Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Sabina pe Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Bucuresti
cauta Barbat
22 - 60 ani
Forum Romania Inedit / Muzica populara romaneasca - Romanian folk / Benone Sinulescu ▶ Discografie Moderat de 80Inanna, cuculean, gabiandreicristian, kiko, roin
Autor
Mesaj Pagini: 1
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Benone Sinulescu ▶ Domnul nostru-i Dumnezeu — Cîntari creștine și Colinde de Crăciun (EuroStar CDS 032, 1991)
         
                              Sărbători de iarnă în satul românesc - tradiţii, obiceiuri, ritualuri

          Postul Crăciunului – perioadă de rugăciune, meditaţie creştină, perioadă în care aproape că nu este zi fără vreun obicei rămas din vremuri străvechi – începe la jumătatea lunii noiembrie. Odată cu începerea Postului Crăciunului, în satul traditional se instalează o stare de agitaţie. Lucrul la câmp s-a încheiat demult, grânele s-au pus bine la păstrare în fiecare gospodărie, iar acum toată atenţia comunităţii se îndreaptă înspre activităţi de pregătire a sărbătorilor de iarnă. Tot acum, încep şezătorile.

                             


          Lumea satului participa la şezătoare cu un sentiment ritualic, supunându-se rânduielii obştei tradiţionale. Obiceiul se raporta la destinul uman individual sau colectiv şi era, totodată, un obicei de iniţiere a tinerilor în muncă, joc şi viaţă, un loc de întâlnire a fetelor cu feciorii, un prilej de etalare a hărniciei şi inteligenţei. Spre deosebire de clacă, în şezătoare fiecare participantă lucra pentru ea, dar erau situatii cand lucrau si pentru gazda sezatorii. Şezătorile se organizau în special pentru torsul lânii sau al cânepii. Aici, femeile şi fetele prezente, cântau cântece satirice, spuneau snoave, poveşti, ghicitori, jucau tot felul de jocuri distractive, dar nu uitau nici să povestească tot ce se vorbea prin sat despre „unii şi alţii”. Se mâncau boabe de cucuruz fiert, fructe uscate, nuci, alune şi alte bunătăţi pregătite de gazdă, sau aduse de celelalte femei. Pentru ca la şezătoare să participe şi feciorii, se executau o serie de practici prin care aceştia erau aduşi la casa unde avea loc întâlnirea: ieşeau toate fetele afară, iar una dintre ele scutura gardul zicând: „io nu scutur gardu’, io-l scutur pă dracu’, dracu’ scutură ficiorii, să n-aibă stare şi-alinare, până la noi în şezătoare!” sau, doua femei se aşează spate în spate şi încearcă să dea cu ciurul, una printre picioarele celeilalte, spunând: „dă, să vie, - na, să vie, tăt un Petre şi-un Gheorghie!” (Ciucea, jud. Cluj). Dacă ciurul trecea printre picioarele celor două, fără a lua altă direcţie, era semn că feciorii sunt pe drum spre şezătoarea lor.



          După venirea feciorilor, sporul lucrului scădea considerabil, aceştia luându-le fusul pentru a obţine drept plată „câte-o gura”, sau încurcându-le în alte moduri, scopul însă, fiind acelaşi: sărutarea drept răsplată. Aveau şi feciorii cântecele şi jocurile lor, care însă, nu le excludeau pe femei şi fete. În repertoriul obiceiului găsim cântece de cătănie, de înstrăinare, satirice, dar şi jocuri precum „gâsca”, „puricele”, care stârneau hazul celor prezenţi. Pentru tinerii satelor, şezătoarea reprezintă o experienţă existenţialistă fundamentală, cu caracter social accentuat, având ca finalitate căsătoria. Aici fetele şi feciorii se cunosc, leagă prietenii şi de cele mai multe ori, acestea duc la căsătorie.
Începutul iernii - Ne aflăm la sfârşitul anului, perioadă în care şi timpul pare c-a obosit şi e…bătrân. Acum e vremea „Moşilor„: Moş Andrei - 30 noiembrie, Moş Nicolae - 6 decembrie, Moş Ajun - 24 decembrie si Moş Crăciun - 25 decembrie. În decembrie (undrea) timpul mai are puţin de trăit. Anul Vechi pleacă, Noul An se pregăteşte să-i ia locul, iar oamenii sunt şi ei grăbiţi să scape de „Moşul” care nu le mai poate aduce multe. Cu toţii îl aşteptăm pe Noul An, plin de promisiuni şi speranţe. Anul care se pregăteşte să plece este alungat mai devreme, prin obiceiuri care se transformă în cerinţe pentru Noul An. Acum, tinerii se aleg în cete care urmează să anunţe dispariţia unui timp şi naşterea altuia, plin de speranţă.

          Între 3 şi 5 decembrie sunt Zilele Bubatului. În această perioadă se spune că nu e bine să mănânci seminţe ca să nu faci vărsat (copiii).

          În 4 decembrie este sărbătorită patroana spirituală a minerilor: Sfânta Varvara. În această zi, minerii nu lucrează, ci doar petrec.

          În Transilvania, zilei de 6 decembrie i se spune Sânnicoară, iar în Muntenia, Moş Nicolae. Sărbătoarea reprezintă victoria binelui asupra răului și a luminii asupra întunericului. Personificare a timpului îmbătrânit, Mos Nicolae a preluat din Calendarul creștin numele și data de celebrare ale Sf. Nicolae (6 decembrie). Episcop din Mira, Sfântul Ierarh Nicolae a trăit pe vremea împăraților păgâni Dioclețian și Maximilian (284-305). Pentru că a fost apărător al dreptei credințe în Iisus și pentru binecunoscuta sa bunătate, a fost făcut arhiereu. Copiii îl așteaptă cu multă nerăbdare pentru că, asemenea lui Moș Crăciun și Moș Nicolae aduce și împarte daruri. Tradiția pedepsirii copiilor neascultători cu nuielușa (lăsată în încălțări în noaptea de 5/6 decembrie), conform tradiției creștine, este din vremea în care Sfântul Nicolae îi pedepsea pe cei care nu respectau dreapta credință, lovindu-i cu nuiaua peste mâini. Se spune că în nopțile marilor praznice, oamenii pot să-l vadă pe Sfântul Nicolae stând la Masa Împărătească în dreapta lui Dumnezeu „în lumină mare, atunci când cerurile se deschid de trei ori” (Tudor Pamfile). Conform credințelor românești, Moș Nicolae vine pe un cal alb, lucru care simbolizează venirea primei zăpezi, ajută fetele sărace la măritat, văduvele și orfanii, salvează corăbierii de la înec și apără soldații pe timp de război. „Dacă la informațiile etnografice și folclorice de mai sus adăugăm contextul favorabil în care este prezentat Sânnicoară în colinde, ca și poziția sa privilegiată în Panteonul românesc, putem afirma că acesta a fost un personaj mitologic al cărui cult se asemăna cu cel al Sântoaderului, Sângiorzului, Sântiliei și Sâmedrului. Sunt indicii că unele atribuții ale lui Sânnicoară au fost preluate, treptat, de sărbătorile vecine: Sântandrei și de sărbătorile de iarnă” (Ion Ghinoiu).

          În această zi se stabilesc pronosticur meteorologice, se pun crenguţe de măr, păr sau cireş în apă, pentru a fi înflorite de Anul Nou. În acest fel se află cum va fi rodul livezilor, iar crenguţa înflorită se folosește ca sorcovă. În satul tradițional transilvan, cetele de feciori colindători se formau de Sânnicoară. De-acum până la Crăciun aceștia se întâlneau în fiecare seară pentru stabilirea repertoriului de colinde și repetarea acestora.

          Una dintre cele mai cunoscute minuni făcute de Sfântul Nicolae:Un tată sărman avea trei fete. Fetele creșteau și odată cu ele și grija pentru fiecare zi. Pentru că venea vremea când trebuia să le căsătorească iar starea lor materială era precară, tatăl s-a hotărât să le vândă. Când fetei celei mari i-a venit sorocul, episcopul Nicolae, aflând despre intenția tatălui, a venit noaptea și a lăsat un săculeț cu aur la ușa casei. Același lucru l-a făcut și în cazul celei de-a doua fete. Când a venit vremea să se mărite și cea de-a treia fată, tatăl, curios să afle cine îi lăsa săculeții cu aur, a stat la pândă și l-a văzut pe Nicolae. Acesta, dându-și seama că a fost descoperit, a luat săculețul, s-a urcat pe casă și i-a dat drumul prin horn. Săculețul a căzut într-o șosetă care era pusă la uscat (de-aici a apărut tradiția de a pune șosetuțele si ghetele la șemineu). Sf. Nicolae l-a rugat pe tatăl celor trei fete să nu spună nimănui despre fapta sa, însă acesta nu a respectat rugămintea episcopului și a povestit tuturor. De-atunci, se spune că orice sărman primea un dar neașteptat îi mulțumea lui Moș Nicolae.

          Ignatul porcilor – 20 decembrie - Sacrificarea porcului (care se va transforma în bunătăţi pentru masa de Crăciun) nu este un sacrificiu oarecare, pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi: cârnaţii, chişca, toba, răciturile, sarmalele, caltaboşul, fiind la loc de cinste alături de vinul roşu preţuit de toată lumea.

