Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
bruneta_ta_us la Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Giurgiu
cauta Barbat
25 - 52 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Brandon Sanderson Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
cuculean
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
═════   TOPIC ÎNREGISTRAT   ═════
   Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.

Brandon Sanderson (n. 19 decembrie 1975, Lincoln, Comitatul Lancaster, Nebraska, SUA) este un scriitor american de fantasy și science fiction. Este cel mai bine cunoscut pentru Universul Cosmere, în care sunt au loc toate cărțile sale fantastice pentru adulți, în special seria Mistborn și The Stormlight Archive și pentru munca sa la finalizarea seriei de romane epice fantastice de Robert Jordan, Roata timpului.

[b] brandon sanderson   catalog biblioteca sanderson (n. decembrie 1975, lincoln, comitatul

19.9KB


pus acum 3 ani
   
cuculean
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani

                                       ═════════   CENTRALIZATOR  ═════════ 



Brandon Sanderson - Elantris doc + djvu

Seria: Arhiva Luminii de Furtună

Brandon Sanderson - Calea regilor vol. 1 docx | ePub | pdf | djvu
Brandon Sanderson - Calea regilor vol. 2 docx | ePub | pdf | djvu
Brandon Sanderson - Cuvinte despre lumină vol. 1 Câmpiile Sfărâmate docx | ePub | pdf
Brandon Sanderson - Cuvinte despre lumină vol. 2 Poarta Jurământului docx | ePub | pdf

Seria: Născuţi din ceaţă

Brandon Sanderson - Fântâna Înălţării docx | ePub | pdf
Brandon Sanderson - Eroul evurilor docx | ePub | pdf

Modificat de cuculean (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
cuculean
Moderator

Inregistrat: acum 14 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Titlu: Elantris
Anul: 2007
Editura: Tritonic
Traducere: Cristina Ispas
Versiunea: V.2.0
Brandon Sanderson - Elantris (doc + djvu)
*Cartea a facut parte din pachetul Cadou de Mos Craciun 2016

───────────────────────

Elantris este un roman fantastic al scriitorului Brandon Sanderson.
A fost publicat prima dată la 21 aprilie 2005 la editura Tor Books și în limba română în 2007 la editura Tritonic, fiind tradus de Cristina Ispas. În 2016 a fost republicat în limba română de către editura Paladin într-o nouă traducere, de Iulia Dromereschi.
Romanul este primul scris de către Sanderson și face parte din universul fictiv al lui Sanderson, Cosmere.

───────────────────────
Descriere:
───────────────────────
Povestea urmărește trei personaje principale (Raoden, Sarene și Hrathen).
Raoden devine unul dintre elantrienii blestemați la începutul cărții și este alungat în orașul blestemat cu puțin timp înainte de a sosi logodnica sa, Sarene. Sarene trebuie să se ocupe cu reputația de a fi logodită cu un bărbat blestemat, în timp ce, de asemenea, lucrează pentru a împiedica ca Arelon să fie preluat de fanatismul lui Hrathen și armatele sale. Hrathen cere convertirea țării Arelon la religia Derethi pentru a preveni distrugerea ei la sosirea armatelor sale.

[b] brandon sanderson autor: sanderson, cristina sanderson elantris (doc facut parte din pachetul

19.5KB


pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Titlu: Calea regilor vol. 1
Seria: Arhiva Luminii de Furtună
Anul: 2015 (ediţia I)
Versiunea: V-1
Fişiere: docx | ePubpdf | djvu.
Editura: Paladin
[b]Traducere din limba engleză:
Ana-Veronica Mircea
───────────────────────
Celor care vor să-şi facă o carte ePub pornind de la fişierele docx lucrate de mine, le recomand setările pe care le-am propus în topicul Tutorial MOBI/EPUB. De citit şi comentariile ulterioare. Sunt utile.
───────────────────────
Descriere:
Brandon Sanderson este unul dintre scriitorii de fantasy cei mai cunoscuţi şi, aş zice, cei mai apreciaţi. Într-un fel, el şi-a făcut ucenicia pe lângă Robert Jordan al cărui fan a fost (şi este). După cum explica în prefaţa la volumul al 12-lea din Roata timpului, atunci când apărea un nou volum din serie, el relua lectura şi citea fără întrerupre de la primul volum până la noul volum ieşit de sub tiparniţele editurii. Acesta ar fi un motiv pentru care universul în care şi-a plasat personajele (Cosmera) seamănă cu lumea creată de Jordan în Roata timpului. Calea regilor este primul volum din seria denumită Arhiva Luminii de Furtună (Stormlight Archive) care este gândită să apară în cinci episoade (cărţi) fiecare centrat pe câte un personaj. În Calea regilor personajul principal este Kaladin iar în Cuvinte despre Lumină, personajul principal este Shallan.

