întregi enervându-mă în jurul unui Sănduc sau privind-o pe Loi cum îmi dă în cărţi; eu, ăsta, care fac prăjituri şi citesc Leibniz, mă zbengui o zi întreagă cu bicicleta şi-mi număr melancoliile. Eu, ăsta, amestec de superficialitate şi adâncime, egal de pasionată şi de blazată în superficialitate, ca şi în adâncime. Eu… privesc (tot pasionat şi blazat) cum se cască Neantul, şi praful şi pulberea se va alege de mine. Şi singura întrebare pe care nu mi-o pun este de ce acord atâta importanţă acestui lucru. E şi asta o limită.“

[b] emil cioran jeni acterian jurnalul unei fete greu multumit 1.0         

3.5KB


_______________________________________
alinalazar1

pus acum 4 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Emil Cioran - Pe culmile disperarii scan pdf
Editura Humanitas, 1990. 
Arhiva neparolata.


E gasit pe net, n-am decit meritul de a cauta si de a-l pune aici.
Sper sa ajute.


pus acum 3 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la