                             


          "Divinitatea Calendarului popular, legată de cultul focului şi soarelui, care a preluat numele şi data de celebrare ale Sfântului Ignaţie Teoforul (20 decembrie) din calendarul ortodox, este numită Ignat sau Ignatul Porcilor. Sacrificiul sângeros al porcului, substitut preistoric al spiritului grâului, şi ritul funerar de incinerare (pârlitul) acestuia în ziua de Ignat (Ignis-foc) sunt practici preistorice care supravieţuiesc în majoritatea zonelor etnografice româneşti (...). Credinţele, obiceiurile şi practicile magice referitoare la prevestirea morţii violente, prinderea şi înjunghierea victimei, semnele făcute pe corp (pe frunte, pe ceafă, pe spate), jumulirea părului pentru bidinele şi jupuirea pieii pentru opinci, pârlirea (incinerarea simbolică a cadavrului), ciopârţirea corpului, grăsimea folosită la farmece, descântece şi prepararea leacurilor (Unsoarea Oilor), alimente rituale preparate din diferite organe vitale ale animalului, formule magice etc. Toate acestea sunt relicve ale sacrificiului, prin substituţie, ale zeului care moare şi renaşte, împreună cu timpul, la Anul Nou». – prof. Ion Ghinoiu Credintele strabune ne spun despre grăsimea porcului ca mai este folosită si la farmece, descântece şi prepararea leacurilor.

          Colindatul - Ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de Anul Nou este deschis de obiceiul colindatului. „Fapt cunoscut astăzi şi atestat încă din secolul trecut, colindatul este legat, la români, de sărbătorile Crăciunului şi Anului Nou, sărbători care, de cel puţin un mileniu şi jumătate, sunt exclusiv creştine, indiferent dacă data aniversării a fost schimbată, în timp, din necesităţi de calendar sau din raţiuni teologice. Este evident că până în prezent studiile nu au urmărit descifrarea acestor legături şi semnificaţii creştine, mai ales la nivelul textului literar, cel mai accesibil şi, totodată, cel mai încărcat de asemenea specificitate. Considerăm că textele de colind, departe de a alcătui un fel de „bloc unitar”, pe ansamblul repertoriului, aparţin mai multor straturi succesive, a căror ordine de apariţie, în timp, ar putea fi stabilită cu un oarecare grad de aproximaţie. Primul strat, cel mai vechi, dezvoltă o simbolică creştină legată de credinţa din începuturi, din perioada imediat următoare apostolatului mergând până prin secolul al IX-lea. O a doua perioadă acoperă întregul ev mediu şi perioada de medievalitate târzie, de la noi, perioadă care deţine o doctrină teologică închegată, unitară, în care se puteau încadra toate conceptele fundamentale ale existenţei. În sfârşit, cea de a treia perioadă este cea a ultimilor 200 de ani, care a produs texte uşor de identificat şi analizat. Pentru descifrarea şi înţelegerea textelor din prima perioadă sunt necesare subtile şi profunde cunoştinţe teologice, unele din domenii foarte specializate ale teologiei”. Sabina Ispas în „O taina încifrată într-un text de colind”.

                             


          La colindat participă tot satul tradiţional, chiar dacă în anumite zone, mai ales în Transilvania, colindă doar copiii şi feciorii constituiţi în cete. Ceata de colindători este structura care stăpâneşte viaţa satului în timpul sărbătorilor. Amploarea colindatului este determinată de "Festum incipium" al Anului Nou, caracter care a imprimat obiceiurilor legate de noul an, nuanţe de ceremonial. "Sărbătorile Crăciunului sunt aşteptate cu multă bucurie de toată lumea. În Postul Crăciunului hori şi nunţi nu se fac prin sate, pe nicăieri şi singurele prilejuri de adunări şi petreceri pe aceste vremuri nu sunt decât şezătorile, furcăriile sau clăcile de noapte, unde se lucrează de obicei puţin şi se petrece îndestul, vorbindu-se mai ales, cântându-se şi câteodată jucându-se. Prin urmare, tineretul are binecuvântatele pricini să aştepte deschiderea sau dezlegarea horilor, cari vor atrage dupa dânsele, după Bobotează, şi nunţile (...)”. - Tudor Pamfile - "Sărbătorile la români”, Editura Saeculum I.O., 1997. Colindele se caracterizează şi prin puterea de a crea o atmosferă optimistă, în care se formulează dorinţe şi speranţe, unele chiar fabuloase. Un exemplu îl poate constitui şi următoarea urare a piţărăilor (colindători copii) din Hunedoara: ”Câţi cărbuni în vatră, Atâţia peţitori la fată, Câte pietre pe râu, Atâtea stoguri de grâu; Câte aşchii la tăietor, Atâţia copii după cuptor." Colindatul este un ceremonial complex care, prin texte cântate sau strigate, iar uneori prin măşti, dansuri, acte şi gesturi rituale, formule magice, transmite vestea morţii şi renaşterii divinităţii, urări de sănătate, rod bogat, împlinirea dorinţelor în Noul An, în special căsătoria fetelor. Cetele de colindători pot fi formate numai din feciori sau mixte, de la câteva persoane până la câteva zeci de colindători. «Cel mai viu şi mai bogat în repertoriu, apoi mai interesant ca obicei este în zonă Colindatul. Constituirea cetei de colindători, numiţi ”Juni” la Măguri, se face în şezătoare (habă,) sau la casa unui fecior, cu două săptămâni înainte de Crăciun. Conducătorul – taroste, birău, grăitor,– ales după un anumit cod, este investit cu mari responsabilităţi: să vegheze la buna comportare a tineretului pe toată perioada sărbătorilor, să organizeze repetiţiile, să angajeze şi să asigure masa la diferite case şi să plătească muzicanţii, să organizeze jocul, să adune banii de la tineret, să ”grăiască” colacul etc. Numărul tinerilor care alcătuiesc ceata este diferit de la sat la sat, aşa după cum şi numărul cetelor diferă după mărimea satelor. În Morlaca sunt împărţiţi de exemplu în josani, susani şi văleni” – Dr. Zamfir Dejeu în „Subzonarea etno-folclorică a judeţului Cluj”. „Moş Ajun şi Moş Crăciun sunt reprezentările mitice româneşti care au ajuns, după 365 de zile, la vârsta senectuţii şi a morţii. În această zi, mai ales copiii, colindă cu "Moş Ajunul” sau cu "Buna dimineaţa!” – "Bună dimineaţa la Moş Ajun/ Ne daţi, sau nu ne daţi? Ne daţi, sau nu ne daţi?” – şi primesc în schimb mere, nuci, covrigi” - Ion Ghinoiu - „Sărbători şi obiceiuri româneşti”.

          Pluguşorul şi Plugul mare - Plugul Flăcăilor - 31 decembrie - În satele româneşti, pe lângă bucuria şi fastul ce însoţesc trecerea dintre ani, ajunul Anului Nou continuă să fie marcat de o datină străveche al cărei nume şi ceremonial de manifestare diferă de la o zonă etnografică la alta: "Pluguşorul", "Uratul", "Urătura de Sfântul Vasile", "Buhaiul", "Plugul Mare", "Plugul flăcăilor".

                             


          Pluguşorul este un străvechi obicei agrar, simbolizând principala ocupaţie a ţăranilor români şi care are ca mesaj munca pământului (aratul, semănatul, seceratul, treieratul, rodnicia câmpului, belşugul semănăturilor, măcinatul grâului, cernutul făinii, facerea pâinii şi colăceilor, precum şi hărnicia şi sănătatea gazdelor). Primii porniţi cu Pluguşorul sunt copiii (doar băieţi), apărând apoi şi flăcăii care însoţesc "Plugul" tras de boi sau cai, astfel completând imaginea de poveste a sărbătorii. În ajunul sau chiar în ziua Anului Nou, ceata de flăcăi, cu bice, clopote şi plug sau buhai, pleacă prin sat, pentru a ura. Bicele şi harapnicele se fac din fuior de cânepă şi sunt groase, pentru ca, atunci când pocnesc, să răsune cat mai tare şi mai departe. Buhaiul este un vas de lemn, o cofă sau o putină, legat la gură cu piele de capră sau oaie, bine întinsă. Prin mijlocul acesteia trece o şuviţă din păr de cal, udată cu apă, care se trage cu mâna şi produce un zgomot asemănător cu mugetul unui bou (buhai). Foarte rar plugul şi buhaiul se folosesc împreună. Atunci când se foloseşte un plug adevărat, se trage o brazda în curtea gospodarului, se recită urarea aratului în acompaniamentul bicelor, a zgomotelor de buhai şi a strigăturii: "Mânaţi măăăi, hăi, hăăăăi!" Brazdă neagră revărsarăm - (după Constantin Brăiloiu şi Emilia Comişel) Hăi! Hăi! Ne scularăm Într-o sfântă joi, Cu plugul Cu doisprezece boi, S-arăm, arăm, Brazdă neagră revărsarăm. Se duse stăpânul nostru La luna La săptămâna, Să vază grâul de-i copt. Când el sosi, Îmi găsi Spicul cât trestia, Bobul cât mazărea. Atuncea stăpânul nostru Se duse la Obor: Lua nouă oca de fer Şi nouă de oţel, Făcu nouă secerele Şi nouă toporele, Dădu pe la nepoţi şi nepoţele Săcere grâul cu ele, Să secere din snop În snop, Să-l duă la arie. Se mai duse stăpânul nostru La Obor Şi cumpără doi boi Negri ca corbul Şi iuţi ca focul: Cu picioarele Treierau, Cu nările Vânturau, Cu coarnele În car puneau. Pe drum la moară pleca, Pe meşterul morar îl găsea Şi după ce măcina, Grâu acasă c-aducea. Dalba-i soţioară, de-l vedea, Mânicele-şi răsfrângea: Punea sita şi cernea, În copaie frământa, Frumos colac că făcea, La colindători că-l da. La anul şi la mulţi ani! În ţinutul Neamţului, în seara de Anul Nou, după lăsarea întunericului, pornesc să colinde adulţii, formând cetele Plugului mare. Această tradiţie se bucură de un prestigiu aparte, la această sărbătoare participând nu numai tinerii, ci şi vârstnicii. Ceata Plugului mare este însoţită de muzicanţi care merg pe lângă Plugul tras de boi sau cai. Participanţii sunt îmbrăcaţi cu toţii în straie de sărbătoare: cămăşi brodate, iţari albi, brâie roşii şi chimire, cizme, pieptare, sumane sau cojoace. Căciulile negre sau brumării de astrahan au „zgărduţe de mărgele şi salbe de iederă cu busuioc“, însemne ale rangului deţinut pe durata ceremonialului. Bătrânii povestesc despre fetele care fură aceste fire de busuioc, ca vor avea noroc tot anul. Elementul care separă Pluguşorul de Plugul Flăcăilor este însuşi plugul. Pus pe roţi şi împodobit cu brazi decoraţi cu panglici colorate, ciucuri, covrigi şi mere roşii, având în vârf un ştergar brodat, acesta conferă ritualului un statut special. Plugul este tras de două până la patru perechi de boi sau de cai. Odată intraţi în curţile gospodarilor, vătaful, adică şeful cetei, începe să recite Pluguşorul, acompaniat de sunetele buhaiului şi ale fluierului. La final, flăcăii trag brazda cu plugul în mijlocul curţii, în semn de belşug. Acest obicei îşi are rădăcinile în străvechea credinţă dacică a perpetuării vieţii, a unui nou început. Vechi izvoare atestă celebrarea Anului Nou toamna, apoi primăvara, crezându-se că, la echinocţii, forţele naturii pot influenţa viaţa. Considerând că anul este personificarea Soarelui, că se numeşte An Vechi înainte de miezul nopţii, apoi An Nou după ce renaşte, romanii au mutat sărbătoarea la 1 ianuarie, celebrând-o cu bucurie, masă bogată şi casă luminată. Obiectele simbolistice sunt mai încărcate, precum şi textul, deşi mesajul rămâne acelaşi ca în Pluguşorul copiilor.

