Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Lista de useri | Cauta | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Lolalola la Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Cluj
cauta Barbat
23 - 80 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B]Literatura Gulagului Romanesc Moderat de Stelevadris, cuculean, nch, uncris  
Autor
Mesaj Pagini: 1
utilitasetveritas
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 8 ani
════  TOPIC ÎNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.Aici pot fi gasite foarte multe carti si documente despre ororile comunismului romanesc:


Link Procesul Comunismului


Sunt deja in format electronic, necesita doar imbinarea capitolelor.

Modificat de utilitasetveritas (acum 6 ani)


pus acum 6 ani
   
utilitasetveritas
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 8 ani


Autor: Anita Nandris-Cudla
Titlu: 20 de ani in Siberia
Editura: Humanitas
An: 1991
Format: DJVU, DOCX, EPUB, MOBI
Versiune: 1.0 (realizat de stelus)
Parola: ebook
<<<DESCARCA>>>
„În mai 1991, pe adresa Editurii Humanitas
a sosit o scrisoare
care ne oferea spre publicare un text
neobişnuit.
Răspunsul este această carte.


Stimate Domnule Liiceanu,

Ştiu că nu duceţi lipsă de scrisori, de aceea voi intra direct în subiect.
Posed un manuscris, mărturie zguduitoare privind prezenţa românească în Arhipelagul Gulag. Acest manuscris nu este „literatură de sertar” a unui intelectual, ci aparţine unei ţărănci, abia ştiutoare de carte, dar cu un har ales al povestirii. O ţărancă din nordul Bucovinei, care fără a fi vinovată şi fără a fi judecată a fost ridicată de K.G.B. în miez de noapte, împreună cu cei trei copii mici ai ei, separată de soţ şi deportată în străfundul Siberiei, dincolo de Cercul Polar.
În această sălbăticie a Siberiei a luptat pentru supravieţuire 20 de ani. Această extraordinară mamă şi-a ocrotit copiii cu preţul vieţii dovedind o putere de sacrificiu şi o rezistenţă morală de excepţie. Renunţă la propria hrană în favoarea copiilor, străbate zeci de kilometri prin tundră cu groaza în suflet, în căutarea unor fructe cu care să-şi salveze copiii de scorbut, învaţă să conducă sania cu cîini şi să facă din părul lor îmbrăcăminte pentru copii. Intră de două ori în comă şi de două ori revine la viaţă, singurul tratament fiind iubirea nemărginită pentru copii şi credinţa în Dumnezeu.
După ultima ieşire din comă, în convalescenţă, este pusă să facă slujbă de noapte la minus 40 de grade. Nu se poate duce şi este condamnată la închisoare. Este dată pe mîna unui eschimos, a cărui limbă nu o pricepea, şi care trebuia să o transporte cu sania, printre gheţuri, spre locul osîndei. Urmează o călătorie în care i-a îngheţat sufletul de groază, cu o înnoptare într-un iglu de eschimoşi, drum pe care îl descrie cu imagini atît de sugestive, îneît ar putea figura în orice antologie literară.
În trînta ei cu destinul se dovedeşte mai tare şi învinge. După aproape 20 de ani de surghiun, această femeie demnă îşi trimite copiii spre Moscova lui Hruşciov, pentru a-şi dovedi nevinovăţia şi a-şi căuta drepturile. După multe peripeţii pe la tribunale şi procurori, care căutau să-i ameţească cu minciuni, aceşti copii, care au moştenit inteligenţa şi curajul mamei lor, obţin documente din care rezultă că au stat 20 de ani în Siberia «din greşeală», că ar fi «victime ale stalinismului» şi sînt reabilitaţi.
Ei pleacă din Siberia spre soarele Bucovinei, spre satul şi mormintele strămoşilor lor. Au intrat în casa lor după 20 de ani, exact în luna şi ziua cînd au fost răpiţi, 13 Iunie 1941. Bătălia pentru supravieţuire a luat sfîrşit. Mama a reuşit să-şi reaşeze copiii în cuibul lor. Oricine şi-ar fi considerat misiunea împlinită. Ea însă nu şi-a putut găsi liniştea decît după ce a depus mărturie scrisă asupra crimelor comunismului. Şi astfel, după ce a tors părul de cîine în Siberia, a luat condeiul pentru a-şi mărturisi calvarul, scriind 360 de pagini ca un poet.
Mi-a încredinţat acest manuscris în anul 1982 la Cernăuţi, rugîndu-mă să-l trec peste graniţă în România şi să-i promit că-l voi face cunoscut oamenilor, cum voi putea. Apoi a murit în casa ei, în patul ei, vegheată de copii, cu sentimentul datoriei împlinite.
Mi-e greu acum să recunosc că mi-a fost frică, în anul 1982, să trec printre grăniceri cu acest manuscris. Am făcut-o totuşi, pentru că am fost cuprins de un sentiment de enormă ruşine pentru frica mea, pentru laşitatea mea de intelectual, în faţa acestei firave dar colosale femei, cu trei clase primare, în faţa căreia moralmente mă simţeam un pitic.
Mă opresc şi-mi cer iertare pentru că m-am întins cu vorba, relatîndu-vă detalii din acest manuscris. Am crezut că astfel o să vă trezesc interesul şi o să acceptaţi rugămintea de a-l frunzări.
Vă mulţumesc, în numele meu, precum şi al acestei ţărănci, care pe numele ei de naştere este Aniţa Nandriş, căsătorită Ana Cudla.
Cu aleasă stimă,
dr. Gheorghe Nandriş
Sibiu, 13 mai 1991"


