Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
dannutzza pe Simpatie
Femeie
25 ani
Mehedinti
cauta Barbat
25 - 52 ani
Forum Romania Inedit / Totul despre cărți - About e-books / Tutorial MOBI/EPUB Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
tuf
Vizitator




Acest topic poate fi descarcat in format PDF si DOCX

Informatiile din acest topic nu imi apartin. Sunt rezultatul unor discutii de pe acest forum. Metodele de lucru sunt verificate.


=>DESCARCA<=

=>DESCARCA<=  - link alternativ

Softurile pot fi descarcate de aici:
Atlantis
Calibre
KindleGen

Modificat de cuculean (acum 4 ani)


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Metoda 1 . Salvare ca HTML filtrat si conversie MOBI cu Calibre

1. Formatele uzuale ce se preteaza cel mai bine la conversia in formatul MOBI, sunt:
- DOC, DOCX, RTF, EPUB, TXT.
PDF-ul e cel mai problematic la convertire, nu e recomandata convertirea.

2. In cazul acesta vom folosi un fisier DOC/DOCX. Este preferabil ca documentul sa aiba capitolele/partile setate pe stilul HEADING 1, 2 etc. Desi nu este obligatoriu, acest lucru permite generarea corecta a unui cuprins.

3. Se acceseaza fisierul, folosind WORD-ul, si se face o convertire (Save as...) in WEB PAGE, FILTERED. Daca documentul contine si o imagine de coperta, efectuati salvarea in format html cu coperta stearsa, urmeaza sa fie adaugata in etapa de convertire a cartii!



Dupa selectarea locatiei de salvare si a formatului de salvare a fisierului (Web Page, Filtered), este obligatoriu sa accesam meniul Instrumente (imaginile de mai jos). In fereastra ce apare selectam tabul Codificare, si alegem Unicode(UTF-8). Dupa care apasam OK si Save.





4. Descarcam CALIBRE. Aici folosim varianta portabila.

5. Executabilul va extrage fisierele in locul ales de utilizator. Urmeaza setarile de baza ale programului.
Setarea limbii romane este foarte importanta! Cartile ce vor fi convertite pe viitor, vor fi setate implicit pe limba romana si vor putea fi folosite impreuna cu dictionarele de limba romana. Daca cartea si dictionarul nu sunt setate pe aceeasi limba, nu vor putea fi folosite impreuna!



In cazul de fata o sa alegem ca reader Kindle Touch.



Fereastra de mai jos nu necesita completare. Apasati Next.



Apasati Finish.



6. Rularea programului CALIBRE.



7. Folosim butonul Adauga Carti pentru a adauga in CALIBRE fisierul WEB PAGE, FILTERED.

8. Apoi apasam butonul Converteste Carti. In fereastra ce apare (mai jos) formatul de iesire (dreapta sus) va fi implicit MOBI, datorita readerului selectat la inceput. Meniul din stanga, optiunea Metadate, ne permite sa personalizam cartea (nume autor, descriere etc.).
Pentru adaugarea unei coperti, daca fisierul html nu are deja imaginea inclusa in el, se cauta o imagine din PC (apasati butonul din dreapta campului Modifica Coperta). Nu adaugati coperta daca ea exista deja in fisierul html, veti avea 2 poze identice consecutive! Sterge-ti imaginea din documentul original si apoi salvati ca html!
Daca fisierul html are deja imaginea inclusa in el (trebuie sa fie prima imagine), se bifeaza optiunea Folositi coperta din fisierul sursa (uneori poate prelua alta imagine decat cea corecta!).



Submeniul Cuprins (imaginea de mai jos), optiunea Cuprins Nivel 1, trebuie sa contina: //h:h1 (sau se apasa butonul cu bagheta si se alege formatarea corespunzatoare). Acest camp e legat de generarea cuprinsului si de folosirea stilului HEADING 1 in documentul sursa. Daca se foloseste alt stil, e nevoie de alta setare. Daca nu se foloseste, nu mai e necesara completarea campului Cuprins Nivel 1.



