SoDMaster
Admin
Din: Europe
Inregistrat: acum 19 ani
|
|
Alegerea corecta a conexiunii echipamentului periferic cu PC-ul ; FireWire versus USB 2.0
Bluetooth? FireWire? USB? Desi toate indeplinesc acelasi rol - si anume conectarea diferitelor echipamente la calculatorul dumneavoastra - ele sunt si opereaza in standarde diferite. Fiecare dintre aceste tehnologii prezinta avantaje si dezavantaje, indiferent de versiunile mai vechi sau mai noi.
Bluetooth la inceput de drum Tinand cont de rapiditatea cu care au evoluat si in mod sigur vor evolua si de acum incolo tehnologiile, ar trebuie sa ne asteptam ca in viitor sa vedem in magazine sau pe site-urile Web o gama mai variata de echipamente Bluetooth (nu numai tastaturi, mouse-uri si PDA-uri).
Studii de piata facute de companiile de specialitate arata ca majoritatea oamenilor asociaza echipamentul Bluetooth cu o pereche de casti stereo conectabile la calculatoarele de birou, la laptopuri, playere MP3, PDA-uri si telefoane mobile.
Ganditi-va la Bluetooth ca fiind un fel de USB Wireless cu o latime de banda mica. Sa luam un exemplu de aplicatie Bluetooth: conectam un mic hub Bluetooth (un adaptor Bluetooth-USB) la portul USB al unui PC pentru a realiza interconectarea a maximum sapte echipamente Wireless. Asta nu inseamna ca Bluetooth inlocuieste standardul 802.11b sau 802.11g: in tehnologia Bluetooth datele se transfera cu o viteza de 1 Mbps, in timp ce standardul Wi-Fi asigura viteze de pana la 50 de ori mai mari, fara sa mai punem la socoteala faptul ca, folosind Bluetooth, nu avem posibilitatea conectarii la Internet.
Este cunoscut ca semnalele celor doua tipuri de echipamente care lucreaza in Wi-Fi si Bluetooth interfereaza, incetinind transferul de date in ambele cazuri.
Aceasta interferenta devine suparatoare atunci cand, spre exemplu, routerul Wireless este la o distanta mai mica de 1 m de tastatura sau de mouse-ul Bluetooth (aceeasi influenta o au si telefoanele fara fir ce functioneaza in banda de frecventa de 2,4 GHz).
De la versiunea 1.2 a standardului Bluetooth - ultima aparuta - se asteapta rezolvarea acestei probleme utilizand tehnologia Adoptive Frequency Hopping (AFH). Semnalul Bluetooth este directionat si redirectionat, in mod continuu, catre portiunile neocupate din banda de 2,4 GHz. Belkin si Logitech sunt doar doua dintre companiile care au promis lansarea pe piata a primelor produse care sa opereze in standardul Bluetooth 1.2 la sfarsitul anului 2004, inceputul lui 2005.
Tehnologia AFH ar trebui sa reduca conflictele de semnal, dar deocamdata nu ni se garanteaza nimic in acest sens. Daca aveti deja o retea Wireless in functiune si doriti achizitionarea de echipamente Bluetooth, verificati cu atentie caracteristicile tehnice si, nu in ultimul rand, conditiile de inapoiere ale acestora.
Daca doriti neaparat folosirea unei tastaturi si a unui mouse Wireless, dar nu vreti sa renuntati nici la reteaua Wi-FI existenta, luati in considerare un kit mouse-tastatura care foloseste banda de frecventa radio de 27 MHz. Echipamentele RF nu beneficiaza de aceeasi acoperire ca si cele Bluetooth, dar s-au dovedit de cativa ani incoace a fi destul de fiabile, pe langa asta avand si costuri mai reduse.
FireWire versus USB 2.0 Daca doriti transferul rapid al unui volum de date mai mare, alegeti un echipament care sa folosesca o conexiune FireWire. Teoretic, portul USB 2.0 poate suporta o viteza de pana la 480 Mbps, in timp ce FireWire 400 (cunoscut si sub numele de IEEE 1394 sau I. Link) ajunge pana la 400 Mbps.
Practica demonstreaza ca, de cele mai multe ori, conexiunile pe FireWire sunt mai rapide decat cele pe USB 2.0. Exista hard discuri externe care suporta conexiunea pe ambele standarde, USB 2.0 si FireWire, dar nu sunt multe (seria One Touch de la Maxtor).
Pana nu demult, doar calculatoarele "superpregatite" aveau FireWire on-board, astfel ca se punea problema achizitionarii si a unui adaptor FireWire pentru calculatorul dumneavoastra. ën perioada care urmeaza, conexiunile FireWire castiga din ce in ce mai mult teren, astfel incat tind sa devina dotare standard pentru desktop-uri si laptopuri.
