Anahoret
Membru Senior
Inregistrat: acum 3 ani
|
|
Documentele docx pe care le postez ca variantă V-1 de corectură au şi formatarea pentru carte, inclusiv cuprins, aceasta implicând formaturi de tituri specifice pentru capitole, separarea capitolelor pe secţiuni, intervenţii pe rânduri şi paragraf pentru eliminarea orfanior şi a spaţiilor exagerate între cuvinte şi altele. De aceea, celor care doresc să transforme fişierele docx postate de mine în fişiere-arhivă ePub, le recomand mai multe operaţiuni. Prima ar fi să se scoată cratimele opţionale de la cuvintele despărţite în silabe ([^-] pentru cratimă opţională la înlocuire în MS-Word) pentru că în text vor apărea semnele specifice (¬). De asemenea, ştergerea coloncifrelor, care ar putea să apară în fişierele html din arhiva ePub. Dacă nu vreţi să aveţi două cuprinsuri, unul din fişierul docx şi celălalt generat de Calibre, atunci ştergeţi şi cuprinsul.
O altă modificare care ar trebui făcută este la titlul de capitol, pe care îl formatez cu Heading 1. Pentru a respecta standardul de carte la formatul C5, am lăsat un spaţiu de 4 cm faţă de marginea de sus a colii. Acesta nu este neapărat necesar să apară şi în formatul ePub, deci ar trebui să se intervină şi acolo, modificându-se în style. Atunci când capitolele sunt împărţite pe părţi, titlurile capitolelor sunt de nivelul 2 (Heading 2) iar titlurile părţilor de nivel 1, toate respectând acelaşi spaţiu de 4 centimetri faţă de marginea de sus a colii.
Pentru eliminarea orfanilor şi a spaţiilor prea mari între cuvinte, a fost necesar să micşorez tracking-ul pe unul sau mai multe rânduri sau chiar într-un paragraf întreg. De aceea, înainte de a fi transformat în arhivă ePub, textul din fişierul docx trebuie să fie selectat în întregime şi apoi din fereastra „Font” (CTRL+D), în tab-ul „Character spacing”, câmpul „Spacing” să fie setat pe „Normal”. Altfel, toate modificările de tracking se vor regăsi în fişierul CSS al arhivei ePub, care va modifica, implicit, şi aranjarea textelor din fişierele html.
Aplcaţia Calibre, cel puţin, înlocuieşte cratima solidă cu cratimă obişnuită, şi menţine spaţiul solid. Nu ştiu dacă şi alte aplicaţii fac lucrul acesta. Dacă nu, înlocuirea cratimei solide o puteţi face direct în MS-Word ([^~] pentru cratima solidă). Eu am încercat să o menţin în formatul ePub, înlocuind în fişierele html din arhivă cratima obişnuită cu cratima solidă (‑), însă am renunţat pentru că, la încărcarea cărţii în Google Play Books, îmi dădea eroare, chiar dacă în Calibre nu aveam probleme. Asta se întâmpla cam acum vreo cinci–şase ani. Între timp, poate lucrurile au mai evoluat; eu n-am mai încercat de atunci.
Un alt neajuns al cratimei solide este că în unele website-uri, precum Scribd şi altele, care înlocuiesc familia de fonturi din carte cu familia proprie, fie în locul cratimei solide apărea un pătrat gol, fie apărea o cratimă asemănătoare cu linia de dialog (em dash). La fel ca în observaţia anterioară, n-am mai încercat să încarc cărţi cu cratimă solidă în fişiere html, nu ştiu dacă problema semnalată mai persistă.
Ca o observaţie personală, am constatat că textul aliniat justify în ePub, se vede bine pe desktop şi pe laptop, însă când este citit de pe telefon, apar spaţii mari între cuvinte (eu îi spun „text crăcănat”). De aceea eu aliniz textul la stânga.
Fişierele pdf, dacă au fonturile încorporate, nu pun probleme la trasformare din documentele Word.
───────────────────────
Pentru cei care se descurcă mai bine cu MS-Word pot pune la dispoziţie un fişier-şablon pentru a importa stilurile folosite de mine la "fabricarea" fişierelor-arhivă ePub: ePub-template
Iar aici, o macrocomandă pentru automatizarea înlocuirilor de mai sus. Cu acesta două totul ar trebui să meargă mult mai uşor.
Code:
Sub ePub()
'
' ePub Macro
'
'
Selection.WholeStory
Selection.Find.ClearFormatting
Selection.Find.Replacement.ClearFormatting
With Selection.Find
.Text = ChrW(8209)
.Replacement.Text = "-"
.Forward = True
.Wrap = wdFindContinue
.Format = False
.MatchCase = False
.MatchWholeWord = False
.MatchWildcards = False
.MatchSoundsLike = False
.MatchAllWordForms = False
End With
Selection.Find.Replacement.ClearFormatting
With Selection.Find
.Text = "^-"
.Replacement.Text = ""
.Forward = True
.Wrap = wdFindContinue
.Format = False
.MatchCase = False
.MatchWholeWord = False
.MatchWildcards = False
.MatchSoundsLike = False
.MatchAllWordForms = False
End With
Selection.Find.Execute Replace:=wdReplaceAll
Selection.WholeStory
With Selection.Font
.Name = ""
.Spacing = 0
.Scaling = 100
.Position = 0
End With
Selection.HomeKey Unit:=wdStory
End Sub |
────────────────────────── P.S. Am verificat în Google Play Books dacă se încarcă ePub cu cratima solidă (‑). Fişierul se încarcă şi se deschide. Dar, întrucât Calibre nu preia cratima solidă ca atare, ar trebui înlocuită manual în fişierele html, ceea ce ar fi... neproductiv. Asta dacă cineva ar ţine cu tot dinadinsul să aibă astfel de cratime în text.
Modificat de Anahoret (acum 3 ani)
_______________________________________ Acum citesc: nimic, deocamdată.
|
|