Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
angela31 pe Simpatie
Femeie
25 ani
Buzau
cauta Barbat
24 - 60 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Teohar Mihadas Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
════  TOPIC ÎNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.


Teohar Mihadaș, un scriitor rar amintit sau chiar ignorat

Orice biografie începe cu cele doua date , cea a nașterii si cea a trecerii în neființă.
Pentru Teohar Mihadaș, prima este 9 noiembrie 1918 Turia/ Grecia, un sat de păstori aromâni. Cealaltă este 29 noiembrie 1996, Cluj.
Apoi se tot înșiră anii de școală si altele. Ei bine, observ că pe internet pentru diversele personalități românești  anii de pușcărie comunistă nu sunt trecuți sau sunt trecuți așa, ca o paranteză, după cum , în cazul celor ce au sfârșit în închisorile comuniste nu este trecut acest lucru, ci că au murit la Aiud sau Gherla sau Sighet, ca și cum aceștia și-ar fi ales ca loc de retragere la bătrânețe și nu numai, aceste localități.
De asemenea, este ignorată și omisă perioada de interdicție de care unii au avut parte.
Despre Teohar Mihadaș într-o biografie găsită pe net se scrie că este profesor la Bistrița între 1945-1947 și la Năsăud între 1947-1948.  Și apoi, culme a cinismului, citez : „ Reîncadrat în învățământ (după o lungă absență) - dar numai pentru trei luni - între 1956 și 1960.”
Oare pe unde o fi fost acest om „în lunga absență”?
A fost închis timp de 7 ani. Închisoare politica. Apoi practic i-a fost interzis accesul în învățământ, deși într-una din cărți o spune cu mândrie, că toată viața a fost apelat cu apelativul „domnul profesor”, deși n-a profesat decât vreo 3 ani.

După eliberarea din închisoarea cea mica și intrarea în închisoarea cea mare a patriei socialiste, a făcut diverse munci. În 1964 devine secretar literar la Teatrul din Cluj, apoi, din 1970 redactor la Revista Steaua până în 1973, când se pensionează.

Publică mai multe volume de poezii, dar și proză.
De pe Wikipedia am copiat aici scrierile sale publicate :

Ortodoxie păgână, București, 1941
Țărâna serilor, București, 1967
Tărâmul izvoarelor, București, 1968
Reminiscențe, București, 1969
Trecerea pragurilor, București, 1972
Elegii, București, 1975
Nimburi, Cluj Napoca, 1977
Pâinile punerii înainte, Iași, 1979
Frumoasa risipă, Cluj Napoca, 1980
În lumina înserării, București, 1982
Înstelatele oglinzi, Cluj Napoca, 1984
Înaltele acele vremi, Cluj Napoca, 1987
Orfica tăcere, Cluj Napoca, 1988
Pe muntele Ebal, Cluj Napoca, 1990
Steaua câinelui, Cluj Napoca, 1991
Pinii de pe Golna, Cluj Napoca, 1993
Crepuscularele vitralii, Cluj Napoca, 1993
Chemări spre nicăieri și niciodată. Poezii 1985-1995, București, 1996
Străinul de la miezul nopții, Cluj Napoca, 1996
Catrene, Cluj Napoca, 1999
În colț lângă fereastră, Cluj Napoca, 2000

«Am scris șase cărți pe temă autobiografică: „Tărâmul izvoarelor”, în care este evocată copilăria și prima tinerețe in zarea fabuloasă a locurilor natale, „Frumoasa risipă”, în care este proiectată în ficțiune vârsta adolescenței cu anii de liceu, „Străinul de la miezul nopții” cu evocarea faustică a vieții universitare, „În colț lângă fereastră”, cu cei trei ani de profesorat petrecuți la Bistrița și Năsăud, „Pe muntele Ebal”, cu proiectarea în orizonturile blestemului ai celor șapte ani de detenție politică, și, nu chiar în fine, aceasta, „Steaua câinelui”, cu filmul anilor de după „eliberare”[…]»
STEAUA CÂINELUI,  cop. IV

