Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
AlexandraPopa pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 39 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / Filocalia românească Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Publicarea Filocaliei grecești, prin osteneala Sfântului Nicodim Aghioritul și a episcopului Macarie al Corintului, în secolul al XVIII-lea, supranumit „al Luminilor”, a reprezentat atunci răspunsul grăitor al Bisericii Ortodoxe la instaurarea în lumea apuseană a primatului și chiar a cultului rațiunii omenești autonome și autosuficiente. Elocvent este și faptul că imprimarea acestei mari culegeri de scrieri spirituale și teologice ale Părinților pustiei și ale Părinților Bisericii s-a putut înfăptui, în anul 1782, nu într-o metropolă creștină răsăriteană, ci la Veneția.
Însă înaintașilor și părinților noștri întru credință, conștiința însemnătății publicării acestei largi colecții de texte ascetice și mistice ale Ortodoxiei pentru reînnoirea și intensificarea vieții bisericești le-a dinamizat fără întârziere râvna misionară. Astfel, în anul 1792, Sfântul Paisie încheia deja la Mănăstirea Neamț versiunea slavonă a Filocaliei, în timp ce în sânul aceleiași obști ucenici ai săi trudeau la tălmăcirea și în românește a unor texte ale Sfinților Părinți.
Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Acest topic este un omagiu adus Părintelui profesor Dumitru Stăniloae (29 nov. 1903 - 5 oct.1993)

Modificat de sgrosu (acum 1 an)


pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Părintele Dumitru a înțeles foarte bine, a vorbit ca un părinte duhovnicesc care a trăit în mijlocul nostru de zeci de ani. Bunul Dumnezeu să-i dea sănătate și mila lui Dumnezeu să-l întărească să ducă Filocalia până la capăt. Părintele, săracu’, are 74 de ani (1977), e cu doamna preoteasă aici, și până la vârsta asta l-a ajutat Dumnezeu și a văzut și tomul VI al Filocaliei, care acum este la legătorie și o să facă pomană să ne dea 400 de bucăți. Și să vă rugați cu toții la Bunul Dumnezeu și la Maica Domnului să-l întărească să fie sănătos, să n-aibă piedici de undeva, să meargă înainte cu Filocalia, că are mari gânduri, și mai cu seamă că această comoară filocalică a folosit monahismul nostru sute de ani. El vrea pe sfinții cei mai mari, unde sunt esențele cele mai mari duhovnicești, să-i pună în Filocaliile următoare. Tomul VII acum îl pregătește, urmează tomul VIII, IX, X și se gândește și pentru mai departe. Și părintele nostru Stăniloae se va duce la Domnul, și noi ne vom duce, nu știm care poate înaintea lui, dar peste veacuri în mănăstiri se va citi la trapeză din Filocaliile traduse de Părintele Stăniloae.
El, săracu’, pururea stă cu condeiul în mână, zi și noapte, pe la cursuri, scrie, muncește, și câte dinafară vin pe capul lui? Și sora preoteasă îl ajută de foarte multe ori și la scris, și la tradus, și uite că pe amândoi i-a pus Dumnezeu și Duhul Sfânt în slujba monahismului și a Bisericii noastre.
Vezi? Ar fi putut să facă lucrarea aceasta un episcop călugăr, căci Filocalia e paradisul gândirilor duhovnicești, dar Dumnezeu a inspirat pe un preot de mir și a adus-o până la jumătate, după cum vedeți, și vrea s-o facă până la 12 volume. Dar toți suntem datori să-i pomenim pe ei și îi vor pomeni generații și generații de monahi și chiar de creștini, pentru că sunt Filocalii și mai ușoare, cum sunt I, IV, V, iar altele sunt foarte grele, pe care numai monahii cei iscusiți le înțeleg și preoții teologi.
Dar va fi pomenit și de preoți, și de monahii noștri un părinte care a trăit în veacul nostru și va duce mai departe această muncă grea, spirituală și duhovnicească, spre folosul monahismului nostru și al poporului nostru român. Bunul Dumnezeu să-i ajute și Maica Domnului să n-aibă piedici, să-l țină sănătos până va vedea împlinit visul și idealul lui duhovnicesc de a ajunge la sfârșitul Filocaliei (La doi ani după apariția ultimului volum al Filocaliei -volumul XII, în anul 1991-, Părintele Dumitru Stăniloae s-a mutat la Domnul la data de 5 octombrie 1993, în vârstă de 90 de ani.)
Părintele Cleopa Ilie - Ne vorbește Părintele Cleopa, vol 18


pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
@@@ - Filocalia 01 ed. 2008 v.1.0
formate .pdf și .docx
Arhiva conține și un fișier cu extrase din volum.

