Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
crazy_hell_angel la Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Gorj
cauta Barbat
25 - 53 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Vintila Horia Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
Archer22
Membru Gold

Inregistrat: acum 9 ani
════  TOPIC ÎNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.

Vintila Horia (numele la nastere Caftangioglu) s-a nascut la 18 decembrie1915 in Segarcea, jud. Teleorman. Primele clase primare le incepe in Basarabia, continuandu-le in Bucuresti. Urmeaza Colegiul Sfantul Sava si apoi Facultatea de Drept, in paralel cu cea de Litere.
       Colaboreaza la revista „Gandirea” si devine cofondator al revistei „Mesterul Manole”. In anul 1940, isi incepe cariera diplomatica, fiind, sef de cabinet si apoi atasat de presa la Roma, dar pentru o perioada scurta. Obtine o bursa universitara, si pleaca la Viena, unde in 1941 isi reia activitatea diplomatica.
       Urmare evenimentelor legate de evolutia razboiului, impreuna cu sotia ajung in lagarele de concentrare de la Krummhubel si Maria Pfarr.
       Eliberati petrec o perioada de timp in Italia, la Florenta si la Milano unde colaboreaza la diferite publicatii.
       Calatoreste in Argentina, in 1948, fiind prima tara care le-a oferit viza. A locuit la Buenos Aires, unde a lucrat un timp la o banca, iar apoi ca profesor de Literatura Romana la Facultatea de Litere pâna în 1953, cand pleaca in Europa.
       Franta este tara unde, scrie romanul in limba franceza „Dieu est ne en exil”, onorat cu premiul Goncourt al Academiei Franceze (1960).
       Vintila Horia se intoarce în Spania în 1965, unde continua sa scrie, în spaniola si in franceza. Ocupa postul de profesor universitar, la catedra de literatura comparata.
       Colaboreaza permanent, la „A.B.C.”, „Induce”, „Semana”, „Cuadernos Hispano Americanos”, „Les Nouvelles Litteraires”, „Ecrits de Paris”, „Roma”, „Intervento”, "Il tempo".
       Fondeaza colectia „Punto Omega” si detine functia de director al revistei „Futuro Presente”.
       Se stinge din viata, sambata 4 aprilie 1992, la Collado - Villalba.
       Din opera sa: „Dieu est ne en exil”, 1960 „Le chevalier de la resignation” (1961), „Les impossibles”, „Une femme pour L’apocalips”, „Le journal d’un paysan du Danube”, Espania y otras mundos”, „Viaje en los centros de la tierra” (1971), "Encuestra detras de lo visibile" (1975).
       Primul roman, ”Dieu est né en exil” (”Dumnezeu s-a născut în exil”, 1960, Paris), i-a adus consacrarea și a fost tradus în 15 limbi și elogiat în toată lumea, autorul fiind distins cu Premiul ”Goncourt” (1960), pe care a fost nevoit să-l refuze în urma campaniei declanșate împotriva lui în ziarele din Paris. Acest volum împreună cu ”Le chevalier de la résignation” (”Cavalerul resemnării”, 1961) și ”Perseguid a Boecio” (”Persecutați-l pe Boetius”, 1983) fac parte din ”Trilogia exilului”.
     
       „Am fost sfatuit sa scriu o carte pentru a explica si a justifica anumite articole publicate in Romania acum douazeci si cinci de ani si care au starnit acea penibila campanie de presa. Nu am facut-o, caci nu am nimic de explicat si nimic de justificat. Eu sunt cartile mele. Restul este literatura.” Vintila Horia - Cavalerul resemnarii

      "Aparţin unui popor de ţărani şi poeţi, al cărui contact cu istoria a fost totdeauna dureros şi tragic. Un popor care adesea s-a retras din istorie (filosofii noştri, Lucian Blaga şi Mircea Eliade, au explicat bine acest fenomen), s-a ghemuit dincolo de vizibil, în pădurea miturilor lui." Vintila Horia

     "Anticomunismul meu de totdeauna, căruia i-am rămas fidel chiar după acordarea Premiului Goncourt, a fost creştinismul meu, credinţa mea în om, ceea ce ei au încercat să distrugă prin aceste atacuri, şi nu rasismul, fascismul ori nazismul meu, fantome zdrenţăroase ale unui trecut pe care n-am de ce să-l justific." Vintila Horia

[b] vintila horia topic mergi catalog biblioteca horia (numele nastere s-a nascut segarcea, jud.