          Simbolul obiceiului purtat de copii este Sorcova, odinioară realizată din ramuri de măr, prun, cireş, sau trandafir, puse la înmugurit de Sf. Andrei şi împodobite cu beteală roşie. Copiii intră în casele oamenilor, îi lovesc uşor cu Sorcova, spunându-le:

                             


          Sorcova, vesela, Sa trăiţi, Să-mbătrâniţi, Ca un măr, Ca un păr, Ca un fir de trandafir. Tare ca piatra, Iute ca săgeata, Tare ca fieru', Iute ca oţelu', La anu' şi la mulţi ani! Când copiii şi-au terminat de rostit urările, Semănătorii, (cei care poartă în trăistuţe boabe de grâu, porumb, fasole) încep să arunce prin casă seminţe, cu credinţa că acestea vor determina belşugul recoltelor viitoare.
Semănatul Semăn grâu, semăn secară, Până seară să răsară; Până mâine să se coacă Pâine multă să se facă! Sănătate şi la mulţi ani! Anul Nou cu sănătate, Voie bună în bucate! Ploi la timp, Noroc la plug! S-aveţi parte de belşug, Să trăiţi, să-ntineriţi Întru mulţi ani fericiţi!

          Vergelul "Vergelul este un ritual la care participă mai ales tinerii necăsătoriţi, dar şi părinţii acestora, în ajunul noului an. Cei care fac "Vergelul" doresc să afle ce le rezervă noul an, mai ales dacă şi cu cine se vor căsători. Personajul cel mai de seamă aici este "Vergelatorul" sau „Goaga”, care urmează să "proroceasca viitorul". Ca elemente de recuzită sunt folosite, în primul rând, vergelele, nişte beţe anume confecţionate sau improvizate de la războiul de ţesut, o covată folosită la frământatul pâinii, două farfurii sau două cofe, cu sau fără apă, şi o faţă de masă sau un „lipideu”. Feciorii şi fetele, care participă la vergel, aduc cu sine câte un inel. Feciorii tocmesc muzicanţii şi aduc băutura, iar fetele mâncarea pentru petrecere. „În prezenţa birăilor de vergel tinerii introduceau inelele în câte-o cofă, separat fetele, separat feciorii. Sub privirile tuturor, goaga (acoperită cu un cearceaf ca să nu se vadă cum ”tomneşte” el inelele) amesteca inelele cu ajutorul vergelelor. Acum se cânta Hora vergelului: Scoate goagă, scoate Inel de-arginţăl În dejet mititel, Mire frumuşel. După aceste versuri ale cântecului, goaga scotea cu vergelele, din cele două cofe, câte două inele, urmând ca posesorii lor să formeze pereche. Cântecul se repeta până când erau scoase toate inelele, iar unul dintre birăi stropea prin surprindere pe tinerii participanţi. În continuare, cei sortiţi să fie pereche îşi petreceau împreună pe durata ce urma ca un preludiu nunţii lor deja proiectate” Dr. Zamfir Dejeu - „Subzonarea etno-folclorică a judeţului Cluj”.

          Calendarul de ceapă - Cum se apropie miezul nopţii către noul an, ţăranii (mai ales cei din Apuseni) obişnuiesc să prevadă cum va fi vremea în anul care vine. Se folosesc de foile unei cepe mari, pe care le desprind şi le aşează în ordine, numindu-le după lunile anului. În fiecare dintre ele pun puţină sare. A doua zi, de Sfântul Vasile, se va vedea cât lichid a lăsat sarea topită în fiecare foaie. În acest fel se va şti cum va fi vremea în fiecare dintre lunile anului care vine.

          Pusul cănilor - este un obicei care se mai practică în această perioadă pentru pretendenţii la căsătorie. Femeile vârstnice aşează cărbuni, bani, un pieptene, o floare etc. sub o cană de pământ. Când tânărul sau tânăra nimerea sub cana ridicată cărbune, ursitul/a era brunet/ă, dacă nimerea o floare, viitoarea pereche era frumoasă ca o floare, dacă erau bani, era bogat/ă etc.
Ridicatul la grindă - în ziua de Sf. Vasile, în Oltenia, moaşa merge la casa micului prunc ducand un colac şi un ban de argint, daruri pentru copil şi părinţi. Pune colacul pe capul copilului, apoi îl ridică la grindă, urându-i să crească mare, să fie sănătos şi cuminte. Apoi moaşa este aşezată la masă şi ospătată cu toată cinstea.

          Vasilca - obicei agrar care reprezintă jertfa grâului în ipostaza zoomorfă a Porcului. Este structurat după modelul colindelor cetelor de feciori şi se practică în ajunul sau în noaptea Anului Nou. Ţiganii obişnuiau să numească „Vasilca" urşii domesticiţi pe care îi jucau prin sate în ajunul sau dimineaţa Anului Nou. În vechime, când ţiganii erau încă sclavi, cereau de la domni capul porcului tăiat de Crăciun. Acesta era împodobit, iar în ajun, sau chiar de Anul Nou, era purtat pe la casele oamenilor, care îi răsplăteau cu bani sau produse alimentare. În perioada Anului Nou, se practică şi jocurile cu măşti, datini cu valoare documentara şi expresivitate artistică deosebite. Acestea constituie întruchiparea fantastică a unor zeităţi arhaice ale vegetaţiei: "Capra", "Brezaia", "Cerbul" "Turca" "Ursul", "Căiuţii", Frumoşii" etc., simboluri ale fertilităţii şi fecundităţii, care, după aprecierea specialiştilor, leagă spiritualitatea românească de antichitatea greacă şi de civilizaţiile orientale.

          În alte părţi, în noaptea de Anul Nou, flăcăii şi fetele merg la pomii din livadă cu busuioc şi fir roşu, cu ochii închişi, şi leagă firul de un pom. Dimineaţa merg să vadă pomul. După cum e pomul aşa va fi şi ursita. De e pomul mare şi fără noduri, e motiv de bucurie. După o altă tradiţie, ei aleargă prin curţile vecinilor aruncând cu seminţe de mei şi cânepă în geam. Cei din casă răspund „ca mine, ca mine”. Dacă cel care a răspuns e bătrân înseamnă că şi ursitul e la fel şi tinerii se întristează. Viitorul nu poate fi numai descifrat, dar şi influenţat. Aceasta este şi rolul colindelor şi urărilor care se fac în această perioadă.

          Ajunul Bobotezei - 5 ianuarie În ajunul Bobotezei se ţine post. În această zi se mănâncă grâu fiert cu miere şi nucă, plăcinte cu varză sau ceapă, borş etc. Pentru a fi sănătoşi şi feriţi de necazuri, unii oameni ţin post negru. De asemenea, fetele fecioare speră să se mărite în acest an. În această zi se fac observaţii meteorologice, se ghiceşte viitorul şi se fac farmece şi descântece pentru dragoste. Astăzi, preotul se duce din casă în casă cu „Iordanul”, sfinţind casele şi pe locuitorii acestora. Se spune că din cauza gerului, în această noapte ouăle de corb se crapă şi ies puii, încercând să zboare. Tot în această noapte se deschid cerurile (ca la Ovidenie sau în noaptea dintre ani), iar celui care vede acest lucru, Dumnezeu îi îndeplineşte dorinţele.

