Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login
POZE FORUM ROMANIA INEDIT
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: lavinia.monica pe Simpatie
| Femeie 24 ani Timis cauta Barbat 26 - 67 ani |
|
|
+++++++++++++OBTINERE DJVU TEXT ALB-NEGRU+++++++++++++
ATENTIE! Acest tutorial incepe cu imaginile deja prelucrate in ScanTailor.
1. Dupa prelucrarea imaginilor cu ScanTailor si crearea dosarului OUT.
2. Rulati DjvuSmall. Setati profilul de codare corespunzator pentru paginile de text: user B/W (300dpi) sau user B/W (600 dpi).
3. Apasati butonul OPEN FOLDER si indicati dosarul (OUT) ce contine imaginile. Apasati CONVERT. Va fi creat un djvu in locatia indicata in casuta SET OUTPUT FOLDER. Atentie! Puteti folosi profilul B/W 300 sau B/W 600 pentru imagini color, dar vor avea o calitate slaba. Acest profil e dedicat textului alb-negru. Daca sunteti interesati doar de obtinerea unui djvu fara pretentii, acest profil va fi suficient. |
|
|
pus acum 9 ani |
|
|
+++++++++++++OBTINERE DJVU TEXT ALB-NEGRU + ILUSTRATII COLOR (METODA 1)+++++++++++++
Programe folosite: SCAN TAILOR FEATURED -> DJVU SMALL V0.4 -> DJVU IMAGER V2.9
A. Procesare ScanTailor Featured 1. Se prelucreaza imaginile in ScanTailor Featured. In panoul Output paginile color sau care contin text si ilustratii (color sau grayscale) trebuie setate pe Mixed (daca contin text si imagini) sau Color/Grayscale (daca contin numai imagini.)
Atentie! Fiecare pagina ce contine imagini trebuie setata individual. Daca zonarea imaginii nu este facuta corect de program, atunci e nevoie sa o faca utilizatorul.
2. Dupa prelucrarea finala, accesati meniul Tools si se alege optiunea Export...
Bifati cele 2 optiuni si apasati EXPORT. Nu este nevoie sa setati o cale pentru exportul fisierelor. Aceasta operatiune va crea dosarul EXPORT, care contine dosarele 1 si 2, in dosarul OUT al ScanTailor-ului. Dosarul 1 contine paginile de text si pagini complet goale (acestea sunt paginile cu imagini, continutul lor e mutat temporat). Dosarul 2 contine paginile cu imagini color/grayscale. Din acest moment nu mai avem nevoie de ScanTailor Featured, dar, pentru orice eventualitate, salvati proiectul inainte de a iesi din program.
B. Procesare DjvuSmall
1. Rulati DjvuSmall. Setati profilul de codare corespunzator pentru cazul nostru: - user B/W (300dpi) sau - user B/W (600 dpi)
Folosind OPEN FOLDER vom adauga dosarul 1 din dosarul EXPORT, apoi vom apasa CONVERT.
C. Procesare DjvuImager
1. Rulati programul si deschideti fereastra OPTIONS. Folositi setarile de mai jos. Cu exceptia setarilor din casuta MAIN care sunt optionale, celelalte sunt obligatorii pentru functionarea programului.
2. Revenim in fereastra principala a programului.
3. Atentie! Este recomandat ca INTOTDEAUNA sa se incarce in DjvuImager imaginile cu ilustratii denumite intr-o secventa consecutiva (0001.tif, 0002.tif, 0003.tif, ..., 0010.tif, ..., 0100.tif, ...) In program se pot seta 2 parametri de codare. BSF (the background subsample factor), cu o valoare recomandata intre 2 si 4. Background quality, nu este recomandata modificarea acestei setari. Sunteti liberi sa experimentati! Daca se doreste revenirea la setarile initiale, apasati pe butonul C.
3. Folosim OPEN FOLDER pentru a adauga dosarul 2 din EXPORT. Imaginile vor aparea in partea stanga a ferestrei.
Coloana # contine "numarul" imaginilor incarcate. Numarul se refera la numarul paginii din djvu (djvu-ul creat mai devreme cu DjvuSmall) in care va fi "lipita" ilustratia. Daca e nevoie, acest numar se poate schimba cu un dublu click si adaugarea unei alte valori.
4. Dupa adaugarea imaginilor se apasa CONVERT. Daca nu sunteti multumit de calitatea imaginilor, puteti modifica parametrii de codare (BSF si Background quality). Pentru codarea individuala a imaginilor apasati butonul CURRENT care va folosi pentru codare parametrii afisati pe ecran. Prin ajustarea parametrilor de codare (BSF si Background quality), fie individual sau in grup, se poate obtine cel mai bun raport marime/calitate. Marimea totala a imaginilor convertite este afisata intre butoanele VIEW si CURRENT si se schimba automat la fiecare apasare a butonului CONVERT sau CURRENT.