link alternativ: https://yadi.sk/d/WaLJwfTHvHHOjQ

Modificat de utilitasetveritas (acum 6 ani)


pus acum 6 ani
   
utilitasetveritas
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 8 ani


Autor: Costin Merisca
Titlu:  Tragedia Pitesti
Editura: Institutul European
An: 1997
Format: RTF, PDF
Versiune: 0.1
Parola: ebook
<<<DESCARCA>>>Mii de studenți au fost arestați și închiși la Penitenciarul Pitești. Între anii 1949 și 1952 a început la Pitești cel mai groaznic experiment de spălare a creierelor și formare a omului nou. La penitenciarul Pitești, în perioada experimentului au fost aduși și elevi. S-a început cu reeducarea unui grup redus de studenți, aflați în pușcărie, cei mai mulți fiind legionari, care au devenit din victime agresori. Apoi aceștia au reeducat sute și sute de alți studenți, prieteni până mai ieri. Acesta a fost cel mai oribil experiment, de torturi între colegi de celulă, și foști prieteni. Deținuții au fost supuși la agresiuni sexuale și, cel mai probabil, și violați. Puțini au putut să-și amintească ororile prin care au trecut mai ales că ele însemnau în primul rând umilire și degradare uman. Bătăile au fost însă de neimaginat.

Unul dintre studenții care au trecut pe la Pitești, Costin Merișca, a relatat în cartea sa Tragedia Pitești o parte din atrocitățile la care au fost supuși miile de studenți români, toată inteligența unei generații.

„Te obligau să te bați cap în cap cu altul sau să te izbești singur cu capul de pereți până se umfla capul; îți fracturau coastele; te băteau la vârful degetelor și la fluierele picioarelor; te loveau cu vârful pantofului în ficat; te strângeau de gât și jucau cu genunchii pe pieptul tău; sau te sugrumau, legat la ochi, dar și de mâini și picioare; îți strângeau mâinile cu ușa; îți scoteau dinții și măselele cu pumnii sau cu bocancul; îți smulgeau mustățile; îți smulgeau părul din cap; îți striveau pe rând fiecare falangă a degetelor de la mâini și de la picioare cu un clește de lemn; îți ardeau cu țigara părți ale corpului, mai ales fesele”.