          Boboteaza (Iordanul, Botezul Domnului) - 6 ianuarie În Moldova şi Transilvania se practică Chiraleisa, obicei de purificare a spaţiului şi de invocare a rodului bogat şi are loc la Bobotează. Este organizat de copii după modelul colindelor. În ajunul sau în ziua de 6 ianuarie, grupuri de băieţi intră în curţile oamenilor şi înconjoară casele, grajdurile, holdele, sunând din clopoţei, tălăngi, fiare vechi, rostind în cor versurile : “Chiraleisa, spic de grâu, Până-n brâu, Roade bune, Mană-n grâne!” În Bucovina, în dimineaţa acestei zile, oamenii aprind focuri, joacă în jurul lor şi apoi sar peste ele, acest obicei numindu-se ardeasca. „La Apă-botează, mai toţi românii aprind paie şi frunze şi fac pară mare şi după ce se miceşte para sar peste ea” - Simion Florea Marian Cuvântul Chiraleisa are la origine o formulă liturgică grecească şi în limba română înseamnă “Doamne miluieşte!”. În această zi, preoţii sfinţesc apele. Lângă apă se face Agheasma mare, din care oamenii iau şi îşi stropesc casele şi vitele, păstrând restul în sticle, pentru leac. Se spune că cine se aruncă în apă în această zi, va fi ferit de toate bolile şi că atunci când preotul aruncă crucea în apă, dracii ies şi fug pe câmp, însă ei nu sunt văzuţi, îi pot vedea doar lupii. Spun bătrânii noştri că dacă în ziua de Bobotează vremea e frumoasă, anul va fi bogat în pâine şi peşte. În sudul ţării se practică Botezul şi Încurarea cailor (alergarea cailor pe câmp), ritual care are drept scop purificarea văzduhului (prin zgomote) de duhurile rele. Într-un colind de fecior, calul ameninţat că va fi vândut, răspunde:

          „-Stăpâne, stăpâne, De vândut me-i vinde Da-ţi mai adu aminte An la Bobotează Pe gheţă răşneaţă, Caii potcoviţi Şi încă hrăniţi. Dar eu nici potcovit Şi nici hrănit Şi eu m-am silit Pe toţi i-am întrecut Pe cinste ţi-am făcut Ţie de voinic Mie de cal bun”. Toate aceste obiceiuri legate de Bobotează au o dublă semnificaţie: de alungare a spiritelor rele care bântuie libere de la Crăciun, dar şi de atragere a belşugului. „La Bobotează, când moaie preotul crucea în apă, toţi dracii ies din apă şi rătăcesc pe câmp până trece sfinţirea apelor. Şi nimeni nu-i vede afară de lupi care se iau după dânşii şi unde-i ajung, acolo se iau după dânşii” - Simion Florea Marian.
Sf. Ioan Botezătorul – Sântion - 7 ianuarie “Ultima zi a ciclului sărbătorilor de iarnă, Boboteaza, cuprinde motive specifice tuturor zilelor de renovare ale anului, inclusiv ospeţele şi manifestările orgiastice. Petrecerea zgomotoasă a femeilor căsătorite, organizată în ziua şi noaptea de Sântion (7 ianuarie, a doua zi după Bobotează,) care pastrează amintirea manifestărilor specifice cultului zeului Dionisios, este numită, în judeţele din sud-estul României (Buzău, Vrancea, Brăila, Tulcea şi Constanţa), Ziua Femeilor, Iordănitul sau Tontoroiul Femeilor. Ion Ghinoiu – Datini şi obiceiuri de Bobotează.

          Iordănitul - De la Bobotează la Sf. loan, grupuri de feciori merg cu Iordanul. Ei împrumută busuioc şi agheasmă de la preot (folosite de Bobotează) şi merg pe la casele oamenilor, botezându-i şi iordănindu-i. Feciorii iau în braţe fiecare membru al familiei şi se învârtesc. Unii oameni se luptă cu aceştia ştiind că „iordănitorii” sunt ajutaţi de Sf. Ioan care dă putere şi celui care se luptă cu ei. Se spune că dacă un flăcău a fost „iordănitor” un an, trebuie să continue trei ani la rând.

          Udatul Ionilor - Unul dintre cele mai comune nume la români este Ioan. În dicţionarul etimologic semnificaţia acestui nume este “cel de care Dumnezeu are milă". Patronul spiritual al celor care poartă acest prenume este Sfântul Ioan Botezătorul care se serbează în 7 ianuarie.

          În Transilvania şi Bucovina, cei care sunt numiţi Ioan au o sărbătoare aparte, numită “Udatul Ionilor".

                             


Ritualul de botezare simbolică are integrat în el şi momente care amintesc de sărbătorile greceşti sau romane ale începutului de an. Prin analogie se poate ajunge şi la o asemănare cu ritualurile tracice care îi erau închinate lui Dionysos. În Transilvania (Tălmăcel jud. Sibiu), flăcăii cu nume de Ioan poartă un steag împodobit şi sunt urcaţi într-un car alegoric, gătit cu crengi de brad. Animalul înhămat, cal sau bou, este şi el împodobit cu betele colorate şi în acest fel, cu toţii, sunt purtaţi până la marginea satului, la un râu. Aici, Ionii sunt botezaţi şi purificaţi de toate relele anului trecut, astfel, întreaga comunitate urmând să aibă parte de un an îmbelşugat. După acest ritual, se organizează joc, la care sunt invitate şi fetele. Sărbătorea este încheiată, de obicei, acasă la unul dintre Ioni, iar acesta îşi cinsteşte prietenii cu băutură şi colaci. În unele zone din ţară femeile duc plocoane moaşei care le-a ajutat să aducă pe lume copii. Are loc apoi o petrecere cu mâncare şi băutură, în timpul căreia femeile rup câte o bucată din colacul mare făcut de moaşă şi încearcă, după forma bucăţii de colac, să ghicească dacă vor mai avea copii şi dacă vor naşte fete sau băieţi. În alte zone se ţine „Tontoroiul femeilor”. Se spune că aceasta este adevărata zi a femeii, "8 Martie" fiind o invenţie a celor care locuiesc la oraş. Se crede că în această zi femeile sunt mai puternice decât bărbaţii lor cărora nu le gătesc nimic şi pe care nu-i ajută în gospodărie. Ele se adună acasă la o "gazdă", fac o petrecere cu lăutari fără să-i cheme şi pe bărbaţi, iar când ies pe uliţă îi prind pe bărbaţii întâlniţi întâmplător şi le cer câte o vadră de vin ca răscumpărare, altfel îi aruncă în râu sau îi "iordănesc" stropindu-i cu apă. În Bucovina, se pune un brad împodobit la porţile tuturor celor care poartă acest nume, iar Ionii dau o petrecere cu lăutari. În tradiţia populară, Sf. Ioan este naşul lui Iisus şi protectorul copiilor mici, pe care îi ajuta să nu moară nebotezaţi. Atunci când vremea se mai încălzeşte, se spune că Sf. Ioan a botezat gerul. O legendă spune că: „Sf. Ioan era un păstor de capre, care nu văzuse niciodată oameni. El se ruga sărind peste un butuc, înainte şi înapoi, zicând: „asta ţie, Doamne, asta mie, Doamne”. Văzându-l cum se roagă, nişte trecători l-au îndrumat către biserică. Sf. Ioan i-a ascultat şi, ducându-se la biserică, i-a văzut pe oameni cum îşi duc păcatele în spate, ca pe nişte snopi de paie. Crezând că aşa trebuie sa facă şi el, a luat în spate un snop de paie adevărat. Ca urmare, preotul a crezut că îşi bate joc şi l-a gonit din biserică. Sf. Ioan s-a întors la butucul şi la rugăciunile lui care îi sunt mai plăcute lui Dumnezeu”. În Bucovina, la porţile tuturor celor care poartă acest nume, se pune un brad împodobit, iar aceştia dau o petrecere cu lăutari. Românii au parte de tradiţii şi obiceiuri deosebite care, prin originalitatea şi caracteristicile specifice, leagă vechile timpuri de cele noi. Cele mai multe tradiţii sunt strâns legate de Sărbătorile Crăciunului şi Anului Nou. Tradiţiile vechi poartă cu ele peste timpuri podoabe şi daruri ale pământului, înţelepciunea poporului şi credinţa în Dumnezeu.

          A01 [1:17] Bună seara, c-a-nserat    
          A02 [3:54] Domnul nostru-i Dumnezeu    
          A03 [2:04] Pîn-la Viflaim am fost    
          A04 [2:37] Colo sus, colo mai sus    
          A05 [2:00] La mulți ani, mulți ani, creștine    
          A06 [1:51] Un voinic înalt de-o schioapa    

          B07 [2:13] Noi umblăm la colindat    
          B08 [1:41] Ce-ați văzut, păstori    
          B09 [1:28] Sus la poarta cerului    
          B10 [2:92] Asta-i seara lui Crăciun    
          B11 [2:38] Sus, sus, sus, pe lîngă lună    
          B12 [2:39] Cîte flori sînt pe pămînt

                   

benone sinulescu ▶ benone sinulescu ▶ domnul nostru-i dumnezeu cîntari și colinde

48KB


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Sărbătorile vin iară (EuroStar, 2013)

           01 [5:54] Vin copiii cu Ajunul          
           02 [2:53] Sărbătorile vin iară           
           03 [0:47] Astazi s-a născut Hristos            
           04 [1:41] E ziua lui Crăciun           
           05 [2:42] Deschide ușa creștine             
           06 [2:20] Colindă, colindă            
           08 [2:30] Sus la Poarta Raiului           
           09 [2:34] Jingle bells           
           10 [2:43] Bunicuța            
           11 [1:51] Moș Craciun            
           12 [1:06] La mulți ani. Ce s-a-ntâmplat?           
           13 [1:52] Un voinic înalt-de-o șchioapă           
           14 [1:59] La Multi Ani! Multi Ani Crestine!         