Submeniul Aspect si comportament (imaginea de mai jos), optiunea Sterge spatiul dintre paragrafe, elimina spatierea dintre paragrafe. Nu afecteaza randurile goale dintre paragrafe.



In meniul Iesire Mobi (imaginea de mai jos), in campul Titlu pentru Cuprins, scriem Cuprins sau ceva asemanator, altfel cuprinsul cartii va aparea sub denumirea Table of Contents. Sau putem bifa optiunea Nu adauga Cuprinsul, iar cartea nu va mai beneficia de cuprins, acest lucru e recomandat documentelor ce nu au stiluri de capitole, deoarece Calibre va adauga la cuprins notele de subsol si alte ciudatenii.



9. Dupa ce terminam setarile conversiei, apasam OK, iar programul va converti fisierele selectate. Aceste fisiere pot fi gasite in locul in care a fost extras CALIBRE: Calibre Portable\Calibre Library\



pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Metoda 2.Formatare document si conversie MOBI/EPUB cu Atlantis Word Processor.

Primii 3 pasi sunt optionali!


1. Fisierul (doc, docx, rtf, txt) este deschis cu Atlantisul. Folositi o copie a fisierului original! Din clipa in care incepeti prelucrarea cu Atlantis a fisierului, este preferabil sa il deschideti/salvati numai in Atlantis!

2. Se face formatarea capitolelor (Heading 1, Heading 2 etc.) si remedierea eventualelor probleme ce se mai gasesc. Se pot incarca si documente gata formatate in Word cu Heading 1, 2 etc. aceste formatari vor fi pastrate de Atlantis.

3. Dupa ce verificam documentul, il salvam. In acest moment documentul ar trebui sa contina forma finala a cartii.

4. Daca dorim ca programul Atlantis sa produca si un fisier MOBI, este necesara descarcarea programului Kindlegen. Poate fi gasit si pe Amazon.com. Arhiva contine mai multe fisiere, dar ne intereseaza doar executabilul. Acesta va fi copiat in dosarul in care se afla executabilul Atlantis.

Fisierul MOBI va fi generat automat, imediat dupa salvarea EPUB (vezi mai jos).

5. Salvati documentul in format EPUB. In Atlantis, in meniul File > Save as special > Save as ebook...
In fereastra ce apare (e mai jos) se alege locatia si numele fisierului epub:



Apoi vor fi facute cateva setari minore, dar obligatorii, ale epub-ului:



Se completeaza numele cartii, al autorului (restul sunt optionale).
Se alege coperta cartii, meniul Cover Image permite incarcarea unei imagini deja existente in document, a unei imagini dintr-o sursa exterioara sau sa nu folositi o coperta.
In meniul Fonts e preferabil sa alegem Save and Embed. Pentru epub-uri e preferabil ca fonturile sa fie incorporate in ele. Atentie! Nu toate fonturile arata bine pe readere/tablete si nu toate se pot mari/micsora fara probleme. Fonturile se incorporeaza doar daca dorim ca epub-ul sa arate intr-un anumit fel sau daca contine limbaje straine (de regula, limba romana se numara printre ele).
Apasam pe Save si epub-ul e gata.

Imediat dupa finalizarea fisierului EPUB, Atlantis-ul va lansa si programul Kindlegen pentru a produce fisierul MOBI. Acesta va rula sub forma unei ferestre negre, dispare dupa ce salveaza fisierul MOBI.