Cosmera este o parte din univers în care Brandon Sanderson îşi plasează acţiunile descrise în romanele sale. El ne dă, în website-ul său, câteva idei despre ceea ce înseamnă acest spaţiu în viziunea sa, iar în fandomul Stormligt Archive Cosmera este disecată şi prezentată pe elemente componente, cu hărţi şi imagini. Hărţi mai detaliate şi explicaţii „ştiinţifice” se pot găsi şi pe pagina dedicată Cosmerei de către editura Tor Books, cea care îi pubică romanele lui Sanderson.

Acţiunea din cărţile Arhivei Luminii de Furtună se petrece pe palneta Roshar. Aceasta are un singur continent, şi, pentru că axa Rosharului nu are înclinaţie, anul este lipsit de anotimpuri iar clima, bineînţeles, nu este cea cu care suntem noi obişnuiţi. Acolo s-au dezvoltat plante şi animale specifice şi, de asemena, rase de oameni cu însuşiri fizice şi obiceiuri diferite de cele pe care noi le cunoaştem pe Pământ. Dacă ar fi să încadrăm lumea într-o epocă... aceasta ar corespunde Evului Mediu târziu din istoria umană. Cele mai importante deosebiri în Roshar sunt lumina de furtună şi marile furtuni. Marile furtuni sunt fenomene meteorologice violente, caracterizate prin ploi reci şi vânturi cu forţa uraganelor care traversează periodic continentul de la est la vest. Lumina de furtună este o energie degajată de marile furtuni, care poate fi înmagazinată în pietre preţioase şi în... oameni. Persoanele care pot absorbi lumină de furtună îşi îmbunătăţesc unele talente. Sanderson chiar explică în partea a doua a Căii regilor: „Lumina de Furtună nu-ţi oferea îndemânare. Nu putea să transforme un om în ceea ce nu era. Sporea, fortifica, dădea vigoare. Desăvârşea.” A fost necesară această introducere (destul de lungă) pentru că în jurul acestor fenomene se învârte toată acţiunea romanelor.

Kaladin, personajul principal din Calea regilor, este un băiat Alethi care a ajuns în armata Luminlordului Amaram, unde se desăvârşeşte ca suliţaş (unii afirmau că este cel mai bun din armata lui Amaram) şi, prin jocul sorţii, ajunge sclav. Dacă cineva spune că nimic nu poate fi mai rău decât sclavia, se înşeală. Există Podul Patru. Calea Regilor este, din punctul meu de vedere, o carte despre onoare: onoarea cuvântului dat, onoarea în luptă, onoarea în relaţiile cu oamenii.

[b] brandon sanderson autor: sanderson, calea regilor vol. 1seria: arhiva luminii 2015 docx epub

18.6KB


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Titlu: Calea regilor vol. 2
Seria: Arhiva Luminii de Furtună
Anul: 2015 (ediţia I)
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf | djvu |
Editura: Paladin
Traducere din limba engleză: Ana-Veronica Mircea
───────────────────────
Celor care vor să-şi facă o carte ePub pornind de la fişierele docx lucrate de mine, le recomand setările pe care le-am propus în topicul Tutorial MOBI/EPUB. De citit şi comentariile ulterioare. Sunt utile.
───────────────────────
Descriere:

Firul roşu al seriei Arhiva Luminii de Furtună este onoarea. Onoarea este fundaţia pe care este clădit ordinul Cavalerilor Radianţi, Onoare este opusul lui Oroare (lupta bine-rău din Arhivele Luminii de Furtună) iar Sanderson ne dă, într-un mod subtil, lecţii despre onoare. Un fel de bushidō al omului de rând. Un altfel de decalog, dacă vreţi să-i spuneţi aşa. Şi tot Onoarea este esenţa sprenului care-i este umbră lui Kaladin.

Kaladin s-a obişnuit cu darul său de a absorbi lumină de furtună şi, însoţit de Poetroi şi Teft, uneori sfătuit de sprena lui, Sylphrena, încearcă să-şi dea seama cum se poate folosi de el. Intenţia lui rămâne aceea de a-şi scăpa camarazii Podului Patru din sclavie. Un plan care i-a încolţit în minte, este acela de a-i antrena şi, prin luptă, să fugă din tabăra lui Sadeas destul de departe ca mâna lungă a legii să nu-i mai poată prinde. Dar, ca tovarăşii săi să ajungă destul de periculoşi încât să atace cu succes letal soldaţii, trebuie, mai  întâi, să supravieţuiască podalergărilor. Iar Kaladin caută şi aici soluţii.

La nivel înalt, la Curtea lui Elhokar, comploturile se ţin lanţ iar Sadeas unelteşte în continuare pentu discreditarea lui Dalinar şi înlăturarea sa din preajma regelui, deschizându-şi astfel drumul către putere. În acest timp, departe, în Kharbranth, Shallan este prinsă între două lanţuri: dorinţa de a ajunge o erudită sub îndrumarea prinţesei Jasnah şi datoria către familia sa, de a o scoate din marasmul financiar prin furtul animmodului de la cea care-i este mentor.

