Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Cenusareasa pe Simpatie
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
26 - 59 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Alejo Carpentier Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
gaboy74
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
════  TOPIC ÎNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.

Alejo Carpentier, pe numele complet Alejo Carpentier y Valmont (născut la 26 decembrie 1904, Lausanne, Elveția - a murit la 24 aprilie 1980, Paris, Franța), a fost un autor latino-american, considerat unul dintre cei mai buni romancieri ai secolului XX. El a fost, de asemenea, muzicolog, eseist și dramaturg. Printre primii practicieni ai stilului cunoscut ca "realismul magic", el a exercitat o influență decisivă asupra operei unor scriitori latino-americani mai tineri, cum ar fi Gabriel García Márquez.
Deși sa născut la Lausanne unui tată francez și unei mame ruse, Carpentier a susținut pe tot parcursul vieții că era născut în Cuba. A fost dus în Havana de copil. În Havana a obținut o educație deosebită în școlile private, în biblioteca tatălui său și la Universitatea din Havana.
În 1933 a publicat primul său roman, Ecue-Yamba-O! (Lăudat fie Dumnezeu!).
În 1928, Carpentier a părăsit regimul represiv al dictatorului cubanez Gerardo Machado și s-a stabilit la Paris. A rămas în Franța până în 1939, când s-a întors în Havana. În 1945 a părăsit din nou Havana, de data aceasta pentru Caracas, Venezuela. În anul următor a publicat La música en Cuba (Muzică în Cuba), pe baza unei cercetări ample de arhivă. Folosind această documentație, a început să publice povestiri cu teme istorice și fantastice. Această combinație a devenit semnul distinctiv al operei sale și formula pentru realism magic.
Cel de-al doilea roman al lui Carpentier, primul care s-a bucurat de multă recunoaștere, a fost El reino de este mundo (1950; Împărăția acestei lumi); este vorba despre revoluția haitiană. În prologul acestei lucrări, Carpentier expune realismul magic pe care îl definește drept reprezentarea "realității americane minunate". Romanul său Los pasos perdidos (1953, Pașii pierduți), cel mai cunoscut roman al său, este narațiunea la persoana întâi a unui personaj care călătorește spre jungla Orinoco în căutarea sensului vieții și a originii timpului.
În 1959, Carpentier s-a întors la Havana pentru a se alătura victoriei revoluției cubaneze. El va rămâne credincios regimului lui Fidel Castro, servind ca diplomat cubanez la Paris de la mijlocul anilor 1960 până la moartea sa. În 1962 Carpentier a publicat un alt roman istoric, El siglo de las luces (Secolul luminilor), care este o cronică a impactului Revoluției Franceze asupra țărilor din Caraibe. Un roman foarte reușit pentru care unele voci l-au nominalizat la Premiul Nobel. În ultimii ani, Carpentier s-a transformat în ficțiune mai ușoară, uneori umoristă, ca în Concierto Barroco (1974), El recurso del método (1974, Recursul la metodă și El arpa y la sombra (1979; Harpa și Umbra). În cel de-al doilea, protagonistul este Christopher Columbus, implicat într-o aventură de dragoste cu regina catolică Isabella din Castilia. Ultimul roman al lui Carpentier, La consagración de la primavera (1979, Ritualul primăverii), are ca temă revoluția cubaneză.

[b] alejo carpentier topic mergi catalog biblioteca r.i.alejo numele complet alejo carpentier

19.9KB

Modificat de gaboy74 (acum 5 ani)


pus acum 5 ani
   
gaboy74
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Centralizator

pus acum 5 ani
   
gaboy74
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Alejo Carpentier – Recursul la metodă
Traducere: Dan Muntean Colan
Editura: Curtea Veche
An aparitie: 2006
Nr pag: 384

Pdf scan + docx[v 1.0]

Alejo Carpentier – Recursul la metoda [docx v1.0]

Recursul la metodă, replică subtilă şi erudită la Discurs asupra metodei al lui Descartes, vorbeşte despre antinomia dintre Lumea Veche, europeană, şi cea Nouă, americană, căci, în opinia lui Carpentier, America Latină este cel mai puţin cartezian continent ce se poate imagina.
În acest univers baroc, în care realul se converteşte în miraculos, figura memorabilă a Primului Magistrat — amalgam cu dozaj subtil din varii dictatori latinoamericani: cubanezul Gerando Machado, guatemalezul Estrada Cabrera, mexicanul Porfirio Diaz, dominicanul Leonidas Trujillo, venezuelenii Guzman Blanco şi Cipriano Castro — fascinează până la obsesie, plasând capodopera lui Carpentier în galeria celebrelor romane despre dictatură şi dictatori pe care le-a dat lumea sud-americană — Domnul Preşedinte de Miguel Angel Asturias, Eu, Supremulde Augusto Roa Bastos şi Toamna patriarhului de Gabriel García Márquez.

[b] alejo carpentier alejo carpentier recursul dan muntean curtea vechean aparitie: 2006nr pag:

52.8KB

Modificat de gaboy74 (acum 5 ani)


pus acum 5 ani
   
gaboy74
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Alejo Carpentier – Imparatia lumii acesteia
Traducere: Gellu Naum si Radu Nistor
Editura: ELU
An aparitie: 1963
Nr pag: 166

Pdf scan + docx[v1.0]

Alejo Carpentier – Imparatia lumii acesteia

[b] alejo carpentier alejo carpentier imparatia lumii gellu naum radu eluan aparitie: 1963nr pag:

31.9KB


pus acum 5 ani
   
gaboy74
Membru Gold

Inregistrat: acum 8 ani
Alejo Carpentier - Secolul luminilor vol 1+ vol 2
Traducere: Ovidiu Constantinescu / Maria Ioanovici
Editura pentru literatura universala
Colectia: Meridiane
An aparitie: 1965
Nr pag: 273 / 277

Alejo Carpentier – Secolul luminilor – vol 1 [docx v1.0]
Alejo Carpentier – Secolul luminilor – vol 2 [docx v1.0]

Romanul de faţă constituie istoria unui personaj real – Victor Hugues – discipol înflăcărat al lui Robespierre, pe care Convenţia îl învesteşte cu puteri depline în calitatea sa de mandatar al Revoluţiei în coloniile Franţei de peste Ocean.
Urmărind pas cu pas itinerarul eroului său în teritoriile franceze din America Latină, Carpentier a ilustrat în acelaşi timp traiectoria Revoluţiei burgheze din Franţa, grandoarea şi declinul ei, inconsecvenţele şi contradicţiile: caracterul progresist prin loviturile aplicate feudalismului şi cel reacţionar prin renunţarea treptată la principiile de bază de către burghezia instaurată la putere.

[b] alejo carpentier alejo carpentier secolul luminilor vol vol ovidiu maria pentru literatura

11.8KB

Modificat de gaboy74 (acum 5 ani)


pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la