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Câteva sugestii si detalii pentru formatarea documentelor Word, în scopul convertirii lor în epub-uri/mobi-uri cu aspect corect. Pentru maximă compatibilitate e bine să se ţină seama de toate recomandările, deşi unele convertoare, sau ereadere, sunt mai capabile decât altele.
Lista este rezultatul discuţiilor purtate între mai mulţi membri ai forumului, şi poate fi corectată/completată dacă vor exista idei noi sau comentarii.
– Dimensiunea paginii nu contează.
– Lăţimea marginilor albe nu contează.
– Paginile pot fi numerotate sau nu, nu are importanţă.
– Tot documentul se scrie cu acelasi font, inclusiv notele de subsol; un al doilea font se poate folosi în cazuri excepţionale (la titluri sau la citate mai speciale, de exemplu).
– Fontul folosit nu contează, nici mărimea lui.
– Textul nu se colorează, fiindca pe ereaderele non-color se vede "şters".
– Nu se folosesc efecte de font (umbrire, reliefare etc.) fiindcă se pierd la conversie. Dacă vrem să facem drop-caps, le facem manual, în epub.
– Pentru îmbunătăţirea aspectului documentului, după linia de dialog se pune Nonbreaking Space (Ctrl-Shift-Space), la fel şi după numărul notelor din subsol.
– Nu se folosesc niciodată Enter-uri consecutive; doar în cazuri excepţionale se foloseşte un singur Enter pentru crearea unui rând liber.
– Salturile la pagină nouă nu se fac cu Enter-uri succesive, ci cu un singur Ctrl-Enter.
– Pentru acurateţea conversiei, nu se folosesc alte liniuţe decat cratima, en-dash şi em-dash. Nu se foloseşte non-breaking hyphen (care arată ca o cratimă, dar nu e).
– Nu se atribuie paragrafelor, indiferent de felul lor, distanţa "Exactly" între linii, ci se lasă spaţiere "Single", sau cel mult "Multiple" de o valoare aleasă.
– Mărimea alineatelor se alege 4,5 mm (12 pt) sau maxim 5 mm (14 pt).
– Nu are importanţă dacă se desparte sau nu textul în silabe în Word.  (Atenţie!  În Word despărţirea manuală în silabe se face cu combinaţia de taste Ctrl-Minus.) Oricum, majoritatea readerelor actuale nu despart în silabe.
– Titlurilor li se atribuie stilul predefinit "Heading 1" ( "Titlu 1" ), titlurilor de gradul al doilea stilul predefinit "Heading 2" ( "Titlu 2" ) ş.a.m.d. Nu se creează stiluri noi pentru titluri, ci stilurile predefinite se reformatează după dorinţă.
– Paragrafelor-titlu li se atribuie şi proprietatea "Keep with next".
– Paragrafele-titlu nu se separă cu Enter-uri de restul textului, ci cu "Spaţiu paragraf înainte/după" de valori potrivite.
– Numărul de capitol se separă de titlul capitolului cu Shift-Enter, în aşa fel incât sâ formeze un singur paragraf.
– În loc de Manual Page Break, înaintea titlurilor e preferabilă bifarea proprietăţii "Page Break Before" în stilul paragrafelor-titlu.
– După pagina de titlu se generează Cuprinsul, fără afişarea numerelor de pagină.
– Din motive practice e bine să limităm cuprinsul la numai două niveluri.
– Pentru compatibilitate cu unele convertoare, tabelele se desfiinţează şi se înlocuiesc cu text formatat (cât de cât).
– Nu se desenează în Word nimic mai complicat decât linia orizontală.
– Figurile se plasează în text Inline ( "În linie cu textul" ).
– Figurile mai mari de jumătate de A5 se separă de text cu un Ctrl-Enter înainte şi unul după, ca sa apară singure pe un ecran de reader.


pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



Formatare cu Stiluri:
“Natural”, Word-ul e orientat pe “stiluri”, ceea ce inseamna ca orice paragraf din text are asociat un stil (in cazul in care nu-l definesti tu, il defineste Word implicit ca “Normal”).
“Are asociat un stil” inseamna ca Word tine minte numele stilului si foloseste elementele de formatare (fontul, dimensiune, identare, etc) definite in acel stil.
Atunci cand salvam in format html, paragraful va arata ceva de genul:


<p classMsoNormal> <span lang=RO> Paragraf de test 1</span></p>
-> classMsoNormal e “legatura” cu stilul folosit, in cazul nostru e stilul “Normal”

Formatare directa:
Orice modificam prin formatare directa (font, culoare, dimensiune, identare, etc) va fi memorat de Word individual, in sensul ca va crea descriptori aditionali ai paragrafului pentru fiecare element de formatare (-> petice diferite). Aceste valori sunt prioritare celor definite in stil, in sensul ca daca sunt prezente, acestea sunt folosite iar cele din stil sunt ignorate (au rol de petic peste textura originala).