Ce m-a impresionat în prima carte a Arhivelor... este acurateţea cu care Sanderson descrie scenele de luptă: tactica suliţaşilor, tactica folosită de cavalerişti şi, în general, tactica folosită în războaiele medievale. De asemenea, Kaladin nu este doar luptător ci şi CLS-ist (Combat Life Saver), respectând principiile medicinei de război şi acordării primului ajutor pe câmpul de luptă. Aceasta demonstrează că ori Sanderson şi-a făcut temele cu sârguinţă, ori că a avut sfătuitori pricepuţi. Oricum, rezultatul este admirabil!

[b] brandon sanderson autor: sanderson, calea regilor vol. 2seria: arhiva luminii 2015 docx epub pdf

21KB

Modificat de Anahoret (acum 3 ani)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Seria: Arhiva Luminii de Furtună
Cartea a doua: Cuvinte despre lumină vol. 1
Titlu: Câmpiile Sfărâmate
Anul: ianuarie 2019 (ediţia I)
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf |
Editura: Paladin
Traducere din limba engleză: Ana-Veronica Mircea
───────────────────────
La acestă carte nu am scanările pentru că le-am şters ca să mai fac loc în memoria calculatorului. La vremea respectivă nu-mi închipuiam că o să postez cărţi aici, în forum. Deci, dacă mai are cineva fişierele de la scanare şi doreşte să le pună în topic, este binevenit! Până atunci, trebuie să mă credeţi pe cuvânt că fişierele conţin cartea în întregime. Mai puţin imaginile.

Celor care vor să-şi facă o carte ePub pornind de la fişierele docx lucrate de mine, le recomand setările pe care le-am propus în topicul Tutorial MOBI/EPUB. De citit şi comentariile ulterioare. Sunt utile.
───────────────────────
Descriere:

După cum scriam la descrierea Căii regilor, fiecare carte din seria Arhivelor luminii de furtună este centrată pe un personaj. Deci în Cuvinte despre lumină personajul principal este Shallan Davar. Flashbackurile care sunt presărate printre capitolele cărţii aruncă lumini asupra unei familii în care relaţiile dintre tată şi copii se deteriorează după moartea mamei, din cauza purtării abuzive a tatălui, Luminlordul Davar. Din punctul de vedere al personajului Shallan, cartea poate fi un fel de ritual de trecere de la fata introvertită crescută în conacul Davar, ca-ntr-o mănăstire, la o femeie puternică, capabilă să-şi ia propria soartă în mâini.

Podul Patru, împreună cu căpitanul Kaladin, este prezent (aproape la fel de prezent ca în cartea precedentă) în paginile celei de-a doua cărţi a Arhivelor.... Podalergările către rândurile parshandilor au luat sfârşit, însă pe umerii lui Kaladin apasă o nouă povară: în calitate de gărzi de corp, au misiunea de a asigura securitatea familiei lui Dalinar Kholin şi a Regelui Elhokar. Kaladin se achită cu brio de sarcini iar cititorii se vor delecta cu două lupte foarte frumoase.

Intrigile de palat sunt ţesute cu tot mai mult rafinament, în centrul acestora fiind Înaltul Prinţ Sadeas împreună cu soţia sa, Ialai. Aceştia ţin cu tot dinadinsul să-l elimine pe Dalinar Kholin din calea lor spre putere, fie prin discreditarea lui, fie in extremis – prin asasinarea sa. Este un motiv pentru care celor atraşi de „adrenalina” luptelor cu parshendi, volumul I al Cuvintelor... li se va părea plictisitor. În plus, dacă ar fi să-l comparăm pe Sanderson cu „mentorul” său, Robert Jordan, este mult mai puţin abil în ţeserea intrigilor de Curte. Fie ele şi literare.

Viziunile lui Dalinar sunt din ce în ce mai dese, mai concrete şi mai ultimative. El crede că acestea vin de la însuşi Creatorul şi că acesta-i cere să reînfiinţeze Ordinul Cavalerilor Radianţi. Este momentul în care (re)intră în scenă o veche cunoştinţă de-a lui Kaladin: Luminlordul Meridas Amaram.

[b] brandon sanderson autor: sanderson, arhiva luminii doua: cuvinte despre vol. 1titlu: câmpiile

21.1KB

Modificat de Anahoret (acum 3 ani)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Seria: Arhiva Luminii de Furtună
Cartea a doua: Cuvinte despre lumină vol. 2
Titlu: Poarta Jurământului
Anul: mai 2019 (ediţia I)
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf |
Editura: Paladin
Traducere din limba engleză: Ana-Veronica Mircea
───────────────────────
Descriere:
Volumul al doilea este o carte a dezvăluirilor. Pe de o parte a adevărurilor bine ascunse în tainiţele sufletelor, aşa cum se întâmplă cu Shallan şi Kaladin (o scenă care a aprins imaginaţia multor artişti vizuali din fandomul Cosmerei), inclusiv a adevărului pe care Shallan îl ascunde de ea însăşi. Sunt şi cotituri în „viaţa” personajelor: o cumpănă grea pentru Kaladin într-o decizie de onoare şi o hotărâre fără posibilitate de întoarcere pe care Dalinar Kholin trebuie s-o ia pentru a pune capăt războiului cu parshendi.