Modificat de utilitasetveritas (acum 6 ani)


pus acum 6 ani
   
utilitasetveritas
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 8 ani


Autor: Virgil Ierunca
Titlu:   Fenomenul Pitesti
Editura: Humanitas
An: 2010
Format: RTF, DJVU
Versiune: 0.1
Parola: ebook
<<<DESCARCA>>>
În 1949, în închisoarea de la Piteşti începe un experiment de “reeducare” a dizidenţilor, regizat de regimul comunist prin şeful Securităţii, generalul Nicolschi. Victimele şi călăii împart mereu aceeaşi celulă în acest odios sistem bazat pe tortură fizică şi psihică neîntreruptă, care îl are ca lider pe infamul “student” Eugen Ţurcanu, figura diavolească a închisorii piteştene, un maniac de o cruzime înfiorătoare responsabil de sute de deţinuţi torturaţi sau ucişi până în 1952, când experimentul este “condamnat” şi aproape toţi cei implicaţi sunt executaţi în urma unui proces public menit să spele regimul comunist de orice responsabilitate.

Reeducarea are patru etape, prin care omul nevinovat este chinuit până când devine el însuşi torţionarul celui mai bun prieten din închisoare. Prima etapă, demascarea externă, implică smulgerea prin tortură a unor mărturii despre “duşmanii poporului” din afara închisorii. Experimentul continuă cu demascarea internă, când loialitatea victimei faţă de partid poate fi demonstrată numai prin demascarea aceloraşi duşmani, dar din interiorul închisorii. Mărturiile sunt de cele mai multe ori false, omul fiind deja în pragul nebuniei după primele două etape de reeducare. Graniţa dintre realitate şi minciună este spulberată definitiv prin a treia parte a înjosirii fiinţei umane, când victima este silită să-şi calce propriile concepţii în picioare, începând de la familie, continuând cu religia şi terminând cu viziunea politică. Ultima treaptă a decăderii înseamnă torturarea de bună voie a celui mai bun prieten, victima devenind astfel călău şi legându-şi destinul definitiv de ororile din închisoare, exact ca Stavrogin şi Verhovenski din Demonii lui Dostoievski. Iată cum vede reeducarea demonul Ţurcanu:

    Noi facem altceva, noi facem mai bine: vă ucidem moral, să vă fie scârbă de voi înşivă, să nu mai puteţi aştepta nimic, să nu mai puteţi dori biruinţa legionară. Care dintre voi să dorească aşa ceva? (…) Acum nu mai sunteţi decât nişte epave. Iată ce am reuşit. Ceea ce idioţii de liberali şi de ţărănişti n-au putut. Dimpotrivă, ei au făcut din voi nişte martiri. Ia păşeşte tu acum “pe culmi de veac”. Să-ţi văd pasul legionar. După ce-ai trecut prin reeducare e imposibil să mai păşeşti cu mândrie. Nu mai poţi avea decât un mers umil, un mers care cere iertare.


Modificat de utilitasetveritas (acum 6 ani)


pus acum 6 ani
   
stelus
Online
Membru Senior

Inregistrat: acum 9 ani
Refacut link - 18 MAI 2019

Miltiade Ionescu-Detentie totala v1.0 doc si scan in format jpg.
Userul Alexandru Alex - scanul si OCR.
Multumiri userului utilitasetveritas pentru ajutor.
Volumul are numai partea de text. Anexele, fotografii, schite si fise de detentie nu le-am pus.
Arhiva contine si fisierul SCAN -djvu facut de utilitasetveritas.
http://www.mediafire.com/file/u9jn2a6wp ... O.rar/file