           Irina Loghin, Benone Sinulescu, Maria Ciobanu, Ion Dolanescu, Ionuț Dolanescu, Cristina Turcu Preda, Mirela Vlad, Călușelul din Orlat & Grupul Minisong

                     

benone sinulescu ▶ vin iară (eurostar,          01 [5:54] vin

42.1KB


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Sărbătoarea de Crăciun (EuroStar, 2013)

          01 [4:51] Coborât-o de la munte
          02 [4:08] Astazi s-a născut Hristos
          03 [5:04] Colindă, colindă
          04 [3:32] Noapte minunată
          05 [2:53] Larg deschideți porțile
          06 [2:24] Florile dalbe
          07 [3:46] Noapte sfântă
          08 [5:15] Vin copiii cu ajunul
          09 [1:50] Mărire întru cele 'nalte
          10 [3:41] În prag de Crăciun
          11 [2:26] Sărbătorile vin iară
          12 [0:47] În ce grădina cu nalbe

          Irina Loghin, Benone Sinulescu, Ion și Ionuț Dolănescu,  Maria Ciobanu, Polina Manoila Anghelina și Iulia Timiș Lungu,  Cristina Turcu, Elena Roizen, Emilia Dorobanțu, Ioana Sandu

                   

benone sinulescu ▶ (eurostar,         [4:51] coborât-o    

95.3KB


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Am venit să colindăm (EuroStar, 2013 )

          01 [3:29] Azi e mare sărbătoare          
          02 [3:33] Noapte minunată         
          03 [1:52] Mărire întru cele 'nalte         
          04 [1:56] La Vifleem colo-n jos         
          05 [4:49] Colindăm colindă          
          06 [3:29] Legănelul lui Isus        
          07 [2:34] Velerim și veler Doamne          
          08 [4:01] În cetatea Viflaim         
          09 [3:26] Trei crai din vai         
          10 [2:02] Doi boieri bătrâniu         
          11 [3:00] Numai tu Doamne îl știi         
          12 [3:49] Înaintea istor curți         
          13 [2:16] Jocul caprei          
          14 [2:18] Noi în seara de Crăciun    
          15 [5:04] Colindă, colindă    

          Irina Loghin, Benone Sinulescu, Adrian Naidin, Emilia Dorobanțu, Gabriel Dumitru, Nicu Mâță, Andreea Haisan & Ina Todoran
                   
                   

benone sinulescu ▶ venit să (eurostar, 2013 )          [3:29]

47.1KB


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Benone Sinulescu & Millenium ▶ Noi vă colindăm (Eurostar, 2013)

          01 [3:32] Noapte minunată
          02 [4:34] Afară ninge liniștit
          03 [4:50] Colindăm colindă
          04 [3:42] Veniți la Bethleem
          05 [2:34] La strașina cerului
          06 [4:03] Sunt păstorul din câmpie
          07 [2:13] Asta-i seara lui Crăciun
          08 [3:54] Domnul nostru-i Dumnezeu
          09 [3:52] Gazde bune, primitoare
          10 [2:04] Pân' la Viflaim am fost
          11 [4:05] Noi vă colindăm
          12 [2:54] Steaua a răsărit
          13 [2:44] La mulți ani creștine
          14 [3:42] Un voinic înalt de-o șchioapă

                   

benone sinulescu ▶ benone sinulescu & millenium ▶ noi vă (eurostar,  

58.7KB


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Colinde de Crăciun (Eurostar, 2013)

          01 [2:13] Noi umblăm la colindat 
          02 [1:40] Ce-ați văzut, păstori
          03 [1:28] Sus la poarta cerului
          04 [2:08] Asta-i seara lui Crăciun
          05 [2:38] Sus, sus, sus pe lângă lună
          06 [3:40] Câte flori sunt pe pământ
          07 [3:41] Măicuța mea
          08 [1:17] Bună seara, c-a-nserat
          09 [2:04] Domnul nostru-i Dumnezeu
          10 [2:04] Pân' la Viflaim am fost
          11 [2:34] Colo sus, colo mai sus
          12 [2:00] La mulți ani, mulți ani, creștine
          13 [1:51] Un voinic, înalt de-o șchioapă
          14 [5:40] Ionică, Ionică

                   

benone sinulescu ▶ colinde (eurostar, 2013)           [2:13] noi

58.3KB


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Radu mamii, Radule; Murgule, căluțul meu; Trenule, vagon de blană; Dacă n-ar fi mîndrul soare (EPC 10.044, 1967)

          A1 [3:07] Radu mamii, Radule
          A2 [2:32] Murgule, căluțul meu

          B1 [2:31] Trenule, vagon de blană
          B2 [3:12] Dacă n-ar fi mîndrul soare

          Orchestra de muzica populara a Radioteleviziunii (George Vancu): 1, 2
          Orchestra George Vancu: 3, 4

                   

benone sinulescu ▶ radu mamii, radule; murgule, meu; trenule, vagon dacă n-ar mîndrul

64.6KB


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
La Lenuța sub cerdac (2005)

          01 [1:41] La Lenuța sub cerdac
          02 [2:27] Prin pădure, prin brădeț
          03 [2:40] De când mândra mi-a plecat
          04 [2:49] Mândra mea-i de la Buzau
          05 [2:27] Potcoavă fără noroc
          06 [2:53] La o margine de sat
          07 [3:01] Pentru tine, măi Ileană
          08 [3:04] Mai am două doruri grele
          09 [2:30] e caut, mândro, de-o lună
          10 [4:08] Trenule, vagon de blană
          11 [3:02] Mândro, ochii tăi îmi plac
          12 [2:18] Legai calul de-o cicoare
          13 [3:47] I-auzi cum mai cântă cucul
          14 [2:19] În livadă pritre meri
          15 [2:01] Dă Doamne la lume bine
          16 [2:09] De-aș avea și eu căruță
          17 [3:11] Viață, viață, drum cotit
          18 [3:08] Hai, căluțul meu
          19 [2:14] M-ai făcut măicuță lunea
          20 [3:02] Dorul mândrei de n-ar fi
          21 [2:34] Vinovată-i dragostea
          22 [2:34] Ascultați oameni la mine
          23 [2:35] Aleargă dorule-aleargă
          24 [2:14] Ghiocel cu floare albă
          25 [2:51] Trecui aseară călare
          26 [3:31] Codrule, de-aș fi ca tine

                   

benone sinulescu ▶ sub cerdac         [1:41] sub      

46.1KB


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Irina Loghin și Benone Sinulescu (EPD 1247, 1970)

           A1 [3:42] Pe drumul căruțelor
           A2 [3:21] Măi Ionele un'te duci
           A3 [3:11] Azi e nor. mâine-i senin
           A4 [2:56] N-oi mai iubi niciodată

           05 [3:52] Plec mândruțo militar
           06 [3:39] Bună ziua și bun lucru
           07 [4:49] A plecat mândra departe
           08 [3:03] Mi-a scris măicuța de-acasă

                     

benone sinulescu ▶ irina loghin și benone sinulescu (epd 1247,      

82KB


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
costy1967
Membru Gold

Din: București
Inregistrat: acum 13 ani

iosuco a scris:

Benone Sinulescu & Millenium ▶ Noi vă colindăm (Eurostar, 2013)

          01 [3:32] Noapte minunată
          02 [4:34] Afară ninge liniștit
          03 [4:50] Colindăm colindă
          04 [3:42] Veniți la Bethleem
          05 [2:34] La strașina cerului
          06 [4:03] Sunt păstorul din câmpie
          07 [2:13] Asta-i seara lui Crăciun
          08 [3:54] Domnul nostru-i Dumnezeu
          09 [3:52] Gazde bune, primitoare
          10 [2:04] Pân' la Viflaim am fost
          11 [4:05] Noi vă colindăm
          12 [2:54] Steaua a răsărit
          13 [2:44] La mulți ani creștine
          14 [3:42] Un voinic înalt de-o șchioapă

                   



Exista vreo sansa sa schimbati acest host MEGA ce nu merge ?  Efectiv nu se incarca decat pana la 80-90 %
. Multumesc.

P.S-Observ ca acest ...MEGA a revenit la sentimente mai bune...probabil cand incercam eu sa dau jos, era prea aglomerat de nu ajungea la 100-100%.
Multumesc din nou si sanatate maxima pe 2015.


Modificat de costy1967 (acum 9 ani)


_______________________________________



pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Irina Loghin si Benone Sinulescu (STM-EPE 01004, 1974)

          Cine nu a auzit celebrele piese: "Cine bate, seara la fereastra mea", "Pe drumul carutelor", "De n-ar fi cucul pe lume", "Plec mandruto militar", "Da-mi mandrut-o gura ta" sau "Nici vantu sa nu ne stie" in interpretarea inegalabilului cuplu Irina Loghin si Benone Sinulescu. Despre  colaborarea cu  Benone Sinulescu, indragitul cantaret (care provine din "ceeasi zona folclorica a Carpatilor de curbura"). doamna Irina Loghin isi aminteste ca si cand ar fi fost ieri. Ei au facut multi ani, cuplu de invidiat. Dupa ce o perioada de timp artista a fost unul dintre cei mai infocati fani ai lui Benone Sinulescu, destinul a facut ca ei sa ajunga colegi la Ansamblul Ciocarlia si au inteles ca vocile lor se completeaza, formand apoi o lunga perioada de timpun celebru duet din muzica romaneasca.