Exemplu:
Formatez direct fontul unui paragraf la Arial. Atunci cand salvez in html, paragraful va arata ceva de genul:


<p class=MsoNormal><span lang= RO style='font-family:"Arial","sans-serif"'>Paragraf de test 1</span></p>
-> S-a adaugat ('font-family:"Arial","sans-serif"') la codul initial (“MsoNormal”)

Mai schimb si marimea fontului, tot prin formatare directa:


<p class=MsoNormal><span lang= RO style='font-size:12.0pt;font-family:"Arial","sans-serif"'>Paragraf de test 1</span></p>
-> Am mai adaugat  cod ('font-size:12.0pt'), langa cel existent.

In cazul in care mai multe paragrafe sunt formatate direct (selectez o portiune de text, de exemplu), descriptorii aditionali vor fi creati pentru fiecare paragraf in parte.
In exemplul de mai sus, daca selectatam tot textul, fiecare paragraf din document va primi un descriptor aditional style='font-family:"Arial","sans-serif".
-> fiecare paragraf va primi noul sau cod.

Deci, cu cat facem mai multe formatari directe, cu atat devin mai “stufosi” descriptorii de formatare ai paragrafelor.

Cum prelucreaza Calibre campurile astea?
La conversie in epub, Calibre adauga clase aditionale de “stiluri” (“CalibreX” – nu sunt stiluri in sensul stilurilor Word, dar le numesc asa pentru simplificare). Cu asta simplifica printre altele si formatarile directe din html-ul folosit la intrare.
In principiu, se uita la toti descriptorii, gaseste elementele comune si creaza clase noi css. Apoi inlocuieste sirul de elemente din descrierea sirului cu clasa corespunzatoare.

Rezultatul e un cod html mult mai compact in epub-ul generat.
Exemplu:

<p class="MsoNormal"><span lang="RO" class="calibre6">Paragraf de test 1</span></p>


"Bun, dar codul generat de Atlantis e totusi si mai compact"
Asa este, iar asta e pentru ca Atlantis a ales sa simplifice formatarile directe intr-un alt mod:
La conversie in epub, Atlantis modifica stilul paragrafului folosit, pentru a ingloba formatarile directe.
Deci genereaza cod nou, in loc sa mentina textura originala + petic.
Cel mai folosit cod in text este declarat ca implicit, de aceea la majoritatea paragrafelor nu apare nimic aditional ca si atribute de formatare.
Rezultatul e un cod html si mai compact in epub-ul generat.

Exemplu:

<p>Paragraf de test 1</p>


<p class="p2">Paragraf de test 2</h1>


Destul de interesant facut, si se preteaza foarte bine la carti, unde avem un numar foarte mare de paragrafe de text normal si un numar mic de paragrafe formatate altfel (Titluri, motto-uri, etc)

”Pe mine unul ma deranjeaza teribil cum arata formatarile astea directe in Word HTML filtrat“
In cazul nostru, rolul lui  html_filtrat din Word este de fisier intermediar, folosit intre Doc si Epub (un capat al procesului e doc-ul, celalalt capat e epub-ul).
Echivalentul lui in cazul folosirii Atlantis-ului, ar fi un fisier temporar, folosit intern doar de Atlantis la conversia din Doc in Epub.