Pe de altă parte este şi o carte a revelaţiilor. Nu este vorba despre acea revelaţie prin care se face cunoscută divinitatea (cu toate că, într-un fel, este şi aceasta atinsă), ci de revelaţia ca prezentare în faţa celorlalţi a ceea ce este ascuns; de dezvăluire a adevăratei naturi ale eroilor noştri. În buna tradiţie a lui Brandon Sanderson (moştenire de la Robert Jordan), cartea se termină cu o bătălie de proporţii epopeice. O bătălie care nu marchează un final, ci doar un nou început.

Citeam prin fandomuri că Sanderson avea în vedere cinci cărţi în seria Arhivei luminii de furtună, fiecare centrată pe câte un personaj: Kaladin, Shallan, Dalinar, Eshonai, Seth. Apoi am citit în blogul editurii Paladin că „seria urmează, conform planului anunțat de Sanderson, să cuprindă zece cărţi”. Această afirmaţie nu citează şi sursa în care scriitorul spune aceasta, însă, pe mine cel puţin, nu poate decât să mă bucure!

Între timp, Sanderson a scris şi a patra carte a seriei, Ritmuri de război, ieşită pe piaţă anul trecut. Editura Paladin încă nu a tradus nici Aducătoarea jurământului. Probabil că o are în lucru pentru anul acesta. Sper să menţină traducătorul.

[b] brandon sanderson autor: sanderson, arhiva luminii doua: cuvinte despre vol. 2titlu: poarta mai

21.5KB

Modificat de Anahoret (acum 3 ani)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Serie: Născuţi din ceaţă
Cartea: a II-a
Titlu: Fântâna Înălţării
Anul: 2015
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf |
Editura: Trei
Traducere: Ana Veronica Mircea
───────────────────────
Volumele 2-4 din seria Născuţi din ceaţă le-am pescuit din intrenet, deci nu am fişiere-martor scanate. Dacă cineva le solicită pe cele pescuite, le pot încărca în coada celor afişate mai sus.
───────────────────────
Descriere:
Lordul Legiuitor este mort. Ucis de Vin. Aceasta este partea bună. Partea proastă este că, departe de a rezolva o problemă, a creat una şi mai mare. Năruire, entitatea malefică închisă în fântână, a fost eliberată din temniţă iar acum este liberă să se ocupe de opozantul său, Dăinuire. Aceasta ar fi partea „celestă” a problemei.

Partea mai pământeană a problemei este că odată cu dispariţia Lordului Legiuitor, a dispărut şi teama care ţinea în frâu stăpânii Marilor Case, iar ochii lor sunt îndreptaţi către Luthadel, unde se crede că este ascunsă rezerva de atiu a Legiuitorului. Numai că, ceea ce caută ei noaptea, Regele Eland nu găseşte nici ziua. Atiul, pur şi simplu, este de negăsit! În schimb, Eland trebuie să se confrunte cu două provocări simultan. Prima este cea politică, pe care nu ştie în mod practic cum să o gestioneze, chiar dacă tomurile de cărţi citite l-au ajutat să facă o Constituţie prin care Luthadelul a devenit o democraţie. A doua este cea militară, care, pentru el, este o mare necunoscută, nefiind câtuşi de puţin familiarziat cu arta militară şi, cu atât mai puţin, cu comanda unor oştiri.

Vin, căsătorită cu Regele Eland, este atât bodyguardul soţului său, cât şi gardianul Luthadelului. Armatele invadatoare şi-au trimis deja alomanţii să-l asasineze pe Eland ca apoi ostaşii să asedieze Luthadelul. Unul dintre alomanţi – numit de Vin Pânditorul – îi tot testează vigilenţa ţinând-o, astfel, tot timpul în gardă. OreSeur, kandra aflat în slujba lui Kelsier, este acum servitorul ei şi între cei doi se dezvoltă o relaţie de amiciţie foarte ciudată şi interesantă în acelaşi timp. Ca şi între ea şi Pânditor, asemea relaţiei de respect care se clădeşte între doi inamici puternici şi inteligenţi.

Nu pot să mă abţin să nu fac o remarcă asupra personajului terresian Tindwyl. Aceasta este o cunoştinţă a lui Sazed, cu cupruminţi pline de istorie şi arta conducererii, care are însărcinarea de a-l învăţa pe Eland să fie rege. Un citat cred că ar fi edificator: „Mă numesc Tindwyl; sunt, după cum ai ghicit, o Păstrătoare din Terris. Femeia bătu o clipă din picior, apoi clătină din cap. Sazed m-a prevenit că eşti şleampăt, dar, sincer vorbind, mi-am închipuit că niciun rege nu poate neglija atât de mult importanţa propriei înfăţişări.”