          A01 [3:02] Rămîi mîndruțo cu bine
          A02 [2:19] Dă-mi mîndruțo gura ta
          A03 [2:38] Nici vîntul să nu ne știe
          A04 [2:21] Cine bate seara la fereastra mea
          A05 [2:38] Hai mîndruțo, ieși afară
          A06 [4:47] A plecat mîndra departe

          B07 [3:38] Pe drumul căruțelor
          B08 [2:29] Măi, Ionele, un´ te duci
          B09 [3:01] Azi e nor, mâine-i senin
          B10 [3:54] Plec, mândruțo, militar
          B11 [3:35] Bună ziua și bun lucru

                   

benone sinulescu ▶ irina loghin benone sinulescu (stm-epe 01004,        

71.5KB

Modificat de iosuco (acum 10 ani)


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Muzica de colecție Vol. 42 (Jurnalul Național)

           O voce limpede, caldă, care-ţi aduce bucuria în suflet. Un interpret al cărui nume se contopeşte cu voia bună, modestia şi profesionalismul. Un artist fără vârstă, care, atunci când eşti indispus, ştie să îţi readucă zâmbetul pe buze. A moştenit dragostea pentru cântec de la tatăl său. Şi-a format un prim repertoriu ascultând la o galenă, cântecele unor mari interpreţi: Maria Tănase, Ion Luican, Maria Lătăreţu, Ioana Radu. A debutat la staţia locală de radio din Buzău, pe vremea când era elev. Şi-a urmat cu tărie visul de a deveni un solist consacrat. De aceea a luat drumul Bucureştiului, lăsând în urmă căsuţa dintre gârle din Siriul natal. La Şcoala Specială de Muzică s-a înscris la canto clasic, la profesoara Eugenia Moldoveanu. N-a ratat însă nici orele de folclor ale inegalabilei Maria Tănase. I-au fost colegi de şcoală artişti de excepţie din generaţia de aur: Gheorghe Zamfir, Ileana Cotrubaş. Florian Economu, Marian Nistor, Victoria Darvai, Aurelian Octav Popa.

           A colindat şi cutreieră meridianele lumii, bucurând sufletele românilor de pretutindeni. De mai bine de o jumătate de veac ne încântă cu melodiile sale: de dor, de dragoste, doine şi balade, moştenite de la bătrânii din vetrele satelor pe care le-a colindat. Nestemate folclorice interpretate cu patos de un artist fără pereche: Benone Sinulescu.

           01 [3:18] Când eram în satul meu
           02 [3:49] I-auzi cum mai cântă cucul
           03 [3:18] Bate vântul și-mi adie
           04 [3:08] Cât e Siriul de mare
           05 [2:31] Când eram pe Ialomița
           06 [1:43] La Lenuța sub ceardac
           07 [4:01] Eu ți-am iubit ochii tăi
           08 [2:45] Doina mea pe codru-i scrisă
           09 [3:10] Radu mamii, Radule
           10 [3:15] Străina mamei, străină
           11 [3:05] Lume, dragă lume
           12 [2:33] Vin' mândruță, vin' pe potecuță
           13 [2:56] Vara, vara, primavara
           14 [2:44] Crâșmarița din Buzau
           15 [3:47] La căsuța cu pridvor
           16 [4:01] Ziua mă gândesc la tine
           18 [6:59] Scrisoare de la mama (Ionică)
           19 [3:08] Un bujor și-o garofiță
           20 [3:14] Din câți frați suntem pe lume
           21 [2:35] Vinovată-i dragostea
           22 [2:53] Când îmi înfrunzește nucul
           23 [2:41] Văzui tinerețea mea

                     

benone sinulescu ▶ muzica vol. (jurnalul          o voce limpede,

68.9KB

Modificat de iosuco (acum 9 ani)


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Cât e Siriul de mare (2007)

          Se spune ca misterul tineretii eterne li se dezvaluie doar celor alesi. Judecând dupa forta si vitalitatea pe care le are, dar mai ales dupa timbrul glasului sau, Benone Sinulescu se numara printre acestia. Vedeta incontestabila a muzicii populare românesti si campion al adoratiei Mariei Sale, Publicul, Benone Sinulescu ne-a permis accesul la arhiva sa cu amintiri pretioase, pe care ni le-a impartasit cu umorul sau unic.

          (Benone Sinulescu) - "Mama avea mintea la purtator"

          * - Ati inceput sa cântati in copilarie, intr-un pom din curte... Mai exista acum acel copac al copilariei?

          (Benone Sinulescu) - Copacul copilariei mele, din pacate, nu mai exista, pentru ca la Siriu, locul unde m-am nascut eu, s-au facut multe modificari. Avea poezia lui! E foarte adevarat ca, din dorinta de a ma vedea lumea, ma cocosam in copacul de care amintesti si cântam de mama focului...

          Cred ca aveam 5-6 ani. In liceu, am inceput sa cânt la statia de amplificare a orasului Buzau, cu un acordeonist extraordinar, iar prima melodie a fost „Straina mamii, straina”, un cântec extraordinar, cules de la taranca din Siriu, Ioana...

          Au trecut 54 de ani de când am inregistrat aceasta melodie. Aveam 17 ani când m-am lansat. A fost o explozie, pentru ca eu am venit cu un stil personal. Si, pentru ca la acea vârsta vocea e in schimbare, lumea se intreba daca sunt fata sau baiat. Stii ca sunt primul care a cântat o melodie despre mama?

          * - V-ati construit singur cararile succesului si ati urcat pe ele intr-un mod cât mai elegant posibil. Pentru ca ati pomenit de parintii dumneavoastra, au fost de acord cu alegerea facuta?

          (Benone Sinulescu) - Mama mea era buna, blânda, dar mai ales inteleapta. Era o femeie care vroia sa-si vada copilul pasind in viata cu dreptul, era, cum imi place mie sa spun, cu mintea la purtator. Asa ca m-a lasat sa ma duc pe drumul meu, cu toate ca avea dubii ca meseria asta de artist este una serioasa.

          Eu am fost de mic copil un harnic si cred ca asta spune multe. Imi placea si-mi place si acum sa gradinaresc. Pentru ca iubesc enorm florile, anul asta am lucrat serios la o gradina, pe care o am pe Valea Muresului, si am cultivat acolo tot ce se putea cultiva. De la cartofi si rosii extraordinar de frumoase, pe care am reusit sa le aduc la stadiul de vedete facând schimb de experienta cu prietenii mei, familia Crisan, pâna la cei 33 de nuci, care s-au prins. In fiecare an, de Paste, vin toti prietenii mei, din toate colturile lumii, ne uitam la pomii infloriti si ascultam pasarelele cum cânta. Cred ca asa arata Raiul. Tot acum mi s-a nazarit sa pun fasole pastai si am vreo 40 de cuiburi. Când am plecat spre Bucuresti, era incarcata de pastai.

          "Daca ar fi fost sa ma tem vreodata de cineva, Ileana Sararoiu ar fi fost"

          * - V-a speriat ceva in meseria aceasta frumoasa, dar grea?

          (Benone Sinulescu) - Niciodata nu mi-a oferit cineva un cântec, dar eu le-am dat altora. Asa ca am facut si fapte bune, pe lânga cele rele. N-am avut niciodata rautati si sunt mai pretentios cu mine decât cu cei din jur. Daca ar fi fost sa ma tem vreodata de cineva, Ileana Sararoiu ar fi fost aceea. Era o cântareata cum nu se va mai naste vreodata, careia ii ieseau toate genurile. Marea durere a vietii mele este ca n-am participat la inmormântarea ei, pentru ca eram plecat la un concert, in Iugoslavia. Mi-aduc aminte ca m-a sunat Bebe (Paraschiv Oprea) atunci si mi-a spus ca a murit Ileana.

          Nu intelegeam care Ileana. Când mi-a spus ca era ea, prietena mea de-o viata, am innebunit de durere. Cu trei saptamâni in urma, fusesem cu ea in Moldova, intr-un turneu. Si mi-a spus atunci: "Noni (asa cum ma striga si mama), hai sa cautam urzici. Am plecat in padure cu Ileana, care era incaltata cu niste pantofi superbi, cumparati din Germania. La un moment dat, Ileana si-a pierdut un pantof, apoi l-a aruncat pe celalalt si a mers desculta pâna la pensiune. Urzicile acelea au fost ultima noastra masa impreuna. Stii ce m-a speriat in viata mea?

          Când s-a inaugurat Sala Palatului, in '62, a avut loc un concert extraordinar, de grad zero, pentru tot corpul diplomatic, in frunte cu Gheorghiu Dej, unde au cântat cele mai mari nume ale României. Folclor au cântat insa doar Maria Tanase si Benone Sinulescu. Atunci nu era voie sa bisezi, pentru ca spectacolul era snur. Eu am fost singurul care am bisat. Le-am dat peste cap programul. A urmat cel mai mare succes al vietii mele, pe Muntele Gaina, in fata a 150.000 de spectatori.

          "Sotia mea e cel mai drastic critic al meu"

          * - Muzica e prima iubire. Cum arata cealalta iubire? Cum ati pastrat vie flacara iubirii?

          (Benone Sinulescu) - Pe sotia mea, Elena, am cunoscut-o tot prin intermediul Ilenei Sararoiu. Am fost la un spectacol la Galati si Ileana o cunostea, asa ca a invitat-o la masa. Sotia mea a terminat Facultatea de chimie alimentara si este femeia care a fost lânga mine la bine si la greu, cu ea am impartit necazurile si bucuriile. E primul critic al meu si cel mai drastic. Ea tine cont de tot si-mi spune tot. Chiar daca, de multe ori, spun "nu" in fata ei, in sinea mea stiu ca are dreptate.

         * - Ati adunat peruci din toate colturile lumii. Care e povestea lor?

         (Benone Sinulescu) - Am un sac de peruci, facute numai in România. Noi am avut niste peruchieri extraordinari, Tomita si Bombi. Cele 100 si ceva de peruci m-au costat o avere. Era un calvar atunci sa porti o peruca, mai ales când era cald si curgeau apele pe tine, dar le suportam cu stoicism. De ce le purtam? Aveam o falsa parere ca, fara peruca, ma simt ca si cum as avea fundul gol. Dupa un timp, tot sotia mea m-a convins sa renunt, iar eu mi-am luat inima in dinti si am ascultat-o.