Modificat de stelus (acum 1 an)


pus acum 5 ani
   
stelus
Online
Membru Senior

Inregistrat: acum 9 ani
Link zippy valabil inca, adaugat link mediafire

Virgil Ierunca
Fenomenul Pitesti
Editura Humanitas, 1990
Prefata FRANÇOIS FURET
V1.0
fisiere doc si scan- djvu, neparolate


sau

http://www.mediafire.com/file/o2170jncr ... P.rar/file

Modificat de stelus (acum 1 an)


pus acum 3 ani
   
stelus
Online
Membru Senior

Inregistrat: acum 9 ani
Oana Orlea
Cantacuzino, ia-ti boarfele si misca!
Editura Compania, 2008
fisiere SCAN –pdf si doc neparolate
scan- pdf, neparolat


Si uite asa, privind prin arhiva am dat de aceasta carte corectata de ceva vreme.
Lectura placuta!

link alternativ: https://yadi.sk/d/F_bvTrltdyjYSg

Modificat de stelus (acum 2 ani)


pus acum 2 ani
   
stelus
Online
Membru Senior

Inregistrat: acum 9 ani
Adriana Georgescu
La inceput a fost sfirsitul
Editura Humanitas, 1992
V1.0 mai 2019
fisiere scan-pdf si doc, neparolate


Am vazut zilele astea ca s-a facut ceva vilva pentru o carte reeditata. Mi-am amintit ca numele si titlul erau cunoscute de mine, asa ca prin hangarul meu de carti am gasit scanul primei editii.
Asa ca m-am pus pe corectat.


Citeva citate sa va fie indemn spre citire:
Orice asemanare cu evenimente contemporane cu unii dintre noi nu e intimplatoare.

„ Oprire la Focșani, prima capitală de județ unde trebuie să „restabilim ordinea”. Discursul oficial este rostit de prefectul legal. Prefectul comunist nu se arată la față. Dimitrie Nistor răspunde aducând mesajul guvernului. De vreme ce alegeri județene nu sunt posibile pentru moment, câte doi membri din fiecare partid reprezentat în guvern sunt invitați să discute cu oaspeții de la București. Comisia se instalează în spatele unei mese mari; în fața mesei, zece scaune frumos aliniate își așteaptă ocupanții: câte doi reprezentanți din fiecare partid: național-țărănesc, liberal, comunist, socialist, Frontul Plugarilor.
Dar, în ultimul minut, niște cetățeni, cu scaune în mână, își fac apariția. Se prezintă singuri, încercând să acopere cu vocile lor vacarmul general care a pus stăpânire pe sală la sosirea lor:
Doi reprezentanți ai Tineretului Comunist;
Două femei antifasciste;
Doi reprezentanți ai Confederației Generale a Muncii;
Doi reprezentanți ai Uniunii Patrioților.
Încep să înțeleg: cum românii manifestau într-adevăr prea puțină simpatie față de P.C. au apărut de la o zi la alta formațiuni de „tip ciupercă”, cu denumiri neutre, menite să îi atragă pe naivi. Când s-a descoperit, că unele organizații erau menite să camufleze P.C., cei care și-au dat demisia au fost arestați de echipele de șoc. Aviz amatorilor!…
Acum, reprezentanții acestor noi partide sunt instalați în fața comisiei.
Comisia – cu excepția, firește, a comuniștilor – protestează, invocând ilegalitatea partidelor de „tip ciupercă”, nereprezentate în guvern.
Emil Bodnăraș, reprezentantul P.C. în comisie, începe să strige:
— În numele partidului comunist… ta ta ta… reacțiunea burghezo-moșierească… ta ta ta… Trăiască Armata Roșie… ta ta ta„. Trăiască gloriosul ei conducător, mareșalul Stalin… ta ta ta… În numele comitetului central al partidului comunist, propun pe X ca prefect și pe Y ca primar”.
Scandal. Comuniștii scandează: „Stalin, Stalin”, iar pe stradă auzim pașii patrulelor rusești, însărcinate să vegheze… asupra comisiei.” (pg 36 si urm.)