Nu vi se pare că Tindwiyl seamănă izbitor de mult cu Cadsuane Sedai?

Lectură plăcută!

[b] brandon sanderson autor: sanderson, din ii-atitlu: fântâna docx epub pdf |editura: ana veronica

12KB

Modificat de Anahoret (acum 3 ani)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Seria: Născuţi din ceaţă
Cartea: a III-a
Titlu: Eroul evurilor
Anul: 2015
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf |
Editura: Trei
Traducere: Bogdan Pierdevară
───────────────────────
Descriere:

Împratul Elend are probleme mari, nu numai cu conducerea Noului Imperiu, ci mai ales cu planeta însăşi. Ceţurile s-au trasformat, nu mai dispar decât târziu, aproape de miezul zilei şi, mai nou, au început să ucidă oameni. Cam o şesime din cei contaminaţi mor. Munţii de Cenuşă aruncă tot mai multă funingine în atmosferă, iar aceasta, combinată cu ceaţa, întunecă tot mai mult cerul, obturând lumina soarelui şi împedicând plantele să crească. Consecinţa este moartea prin înfometare a tuturor fiinţelor de pe Scadrial.

Se pare că Lordul Legiuitor prevăzuse fenomenele, pentru că a lăsat ascunzători pline cu provizii, metale alomantice (unele noi) şi sfaturi pentru ceea ce va urma. Acestea sunt descoperite, una câte una, de Împăratul Elend şi supuşii săi. Pe de altă parte kandra OreSoer/TenSoon crede că toate aceste schimbări prevestesc o zi importantă pentru neamul său şi încearcă să-i anunţe pe venerabilii Generaţiei Întâi. Câte din eforturile sale vor da roade... rămâne de văzut (de citit). Pe de altă parte entitatea distructivă, Năruire, lucrează: îşi adună armate de kolosşi, şi-a apropriat inchizitorii de oţel pe care i-a pus în fruntea oştilor kolosse şi caută să-şi împlinească menirea – distrugerea planetei.

O evoluţie interesantă în acest volum o are tânărul Lestibournes. Timid, mai degrabă tăcut iar când vorbeşte se exprimă în graiul de pe străzile din est, trecând de cele mai multe ori neobservat (motiv pentru care Kelsier l-a poreclit Fantomă), cositorean – o calitate allomantică ce-i permite ascuţirea simţurilor când arde cositor, deci nefolositoare pentru luptă – el devine eroul şi apărătorul unui oraş. Pentru a face o paralelă cu Roata timpului personajul lui Sanderson are un „destin” asemănător cu cel al lui Matrim Cauthon. De asemenea, unele dialoguri Elend–Vin mi se par asemănătoare cu cele dintre Rand şi Min din volumele apropiate de sfârşitul seriei, când Rand căuta să fie din ce în ce mai dur.

Lectură plăcută!

[b] brandon sanderson autor: sanderson, din eroul docx epub pdf |editura: bogdan elend are probleme

13.3KB

Modificat de Anahoret (acum 3 ani)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Seria: Născuţi din ceaţă
Cartea: a IV-a
Titlu: Aliaţi în slujba dreptăţii
Anul: 2017
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf |
Editura: Trei
Traducere: Alina Simuţ
───────────────────────
Descriere:

Sanderson ne spune în postfaţă că acţiunea următorului triptic din serie se petrece la trei secole după refacerea lumii sau, cum o numesc cei din Scadrial, după Catacendre. Tot în postfaţă, aflăm că Sanderson a decis să schimbe perioada istorică în care se desfăşoară acţiunea, să vină astfel cu ceva nou, deoarece majoritatea romanelor fantasy sunt cantonate în perioada echivalentă Evului Mediu. Aşadar a mutat acţiunea următoarelor trei romane în zona steampunk, într-un oraş asemănător cu New  Yorkul începutului de secol XX, iar pe următoarele trei vrea să le arunce într-o epocă din viitor.

Aliaţi în slujba dreptăţii, ne informează Sanderson, nu face parte din triptic, este ca un fel de roman-pilot al seriei de trei. Personajele principale sunt Waxillium Ladrian, descendent al lordului Ladrian, pe care-l cunoaştem din primele trei romane sub numele de Boare, iar Wayne este un hoţ pocăit pe care Waxilium l-a cunoscut în Ţinuturile Necruţătoare. Wax se întoarce în Elendel şi trebuie să-şi pună pe picioare Casa Ladrian, adusă în pragul falimentului de unchiul său. Pentru aceasta, trebuie să se căsătorească cu Steris, fiica cea mare (şi legitimă) a Lordului Harms, pe care nu o vrea de soţie niciun bărbat. Waxillium speră, în sinea sa, că această căsătorie de convenienţă va fi şi un pansament pentru sufletul său răvăşit de pierderea iubitei sale Lessie într-o acţiune în Ţinuturile Necruţătoare. Atunci când Harms vine să i-o prezinte lui Wax pe Steris, împreună cu ea este şi Marasi, o tânără care este prezentată a fi verişoara viitoarei sale soţii.