          "Dusmanii mei sunt localizati printre confrati"

          * - Care ar fi cele mai mari bucurii pe care le-ati trait?

          (Benone Sinulescu) - Meseria mea, pentru ca am avut onorarea sa ridic cântecul la rang de arta, si casatoria cu Elena.

          * - Daca nu ati fi ce sunteti, ce v-ar fi placut sa fiti?



          (Benone Sinulescu) - Cred ca e cea mai interesanta intrebare pe care am primit-o in viata mea. Mi-as fi dorit sa fiu tot cântaret. Pentru ca am terminat Canto clasic, as fi putut fi un cântaret foarte bun de opera. Dar mi-a iesit din prima cu folclorul. Nu cred ca se poate spune in cuvinte ce am simtit când umpleam singur stadioanele cu spectatori.

          * - Care este cel mare regret?

          (Benone Sinulescu) - Avem 30 de ani de casatorie, dar regret ca nu m-am insurat mult mai devreme, dar cu aceeasi persoana. Lânga ea mi-am gasit alinarea si dragostea.

          * - Este Benone Sinulescu un om bogat?

          (Benone Sinulescu) - Nu stiu. Eu nu fac parte din clasa celor bogati. Eu am case si pe sotia mea, care este un mare iubitor de obiecte de arta. Averea cea mai de pret e sanatatea.

          * - Sunteti considerat unul dintre artistii cu o forma fizica de invidiat. Care este secretul?

          (Benone Sinulescu) - Am slabit 10 kg, acum. Am mostenit-o pe mama, cu hipertensiunea arteriala, asa ca am renuntat la prajituri si pâine si mi s-a micsorat tensiunea. In plus, merg pe jos cam 3 km pe zi. Acum mi-a zis doctorul ca am slabit cam mult si trebuie sa revin la normal.

          * - Un artist de talia dumneavoastra are dusmani?

          (Benone Sinulescu) - Cred ca da. Dusmanii mei sunt localizati printre confrati. E foarte greu sa te poti lauda cu o cariera de peste 54 de ani si sa continui sa fii in pas cu moda. Eu am lasat o zestre extraordinara in folclor si nu mi se poate imputa nimic. Am ajutat oamenii talentati, pentru ca ma misca astfel de oameni. Nu cred ca toata lumea face asa.

          * - Cum suna viitorul?

          (Benone Sinulescu) - Viitorul suna foarte bine. Am trei proiecte extraordinare, dar am sa-ti vorbesc doar despre unul, pentru ca sunt extrem de curajoase si extrem de grele. Un proiect este cu orchestra trupei "Millennium", este vorba de un disc modern, dar cu o treapta mai sus. Hai, ca-ti spun ceva si despre celelalte doua! E vorba de un alt disc, cu o orchestra de peste 100 de persoane, si un concert extraordinar, iar cel de-al treilea va fi la Chisinau, cu lautarii lui Botgros si cu o orchestra largita. Dar, pâna atunci, sa ne dea Dumnezeu sanatate la toti!

          01 [3:06] Cât e Sirul mare
          02 [2:35] Vin mâmdruță, vin pe potecuță
          03 [3:08] Radu mami, Radule
          04 [3:02] Auzi cum sună izvoru
          05 [2:19] Străina mami străină
          06 [1:41] La Lenuța sub cerdac
          07 [3:12] Din câți frați suntem pe lume
          08 [1:43] Mâna caii vizitiu
          09 [6:57] Scrisoare de la mama (Ionica)
          10 [2:42] Umblă omul, umblă-n viață
          11 [3:59] Militar, milităraș
          12 [2:19] În livadă printre meri
          13 [2:32] Vinovată-i dragostea
          14 [3:03] Mândro, ochii tăi îmi plac
          15 [2:10] De-aș avea și eu căruță
          16 [2:39] Mărioară, Maricică
          18 [2:50] Când îmi înfrunzește nucul
          19 [3:06] Un bujor și-o garofiță
          20 [3:08] Hai, călutul meu
          21 [2:26] Potcoava fără noroc
          22 [1:57] Într-o joi de primâvarâ
          23 [2:32] Trenule, vagon de blană
          24 [2:42] Crâșmărița din Buzău
          25 [3:46] La căsuța cu pridvor
          26 [1:54] Una este România
         
                   

benone sinulescu ▶ cât siriul mare         spune misterul tineretii eterne

41.7KB

Modificat de iosuco (acum 10 ani)


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Se duc anii mei, se duc (Media Services, 2010)

          Benone Sinulescu a avut chemare catre muzica inca de la o varsta frageda.

          Primele semne ale talentului muzical au aparut in copilarie, pe cand Benone Sinulescu statea cocotat intr-un copac. Se urca acolo, pentru ca asa credea ca-l poate vedea toata lumea.

          Apoi, primele experiente muzicale ale sale s-au derulat in corul bisericii, unde canta la Denii si la Prohod.
         
          In plus ii placea la nebunie sa inventeze cantece, dar sa si adauge alte cuvinte pe melodii deja cunoscute numai atunci cand nu le mai stia sau le uita.

          Dupa terminarea scolii elementare, ciclul 1 din Siriu, nea Beni devine solistul scolii din Plescoi si dirijorul corului. Asta se intampla in clasa a cincea. `Ma dusesem acolo, pentru ca la Siriu nu era decat scoala elementara`, rememora artistul.

          Mandrindu-se cu faptul ca tatal sau a avut un glas superb pe care de altfel l-a si mostenit, Benone Sinulescu avea deja la varsta de 12-13 ani un repertoriu extrem de vast, cunoscand pe de rost cantecele Ioanei Radu, Mariei Tanase, Mariei Lataretu si ale lui Ion Luican.

          Elev fiind (urma cursurile Scolii Medii Tehnice din Buzau) a inceput sa cante la statia de amplificare a orasului : `Buzaul avea o statie de amplificare cu ramificari pe intreg cuprinsul. Mergeam acolo sa cant de cate ori puteam`. Unul dintre primele cantece interpretate a fost  `De la moara pana la gara` al Ioanei Radu.

          Dupa ce a absolvit Scoala Tehnica din Buzau, Benone Sinulescu a venit in Bucuresti unde a dat examen la Scoala Speciala de Muzica. Din pacate, din cauza unei incurcaturi nu a intrat de prima data.

          Mai tarziu s-a prezentat din nou fiind cooptat in clasa doamnei Elisabeta Moldoveanu `"o exceptionala profesoara de canto`, dupa cum o caracteria artistul.

          Primele inregistari radio nu au intarziat sa apara. In anul 1956 a inregistrat `Straina mamei, straina`, `La Lenuta sub cerdac` si `In muntii Buzaului`. Avea doar 18 ani.

          Evident au urmat si concertele de mai mare anvergura. Nea Beni si-aduce aminte cu placere : `Cantam la Hunedoara. Dupa ce am terminat de cantat, un spectator a urcat pe scena si mi-a oferit in dar o cravata tricotata. Si cate am mai primit! Carti de rugaciuni, sticle cu bauturi de toate felurile, chiar si o Biblie. O data unul a urcat pe scena cu o curca vie si doua borcane cu dulceata sa mi le daruiasca si o plasa cu nuci doar pe jumatate, caci restul le pierduse pe drum`.

          Cele mai mari succese le-a repurtat cu ansamblul `Ciocarlia`. Concerte sustinute in fata a sute de mii de oameni, pe stadioane pline sau in sali arhipline ii aduc in memorie multe momente pe care cu greu le poate uita.

          Simpatia de care se bucura Benone Sinulescu era de nedescris. Oamenii il asteptau ca pe painea calda sa vina in orasul lor.

          Tot in acea perioada au inceput sa apara si concertele de peste hotare. Impreuna cu ansamblul `Ciocarlia`, Benone Sinulescu a fost intr-un turneu la Moscova sustinand cateva concerte pe scena `Balsoi Teatr`. A urmat un spectacol grandios la Kiev, in cea mai mare sala de sport in fata a peste 10.000 de oameni. Succesul a fost debordant.

          Prin anii '60 nea Beni ia parte la un spectacol urias alaturi tot de ansamblul `Ciocarlia`, tocmai pe muntele Gaina in fata a peste 150.000 de persoane. Maestrul povestea: `Pregatisem trei cantece dar a fost imposibil sa pot pleca din scena doar dupa acestea. Am cantat ca la o nunta, tot ce am stiut si am putut`.

          Dupa o vreme de la acel succes, Benone Sinulescu obtine un angajament de `juma' de norma` in orchestra `Barbu Lautaru` a Filarmonicii de Stat `George Enescu`. In toata acea perioada le-a avut colege de scena pe Maria Lataretu, Maria Tanase, Ioana Radu, Mia Braia, Ion Luican, Angela Moldovan, Lucretia Ciobanu, Rodica Bujor, Ion Cristoreanu, Stefan Lazarescu, Emil Gavris, Alexandru Grozuta si multi altii.

          In spectacolele sustinute pe scena Ateneului Roman, cu `Barbu Lautaru` s-a nascut ideea dialogului muzical cu Irina Loghin. Despre Irina Loghin, nea Beni vorbeste cu simpatie : `Irina vine din aceeasi zona folclorica a Carpatilor de Curbura, ca si mine`.

          La inceput glasul ei se confunda cu al meu si de aceea toate dialogurile muzicale pe care le-am facut au fost cantece culese de mine, in afara de `Azi e nor, maine-i senin`. Cantece ca `Cine bate seara la fereastra mea`, `Da-mi, mandruto, gura ta`, `Plec, mandruto militar`, `Pe drumul carutelor` sunt doar cateva din cele pe care le-am interpretat cu Irina. De altfel, noi suntem primii care am abordat genul dialogat in folclorul romanesc`.