„Indicam totdeauna în coada listei prefecții și primarii aleși. Erau, fără greș, membri F.N.D. (Frontul Național Democratic, altfel spus, comunist.)
La celălalt capăt al firului, colegul de redacție se mira:
— De ce toate voturile merg întotdeauna către F.N.D?
— Foarte simplu. Ascultă. Comuniștii nu vor să admită votul secret. Doar votul prin ridicare de mâini pare să le fie pe plac. Și chiar cu votul secret, intrușii invitați de Bodnăraș, care sosesc aducându-și scaunele, formează o majoritate covârșitoare.
— Dar ceilalți miniștri dorm? De ce nu protestează? De ce nu revin la București, ci continuă călătoria asta inutilă?
— Pentru că, oricum, alegerea primarilor și prefecților trebuie ratificată de Consiliul de Miniștri. Presupun că discuția cea mare va avea loc în fața consiliului, la înapoiere. Singurul rezultat pozitiv ar putea să fie o profundă cunoaștere a metodelor de lucru ale P.C. Cât despre ancheta sanitară…
— Crucea Roșie a trimis medicamente…
— Trenurile și camioanele sanitare trec printr-o vamă comunistă. Comuniștii fac bursă neagră cu medicamentele obținute astfel. O mare parte dintre camioane sunt rechiziționate și dirijate spre Reni și Rusia.” (pg.38)

„Continui să râd. „Vei sfârși foarte rău”, în gura lui Bodnăraș, nu mă sperie. E comunist. Ei, și? Războiul se va încheia, rușii vor părăsi țara noastră și, fără sprijinul lor, e sigur că niciun vot la o mie de alegători nu vor obține comuniștii. Atitudinea lor din ultimele luni, faptele care se petrec sub ochii noștri sunt cea mai bună propagandă anticomunistă din lume. Emil Bodnăraș n-are decât să strige. Mă face doar să râd. Totul e să rezistăm până la plecarea trupelor rusești. Pe urmă, coșmarul ăsta o să ia sfârșit într-o singură noapte.” (pg.40)

„— N-am vrut să omor pe nimeni.
— Ia nu mai face pe mironosița. Cu noi nu-ți merge. Zice sau nu la radio că ești teroristă? Da. Atunci?
Florica Ungureanu reia:
— Și ziarele. Pe pagina întâi. Avem și noi baftă să-ți vedem mutra.” (pg.105)


pus acum 1 an
   
Stelevadris
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani


Autor: Ion Pantazi
Titlu:  Am trecut prin iad
Volumul: I
Editura: Constant Sibiu
Editia: II
An: 1992
Format: DJVU, DOCX, PDF, MOBI, EPUB
Versiune: 1.0
Parola: ebook
<<<DESCARCA>>>La Bucureşti vestea a căzut ca un trăsnet, abdicarea Regelui a pleoştit protipendada în aşa măsură încât a făcut supremul sacrificiu… Renunţarea la revelioane!!!
Comentariile sunt oglinda fidelă a inconştienţei româneşti: „Până în primăvară Mihăiţă va fi înapoi, în fruntea unei invincibile armate anglo-americane!”. Ajungându-se la această concluzie, treptat, treptat, spiritele au început să se liniştească în lumea petrecăreţilor, aşteptându-se cu înfierbântare apariţia „frunzei”, a Paştelui, divergenţele de opinii privind doar acest punct de vedere!
Tineretul din pătura mijlocie nu se resemnează însă atât de uşor şi organizaţiile împotriva regimului răsar ca ciupercile. Dar lipsa totală de experienţă precum şi mărirea numărului delatorilor, îi conduce inevitabil pe toţi aceşti tineri entuziaşti în închisori. Întâiul mare val de arestări are loc în prima jumătate a anului 1948.
Abia acum încep oamenii să se dezmeticească şi să-şi dea seama de imensa prostie a capitulării necondiţionate dela 23 August! Târziu… Mult prea târziu!
Programul de seară mă readuce la realitate. Au trecut 16 ani de-atunci, a apărut de 16 ori „frunza”, au trecut 16 Paşti şi „Mihăiţă” probabil că pozează în victima celor ce l-au decorat fiindcă le-a dat Ţara pe mână! În orice Caz, nu s-a măi auzit nimic de el. Invincibila armată anglo-americană, a rămas doar un vis amar!
Frumuseţile de-atunci ale Bucureştilor s-au ofilit robotind la Canal sau prin alte părţi pe unde s-au putut aciui! Iubita lui Brenner a eşuat undeva prin Bărăgan, având fericita situaţie de a deveni amanta unui cantinier!
Unde sunt seratele de la ambasadele Italiei, Franţei, de la misiunile militare americane şi engleze? Unde sunt strălucitoarele baruri Bucureştene? Unde sunt saloanele deschise ofiţerilor americani? Toate s-au năruit, fiindcă totul a fost o iluzie deşartă a unei lumi bolnave. Toată această societate s-a bucurat atunci când „Mihăiţă” a înfipt cuţitul în spatele armatei române, aducându-ne „democraţia”! Astăzi o avem cu ajutorul neprecupeţit al „aliaţilor fireşti”!