Sf. Cuv. ANTONIE CEL MARE († 17 ian.)
•    Cei proști și neiscusiți iau în râs cuvintele și nu vor să le asculte dacă acestea mustră nepriceperea lor, ci vor ca toți să fie întru toate asemenea lor. La fel și cei desfrânați se silesc să-i arate pe ceilalți toți mai răi decât dânșii, socotind să vâneze pe seama lor nevinovăția, din pricina mulțimii relelor. Dacă într-un suflet slab se află păcatele acestea: desfrânarea, mândria, lăcomia nesăturată, mânia, neastâmpărarea limbii, furia, uciderea, tânguirea, pizma, pofta, răpirea, durerea, minciuna, plăcerea, lenea, întristarea, frica, boala, ura, învinuirea, neputința, rătăcirea, neștiința, înșelarea și uitarea de Dumnezeu, sufletul acela se întinează și se pierde. Căci prin acestea și prin cele asemenea acestora se osândește sărmanul suflet care s-a despărțit pe sine de Dumnezeu.
•    Unii au învățat cuvintele și cărțile vechilor înțelepți. Dar raționali sunt numai aceia care au sufletul rațional, pot să deosebească ce este binele și ce este răul, se feresc de cele rele și vătămătoare sufletului și toată grija o au spre cele bune și folositoare sufletului; iar acestea le săvârșesc cu multă mulțumire către Dumnezeu. Numai aceștia trebuie să se numească oameni raționali.
•    Învățarea de vorbe nu folosește nimic dacă lipsește purtarea sufletului cea plăcută lui Dumnezeu. Dar pricina tuturor relelor este amăgirea, și rătăcirea, și necunoștința lui Dumnezeu.
•    Omul bun și iubitor de Dumnezeu nu mustră pe oameni pentru rele când sunt de față; iar în dos nu-i bârfește. Dar nici celor ce încearcă să-i grăiască de rău nu le îngăduie.
Doamne, ajută!


pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
@@@ - Filocalia 02 ed. 2008 v.1.0
formate .pdf și .docx
Arhiva conține și un fișier cu extrase din volum.

Sf. Cuv. MAXIM MĂRTURISITORUL
•    Dragostea se face cunoscută nu numai prin dăruirea de bani, ci cu mult mai mult prin împărtășirea cuvântului lui Dumnezeu și prin slujirea trupească.
•    Nu da urechea ta limbii celui ce defăimează, nici limba ta urechii iubitorului de ponegrire, ascultând sau grăind cu plăcere cele rele împotriva aproapelui, ca să nu cazi din dragostea dumnezeiască și să te afli străin de viața veșnică.
•    Nu primi bârfeală împotriva Părintelui tău, nici nu-l încuraja pe cel ce-l necinstește pe el, ca să nu Se mânie Domnul pentru faptele tale și să te stârpească din pământul celor vii.
•    Închide gura celui ce bârfește la urechile tale, ca să nu săvârșești păcat îndoit împreună cu acela: pe tine obișnuindu-te cu patima pierzătoare, iar pe acela neoprindu-l de a flecări împotriva aproapelui.
•    Să nu suferi bănuieli sau măcar oameni care îți aduc sminteli împotriva altora. Căci cei ce primesc sminteli în orice chip, față de cele ce se întâmplă cu voie sau fără voie, nu cunosc calea păcii, care-i duce prin dragoste la cunoștința lui Dumnezeu pe cei ce o iubesc pe ea.
Doamne, ajută!


pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
@@@ - Filocalia 03 ed. 2009 v.1.0
formate .pdf și .docx
Arhiva conține și un fișier cu extrase din volum.

