sasadoru Online
MEMBRU VIP
Inregistrat: acum 4 ani
|
|
Pe Părintele Valerian, starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, ocrotitorul făcătorilor de spectacole, l-am cunoscut grație actorului Dragos Pâslaru, pe care am avut onoarea să-l evocăm într-un program special la postul tv de filme românești Cinemaraton.
Călugărul Valerian Pâslaru ne-a avertizat atunci destul de serios că Dragoș Pâslaru a murit, și că trebuie să punem neapărat, acolo în material, titlul Recviem pentru actorul Dragoș Pâslaru. L-am ascultat, ba chiar l-am trecut și în pomelnicul marilor actori români care s-au mutat la cele veșnice.
Statistic, într-o contabilitate neplăcută, căci altfel actorul Dragos Pâslaru este cât se poate de viu și lucrează prin tot talentul său uriaș pe care l-a investit fără poticnire în slujba teatrului și a filmului.
Inima lui Dragos Pâslaru bate în continuare de dincolo de ecran în toate aparițiile sale, un actor din altă lume decât cea abrutizată a comunismului. Protagonist al unor partituri transfiguratoare, călcând firesc peste granița firescului, Dragos Pâslaru putea să facă un înger și dintr-un bandit și dintr-un milițian. A contat poate și pronia divină care la începutul carierei l-a îmbrăcat în rasa lui Alioșa Karamazov.
Dragoș Pâslaru n-a jucat orice, ca să fie la normă. La Dragoș Pâslaru rolurile capătă întodeauna valori de semne, ficțiunea îl urmărește în realitate, iar realitatea apasă pe ficțiune, în chip neamestecat și neschimbat, cam cum se întâmplă în revelațiile din Scripturi.
Dragoș Pâslaru face parte din familia actorilor cu adevărat buni, a celor frământați de întrebările legate de meseria lor. Într-un interviu acordat în 1988 revistei Teatru, în cei mai cruntă perioadă a regimului ceaușist, Dragoș Pâslaru oferă întrebării Ce este actorul? un răspuns căt o revoluție:
Deci ce este actorul? În primul rând, este un om ca toți ceilalți, care pentru a trăi are nevoie de hrană, lumină, căldură, afecțiune, stimă, libertate, drepturi și obligații. Ce calificative i se pot atribui? Aici începe greul. Căci totul depinde de unghiul din care îl privești: a fost numit înțelept și fățarnic, iscusit și mincinos, demon și înger…
Peste un an avea să izbucnească Revoluția din stradă, iar actorul Dragoș Pâslaru a fost printre cei din primele rânduri. Nu se putea altfel! A continuat lupta împotriva comunismului, în rolul de stâlp al Pieții Universității până când l-au dărâmat minerii în bătăi bestiale. Poate și nevoile, datoria cetățeanească,, ispita de putere în cetate l-au aruncat pe actorul Dragoș Pâslaru în mijlocul crizei. Și criza, care vine de la grecescul crisis care înseamnă judecată, l-a așezat atunci temeinic și ireversibil pe calea unui nou rol, ultimul de data asta, încredințat de Dumnezeu.
62.9KB
_______________________________________ frdl.to trebuie înlocuit cu frdl.io in linkurile vechi
|
|