link alternativ: https://yadi.sk/d/iwygHqHIk1yYHg


_______________________________________
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn

pus acum 1 an
   
stelus
Online
Membru Senior

Inregistrat: acum 9 ani
Costin Merisca
Tragedia Pitesti
Institutul European, 1997
V1.0 nov 2016
fisiere scan-pdf si doc, neparolate

http://www.mediafire.com/file/ileq163br ... I.rar/file

Modificat de stelus (acum 3 luni)


pus acum 1 an
   
stelus
Online
Membru Senior

Inregistrat: acum 9 ani
Un prieten imi trimite din cind in cind scanuri, pentru care ii multumesc.

Gheorghe Andreica
Cu ghiozdanul la inchisoare si Adio inchisoare din Sighetul Marmatiei
Tiparita la S.C. INFCON S.A. Constanta, 2003
V1.0 aprilie 2019
fisiere scan-pdf si doc, neparolate

http://www.mediafire.com/file/86yxf2g3o ... I.rar/file

Modificat de stelus (acum 3 luni)


pus acum 1 an
   
stelus
Online
Membru Senior

Inregistrat: acum 9 ani
Pomenit pe larg in Inchisoarea noastra cea de toate zilele, George Sarry, isi scrie si el memoriile.
Cititi-l! Nu veti regreta.

George Sarry
Viata mea — amintiri din închisoare si din libertate —
Dépôt légal - Bibliothčque et Archives nationales du Québec, 2010
Dépôt légal - Bibliothčque et Archives Canada, 2010

V1.0 aprilie 2019
fisiere scan-pdf si doc, neparolate

http://www.mediafire.com/file/j03rh6sba ... ADISDL.zip

Modificat de stelus (acum 3 luni)


pus acum 1 an
   
stelus
Online
Membru Senior

Inregistrat: acum 9 ani
Acest scan a ajuns la mine de la acelasi colaborator care-mi face tot felul de astfel de surprize.

Gleb Dragan
Deportatii – Tragedii basarabene
Editura Albatros, 1992
V1.0 martie 2019
fisiere scan-pdf si doc, neparolate

http://www.mediafire.com/file/3qrr8798j ... E.zip/file

Printr-o curioasa coincidenta aceste 2 ultime carti ajung la voi de Inaltarea Domnului, cind alta data se sarbatorea ziua eroilor.

Modificat de stelus (acum 3 luni)


pus acum 1 an
   
stelus
Online
Membru Senior

Inregistrat: acum 9 ani
Scan luat de pe scribd. Richard Wurmbrand un pastor crestin luteran, fost comunist, trezit la realitate, inchis (Ion Ioanid il aminteste in Inchisoarea noastra cea de toate zilele), pleaca in Occident, fiind rascumparat de Norveia contra 10.000$. Acolo isi continua munca pastorala si lupta anticomunista. Audiat de o comisie a congresului nu este crezut, asa ca isi dezbraca camasa aratindu-le cicatricile.
Moare in 2001 in SUA. Dupa 1989 a revenit de mai multe ori in Romania.