”Bun, si cam ce-ar trebui sa facem acum? Formatam totul cu stiluri si nimic direct, ca sa avem fisiere html mici?
Formatarile directe nu sunt neaparat gresite, nu e nimic gresit in a le folosi moderat. E adevarat, reprezentarea interna e mai stufoasa (ne-optimala), se pierde posibilitatea reformatarii unitare prin modificarea stilului, fisierele salvate vor fi mai mari.
“Atat timp cat soft-ul se descurca cu ele” depinde in acest caz de cat de moderat folosim formatarea directa.

Mai pe scurt:
- pentru producerea unui epub/mobi de calitate este necesar un cod html cat mai curat posibil, acest cod html depinde foarte mult de formatarea documentului din care se obtine.
Pentru a intelege mai bine despre ce este vorba va prezint 2 imagini:
- imaginea 1 prezinta codul html dintr-un epub facut dupa prima metoda.
- imaginea 2 prezinta codul html dintr-un epub facut dupa a doua metoda.





pus acum 8 ani
   
tuf
Vizitator



▶▶▶▶▶▶▶▶▶▶CONVERTIRE KINDLEGEN◀◀◀◀◀◀◀◀◀◀

1. Formatele acceptate de KindleGen sunt enumerate mai jos. Cele verzi sunt cele mai uzuale:
- .opf
- .htm
- .html
- .epub
- .xhtml
- .zip



2. Utilizare.
Aceasta este versiunea oficiala de KindleGen + cateva fisiere .BAT ce contin comenzi automate.
Fisierele .BAT ofera cateva avantaje:
- printr-o singura comanda, KindleGen-ul converteste toate fisierele cu extensia respectiva din director.
- prin aceeasi comanda, KindleGen-ul nu mai adauga copia fisierului sursa in fisierul MOBI (detalii mai jos).
- fisierele obtinute prin KindleGen sunt compatibile cu toate variantele de Kindle.

Adaugati fisierele cu extensiile de sus in directorul KindleGenBATCH. Pot fi mai multe fisiere de acelasi tip sau doar unul.
Rulati fisierul .BAT cu extensia fisierului vostru. (Daca sunt fisiere cu extensii diferite, se ruleaza .BAT-urile pe rand, in functie de extensie)
Daca adaug Samuel R. Delany - Intersectia Einstein.epub si vreau sa il convertesc in mobi, voi rula fisierul Sursa EPUB.bat.
Daca totul e ok, Kindlegen va produce fisierul Samuel R. Delany - Intersectia Einstein.mobi in acelasi dosar, si fisierul conversion.log.
Daca sunt probleme, vom avea doar fisierul conversion.log in care ne sunt comunicate erorile. Atat fisierul de log, cat si cele EPUB/MOBI, pot fi mutate sau sterse.

La fisierele de tip HTM/HML, nu uitati ca de regula sunt insotite de un director ce contine imagini. Si acest director trebuia copiat odata cu fisierul HTM/HTML in directorul KindleGenBATCH.

3. De ce sa folositi KindleGen-ul in felul acesta?
Folosesc Antlantis-ul pentru obtinere EPUB si MOBI. Fisierul MOBI e obtinut de Atlantis prin rularea cu setarile implicite ale KindleGen-ului.
Caz particular:
- carte cu multe ilustratii, convertita EPUB avea 24 de MB, versiunea MOBI avea 50 MB.
Motivul?
KindleGen rulat cu setarile implicite adauga o copie a fisierului-sursa in fisierul MOBI.

▶▶▶Descarca KindleGenBATCH◀◀◀


pus acum 8 ani
   
Stelevadris
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
Calibre + fisier BAT de conversie in masa in EPUB sau MOBI
Eu folosesc varianta portabila, dar e irelevant, important e sa inserati in fisierul BAT calea catre ebook-convert.exe

Obtinere fisier BAT
Facem un fisier TXT, apoi ii schimbam extensia in BAT.
Modificari facem cu Notepad.

for /r %%1 in (*.epub) do "C:\CalibrePortable\Calibre\ebook-convert.exe" "%%~dpn1.epub" "%%~dpn1.mobi"

tipul de fisiere care dorim sa il convertim,

calea catre ebook-convert.exe

extensia fisierului ce trebuie convertit (da, inca o data),

fisierul de output, mobi in acest caz.