36KB

Modificat de Stelevadris (acum 7 ani)


pus acum 7 ani
   
Archer22
Membru Gold

Inregistrat: acum 9 ani
Vintilă Horia
Dumnezeu s-a născut în exil
Grupul Editorial ART, 2008
Traducerea Ileana Cantuniari
V1.0 martie 2016 de catre Stelus
fisiere doc si scan- pdf, neparolate


Este o carte deosebita. Are un ritm propriu, uneori avind impresia ca citești versuri.
Traducatoarea a făcut o munca uriașa, limba romana utilizata avind un parfum de altatdata.
Romanul este sub forma unui jurnal apocrif al lui Ovidiu, dar din el transpare tristețea autorului nevoit să-și duca viața pe alte meleaguri. Sunt pasaje vorbesc chiar de tristețea de a folosi alta limba decât limba materna, dar și bucuria de a scrie în aceasta noua limba.
Și deși gindul ii zboară mereu la Roma, sperind într-o iertare, ajunge sa iubească și noul loc ce-l gazduieste.
Sunt aduse in prim plan si inceputurile crestinismului (nasterea lui Iisus), ca și Vestea cea buna ce se raspindeste înainte de activitatea lui Iisus.
Titlul romanului este o concluzie după o lunga meditatie-intrebare-raspuns în care ni se povestește din nou despre Mesia și cum un preot dac ar fi ajuns și el la Bethleem. Și-ar fi dorit ca Mesia să se nasca în Dacia, unde ar fi fost înconjurat cu dreagoste și nu ar fi fost respins, dar în felul asta nu și-ar fi împlinit menirea. A fost nevoie să se nasca undeva unde va fi respins, pentru ca ulterior să fie acceptat.
Roma nu este centru lumii, drumurile nu duc toate la Roma, și,
„...Dumnezeu s-a născut, şi El, în exil.”
Superbe sunt relatarile vizitelor pe teritoriul dac, dar si dorul de a se reintoarce intre zidurile sigure ale Tomisului.
Este ilustrarea sentimentelor unui exilat nu prin voia proprie, ci datorita vicisitudinilor vremilor, dorinta de integrare, dar si dorul dupa locurile natale.
Este intr-un fel istoria exilatilor dintotdeauna, a celor obligati de puternicii zilei si de legile zilei sa-si paraseasca locurile natale. In Ovidiu e si istoria autorului si a multor asemeni lui.
Ne vorbește undeva și de inceputurile noului popor. Scena aceea din Anul al VII-lea când vorbește de căsătoria lui Honorius (un nume generic roman – Onoare) cu Dochia (un nume pentru femeile dace) și de fiica lor.

Modificat de Stelevadris (acum 7 ani)


pus acum 7 ani
   
stelus
Online
VETERAN

Inregistrat: acum 13 ani
Vintila Horia
Memoriile unui fost săgetător
Editura Vremea, Bucuresti, 2015
Ediție îngrijită de Cristian Bădiliță și Silvia Colfescu
fisiere scan pdf,  si Word neparolate
V1.0 ianuarie 2020

Am descoperit azi ca astepta din ianuarie sa fie pusa pe aici.


pus acum 4 ani
   
stelus
Online
VETERAN

Inregistrat: acum 13 ani
REFACUT

Vintilă Horia
Mai sus de Miazănoapte
b] Editura Cartea Românească, 1992 [/b]
V1.0
fisiere docx, epub si scan- djvu, neparolate


Postare initiala Archer. Meritul meu e de a le fi adunat.

Modificat de stelus (acum 1 an)


pus acum 1 an
   
stelus
Online
VETERAN

Inregistrat: acum 13 ani
REFACUT

Vintilă Horia
O femeie pentru Apocalips
b] Grupul Editorial ART, 2007 [/b]
Traducerea Mihaela Pasat
V1.0
fisiere docx, epub si scan- djvu, neparolate


Postare initiala Archer. Meritul meu e de a le fi adunat.

Modificat de stelus (acum 1 an)


pus acum 1 an
   
stelus
Online
VETERAN

Inregistrat: acum 13 ani
REFACUT

Vintilă Horia
Cavalerul resemnării
Editura VREMEA, București, 2016
Traducerea Ileana Cantuniari
V1.0
fisiere docx, epub si scan- djvu, neparolate


Postare initiala Archer. Meritul meu e de a le fi adunat.

Modificat de stelus (acum 1 an)


pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la