Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
lavinia.monica pe Simpatie
Femeie
24 ani
Timis
cauta Barbat
26 - 67 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Amin Maalouf Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
mitikut
Membru Gold

Inregistrat: acum 12 ani
════  TOPIC ĪNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.






Domnul Orient, după cum este supranumit īn ţara sa de adopţie, Franţa, Amin Maalouf s-a născut īn 1949 īn Liban. Creştin melkit după mamă, protestant după tată, vorbind curent araba, franceza şi engleza, s-a format īntr-un mediu cultivat īn care scrisul reprezenta, sub diverse aspecte, o preocupare de familie. Istoric prin formaţie, interesat de politică, dar descriind cu luciditate ravagiile războiului din Liban şi visānd pentru ţara sa un destin de pace īn cadrul unei Europe extinse pānă la Orientul Apropiat, vis menit să-l īmpace cu sine īnsuşi, s-a afirmat ca ziarist de anvergură la cotidianul libanez An-Nahar īn anii '70. Īn 1976 părăseşte Beirutul, stabilindu-se la Paris, unde devine redactor-şef al ziarului Jeune Afrique. Īn calitate de ziarist, a călătorit mult, participānd la numeroase evenimente importante: ase- diul Saigonului, revoluţia din Etiopia, războaiele israeliano-arabe, războiul civil din Iran. Īn cele din urmă, se dedică definitiv literaturii, fiind răsplătit īn 1993 cu prestigiosul premiu Goncourt pentru romanul Stānca lui Tanios.
Romancier prolific, tradus īn peste douăzeci de limbi, Amin Maalouf debutează īn 1983 cu eseul Cruciadele văzute de arabi, urmat de romanele Leon Africanul(1986), Samarkand (1988, pentru care i se decernează Prix des Maisons de la Presse), Grădinile luminii (1991), Primul secol după Beatrice (1992), Stīnca lui Tanios(1993, distins cu prestigiosul Premiu Goncourt), Scările Levantului (1996) şi Periplul lui Baldassare (2000, īncununat cu Premiul Jacques Audiberti-Ville d’Antibes). Volumul de eseuri Identităţile ucigaşe a apărut īn 1998. La Editura Polirom, au fost traduse romanele: Periplul lui Baldassare (2004), Primul secol după Beatrice(2004),  Grădinile luminii (2005), Leon Africanul (2006), Scările Levantului (2006, 2014) şi Samarkand (2006, 2014)


pus acum 5 ani
   
mitikut
Membru Gold

Inregistrat: acum 12 ani
Amin Maalouf -  Scările Levantului

Editura: Polirom
Traducerea: Daniel Nicolescu
Anul apariției: 2014
Nr. pagini: 143
Versiune: 1.0,docx,epub, djvu scan





Asemenea creatorului său, Ossyan Ketabdar, eroul romanului Scările Levantului, este un erudit, un spirit iscoditor și ironic și, mai presus de orice, un excelent povestitor. Istorisirea lui, populată de personaje cu identități multiple, fragmentate, problematice, ne poartă printr-un univers plin de culoare și farmec, dar al cărui echilibru fragil este doar o iluzie care amenință să se sfărāme sub apăsarea istoriei. Spațiu de graniță (titlul cărții face trimitere la șirul de porturi comerciale prin care negustorii și călătorii europeni dornici de aventură pătrundeau īn Orient), Levantul lui Maalouf este o punte īntre lumi, scena pitorească a unei tulburătoare si dureroase povești de dragoste.

Modificat de mitikut (acum 5 ani)


pus acum 5 ani
   
mitikut
Membru Gold

Inregistrat: acum 12 ani
Amin Maalouf -  Stīnca lui Tanios

Editura: Polirom
TraducereaIleana Catuniari
Anul apariției: 2004
Nr. pagini: 206
Versiune: 1.0,docx,epub, djvu scan,

„Pămānt binecuvāntat de Dumnezeu, dar ostil oamenilor, īn Libanul lui Tanios se amestecă mirosul portocalilor și cel al prafului de pușcă. Citiți  Stīnca lui Tanios și Orientul vi se va dezvălui īn toata splendoarea sa.” Le Point)

„Magic și pasionant, romanul Stīnca lui Tanios este opera unui stilist desăvīrșit.”  (Kirkus Review)

„După mulți ani īn care a refuzat să scrie despre propria-i țară, Maalouf a plasat acțiunea romanului Stīnca lui Tanios īn jurul anului 1830, cīnd Imperiul Otoman, Franța și Marea Britanie se luptau pentru un Liban destinat fărīmițării, inserind īn ficțiune episoade autobiografice din care răzbate nostalgia dupa țara pe care a părăsit-o īn 1976.” (The Guardian)

„Văd, īn primul rīnd, istoria ca pe o rezervă inepuizabilă de personaje, de evenimente, de parabole, de epoci care se cer redescoperite. Desigur, alegem din istorie ceea ce vrem să alegem. Pentru că nimic din ceea ce este astazi nu ar putea exista dacă nu ar avea trecut, o profunzime istorică. Nu exista istorie «obiectivă» īn sensul propriu al cuvāntului. Cred că fiecare dintre noi are o anumită memorie a evenimentelor și că dăm unui eveniment o valoare unică, complet diferita de a celorlalți.” (Amin Maalouf)


pus acum 5 ani
   
mitikut
Membru Gold

Inregistrat: acum 12 ani
Amin Maalouf -  Samarkand
Editura: Polirom
Traducerea: Florin Sicoe
Anul apariției: 2014
Nr. pagini: 260
Versiune: 1.0,docx,epub, djvu scan

Pornind de la un pretext literar (manuscrisul Rubaiatelor lui Omar Khayyam, cunoscutul poet persan), Amin Maalouf reconstruiește, īn Samarkand, un univers exotic de o frumusețe tulburătoare, populat cu personaje coborīte parcă din O mie și una de nopți: Omar Khayyam īnsuși, o personalitate remarcabilă a acelor timpuri, poet, matematician și astronom strălucit, vizirul Nizam al-Mulk, ale cărui teorii politice anticipează Principele  lui Machiavelli, și Hasan Sabbah, al cărui fanatism religios este egalat numai de īndārjirea cu care īși conduce spre victorie grupul de asasini refugiat īntr-o fortăreață de pe culmile muntelui Alamut. Aceasta lume pierdută este readusă la viață cu aproape un mileniu mai tāirziu, sub privirea unui cercetător aflat īn căutarea manuscrisului pierdut.


pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la