Sf. Cuv. MAXIM MĂRTURISITORUL
•    ...știu că puterea înțelegerii mele e cu mult prea slabă față de sublimitatea tainelor Scripturii. De voi reuși, voi datora întreaga izbândă lui Dumnezeu, care m-a ridicat prin înțelegere spre mulțumire, iar de nu voi reuși, voi socoti și nepriceperea un bine, pe care îl voi datora tot lui Dumnezeu, Care, tăind cu anticipație, prin purtarea Sa de grijă, mândria ce mi s-ar fi putut naște din cunoștință, mi-a făcut din nepricepere un îndemn spre modestie.
•    Eu știu că rugăciunea este lucrătoare în două feluri. Într-unul, când cel ce se roagă aduce rugăciunea sa lui Dumnezeu împreunată cu faptele poruncilor, când deci rugăciunea lui nu cade de pe limbă numai ca un cuvânt simplu și ca un sunet gol al vocii, zăcând leneșă și fără consistență, ci când este lucrătoare, vie și însuflețită prin împlinirea poruncilor. Căci rugăciunea și cererea își primesc consistența când le umplem prin virtuți. Această umplere face rugăciunea dreptului tare, încât toate le poate lucrând prin porunci.
Doamne, ajută!


pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
@@@ - Filocalia 04 ed. 2010 v.1.0
formate .pdf și .docx
Arhiva conține și un fișier cu extrase din volum.

Sf. Cuv. TALASIE LIBIANUL
•    Amintirea răului este o lepră a sufletului; și i se întâmplă aceasta din necinstiri, din pagubă sau din bănuiala gândurilor.
•    Sufletul bârfitor are în loc de limbă spini, căci se vatămă pe sine, pe ascultător și uneori și pe cel grăit de rău.
•    Ura față de aproapele este moartea sufletului. Iar aceasta o are și o face sufletul bârfitorului.
•    Mintea celui înfrânat este biserică a Duhului Sfânt; iar mintea lacomului este sălaș al ciorilor.
•    Cel ce iubește pe Iisus se deprinde cu osteneli; iar prin stăruința în osteneli izgonește trândăvia.
•    Îndeletnicește-te neîncetat cu cuvinte dumnezeiești. Căci osteneala cu ele mistuie patimile.
•    Obișnuiește-ți urechea să asculte des cuvinte duhovnicești, și mintea ta se va depărta de gândurile necurate.
•    Citirea, privegherea, rugăciunea și psalmodia opresc mintea de la rătăcirea în jurul patimilor.
•    Citirea și rugăciunea curăță mintea; iar dragostea și înfrânarea, partea pasională (afectivă a sufletului.
Doamne, ajută!


pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
@@@ - Filocalia 05 ed. 2011 v.1.0
formate .pdf și .docx
Arhiva conține și un fișier cu extrase din volum.

Ieri, 29 noiembrie, s-au împlinit 120 de ani de la nașterea părintelui profesor Dumitru Stăniloae. Veșnică pomenire, prețuire și recunoștință!
În ședința din 25 februarie 2021, Sfântul Sinod a decis pregătirea procesului de canonizare a 12 preoți și călugări pentru anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie, printre aceștia fiind: Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, care a suferit în închisori, Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie, care a fost urmărit ani de zile de Securitate și a trăit mulți ani într-o recluziune asemenea părinților din primele secole ale monahismului, Părintele Arhimandrit Ioanichie Bălan, un istoric recunoscut al vieții monahale românești.


