utilitasetveritas
Pe lista neagra
Inregistrat: acum 13 ani
|
|
════ TOPIC ÎNREGISTRAT ════ Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.
Pe acest topic se postează doar cărţi însoţite de scan-control sau confruntate cu ediția originală în limba română |
Biografie Carl Edward Sagan (9 noiembrie 1934 – 20 decembrie 1996), cunoscut astronom și astrofizician american, și-a adus o mare contribuție la promovarea și popularizarea științei. A fost pionier al exobiologiei și fondator al programului de căutare a inteligenței in Univers (SETI - Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Este cunoscut în lumea întreagă datorită cărților sale cu temă științifică, dar mai ales datorită serialului de televiziune Cosmos: Călătorie în Univers, cel mai vizionat program al televiziunii PBS înainte de 1990. Odată cu acest serial a fost publicată și o carte cu același nume. Sagan a scris și romanul Contact care a fost ecranizat în 1997, având-o în rolul principal pe actrița Jodie Foster. A fost de asemenea autor, coautor sau editor a peste 20 de cărți, și a publicat peste 600 de lucrări științifice și articole. O mare parte din cariera sa și-a petrecut-o pe postul de profesor de astronomie la Universitatea Cornell, unde s-a și ocupat de Laboratorul de Studii Planetare. Acesta a primit numeroase premii printre care se număra și un Pulitzer pentru Non-Ficțiune, câștigat prin intermediul cărtii sale The Dragons of Eden (Dragonii Edenului). Sagan a murit din cauza pneumoniei pe data de 20 decembrie 1996, la vârsta de 62 de ani.
Educația și cariera științifică Sagan a urmat cursurile universității din Chicago unde în anul 1960, acesta și-a obtinut doctoratul în astronomie și astrofizică. Din 1962 până în 1968, acesta a lucrat la Smithsonian Astrophysical Observatory (Observatorul muzeului Smithsonian) din Cambridge, Massachusetts. Până în 1968, a predat și a facut cercetare în cadrul universității Harvard, până când s-a mutat la universitatea Cornell din Ithaca, New York, devenind un profesor cu normă întreaga abia în anul 1971. Sagan a lucrat în asociere cu programul spațial al S.U.A încă de la conceperea acestuia în anii 1950', unde printre sarcinile sale a fost și aceea de a instrui astronauții participanți la misiunile Apollo.
Realizările științifice Contribuțiile lui Sagan au fost vitale pentru descoperirea temperaturilor de la suprafața planetei Venus. În viziunea sa, Venus a fost uscată și foarte fierbinte, intrând astfel în contradicție cu paradisul imaginat de cei dinaintea sa. El a investigat emisiile radio venite dinspre Venus și a ajuns la concluzia că suprafața avea o temperature de 500 °C (900 °F). Sagan este recunoscut în principal datorită cercetărilor sale asupra vieții extraterestre.
In memoriam Pentru a onora activitatea științifică a lui Sagan, astronomul E. Bowell a numit 2709 Sagan asteroidul descoperit pe 21 martie 1982.
Traduceri în limba română Creierul lui Broca, traducere Gh. Stratan & als., București, Editura Politică, 1989; Balaurii raiului; considerații asupra evoluției inteligenței umane, traducere Anca Boldor, Ploiești, Elit, 1996. Contact, traducere Radu Pavel Gheo, Bucuresti, Editura Nemira, 2006. Cosmos, traducere Alexandru Anghel, Editura Herald, București, 2014. Lumea și demonii ei: știința ca lumină în întuneric, traducere Alexandru Anghel, Editura Herald, București, 2015.
Modificat de utilitasetveritas (acum 11 ani)
|
|