Richard Wurmbrand
Marx si Satan
Editura Stephanus, Bucuresti, 1994
Traducerea Traian Calin Uba
V1.0 aprilie 2019
fisiere scan-pdf si doc, neparolate

http://www.mediafire.com/file/5r5og6o5u ... A.zip/file

Modificat de stelus (acum 3 luni)


pus acum 1 an
   
gagiu
Membru Puf

Inregistrat: acum 8 ani
Mai are cineva vreo carte ca linkurile nu mai merg si merita citite, multumesc

pus acum 10 luni
   
stelus
Online
Membru Senior

Inregistrat: acum 9 ani
Nicole Valery-Grossu
Binecuvântată fii, închisoare…
Editura Univers, Bucuresti, 2002
Traducerea Mioara Izverna
V1.0 ianuarie 2020
fisiere scan-pdf si doc, neparolate

http://www.mediafire.com/file/fje4d6d17 ... I.rar/file


pus acum 9 luni
   
stelus
Online
Membru Senior

Inregistrat: acum 9 ani
Doru Novacovici s-a născut la Bucuresti pe 20 noiembrie 1933. Tatăl, ofiter inginer în armata regală română, mama, profesoară.
De profesie este inginer, expert în construcţii, căsătorit, şi are două fete.
În anul 1959 a fost arestat şi condamnat la 10 ani muncă silnică, 7 ani degradare civică şi confiscarea averii, pentru crimă de uneltire contra ordinei sociale.
În anul 1978 părăşeşte ţara, ajungând în Franţa unde primeşte statutul de refugiat politic. Ca urmare a manifestaţiei desfăşurată zilnic în perioada 1 Martie – 15 August 1979, de pe Esplanada Trocadero la Paris, a reuşit în anul următor să-şi întregească familia.
În Franţa şi-a profesat în continuare meseria de inginer, expert în construcţii.
A publicat numeroase articole în ziarele din Franţa din care amintim săptămânalul „Villages” din Val de Marne şi „La Presse Française”, demascând teroarea regimului dictatorial din România.
A organizat şi susţinut zeci de conferinţe, în diverse oraşe din Franţa, Elveţia, Belgia, privind oprimarea poporului român, demolarea bisericilor, distrugerea satelor.
Este unul din fondatorii şi apoi preşedinte de onoare al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi.
Opera: “Ȋn România după gratii”, prima sa carte, a apărut la Munchen, în 1982, la editura Ion Dumitru; reeditată în Franţa în 1985 şi în România în 1991 la Editura pentru Tineret din Buzău / “Adevăruri la sfârşit de mileniu”, apărută în 1999 în România, la Editura Adam / “Din România după gratii-spre libertate”, în 2001; “Contra tiraniei”, în 2002 / “L’Esplanade”, cartea editată mai întâi la Bucureşti şi apoi, în 2009, în franceză, la Paris.
S-a stins, din viaţă la Bucureşti, pe 10 octombrie 2011, în urma unui accident vascular cerebral.