Atentie la directorul in care faceti conversia!
Fisierul BAT trebuie sa se afle in acelasi director cu fisierele care dorim sa le convertim, locatia Calibre nu conteaza.

Daca acest director contine alte directoare cu fisiere ce corespund parametrilor liniei de comanda, si aceste fisiere vor fi convertite.

In BAT putem adauga linia de mai sus cu input si output diferit de mai multe ori. Adica putem rula BAT-ul pentru a converti toate fisierele EPUB, DOC, DOCX, RTF si TXT in MOBI.

BAT-ul nu sterge fisierele originale.

P.S.
Foloseam BAT-ul pentru Kindlegen ce e prezentat tot pe aceasta pagina.
Dar Kindlegen are probleme cu fonturile uneori.


_______________________________________
Totul despre cărți - About e-books - Tehnici de scanare, sfaturi, proiecte etc. - Support, future projects, etc.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani
Documentele docx pe care le postez ca variantă V-1 de corectură au şi formatarea pentru carte, inclusiv cuprins, aceasta implicând formaturi de tituri specifice pentru capitole, separarea capitolelor pe secţiuni, intervenţii pe rânduri şi paragraf pentru eliminarea orfanior şi a spaţiilor exagerate între cuvinte şi altele. De aceea, celor care doresc să transforme fişierele docx postate de mine în fişiere-arhivă ePub, le recomand mai multe operaţiuni. Prima ar fi să se scoată cratimele opţionale de la cuvintele despărţite în silabe ([^-] pentru cratimă opţională la înlocuire în MS-Word) pentru că în text vor apărea semnele specifice (¬). De asemenea, ştergerea coloncifrelor, care ar putea să apară în fişierele html din arhiva ePub. Dacă nu vreţi să aveţi două cuprinsuri, unul din fişierul docx şi celălalt generat de Calibre, atunci ştergeţi şi cuprinsul.

O altă modificare care ar trebui făcută este la titlul de capitol, pe care îl formatez cu Heading 1. Pentru a respecta standardul de carte la formatul C5, am lăsat un spaţiu de 4 cm faţă de marginea de sus a colii. Acesta nu este neapărat necesar să apară şi în formatul ePub, deci ar trebui să se intervină şi acolo, modificându-se în style. Atunci când capitolele sunt împărţite pe părţi, titlurile capitolelor sunt de nivelul 2 (Heading 2) iar titlurile părţilor de nivel 1, toate respectând acelaşi spaţiu de 4 centimetri faţă de marginea de sus a colii.

Pentru eliminarea orfanilor şi a spaţiilor prea mari între cuvinte, a fost necesar să micşorez tracking-ul pe unul sau mai multe rânduri sau chiar într-un paragraf întreg. De aceea, înainte de a fi transformat în arhivă ePub, textul din fişierul docx trebuie să fie selectat în întregime şi apoi din fereastra „Font” (CTRL+D), în tab-ul „Character spacing”, câmpul „Spacing” să fie setat pe „Normal”. Altfel, toate modificările de tracking se vor regăsi în fişierul CSS al arhivei ePub, care va modifica, implicit, şi aranjarea textelor din fişierele html.

Aplcaţia Calibre, cel puţin, înlocuieşte cratima solidă cu cratimă obişnuită, şi menţine spaţiul solid. Nu ştiu dacă şi alte aplicaţii fac lucrul acesta. Dacă nu, înlocuirea cratimei solide o puteţi face direct în MS-Word ([^~] pentru cratima solidă). Eu am încercat să o menţin în formatul ePub, înlocuind în fişierele html din arhivă cratima obişnuită cu cratima solidă (‑), însă am renunţat pentru că, la încărcarea cărţii în Google Play Books, îmi dădea eroare, chiar dacă în Calibre nu aveam probleme. Asta se întâmpla cam acum vreo cinci–şase ani. Între timp, poate lucrurile au mai evoluat; eu n-am mai încercat de atunci.

