Anahoret
Membru Senior
Inregistrat: acum 3 ani
|
|
Autor: Bowden, Oliver Serie: Assassin’s Creed Cartea: a II-a Titlu: Frăţia Traducere: Mihai-Dan Pavelescu Editura: Paladin Anul: mai, 2017 Versiunea: V-1 Fişiere: | docx | ePub | pdf | djvu ─────────────────────── Spre deosebire de primul roman al seriei, Renaşterea, unde acţiunea se întinde pe o perioadă de timp de 27 de ani, în cel de-al doilea, Frăţia, perioada de timp este mai scurtă, numai patru ani, însă acţiunea este mai densă. Firul epic al romanului are în prim-plan familia Borgia: Rodrigo „Spaniolul”, devenit Papa Alexandru al VI-lea, şi doi dintre copiii (semi) legitimi ai acestuia: Cezare Borgia şi Lucrezia Borgia.
Jocul – şi, implicit, romanul – respectă cursul evenimentelor istorice şi în peisaj apare Caterina Sforza. Este un personaj foarte colorat atât în realitatea istorică, cât şi în scenariul jocului şi pe peliculele cinematografice, personalitatea acesteia fiind excelent pusă în lumină de către Oliver Bowden. Aşa cum, în primul roman al seriei, Bowden pune în evidenţă homosexualitatea (presupusă) a lui Leonardo da Vinci, în cel de-al doilea scoate în evidenţă relaţia incestuoasă dintre Cezare şi Lucrezia (relaţie care, din ce am văzut în Youtoube, este valorificată şi în joc). De asemenea, crează tablouri vii ale atmosferei decadente din Roma „borgiană”, făcând din Papa Alexandru al VI-lea, cu orgiile sale, un Caligula al Renaşterii. Repet, nu am sunt un gamer, deci nu am jucat Assassin’s Creed, şi nici nu am văzut toate demo-urile din Youtube, însă înclin să cred că Bowden a mers chiar un pas mai departe şi a creat o idilă între Ezio Auditore şi Caterina Sforza.
Soarta celor patru personaje reale (Rodrigo Borgia, Caterina Sforza, Cezare şi Lucrezia Borgia) este păstrată în limitele realităţii istorice, uşor cosmetizate pentru a se potrivi jocului: Caterina Sforza pierde Forli sub atacul lui Cezare Borgia şi, în cele din urmă, intră în anonimat; moartea Papei Alexandru al VI-lea Borgia este, din punct de vedere istoric, controversată (malarie sau otrăvăre accidentală) dar în joc este pusă pe seama fiului său, Cezare; Lucrezia, conform realităţii istorice, se retrage la Ferrara, unde va trăi până la sfârşitul zilelor; Cezare Borgia a fost, într-adevăr, închis în castelul La Mota del Campo de unde a evadat, cade în asediul de la Viana în Spania, dar în joc moartea acestuia este pusă pe seama lui Ezio Auditore.
La sfârşitul romanului Ezio are 48 de ani (o vârstă la care, în acele vremuri, un bărbat era considerat deja bătrân), este ales mentorul Ordinulului Asasinului şi, departe de a se pregăti de o bătrâneţe liniştită, are încă multe provocări în faţă.
15.1KB
Modificat de Anahoret (acum 3 ani)
_______________________________________ Acum citesc: nimic, deocamdată.
|
|