NIxDOrF
Membru Junior
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 14 ani
|
|
Voi ce credeti???
" Puşcăria vine prin calculator! În perioada aceasta, poliţiştii şi procurorii se "antrenează" din greu, în baza unui parteneriat încheiat cu cei mai buni experţi, cum să descopere mai repede softurile şi jocurile pirat din computerele românilor.
Se anunţă controale pe bandă rulantă, care se vor lăsa cu ani grei de puşcărie şi daune de sute de mii de lei pentru "piraţi"!
Zile grele
Gata cu sistemele de operare fără licenţă şi programele "crack"-uite de pe torrente! Pentru că fenomenul pirateriei software a devenit de necontrolat, BSA (Business Software Alliance - forul format din cele mai influente companii de software din lume, precum Microsoft, Apple sau Adobe) şi Inspectoratul General al Poliţiei Române au semnat un protocol de colaborare.
Pe 15 septembrie, BSA şi IGPR, în parteneriat cu alte instituţii ale statului, au lansat campania "Software-ul fără licenţă e un lux pe care nu ţi-l poţi permite!", cu scopul de a informa publicul larg şi pe agenţii economici cu privire la legile dreptului de autor în domeniul software şi utilizarea de programe piratate, dar şi pentru oferirea de soluţii.
În cadrul proiectului, peste 13.000 de companii primesc, în această perioadă, scrisori prin care sunt informate cu privire la riscurile tehnice, legale şi de imagine ale pirateriei. Totodată, poliţişti, jandarmi, procurori şi judecători se "antrenează" pentru a "descifra" cele mai ascunse cotloane ale calculatoarelor. Învaţă de la cei mai buni, inclusiv de la oameni ai Serviciilor Secrete ale SUA, pentru că, după perioada de avertizări, vor trece la controale!
Nu cumperi, plăteşti înzecit
Un banal Office sau un inofensiv Photoshop fără licenţă te poate băga la puşcărie. Lăsând la o parte riscurile tehnice, că programele nelicenţiate pot răpândi viruşi şi poţi pierde iremediabil într-o secundă toate informaţiile din calculator, pedepsele legale pentru programele pirat nu sunt deloc mici.
Potrivit Legii 8/1996 privind drepturile de autor, actualizate, amenzile pentru persoanele fizice se întind de la 500 la 30.000 de lei sau închisoarea între 1 şi 4 ani. În cazul persoanelor juridice, pedepsele sunt mai drastice, între 5.000 de lei până la 600.000 de lei, şi merg până la dizolvarea efectivă a firmei, suspendarea parţială, închiderea unor puncte de lucru sau interzicerea de a participa la licitaţii.
Mai mult, compania prejudiciată poate cere despăgubiri de până la trei ori mai mari decât prejudiciul creat prin neachiziţionarea licenţelor şi-l poate face de râs în public, obligând "piratul" la difuzarea sentinţelor care-l arată vinovat şi chiar comandând campanii PR împotriva sa.
Licenţe pentru toţi
Totuşi, cei care nu au calculatoarele în regulă nu trebuie să se panicheze, pentru că încă mai pot beneficia de consilieri care să îi ajute să intre în legalitate. Pentru a veni în sprijinul lor, firma orădeană Sintezis, partener Microsoft (companie care este membru BSA), oferă nu doar consultanţi software - IT, ci şi reduceri.
"Sintezis e unul din cei mai importanţi retaileri de Microsoft. Am fost ani de-a rândul cei mai buni pe judeţul Bihor şi ne străduim să ducem în legalitate firmele care au nevoie de noi. Dacă în anii aceştia, mulţi, pe care îi avem în dezvoltarea de soluţii informatice am fost consecvenţi în respectarea normelor legale, în ce priveşte folosirea ilegală a softurilor e clar că avem o obligaţie de a susţine mediul de afaceri şi de a îndruma pentru intrarea în legalitate", spune Andrei Bondor, managerul companiei.
Pe lângă consiliere, Sintezis oferă o multitudine de tipuri de licenţe, pentru tot felul de softuri, fie că e vorba de sistemul de operare ori programe simple sau complexe. Toate se pot comanda distinct sau la pachet, în funcţie de necesităţi, de tipul afacerii dezvoltate sau de numărul calculatoarelor folosite, preţurile variind de la câteva zeci de euro, până la sute sau chiar mii.
Închiriază şi nu cumpăra!
Dar şi cei cu mai puţină dare de mână au soluţii, pentru că o nouă "modă" e închirierea de softuri, aşa numitele servicii online de tip Cloud, care pot fi contractate tot prin Sintezis şi care nu doar că oferă spre folosinţă programele cele mai noi, ci sunt şi mai ieftine şi ţin pasul cu tehnologia.
"Este foarte important de ştiut că există un nou slogan: "Închiriază şi nu cumpăra". Noi, de pildă, avem în depozit o grămadă de licenţe pe care le putem duce la casat. Datorită noilor versiuni ale diferitelor programe, de multe ori ca să foloseşti un program nou trebuie să îţi cumperi şi licenţă nouă pentru calculator. Resursele din Cloud sunt întotdeauna upgradate", zice Bondor.
Ce-i drept, soluţia prezintă şi dezavantaje. Pentru că programele din Cloud sunt accesibile doar atât timp cât eşti conectat la internet, dar "chiria" pentru programe începe de la 5 euro lunar. În plus, utilizatorul nu plăteşte mai mult decât foloseşte. De exemplu, dacă din programul Microsoft Office foloseşti doar Wordul, o zi din lună, nu eşti obligat să plăteşti şi pentru Excel sau PowerPoint, pentru luna întreagă.
Atunci, merită să mergi la închisoare pentru o nimica toată? "
Sursa am pus-o mai sus!!!
_______________________________________
===========================================
|
|