Un alt neajuns al cratimei solide este că în unele website-uri, precum Scribd şi altele, care înlocuiesc familia de fonturi din carte cu familia proprie, fie în locul cratimei solide apărea un pătrat gol, fie apărea o cratimă asemănătoare cu linia de dialog (em dash). La fel ca în observaţia anterioară, n-am mai încercat să încarc cărţi cu cratimă solidă în fişiere html, nu ştiu dacă problema semnalată mai persistă.

Ca o observaţie personală, am constatat că textul aliniat justify în ePub, se vede bine pe desktop şi pe laptop, însă când este citit de pe telefon, apar spaţii mari între cuvinte (eu îi spun „text crăcănat”). De aceea eu aliniz textul la stânga.

Fişierele pdf, dacă au fonturile încorporate, nu pun probleme la trasformare din documentele Word.

───────────────────────

Pentru cei care se descurcă mai bine cu MS-Word pot pune la dispoziţie un fişier-şablon pentru a importa stilurile folosite de mine la "fabricarea" fişierelor-arhivă ePub: ePub-template

Iar aici, o macrocomandă pentru automatizarea înlocuirilor de mai sus. Cu acesta două totul ar trebui să meargă mult mai uşor.

Code:

Sub ePub()
'
' ePub Macro
'
'
Selection.WholeStory
    Selection.Find.ClearFormatting
    Selection.Find.Replacement.ClearFormatting
    With Selection.Find
        .Text = ChrW(8209)
        .Replacement.Text = "-"
        .Forward = True
        .Wrap = wdFindContinue
        .Format = False
        .MatchCase = False
        .MatchWholeWord = False
        .MatchWildcards = False
        .MatchSoundsLike = False
        .MatchAllWordForms = False
    End With
    Selection.Find.Replacement.ClearFormatting
    With Selection.Find
        .Text = "^-"
        .Replacement.Text = ""
        .Forward = True
        .Wrap = wdFindContinue
        .Format = False
        .MatchCase = False
        .MatchWholeWord = False
        .MatchWildcards = False
        .MatchSoundsLike = False
        .MatchAllWordForms = False
    End With
    Selection.Find.Execute Replace:=wdReplaceAll
    Selection.WholeStory
    With Selection.Font
        .Name = ""
        .Spacing = 0
        .Scaling = 100
        .Position = 0
    End With
    Selection.HomeKey Unit:=wdStory
End Sub

──────────────────────────
P.S.
Am verificat în Google Play Books dacă se încarcă ePub cu cratima solidă (‑).
Fişierul se încarcă şi se deschide. Dar, întrucât Calibre nu preia cratima solidă ca atare, ar trebui înlocuită manual în fişierele html, ceea ce ar fi... neproductiv. Asta dacă cineva ar ţine cu tot dinadinsul să aibă astfel de cratime în text.

Modificat de Anahoret (acum 3 ani)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Stelevadris
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
Ai gasit cumva o combinatie de taste pentru a adauga in Word Section Break Next Page?

"Pentru eliminarea orfanilor şi a spaţiilor prea mari între cuvinte, a fost necesar să micşorez tracking-ul pe unul sau mai multe rânduri sau chiar într-un paragraf întreg. De aceea, înainte de a fi transformat în arhivă ePub, textul din fişierul docx trebuie să fie selectat în întregime şi apoi din fereastra „Font” (CTRL+D), în tab-ul „Character spacing”, câmpul „Spacing” să fie setat pe „Normal”. Altfel, toate modificările de tracking se vor regăsi în fişierul CSS al arhivei ePub, care va modifica, implicit, şi aranjarea textelor din fişierele html."

Poti fi un pic mai explicit in privinta asta? Ce legatura e intre asta si Justify?