Sf. Petru Damaschin:
A șasea [faptă trupească] este citirea cuvintelor și vieților Părinților, nedându-și auzul dogmelor străine sau altor învățături, mai ales celor eretice. Aceasta pentru a învăța din dumnezeieștile Scripturi și din dreapta socoteală a Părinților cum să biruiască patimile și să dobândească virtuțile; și ca să se umple mintea lui de cuvintele Duhului Sfânt și să uite cuvintele și gândurile necuviincioase de mai înainte, pe care le-a auzit ...; și ca prin multa convorbire a rugăciunii și citirii, să ajungă să aibă cugetări bune. De fapt rugăciunea e ajutată de citirea în liniște, și citirea, de rugăciunea curată, când cineva ia aminte la cele spuse și nu citește sau cântă în fugă. Altfel nu poate cuprinde cum trebuie înțelesul lor, din pricina întunericului patimilor. Pe lângă aceasta adeseori rătăcim prin închipuirea de sine. Mai ales pățesc aceasta cei ce-și închipuie că au înțelepciunea lumii acesteia, neștiind că avem nevoie de cunoștința prin făptuire, ca să înțelegem acestea. Și cel ce vrea să învețe cunoștința lui Dumnezeu nu trebuie să se folosească numai de auzire. Pentru că altceva este auzirea, și altceva fapta. Căci precum numai din auzire nu poate ajunge cineva meșteșugar, ci câștigă deprinderea meșteșugului lucrând și văzând și multe greșind și îndreptându-se de cei iscusiți, prin răbdare și prin tăierea voilor sale și după vreme îndelungată, așa și cunoștința duhovnicească nu se naște numai din cugetare, ci se dă de Dumnezeu după har celor smeriți la cuget. Că acela care citește Scripturile pare să le cunoască în parte nu e de mirare, mai ales dacă e lucrător. Dar unul ca acesta nu are cunoștința lui Dumnezeu, ci trebuie să asculte cuvintele celor ce au cunoștință. Deci cei ce au scris au avut adeseori cunoștință de Dumnezeu, ca și prorocii, dar el încă nu.
Doamne, ajută!

Modificat de sgrosu (acum 11 luni)


pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
@@@ - Filocalia 06 ed. 2011 v.1.0
formate .pdf și .docx
Arhiva conține și un fișier cu extrase din volum.


SF. SIMEON NOUL TEOLOG:
•    Înduplecă pe Dumnezeu cu rugăciuni și cu lacrimi ca să-ți trimită un călăuzitor nepătimaș și sfânt. Dar cercetează și tu dumnezeieștile Scripturi și mai ales scrierile cu învățături despre lucrare ale sfinților Părinți, ca punându-le alături de cele învățate și făptuite de învățătorul și înainte-stătătorul tău, să le poți vedea și înțelege pe acestea ca într-o oglindă, și pe cele ce conglăsuiesc cu Scripturile să le iei în inimă și să le stăpânești cu cugetarea, iar pe cele mincinoase și străine să le dai la o parte și să le lepezi, ca să nu rătăcești. Căci să știi că în zilele acestea mulți s-au făcut dascăli mincinoși și înșelători.

CUVIOSUL NICHITA STITHATUL:
•    Cel ce caută slava oamenilor, care nu e nimic, ca și când ar fi, și îmbrățișează iubirea nesăturată de plăceri a sufletului, și se ține de iubirea de argint prin lăcomie, se face sau drăcesc prin închipuirea de sine și prin mândrie, sau dobitocesc prin plăcerile pântecelui și a celor de sub pântece, sau fiară celor apropiați prin iubirea lacomă și neomenoasă de argint. El cade din credința în Dumnezeu, pentru că primește slavă de la oameni, după cuvântul Scripturii; se abate de la neprihănire și curăție, pentru că-și aprinde cu lăcomia pântecelui cele de sub pântece și se supune pornirilor dobitocești; și e scos afară din dragoste, pentru că se îngrijește numai de el și nu dă din avuțiile sale aproapelui lipsit. Astfel, unul ca acesta se vădește ca o fiară cu multe fețe, alcătuită din multe laturi potrivnice între ele, neîmpăcat nici cu Dumnezeu, nici cu oamenii, nici cu dobitoacele.
Doamne, ajută!

Modificat de sgrosu (acum 10 luni)


pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
@@@ - Filocalia 07 ed. 2013 v.1.0
formate .pdf și .docx
Arhiva conține și un fișier cu extrase din volum.