Modificat de stelus (acum 5 ani)


pus acum 5 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Teohar Mihadas
Pe muntele Ebal
Editura CLUSIUM, Cluj, 1990
V1.0 septembrie 2018
fisiere doc si scan- pdf, neparolate




Multumita unui prieten din Romania, niciodata vazut, dar cu care colaborez de ceva vreme la diverse proiecte, am primit scanurile a 2 carti pe care le-am avut in biblioteca mea si pe care le-am citit si rascitit pina la plecare. Ele au fost inaintea Inchisorii noastre cea de toate zilele a lui Ion Ioanid.
Am intrebat si aici pe forum mai multi colegi daca nu au cumva aceste carti si mereu am primit acelasi raspuns negativ. Pina cind, am primit un mail surpriza: Te mai intereseaza cartile lui Teohar Mihadas? Le-am achizitionat si in curind am sa le scanez.
Pe muntele Ebal este o carte de inceput a unei noi edituri in Cluj nou aparuta in 1990. Si totusi, prima carte adusa in fata cititorilor este una de referinta. Sigur, conditiile grafice de atunci nu se pot compara cu ce este astazi. Dar nu calitatea hirtiei este importanta, nu calitatea tiparului este importanta, ci ceea ce transmite cartea.
Este o carte de memorii de inchisoare, dar de o frumusete izbitoare.
Si mai are ceva aceasta carte. Are numele tortionarilor si ofiterilor de securitate. Ale celor ce s-au purtat frumos cu el si sotia lui, dar si ale celor ce au mintit si l-au denigrat in fata sotiei. Poate de aceea n-a mai fost reeditata!?
Este prima carte de memorii despre inchisoare pe care am citit-o.
Dar este deosebita de tot ce am citit ulterior. Are un ritm poetic propriu. De fapt este ca un poem in proza, in special prima parte.
Vorbeste cu atita seninatate si-i povesteste cu atitea cuvinte frumoase pe toti cei cu care a impartit arestul Securitatii... incit fara sa vrei in coltul ochiului se ivesc lacrimile. Si iei o pauza. Nu poti continua, caci stii ca dincolo de cuvinte se afla drama omului care a trait cei 7 ani de inchisoare, dar si alti nenumarati ani de „aici alungat și dincolo neprimit”.

„Ispăşirea celor şapte ani de temniţă nu însemna şi terminarea condiţiei mele de întemniţat. Ieşeam de fapt dintr-o închisoare reală şi intram în alta şi mai reală; dintr-una propriu-zisă în alta altfel zisă. Zidurile care împrejmuiau prima închisoare erau vizibile, fixe; ale celeilalte erau însă invizibile şi foarte mobile. În prima ţi se dădea – indiferent cât şi ce – de două, trei ori pe zi mâncare, în timp ce în cea liberă erai obligat să-ţi procuri singur mâncarea – şi, vai, cum şi cât de greu anume. Între zidurile închisorii propriu-zise puteai vorbi mai deschis, mai liber, te simţeai mai altfel, tocmai pentru că zidurile apăsau direct, concret asupra ta, nu… Dialectic ca-n cealaltă. Cuvântul nu constituia un pericol pentru noua, edenică, ordine socială, din moment ce părea a fi rostit de sub lespedea unui mormânt de unde nu răzbeşte decât tăcerea. În cealaltă însă era o mare primejdie să-ţi vorbeşti chiar ţie însuţi, în şoaptă.”
            (Pe muntele Ebal – ultimul alineat al cartii.)

Modificat de stelus (acum 3 ani)


pus acum 5 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Teohar Mihadas
Steaua cainelui
Editura DACIA, Cluj, 1991
V1.0 septembrie 2018
fisiere doc si scan- pdf, neparolate