Avem, aşadar, o căsătorie din interes, bazată pe calcule financiare şi sociale, ce s-ar desfăşura în cel mai pur stil burghez dacă... dacă Steris n-ar fi răpită de banda Efemerilor. Şi aşa începe circul!

[b] brandon sanderson autor: sanderson, din iv-atitlu: slujba docx epub pdf editura: alina

15.1KB

Modificat de Anahoret (acum 3 ani)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Seria: Născuţi din ceaţă
Cartea: a V-a
Titlu: Umbra sinelui
Anul: 2019
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf | djvu |
Editura: Trei
Traducere: Marilena Dumitrescu
───────────────────────
Descriere:

Waxillium Ladrian face, acum, parte din efectivele Poliţiei din Elendel. Este, cumva, angajat cu jumătate de normă, în sensul că poate folosi allomanţia şi armele de foc în oraş, pentru a prinde criminali. În paralel cu această pasiune a sa – pentru că bărbatul trebuie să aibă şi pasiuni, nu-i aşa? – continuă pregătirile în vedera căsătoriei cu Steris.

Şi totuşi viaţa paşnicului Elendel este tulburată din nou cu o serie de evenimente la originea cărora este un kandra nebun. Este momentul când personaje din Historica (cartea pe care, la sfârşitul volumului anterior, Mars – numit şi Ochi-de-Fier – i-o trimite spre lectură lui Wax) îşi fac apariţia în viaţa reală alăturându-se efortului de a-l opri pe acel kandra şi a i-l livra lui Armonie pentru vindecare. Pentru că, uneori, fac paralele între Sanderson şi Jordan, pot aminti şi la acest volum că Sanderson preia din „bunele obiceiuri” şi personaje secundare din volumele anterioare revin aici în prim-plan. Este vorba de un personaj care apare în capitolul 9 din Eroul evurilor, iar în afara acestuia mai este un alt personaj „panromanic” pe care l-am întâlnit fugitiv în Ultimul Imperiu în pielea unui cerşetor şi, mult mai des, în seria Arhivei luminii de furtună, unde joacă un alt rol.

Nu vreau să dezvălui din acţiunea romanului, aşa că voi spune doar că nu mă aşteptam ca Sanderson să aibă afinităţi spre romanul poliţist, pentru că Umbra sinelui aparţine, în esenţă, acestei specii. Interacţiunea dintre Waxillium şi kandra seamănă cu efortul a doi mari maeştri ai şahului care încearcă să deducă viitoarele mişcări ale adversarului, să-i dejoace planurile şi să câştige partida. Sfârşitul romanului m-a dus cu gândul la finalul unui film poliţist din anii ’60 şi mi-a lăsat un gust dulce-amar pe care nu l-am mai simţit din perioada de început a adolescenţei, când citisem A de la Andromeda de Fred Hoyle şi John Elliot. Dar asta-i altă poveste...

Acesta este ultimul roman din seria Născuţi din ceaţă tradus în limba română. Următorul, The Bands of Mourning, a fost scris de Sanderson în 2016 şi, dacă editura Trei respectă periodicitatea anterioară, s-ar putea să o avem anul acesta în librării. În prezent, Sanderson lucrează la al şaptelea volum din serie, intitulat The Lost Metal care este prevăzut să apară pe piaţa occidenatală anul viitor.

[b] brandon sanderson autor: sanderson, din v-atitlu: umbra docx epub pdf djvu |editura: trei

21.2KB

Modificat de Anahoret (acum 3 ani)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Serie: Răzbunătorii
Cartea: I
Titlu: Steelheart
Anul: 2016
Versiunea: V-1
Fişiere: | djvu | docx | ePub | pdf |
Editura: Young Art
Traducere: Laura Ciobanu
───────────────────────
Descriere:

Pe boltă a apărut un nou obiect ceresc, de culoare roşie. Nimeni nu ştie cu exactitate ce este: stea, cometă sau satelit. Odată cu apariţia acestuia, pe Pământ au început să se întâmple fenomene ciudate: unii oameni capătă puteri neobişnuite şi, o dată cu acestea, o răutate neobişnuită. Au fost numiţi epici. Aceştia au început să distrugă, să jefuiască, să asuprească. Unii epici sunt extrem de puternici (aceştia sunt super epicii) şi, practic, invincibili, dar majoritatea are puteri medii către foarte mici. Aceştia încearcă să stea în umbra celor puternici ca să poată jefui în continuare. Luptele dintre super epici şi proasta administrare a teritoriilor cucerite fac ca Statele Unite să devină, în scurt timp, Statele Fracturate. Astrul roşu a primit, din motive evidente, numele Calamity.

