sgrosu
MEMBRU DE BAZA
Inregistrat: acum 13 ani
|
|
La 121 de ani de la nașterea Sf. Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae († 4 oct.), traducătorul acestei minunate colecții, vă ofer: @@@ - Filocalia 09 ed. 2013 Ioan Scărarul -Scara, Ava Dorotei - Învățături v.1.0 formate .pdf și .docx Arhiva conține și un fișier cu extrase din volum.
Atât de mult prețuia marele mitropolit Venamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) cuvintele Sfântului Ioan Scărarul, încât le recomanda tuturor zicând: — Precum pâinea este, decât toate celelalte bucate, mai de nevoie trupului, așa este și cartea aceasta a Sfântului Ioan Sinaitul, celui ce poftește mântuirea sa, mai de nevoie decât toate celelalte cărți părintești. Și precum luna pe stele, așa și aceasta pe celelalte le covârșește. Și precum decât celelalte simțuri ale omului vederea este mai lucrătoare, așa și cartea asta este mai lucrătoare decât acelea la mântuirea omului. Fiindcă aceasta spune toate preasfintele voi ale lui Dumnezeu, decât altele mult mai minunate și mai luminate. — Scara Sfântului Ioan, continuă bunul păstor, este, nu numai monahilor, ci și mirenilor, preabun îndreptar și canon, care povățuiește pe toți cu de-amănuntul către cele cuviincioase. Prin învățăturile ei cele înțelepte, ea aduce pe cei ce o citesc pe dânsa către umilință și către plânsul cel curățitor de toate întinăciunile cele trupești și sufletești. Nu este cu putință a povesti limba omenească, după vrednicie, darurile cele minunate ale acestei cărți, cu care răsplătește pe cititorii și îndrăgitorii ei. Apoi adăuga și cuvintele acestea: — Primiți cartea aceasta cu dragoste, o, iubiți cititori, și citiți-o des și cu luare-aminte, că, negreșit, ea este oarecare toiag al lui Moise, prin care veți putea desface marea vieții acesteia celei mult învăluite și a patimilor celor înviforătoare, și fără de primejdie o veți trece, iar pe faraon cel gândit, adică pe diavolul, întru dânsa îl veți vedea cufundat, ca și Israel cel de demult pe egipteni. (Patericul românesc, de arhim. Ioanichie Bălan)
• Am auzit pe unii care petrec în lume cu nepăsare, zicând către mine: „Cum putem noi, cei ce viețuim împreună cu soțiile (sau cu soții) noastre (noștri), să petrecem viața călugărească?” Acestora le-am răspuns: „Toate lucrurile bune pe care le puteți face, faceți-le: nu defăimați pe nimeni, nu furați de la nimeni, nu mințiți față de nimeni, nu vă înălțați față de nimeni, nu urâți pe nimeni, nu vă despărțiți de adunările de la slujbele din biserică, pătimiți împreună cu cei lipsiți, nu pricinuiți nimănui sminteală; de ceea ce e al altuia să nu vă apropiați; îndestulați-vă cu ceea ce vă pregătesc femeile voastre. De veți face așa, nu veți fi departe de Împărăția cerurilor”. ( Sf. Ioan Scărarul - Scara)
Modificat de sgrosu (acum 1 luna)
|
|