_______________________________________
Totul despre cărți - About e-books - Tehnici de scanare, sfaturi, proiecte etc. - Support, future projects, etc.

pus acum 3 ani
   
hl2u
Membru Senior

Inregistrat: acum 17 ani

Anahoret a scris:



───────────────────────

Pentru cei care se descurcă mai bine cu MS-Word pot pune la dispoziţie un fişier-şablon pentru a importa stilurile folosite de mine la "fabricarea" fişierelor-arhivă ePub: ePub-template



Link-ul nu merge


PS Descarcarea thread-ului, dupa cum e mentionat in postarea lui tuf, cuprinde automat si ultimele postari?

Modificat de hl2u (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
Stelevadris
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
Linkul e ok:

Fii mai clar in ceea ce intrebi.


_______________________________________
Totul despre cărți - About e-books - Tehnici de scanare, sfaturi, proiecte etc. - Support, future projects, etc.

pus acum 3 ani
   
Anahoret
Membru Senior

Inregistrat: acum 3 ani

Stelevadris a scris:

Ai gasit cumva o combinatie de taste pentru a adauga in Word Section Break Next Page?

"Pentru eliminarea orfanilor şi a spaţiilor prea mari între cuvinte, a fost necesar să micşorez tracking-ul pe unul sau mai multe rânduri sau chiar într-un paragraf întreg. De aceea, înainte de a fi transformat în arhivă ePub, textul din fişierul docx trebuie să fie selectat în întregime şi apoi din fereastra „Font” (CTRL+D), în tab-ul „Character spacing”, câmpul „Spacing” să fie setat pe „Normal”. Altfel, toate modificările de tracking se vor regăsi în fişierul CSS al arhivei ePub, care va modifica, implicit, şi aranjarea textelor din fişierele html."

Poti fi un pic mai explicit in privinta asta? Ce legatura e intre asta si Justify?


Am căutat şi eu o combinaţie de taste pentru Section Break Next Page, dar se pare că nu există. Şi eu tot de mouse mă folosesc. Şi nici nu merge scoasă cu Find and Replace.

Modificarea tracking-ului este valabilă doar pentru cărţile salvate ca document Word sau fişier pdf, pentru că textul este limitat stânga-dreapta în funcţie de dimensiunea colii şi trebuie "netezit". Dacă nu aduci trackingul pe Normal înainte să-l transformi în ePub, el va fi definit cu valorile respective în fişierul CSS din arhiva ePub şi, implicit, prin etichetele <span>, în fişierele html. Îţi dai seama că va arăta aiurea când vei deschide cartea într-un reader, pentru că acela se va raporta la dimensiunile monitorului dispozitivului pe care citeşti, nu ale colilor fişierului de "origine" (A5 sau C5).

Alinierea Justify nu are treabă neapărat cu tracking-ul. Doar forţează textul să se încadreze în limitele stânga-dreapta ale monitorului. Or, neavând cratime opţionale în fişierele html, pe dispozitive cu ecran mic te trezeşti că ai două-trei cuvinte pe rând (mai ales când sunt cuvinte mai lungi) şi restul pauze (text crăcănat!). Pe mine mă enervează asta, de aceea prefer alinierea la stânga. Pe ecranul telefonului se vede foarte bine, iar la monitorul calculatorului selectez afişarea pe două pagini (ca la cărţi) şi iarăşi se vede bine.

──────────────────────────
P.S.
Am verificat în Google Play Books dacă se încarcă ePub cu cratima solidă (&#8209;).
Fişierul se încarcă şi se deschide. Dar, întrucât Calibre nu preia cratima solidă ca atare, ar trebui înlocuită manual în fişierele html, ceea ce ar fi... neproductiv.

Modificat de Anahoret (acum 3 ani)


_______________________________________
Acum citesc: nimic, deocamdată.

pus acum 3 ani
   
Stelevadris
Moderator

Inregistrat: acum 18 ani
Incearca Sigil pentru modificari mai complexe la epub.


_______________________________________
Totul despre cărți - About e-books - Tehnici de scanare, sfaturi, proiecte etc. - Support, future projects, etc.

pus acum 3 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la