5. Daca suntem multumiti de calitatea imaginilor, se apasa butonul SOURCE si vom da calea catre fisierul djvu creat cu DjvuSmall (de regula, este pe Desktop: DjVu Encoded.djvu ). Apoi se apasa butonul INSERT IN DJVU. In acest moment DjvuImager va suprapune cele 2 djvu-uri si va crea djvu-ul final, adica un djvu ce contine text negru pe alb cu ilustratii color, ambele tipuri de imagini fiind codate corespunzator. |
|
|
pus acum 9 ani |
|
|
***DJVU - TEXT ALB-NEGRU + IMAGINI COLOR*** +++METODA 2+++ >>>SCANTAILOR 0.9.11.1 -> ST SPLIT -> DJVU SMALL V.0.4 -> DJVU IMAGER V.2.9<<<
A. Procesare ScanTailor 0.9.11.1
1. Se prelucreaza imaginile in ScanTailor 0.9.11.1. In panoul Output paginile color sau care contin text si ilustratii (color sau grayscale) trebuiesc setate pe Mixed (daca contin text si imagini) sau Color/Grayscale (daca contin numai imagini.)
Atentie! Fiecare pagina ce contine imagini trebuie setata individual. Daca zonarea imaginii nu este facuta corect de program, atunci e nevoie sa o faca utilizatorul. Odata prelucrarea finala incheiata, nu mai avem nevoie de ScanTailor, dar, pentru orice eventualitate, salvati proiectul inainte de a iesi din program.
2. Rulam StSplit.
Se apasa butonul SOURCE si se indica calea catre dosarul OUT al ScanTailor-ului. In dosarul OUT va fi generat dosarul SPLITTED ce va contine dosarele 1 si 2. Dosarul 1 contine paginile de text si pagini complet goale (acestea sunt paginile cu imagini). Dosarul 2 contine paginile cu imagini color/grayscale.
B. Procesare DjvuSmall 1. Rulati DjvuSmall. Setati profilul de codare corespunzator pentru paginile de text: - user B/W (300dpi) sau - user B/W (600 dpi)
Apoi folosind OPEN FOLDER vom adauga dosarul 1 din dosarul EXPORT, apoi vom apasa CONVERT.
C. Procesare DjvuImager 1. Rulati programul si deschideti fereastra OPTIONS. Folositi setarile de mai jos. Cu exceptia setarilor din casuta MAIN care sunt optionale, celelalte sunt obligatorii pentru functionarea programului.
2. Revenim in fereastra principala a programului.
3. Atentie! Este recomandat ca INTOTDEAUNA sa se incarce in DjvuImager imaginile cu ilustratii denumite intr-o secventa consecutiva (0001.tif, 0002.tif, 0003.tif, ..., 0010.tif, ..., 0100.tif, ...) In program se pot seta 2 parametri de codare. BSF (the background subsample factor), cu o valoare recomandata intre 2 si 4. Background quality, nu este recomandata modificarea acestei setari. Sunteti liberi sa experimentati! Daca se doreste revenirea la setarile initiale, apasati pe butonul C.
4. Folosim OPEN FOLDER pentru a adauga dosarul 2 din EXPORT. Imaginile vor aparea in partea stanga a ferestrei.
Coloana # contine "numarul" imaginilor incarcate. Numarul se refera la numarul paginii din djvu (djvu-ul creat mai devreme cu DjvuSmall) in care va fi "lipita" ilustratia. Daca e nevoie, acest numar se poate schimba cu un dublu click si adaugarea unei alte valori.
5. Dupa adaugarea imaginilor se apasa CONVERT. Daca nu sunteti multumit de calitatea imaginilor, puteti modifica parametrii de codare (BSF si Background quality). Pentru codarea individuala a imaginilor apasati butonul CURRENT care va folosi pentru codare parametrii afisati pe ecran. Prin ajustarea parametrilor de codare (BSF si Background quality), fie individual sau in grup, se poate obtine cel mai bun raport marime/calitate. Marimea totala a imaginilor convertite este afisata intre butoanele VIEW si CURRENT si se schimba automat la fiecare apasare a butonului CONVERT sau CURRENT.
6. Dupa ce suntem multumiti de calitatea imaginilor, se apasa butonul SOURCE si vom da calea catre fisierul djvu creat cu DjvuSmall (de regula, este pe Desktop: DjVu Encoded.djvu ). Apoi se apasa butonul INSERT IN DJVU. In acest moment DjvuImager va suprapune cele 2 djvu-uri si va crea djvu-ul final, adica un djvu ce contine text negru pe alb cu ilustratii color, ambele tipuri de imagini fiind codate corespunzator.
|
|
pus acum 9 ani |
|
|
▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶DJVU - TEXT ALB-NEGRU + COPERTI COLOR◀◀◀◀◀◀◀◀◀◀
Atentie! Se presupune ca ati prelucrat deja imaginile in ScanTailor!
Programe folosite: ScanTailor 0.9.11.1 >>> DjVu Small v0.4.4 >>> DjVuToy v2.02
Djvu-ul poate fi obtinut si printr-una dintre cele doua metode de obtinere a unui djvu cu text alb-negru si ilustratii color. Dar aceasta metoda e mult mai simpla si mai rapida.