Steaua cainelui este tot o carte autobiografica. Ea povesteste viata din inchisoarea cea mare, Romania.
Scrisa ca un dialog-monolog Toma Gratiani (Teohar Mihadas) si Pavel, ea ne spune povestea lui in acei ani, incheindu-se cu drama teribila a mortii sotiei sale, Nicanora (Zoe) rapita prea repede de cancer.
Cartea este plina de „eroii” acelor vremi, cu nume schimbate mai mult sau mai putin: Zaducheu Stincă – Zaharia Stancu, Mlad Mladita – Vlad Mugur, Celestin Lebada-Neagra – Lucian Blaga, Lopodea -  Gheorghe Lăpădeanu, primarul Clujului).  Episodul mortii si inmormintarii lui Celestin Lebădă-Neagră este identic cu interviul ce-l da despre moartea si inmormintarea lui Blaga, inclusiv suspiciunea reciproca intre el si nepotul poetului.
Este de subliniat caracterul partinic al justitiei de atunci si atotputernicia celor din fruntea bucatelor fata de cei mici, care tremurau la rindul lor ca frunza cind si peste ei se abatea mania celor mai sus-puși. Uneori cite un memoriu al celor mici tulbura apele celor mai mari.
Motto-ul ales al acestei carti este la fel de bine ales ca si in cazul precedentei.
Doua motto-uri cit doua concluzii. Sau mai bine zis cit doua titluri.
Sper sa va placa aceste doua carti si poate e un indemn spre a le cauta si pe celelalte pe care le-a scris si publicat.
Dupa relectura lor (dupa o pauza de vreo 15 ani) m-am simtit la fel de miscat si tulburat ca si atunci.

Modificat de stelus (acum 3 ani)


pus acum 5 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Teohar Mihadas
Tărîmul izvoarelor
Editura pentru Literatură, București,1968
V1.0 noiembrie 2018
fisiere doc si scan- pdf, neparolate


Prima carte autobiografica, aparuta in 1968. De la nastere si pina la plecarea in Romania.
Multumesc tare mult userului Spicdegriu pentru scan.

Modificat de stelus (acum 3 ani)


pus acum 5 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Postarile cu Pe muntele Ebal si Steaua câinelui de pe topicul  Literatura Gulagului Romanesc le-am adus aici, modificind postarile aferente acolo.

Modificat de stelus (acum 5 ani)


pus acum 5 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Teohar Mihadas
Frumoasa risipă
Editura Dacia, Cluj-Napoca,1980
V1.0 decembrie 2018
fisiere doc si scan- pdf, neparolate


A doua carte autobiografica, anii de liceu la liceul din Dumbraveni.
Din nou multumiri pentru userul Spicdegriu pentru scan.

Modificat de stelus (acum 3 ani)


pus acum 5 ani
   
vpaska
Membru Gold

Inregistrat: acum 10 ani
Multumesc mult!  

pus acum 5 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Teohar Mihadas
Inaltele acele vremi
Editura Dacia, Cluj-Napoca,1987
V1.0 martie 2019
fisiere doc si scan- pdf, neparolate
http://www.mediafire.com/file/autw5800l ... V.rar/file

O carte de literatura pura. Sau conform acestui site de carti, merge bine la topicul de  Romane si aventuri istorice romanesti.  Interesant ca mod de abordare, fiindca ii aduce contemporani cu Burebista si pe Eminescu si pe Lucian Blaga, aici cu acelasi nume ca si-n cartile sale autobiografice, Celestin Lebada Neagra.
Multumesc userului spicdegriu pentru scan.

Modificat de stelus (acum 3 ani)


pus acum 5 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
Teohar Mihadas
Pinii de pe Golna
Editura Delta Press,1993
V1.0 martie 2019
fisiere doc si scan- pdf, neparolate
http://www.mediafire.com/file/4pn2f8jy3 ... A.rar/file


O alta carte literar-istorica despre avatarurile romanilor din Grecia, pornind de la amintirile vizitei sale in Grecia dupa multi ani.
Scrisa poate in limbaj „criptic”, dar atit de criptic incit totul este extrem de clar in materie de neamuri, tari, orase si chiar conducatori...
Multumiri pentru scan userului Spicdegriu.

Modificat de stelus (acum 3 ani)


pus acum 4 ani
   
somerul
Membru Puf

Inregistrat: acum 12 ani
Salut, nici o carte nu mai e disponibila pe zippyshare, este posibil sa fie repostate?Practic, doar ultimele doua carti pot fi descarcate.
Multumesc

Modificat de somerul (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
stelus
VETERAN

Inregistrat: acum 12 ani
De sters!

Modificat de stelus (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la