Oamenii sunt terorizaţi, societatea umană decade din ce în ce mai mult. Totuşi, există şi oameni care se opun acestor epici. Aceştia sunt Răzbunătorii (The Reckoners). Un astfel de grup ese şi în Chicago (acum se numeşte Newcago), oraş aflat în stăpânirea unui super epic ce-şi spune Seelheart. David Charleston este un adolescent de 18 ani care-l urăşte din tot sufletul pe Steelheart, ucigaşul tatălui său. Dorinţa sa de răzbunare începe să prindă contururi ferme atunci când se intersectează cu Răzbunătorii. Mai departe, reţeta este cea clasică: un grup de rebeli justiţiari, o fată frumoasă printre ei, o daragoste la prima vedere şi multe, multe cafteli. Cartea este destinată tinerilor adulţi. Eu aş zice că merge şi pentru noi, ăştiilalţi.

Lectură plăcută!

[b] brandon sanderson autor: sanderson, ititlu: djvu docx epub pdf |editura: young laura boltă

15.4KB


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Serie: Răzbunătorii
Cartea: a II-a
Titlu: Firefight
Anul: 2019
Versiunea: V-1
Fişiere: | djvu | docx | ePub | pdf |
Editura: Young Art
Traducere: Laura Ciobanu
───────────────────────
Descriere:

După lupta Răzbunătorilor cu Steelheart, terminată cu uciderea celui din urmă, Megan-Firefight părăseşte Newcago. David Charleston păstrează drept trofeu craniul epicului doborât, transmutat în oţel, şi se alege cu un supranume ce devine tot mai cunoscut printre oamenii de rând ca şi printre epici: Steelslayer. Uciderea lui Steelheart însă vine la pachet cu o nouă responsabilitate: apărarea oraşului de epicii „pofticioşi”, care nu întârzie să-şi facă apariţia, unul câte unul. Răzbunătorii, cu David ca „înaintaş”, îi doboară, însă Profu’ vede în aceste atacuri un tipar şi are o bănuială.

Îi lasă la comandă pe Cody şi Abraham, după ce cheamă întăriri din alte nuclee ale Războinicilor şi, împreunuă cu Tia şi David, pleacă în fostul New York, denumit acum Babilard. Destinaţia lor este Manhatanul, actualul Noul Babilon, care este în stăpânirea superepicului Regalia. Pe cât de întunecat este oraşul de oţel Newcago, pe atât de colorat şi strălucitor este Noul Babilon: grafitti strălucitoare pe pereţi, plante ciudate şi luminoase care cresc prin apartamentele nelocuite ale blocurilor şi o populaţie foare asemănătoare grupurilor hippie ale anilor ’60. Noul Babilon mai are o caracteristică: străzile transformate în canale, pentru că Regalia este un superepic a cărei principală putere este abilitatea de a mânui apa şi a vedea prin suprafaţa apei ca-ntr-o oglindă, aşa că prima ei grijă când a luat oraşul, a fost să-l inunde transformându-l într-o Veneţie americană. În această atmosferă psihedelică, cei trei Răzbunători – împreună cu Val, Mizzy şi Exel, din nucleul Noului Babilon – îşi vor îndeplini misiunile. Titlul romanului dă de înţeles că aici Răzbunătorii se vor întâlni şi cu Megan-Firefight; o situaţie destul de... interesantă pentru David-Steelslayer.

Ca şi precedentul, Firefight este un roman alert, cu răsturnări de situaţii şi asezonat din plin cu umorul specific lui Sanderson. Nu ştiu dacă argotica adolescentină folosită de Sanderson mai este de actualitate (cartea a fost scrisă în 2015) şi nici dacă reţetele de „agăţat” mai funcţionează, dar pot spune că lectura este reconfortantă. Dacă mai există persoane care merg cu trenul pe distanţe lungi, atunci Firefight este un foarte bun companion. Mai ales că, ceea ce-i de apreciat, chiar dacă este un roman destinat în principal adolescenţilor, Sanderson nu coboară ştacheta.

Pe parcursul romanului apare numele unui epic: Mitosis. Sanderson i-a dedicat o nuvelă, aşa cum a făcut şi cu Lift (Shmangli) din Cuvinte despre lumină, căreia i-a scris povestea în Edgedancer.

Ce apreciez la Grupul editorial Art, este faptul că-şi menţine traducătorii pe parcursul unei întregi serii. Din păcate, editurile RAO şi Trei nu fac acest lucru. Probabil că Grupul Art îi plăteşte bine şi la timp. Fierfight este ultima traducre din serie. Ţinând seama de periodicitatea de trei ani a apariţiilor, probabil că următorul volum, Calamity, ar putea să apară în librării anul viitor. N-ar fi exculs să asistăm la o „aliniere a planetelor” pentru că, având în vedere periodicităţile, s-ar putea să avem un „an Sanderson” în 2022. Ar fi frumos!

Lectură plăcută!