Despre Doru Novacovici şi opera sa:
       Arestat la 30 septembrie 1959 împreună cu fratele său (Dan). Torturaţi în timpul anchetei la Securitatea Bucureşti (Uranus) de echipa maiorului Enoiu (Emil Cosma, Ion Sporea ş.a.). Novacovici Doru a fost condamnat la 10 ani temniţă grea, iar fratele său la 5 ani închisoare (preşedinte-maior magistrat Stoica Gheorghe), pentru uneltire contra ordinii sociale. Detenţia la penitenciarul Jilava, lagărele Luciu Giurgeni, Grădina, Stoeneşti şi penitenciarul Gherla. În 1979 a reuşit să ajungă la Paris unde a cerut azil politic. Fratele său a fugit în S.U.A. anul următor. Amândoi s-au străduit să dezvăluie Occidentului adevărata faţă a comunismului.
Procesul Comunismului
       Simbolul românilor liberi, este legat de Buzău prin soţia sa Rodica, cea care l-a atras în multe activităţi la noi, printre care şi înfiinţarea bibliotecii franceze. Viaţa i-a conferit multe titluri: Inginer, Deţinut politic, Luptător anticomunist, Membru fondator al Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi cu sediul la Paris, Dizident al regimului totalitar din România. Jurnalist, Analist politic, Organizator de proteste anticeauşiste, Preşedinte de onoare al UMRL. Scriitor. Şi lista ar putea continua.
Jurnalul de Buzău


Fragmentele din carte ilustreaza absurdul unde a ajuns sistemul comunist si taria morala a unora. Nu in ultimul rind, le-am ales si spre a va invita la lectura.

Şi nea Costică îmi povesteşte cum a fost „întâmplarea” că el e colegul meu. E un ţăran sărac fără pământ, cu o casă modestă din chirpici şi singura lui avere era un cal pe care-l iubea mult. Mi-a explicat că dragostea de cai o avea de când era copil, când îi plăcea la nebunie să călărească şi să spele caii în lunca Ialomiţei. Că prietenii lui cel mai buni au fost trei cai, ce i-a îngrijit şi care, la rândul lor, i-au asigurat o viaţă cinstită şi modestă! Rămăsese cu unul singur, Murgu, pe care îl hrănea şi-l țesăla cu dragoste, era de fapt mijlocul lui de existență. „Acum o lună, eram supărat, povesteşte nea Costică, deh, ca omul, şi fiind în grajd cu Murgu, i-am spus să mai aibă puţină răbdare că în curând vor veni Americanii şi va avea şi el o masă mai bună, va mânca şi ovăz nu numai iarbă şi fin. Să ne rugăm prietene Bunului Dumnezeu să vină ei, căci numai aşa vom avea şi noi libertate şi ce mânca. Doar atâta i-am spus şi iată-mă aici”, încheie, nea Costică povestea lui.

Mircea Alexandrescu avea aproape 50 de ani, fusese ofițer în armată și era condamnat la muncă silnică pe viață, ce i se comutase în 25 de ani. Făcea parte din procesul vestit al Sumanelor Negre și zăcea în închisoare de 16 ani.  [...] Avea pe picioare urmele găurilor făcute cu mucuri de țigară sau fier roşu. Pe spatele lui erau răni cicatrizate, făcute cu aceleaşi metode barbare ca în Evul Mediu. [...] La tot ceea ce am văzut și am suferit eu, se părea că Mircea suferise înzecit. Cu toate că era încă în infern, și trecuse prin ceea ce trecuse, el avea mintea clară și ordonată. Avea mereu speranța că România va fi într-o bună zi, din nou o țară liberă și prosperă. De unde mai avea Mircea atâta rezistență și optimism? Cine-i inoculase acest curaj și cine-i dăduse atâta putere de a supraviețui? La întrebările ce i le puneam, el îmi răspundea: „Dumnezeu și numai Dumnezeu”.

Trebuie remarcata contributia celui ce mi-a trimis scan-ul. A cumparat cartea, a stricat-o ca sa o poata scana.
Si asta fiindca intr-un dialog i-am mentionat acest nume si titlul cartii ce a tronat multe luni prin librarii.


Doru Novacovici
In România dupa gratii
Fundatia pentru tineret, Buzau, 1990
V1.0 aprilie 2020
fisiere scan-pdf si doc, neparolate

http://www.mediafire.com/file/nxhhzekpl ... G.rar/file

Modificat de stelus (acum 6 luni)


pus acum 6 luni
   
Stelevadris
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Te tii bine, Stelus.

_______________________________________
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn

pus acum 6 luni
   
Pagini: 1