Sf. GRIGORIE SINAITUL:
•    Citește pururea cele despre liniștire și rugăciune, de pildă: din Scară, din Sfântul Isaac, cele ale Sfântului Maxim, ale Noului Teolog, ale ucenicului său, Stithatul, ale lui Isihie, ale lui Filotei Sinaitul și ale celorlalți asemenea lor, câte sunt ca acestea. Iar celelalte lasă-le până ce ai vreme, nu fiindcă sunt de lepădat, ci fiindcă nu ajută scopului, mutând mintea de la rugăciune la tot felul de istorii. Citirea să o faci de unul singur; să nu te mândrești cu răsunarea glasului, nici cu sârguirea rostirii frumoase sau cu bună-întocmirea cuvintelor sau cu răsunarea plăcută a lor; nu te lăsa furat cu patimă, lipsind sau fiind de față, de dorința de a face plăcere vreunora. Nu fi nesăturat la citire, fiindcă în toate cea mai bună e măsura; nu citi cu apăsare, nici cu lene și cu nepăsare, ci cu cuviință, cu blândețe, cu bună rânduială, cu înțelegere, cu ritm, cu mintea și cu sufletul sau și cu rațiunea. Căci împuternicindu-se mintea prin acestea, se întărește în deprinderea de a se ruga cu stăruință. Iar prin cele potrivnice acestora, pomenite mai sus, dobândește întunecare și slăbănogire, încât vei simți și durere de cap și vei slăbi și în rugăciune.

Sf. GRIGORIE PALAMA:
•    ..nu cel mult învățat se apropie de Dumnezeu, ci acela care s-a curățat prin virtute de patimi și s-a lipit, prin rugăciune stăruitoare și curată, de Dumnezeu...
•    ..cel ce zice că lui Dumnezeu trebuie să I ne închinăm într-un loc anumit dintre toate locurile pământului și ale cerului, nu grăiește adevărat și nici nu se închină cu adevărat.

Modificat de sgrosu (acum 7 luni)


pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
@@@ - Filocalia 08 ed. 2013 v.1.0
formate .pdf și .docx
Arhiva conține și un fișier cu extrase din volum.

Volumul al VIII-lea din Filocalia română, un volum deosebit prin modul în care Părintele Stăniloae l-a alcătuit, este dedicat aproape în întregime învățăturii despre rugăciune, așa cum s-a păstrat ea în tradiția ortodoxă. Prima parte a acestui adevărat manual patristic de rugăciune, care este și cea mai întinsă, cuprinde o serie de lucrări de sinteză ale unor autori din perioada bizantină târzie (secolele XIV-XV), și anume Calist și Ignatie Xanthopol, Calist Patriarhul, Calist Angelicude, Calist Catafygiotul, Maxim Cavsocalivitul, Grigorie al Tesalonicului, la care se adaugă și o metodă a practicării rugăciunii atribuită Sfântului Simeon Noul Teolog (secolele X-XI). În cuprinsul acestor texte patristice sunt expuse detalii importante, vrednice de luat aminte pentru cel care vrea să se desăvârșească în practica rugăciunii. Ele sunt de ajutor pentru nevoitorii aflați în mănăstiri sau în sihăstrii, dar le sunt folositoare și credincioșilor care râvnesc la o viață duhovnicească mai înaltă. În acest sens, un loc important în iconomia volumului îl constituie prezentarea unor metode (unele chiar sistematice), pentru practicarea rugăciunii lui Iisus, pe care o întâlnim și sub numele de rugăciunea inimii sau a minții.

Mulțumesc din suflet lui Spic de grâu pentru scanurile furnizate, fără de care proiectul s-ar fi oprit la jumătate!
Doamne, ajută!

Modificat de sgrosu (acum 5 luni)


pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Rezervat pentru vol. 9

pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Rezervat pentru vol. 10

pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Rezervat pentru vol. 11

pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Rezervat pentru vol. 12

pus acum 1 an
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Postare nouă, volumul V. Doamne, ajută!

pus acum 11 luni
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Postare nouă, volumul 6. Doamne, ajută!

pus acum 10 luni
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Postare nouă, volumul 7. Doamne, ajută!

pus acum 7 luni
   
sgrosu
MEMBRU DE BAZA

Inregistrat: acum 13 ani
Postare nouă, volumul 8. Doamne, ajută!

pus acum 5 luni
   
Pagini: 1  

Mergi la