Primele dispozitive echipate cu porturi USB On-the-Go au aparut deja pe piata. Tehnologia USB OTG permite dispozitivelor precum playere MP3, telefoane mobile sau PDA-uri sa comunice unul cu altul, chiar daca nu sunt conectate la un PC.
USB OTG foloseste mai putina energie si are conectorii mai mici decat USB-ul standard, dar exista adaptori care fac liantul intre echipamentul cu USB OTG si porturile USB ale calculatorului.
Pentru viteze mari de descarcare de pe Internet achizitionati un drive si un adaptor al conectarii la PC, care sa suporte noul standard FireWire 800 (IEEE 1394b). FireWire 800 raporteaza dublarea ratei de transfer de la 400 la 800 Mbps. Astfel, o singura conexiune FireWire 800 este mai rapida decat cele doua conexiuni, FireWire 400 si USB 2.0.
Omniprezentul USB
USB-ul reprezinta o conexiune cu PC-ul la indemana oricui. Practic orice calculator suporta aceasta tehnologie si aproape toate echipamentele periferice o folosesc.
* De ce viteza am nevoie? Prin Universal Serial Bus se transfera date la viteze mici (low-speed, pana la 1,5 Mbps), la viteze mari (full-speed, pana la 12 Mbps) sau la viteze ridicate (high-speed, teoretic pana la 480 Mbps). Versiunea 1.1 pentru USB suporta primele doua optiuni - low-speed si full-speed - in timp ce USB 2.0 beneficiaza de aportul celei de-a treia - high-speed.
Daca va tenteaza achizitionarea unui drive extern cu conectare pe USB sau a oricarui alt echipament cu latime de banda mare ce are nevoie de viteze de transfer ridicate, atunci asigurati-va ca PC-ul dumneavoastra suporta conexiuni USB 2.0.
* Ce versiune de USB suporta calculatorul meu? ën mod normal, daca sistemul dumneavoastra nu este mai vechi de trei ani, atunci suporta USB 2.0. Totusi exista posibilitatea ca, avand fizic portul si stiind ca sistemul hardware beneficiaza de versiunea 2.0, sa nu functioneze cu viteze inalte (high-speed). Asta se intampla, de obicei, din cauza driverelor, asa ca asigurati-va ca aveti ultimul update al sistemului de operare (Windows 2000 sau XP), in felul acesta beneficiind de driverele potrivite pentru USB 2.0.
Pentru a afla ce versiune de USB foloseste calculatorul dumneavoastra faceti clic dreapta pe iconita My Computer si apoi clic pe Hardware si Device Manager (pentru sistemele de operare Windows 2000 sau XP) sau clic dreapta pe My Computer, urmat de clic pe Device Manager in cazul Windows 98 sau Me. Derulati pana la inregistrarea Universal Serial Bus controllers si executati dublu-clic pe acesta. Faceti clic dreapta pe unul dintre controlerele afisate si alegeti Properties.
Daca va apare o lista pentru "USB 2.0" sau "Enhanced", atunci PC-ul beneficiaza de porturi USB 2.0. Daca nu, faceti un update versiunii de Windows si adaugati driverele pentru USB 2.0.
Daca PC-ul nu suporta USB 2.0, nu va ramane decat varianta achizitionarii unui adaptor PCI pentru USB 2.0. Acesta costa cateva zeci de dolari si beneficiaza de drivere pentru sistemele de operare de la Windows 98 in sus. Daca statia de lucru in cauza este un laptop, atunci este aproape sigur ca veti ramane la configuratia initiala, cel putin in ceea ce priveste interfata USB, pana la schimbarea acestuia cu unul de generatie mai noua.
* Are calculatorul meu destula putere? Daca aveti deja mai multe echipamente conectate prin USB la calculator, mai mult ca sigur ca v-ati convins de avantajele folosirii acestor tipuri de conexiuni. Un singur hub USB alimentat se poate expanda in 4 sau chiar 8 porturi USB.
Totusi s-ar putea ca hub-ul USB sa nu fie capabil sa furnizeze puterea necesara functionarii tuturor echipamentelor conectate.
Imprimantele, scannerele si alte dispozitive conectabile la calculator pe porturi USB beneficiaza de sursa proprie de alimentare, dar sunt si altele care isi iau tensiunea de alimentare prin intermediul portului USB. Daca hub-ul USB nu mai reuseste sa satisfaca cerintele cumulate ale echipamentelor, atunci exista riscul arderii acestuia.
Pentru a evita aceasta situatie neplacuta folositi un hub care se alimenteaza singur (hub self-powered). Dupa cum ii spune si numele, acest tip de hub se alimenteaza separat de la o priza.
Celalalt tip de hub USB (buspowered) ne asigura in jur de o cincime din energia oferita de primul.
_______________________________________ 𝐒𝐓𝐀𝐑⭐ 𝐎𝐅 𝐖𝐄𝐄𝐊:
|
|