1. Se identifica, in dosarul OUT, copertile cartii.
2. Copertile sunt mutate intr-un dosar separat. In dosarul OUT trebuie sa ramana doar paginile cu text alb-negru.
3. Se deschide programul DjVu Small v0.4.4 Se incarca imaginile din dosarul OUT (adica textul alb-negru). Textul va fi codat cu profilul User BW (300 DPI) sau User BW (600 DPI) (in functie de felul in care a fost facuta scanarea si prelucrarea in ScanTailor). Se apasa butonul Convert. La finalizarea operatiunii, pe Desktop va aparea fisierul DjVu Encoded.djvu.
Atentie! Fisierul DjVu Encoded.djvu va fi redenumit: 2.djvu (acesta contine textul alb-negru). Atentie! Daca nu il redenumiti, urmatorul fisier djvu va fi generat cu acelasi nume si il va suprascrie pe primul!
Descriere comenzi DjvuSmall: 1 - deschidere dosar si adaugare imagini. 2- alegerea dosarului de output (setarile implicite genereaza pe Desktop fisierul DjVu Encoded.djvu) 3 - alegerea profilului de codare (acesta e ales in functie de felul in care a fost facuta scanarea) 4 - comanda de convertire 5 - meniul de optiuni (nu a fost nevoie niciodata sa schimb vreo setare, setarile sunt cele implicite)
4. Acum urmeaza adaugarea copertilor Pasii raman aceeasi, se va schimba doar profilul de codare.
5. La finalizarea operatiunii pe Desktop vom avea 2 fisiere djvu.
Fisierul DjVu Encoded.djvu trebuie redenumit: 1.djvu
6. Dupa redenumire, pe Desktop, o sa avem:
Atentie! Redenumirea fisierelor este foarte importanta! Felul in care redenumim fisierele constituie de fapt ordinea in care cele 2 djvu-uri vor fi comasate intr-unul singur. Primul va fi 1.djvu (adica copertile), apoi 2.djvu (adica textul alb-negru).
7. Folosirea DjvuToy.
7a. Se creaza un dosar gol, in acest dosar gol sunt mutate cele 2 fisiere djvu.
7b. Se deschide DjvuToy.
Descriere comenzi program: 1 - alegerea dosarului care contine cele 2 fisiere djvu. 2 - ordinea in care vor fi introduse cele 2 fisiere in djvu-ul nou. 3 - dosarul de output in care va fi creat noul fisier djvu (implicit, Desktop). 4 - comanda de convertire.
7c. La finalizarea operatiunii:
Programul va crea pe Desktop un fisier djvu ce poarta numele dosarului in care am mutat fisierele 1.djvu si 2.djvu. Acest fisier djvu e format prin alipirea fisierelor djvu initiale.
Care e avantajul acestei convertiri? Avantajul consta in faptul ca acum avem un fisier in care partea alb-negru este codata corespunzator, iar partea color la fel. (Acest lucru e valabil si pentru ghidurile de pe aceasta pagina, ce se ocupa in mod normal de ilustratiile color din interiorul cartii). Daca suntem in pana de timp, iar calitatea copertii nu conteaza prea mult, putem folosi DjvuSmall cu setarea User BW pe toate imaginile, inclusiv cele color. Dar, evident, paginile color vor avea oarece probleme in djvu-ul produs astfel. |
|
|
pus acum 9 ani |
|
|
▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶OBTINERE DJVU-OCR◀◀◀◀◀◀◀◀◀◀
Programe folosite: ScanTailor (optional) >>> Abby Finereader 12 |
1. Se incarca in Finereader imaginile. Pot fi imagini deja prelucrate in ST sau imagini brute Daca sunt prelucrate in ST, ele pot fi deja in alb-negru sau pot fi in tonuri de gri/color. Daca se folosesc imagini alb-negru, e posibil ca ocr-ul sa fie mai problematic decat in celelalte 2 cazuri. Acest ocr e folosit doar pentru a putea "cauta" anumite zone de text, nimic mai mult. Ocr-ul brut, folosit in cadrul corecturii, se extrage separat, de obicei.
1a. Dupa adaugarea imaginilor in Finereader, se va face zonarea textului pe fiecare pagina in parte.
1b. Dupa finalizarea operatiunii de zonare, se face citirea documentului.
1c. Odata ce am obtinut textul, tot ce mai ramane e sa salvam documentul in formatul dorit: - DJVU - PDF/A Ambele tipuri de fisier suporta adaugarea textului peste imagini. Rezultatul se poate numi pdf/djvu-ocr sau pdf/djvu searchable.
2. Cum se foloseste ocr-ul inglobat in acest tip de fisier si la ce? Se foloseste pe durata corecturii. Se cauta in fisier un cuvant sau un grup de cuvinte ce este semnificativ pentru corector, cautarea ne va pozitiona pe pagina corecta a cartii. Tineti cont ca nu toate cuvintele pot fi gasite prin aceasta cautare, sau cel putin de la prima cautare. Ocr-ul are si greseli. Daca nu puteti localiza cuvantul/cuvintele dorite, schimbati-le.
Mai jos aveti exemplul unui djvu deschis cu WinDjView, in care se foloseste functia de cautare:
|
|
pus acum 9 ani |
|