[b] brandon sanderson autor: sanderson, ii-atitlu: djvu docx epub pdf |editura: young laura

20.2KB

Modificat de Anahoret (acum 3 ani)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Titlu: Sufletul împăratului
Traducere: Iulia Dromereschi
Editura: Paladin
Anul: mai 2015
Versiunea: V-1
Fişiere: | docx | ePub | pdf | djvu |
───────────────────────
Distinsă cu premiul Hugo în 2013 pentru cea mai bună nuvelă.
───────────────────────
Sufletul împăratului seamănă cu munca unui orfevrier care lucrează cu migală un set de bijuterii apoi, la sfârşit, lucrează o casetă pentru păstrarea lor. Pune atâta pasiune în fiecare filigran, în fiecare detaliu, încât caseta – un obiect pur utilitar – destinată să conţină minunăţiile lucrate-n aur şi pietre preţioase, devine ea însăşi o operă de artă.

Cred că lui Sanderson i s-a decernat Premiul Hugo pentru modul delicat în care a şlefuit, pentru a pune în lumină, fiecare faţetă a sufletului omenesc. Sub pretextul creării unui nou suflet care să-l înlocuiască pe cel pierdut al împăratului, Sanderson, folosindu-se de Falsificatoarea Wan ShaiLu, ne demonstrează cât de complexă este personalitatea unui om. Oponentul şi gardianul lui Shai, arbitrul Gaotona, o vede la început ca pe o hoaţă şi ca pe o blasfemiatoare însă, cu timpul, ajunge să-i respecte măiestria şi arta ei de a transforma.

Ştiind că Shai, fiind condamnată la moarte, va încerca să evadeze şi, pentru a-şi atinge scopul, va încerca să-l manipuleze, îşi ia toate măsurile pentru a evita acest lucru. Dar, în final, ajunge să-şi dea seama cât de mult a fost manipulat: „Cum ai procedat? întrebă el. Credeam că te-am urmărit cu atenţie. Eram convins că nu am fost manipulat. Şi totuşi am alergat aici, ştiind, într un fel, că te voi găsi.” Răspunsul este dezarmant şi cel mai puţin aşteptat posibil: „Fiind sinceră, răspunse ea.”

Când află că Shai a ars o operă de artă a unuia dintre cei mai mari pictori, Gaotona este oripilat şi o respinge aproape fizic pe cea cu care este obligat să colaboreze şi, totodată, să o supravegheze. Şi, cu toate acestea, în final, citindu-i jurnalul Falsificării, el vede în adevărata măreţie nemaipomenita operă de artă pe care a realizat-o Shai prin Falsificarea sufletului împăratului. Şi atunci Gaotona „Se trezi că plânge. Nici viitorul, nici împăratul nu-l făceau să plângă. Erau lacrimile unui om care avea în faţa ochilor o capodoperă.”

Sufletul împăratului este o miniatură lucrată în filigran şi, în acelaşi timp, o capodoperă. Recomand să fie citită cu delicateţe. Lectură plăcută!

[b] brandon sanderson autor: sanderson, sufletul iulia mai docx epub pdf djvu premiul hugo 2013

9.9KB

Modificat de Anahoret (acum 3 ani)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Autor: Sanderson, Brandon
Serie: Născuţi din ceaţă
Cartea: 6
Titlu: Brăţările Doliului
Traducere: Iulian Bocai
Editura: Trei
Anul: aug. 2022
Versiunea: V-1
Fişiere: | djvu | docx | ePub | pdf |
───────────────────────
La trei secole după evenimentele din primele romane ale seriei Născuţi din ceaţă, civilizaţia pe Scadrial a devenit una modernă, are căi ferate pentru a suplimenta transportul pe canale, se bucură de iluminat public electric și de primii zgârie-nori îmbrăcaţi în oţel avântându-se către cer.

Brăţările Doliului sunt metalminţi mitice deţinute de Lordul Legiuitor și se zvonește că oricine le poartă deţine puterile pe care le avea acesta. Dar existenţa lor e pusă la îndoială. Un cercetător kandra s-a întors la Elendel cu niște imagini care par să înfăţișeze Brăţările, precum și niște scrieri într-o limbă pe care nimeni n-o înţelege.  Waxillium Ladrian e recrutat să călătorească în sud, în orașul New Seran, ca să înceapă o investigaţie. Pe drum, descoperă indicii despre adevăratele scopuri ale unchiului său Edwarn și despre organizaţia misterioasă cunoscută drept Set.

Din păcate, Sanderson se avântă în mai multe lucrări dintr-o dată şi pentru proiectele seriale de mare întindere, precum Arhiva Luminii de Furtună sau Născuţi din ceaţă, rămâne fără suflu. Romanul acesta parcă este scris din obligaţie faţă de editură, cu acelaşi chef cu care un elev scrie o compunere doar ca să nu meargă la şcoală cu tema nefăcută. Păcat!

[b] brandon sanderson autor: sanderson, din 6titlu: iulian treianul: aug. djvu docx epub pdf trei

15.4KB

Modificat de Anahoret (acum 8 luni)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 8 luni
   
Pagini: 1  

Mergi la