          Nea Beni vorbeste fara ocolisuri si despre experientele avute in timpul regimului comunist cand era chemat sa cante si sa incante urechilor presedintilor vremii. A cantat in fata lui Hrusciov, a lui Brejnev, a lui Klaus al Austriei, Gheorghiu Dej, Nicolae Ceausescu, si multi altii.

          De asemenea a fost invitat sa cante si in Coreea comunista la aniversarea a 80 de ani pe care ii implinea presedintele Kim Ir Sen. Spectacolul s-a tinut in sala celebrului teatru `Man Su De` din Phenian in cadrul caruia a cantat si in limba coreeana un cantec dedicat mamei lui Kim Ir Sen precum si alte cantece din folclorul nostru. Succesul a fost atat de mare incat maestrul avea si 3-4 aparitii in emisiunile televiziunii coreene.

          Cantecul care l-a impresionat pe Ceausescu , `Radu Mamii`, a fost nevoit sa-l cante de nenumarate ori la receptiile oferite de fostul dictator.

          `Pentru cei care nu stiu, `Radu mamii` are foarte multe strofe, pe care Ceausescu le stia. Varianta cunoscuta de marele public este cu mult mai scurta`.

          De cate ori era invitat la vreo receptie era sfatuit sa pregateasca un repertoriu amplu in care sa cuprinda atat cantece mai vechi, cat si mai noi.

          Cum e si normal timpul a trecut dar nea Beni a ramas acelasi om plin de viata si voie buna si un chef nebun de a canta.

          Anul 1999 ii deschide lui Benone Sinulescu un alt taram, inca neexploatat - cel al muzicii dance cu influente folclorice. Incepe cea mai interesanta colaborare muzicala din cariera sa avandu-i ca parteneri de scena pe baietii de la `Ro-Mania` (cel mai bine vandut grup etno-dance din Romania in acei ani).

          Cu melodia `Radu mamii` si `Crasmarita din Buzau`, nea Beni incepe o noua `escaladare` a calitatilor sale profesionale prin aparitii radio-TV si in concerte alaturi de o trupa de tineri ce doreau cu ardoare sa aduca muzica populara romaneasca si, implicit, hora in discoteci.

          La scurt timp dupa aceea urmeaza pentru Benone Sinulescu o schimbare de imagine ce avea sa fie foarte bine primita de public si, mai ales, de publicul tanar. O imagine mai sportiva ce se plia perfect pe atitudinea sa plina de expansiune si optimism.

          Succesele alaturi de Ro-Mania au continuat, prin editarea altor cantece preluate din repertoriul lui nea Beni : `Radu mamii`, `Dulce-i vinul`, `Lasa-ma sa beau`, `Haideti sa cantam`, `Cocosel de la Buzau`, `Hai sa ciocnim, paharul plin` si multe altele.

          Pe langa aceste aparitii discografice alaturi de `Ro-Mania`, Benone Sinulescu mai colaboreaza, in timp, si cu : K1 (`Dorule`, `Bordeiasul`), Etno, Ho-ra, Double D, Di Steffano, BabyKat (piesa `All Star` din 2002, `Unul pentru toti, unul de Craciun`).

          Atins, in mod ireversibil, de microbul `etno-dance`, Benone Sinulescu scoate pe piata, in anul 2002, cu sprijinul Cat Music/Media Services si al celor de la United Media Group, albumul `Roata Vietii`.

          La lansarea ce a avut loc in vara anului 2002 au tinut sa fie alaturi de nea Beni toti cei care il cunosc si ii iubesc muzica, colaboratori, oameni de radio si televiziune, ziaristi. Concertul de lansare a fost transmis, in direct, de postul TVR International fiind urmarit, simultan atat de comunitatea romaneasca din Europa, cat si de cea aflata peste Ocean.

          Pentru acest material discografic, artistul primeste la sfarsitul anului 2002 `Discul de Au` pentru vanzari exceptionale.

          Un alt premiu a fost cel obtinut tot in anul 2002 in cadrul Galelor RBA (`Premiul pentru intreaga activitate`). Benone Sinulescu se mai poate mandri cu o realizare, si anume ca este primul cantaret de muzica populara al carui videoclip este difuzat pe postul MTV.

          In anul 2003 obtine premiul Ministerului Culturii pentru intrega activitate. In acelasi an este decorat de catre Presedintia Romaniei.

          In luna noiembrie a lui 2003, artistul lanseaza un al doilea album `etno-dance` intitulat `Bennymania`.Evenimentul a avut parte de o foarte buna mediatizare, inregistrat si retransmis in toata lumea de postul TVR International. Au cantat cu acea ocazie prietenii maestrului, trupe ca: Ro-Mania, Etno, Ho-ra si K1.

                    PREMII / DISTINCTII OBTINUTE:

          1962 - Laureat al Festivalului Mondial al Tinerilor si Studentilor de la Helsinki;
          1963 - Medalia Muncii;
          1966 - Ordinul Muncii;
          1968 - Ordinul "Meritul Cultural";
          1969 - Primul Disc de Aur in tara noastra acordat de catre "Electrecord";
          1998 - Premiul criticii muzicale acordat de Uniunea Compozitorilor din Romania;
          1999 - Titlul de "Academician in folclor" acordat de Academia de Folclor "Astra" - Sibiu;
          2000 - Diploma de Onoare "Mihai Eminescu" oferita cu prilejul a 150 de ani de la nasterea poetului;
          - Societatea Romana de Televiziune acorda Diploma de Onoare cu ocazia a 45 de ani de cariera muzicala;
          - Pentru intreaga activitate artistica, Etno Tv ii acorda premiul pentru intreaga activitate;
          2002 - Diploma de Excelenta conferita de Razvan Theodorescu - ministrul culturii;
          2002 - Presedintele Romaniei, Ion Iliescu ii acorda distinctia Crucea Nationala "Serviciul Credincios";
          2002 - Primeste "Discul de Aur" pentru vanzari exceptionale al primului album "etno-dance" - "Roata Vietii";
          2002 - "Premiul pentru intreaga activitate" acordat de catre casa de discuri RBA Records.

          01 [3:44] Nu-i seară să nu suspin
          02 [5:02] Colo jos în poeniță
          03 [3:20] Am avut un dor pe lume
          04 [3:22] Fir-ar să fie de viață
          05 [3:05] Se duc anii mei, se duc
          06 [2:44] Leagănă-se frunza-n fagi
          07 [3:36] Inimă nu ma lăsa
          08 [3:53] Nu știu încotro s-apuc
          09 [4:03] S-a dus măicuța
          10 [4:09] Omule cu calul bun

                   

benone sinulescu ▶ duc anii mei, duc (media services,         benone

39.4KB

Modificat de iosuco (acum 9 ani)


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Străina mamei, străină (2004)

          01 [3:13] Străina mamei, străină
          02 [2:37] În munții Buzăului
          03 [1:49] Mai așteaptă trenul în gară
          04 [2:46] Măi Buzău, râu înspumat
          05 [2:13] Toți brazii de vârf se-apleacă
          06 [2:39] Mărioară, Maricică
          07 [3:16] Când eram in satul meu
          08 [2:38] Mamă, când văd alți flăcăi
          09 [3:03] Eu ți-am iubit ochii tăi
          10 [3:59] Când eram tânăr codrean
          11 [2:44] Und'te duci tu Ionică
          12 [2:54] Vară, vară, primăvară
          13 [2:33] Colo-n vale la Buzău
          14 [2:38] Maica m-a făcut pe mine
          15 [3:14] Ce tot plângi mândruț-o așa
          16 [2:51] Pică frunzele din pom
          17 [3:43] Aruncai șeaua pe murgu
          18 [3:06] Un bujor și-o garofiță
          19 [2:33] Ce ești cucule hain
          20 [3:09] La mândruța când mă duc
          21 [2:50] Când îmi înfrunzește nucul
          22 [2:48] Cărăruie, cărăruie
          23 [2:40] De-ar fi mândruța să-mi vie
          24 [3:02] Auzi cum sună izvorul
          25 [3:02] Lume, dragă lume

                   

benone sinulescu ▶ mamei,         [3:13] mamei,      

39.1KB


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 10 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
EPD 1119, 1967

           O serie de mituri se vehiculau in anii comunismului, avandu-i ca eroi pe cei mai iubiti dintre artisti. In majoritatea lor socante, aceste nascociri aveau la baza o crima, o sinucidere, un accident mortal sau o boala rara, de preferinta incurabila. Nimeni nu a putut sa explice cine le lansa si in ce scop. Cert este ca aceste povesti fantastice se propagau cu o viteza uluitoare. Desi s-a dovedit in timp ca au fost rodul unei imaginatii bolnave, exista inca destui nostalgici care cred si-n ziua de azi ca "ceva-ceva tot a fost".

                      Benone Sinulescu si-a omorat sotia cu toporul

           Este unul dintre artistii in jurul caruia s-au tesut cele mai multe "legende". Ca are un singur plaman, ca a facut puscarie, ca si-a omorat sotia cu toporul - sunt trei dintre ele. "De cand m-am lansat au aparut tot felul de zvonuri despre mine, care, ulterior, se amplificau. Asa s-au nascut legendele", spune Benone Sinulescu. La putin timp dupa ce a pasit pentru prima oara pe o scena a aparut zvonul ca are un singur plaman. "Nu stiu de ce s-a spus asta, poate pentru ca eram foarte slab... Pe urma, in culise, la concertele mele, incepusera sa vina tot felul de oameni care spuneau ca suntem rude ori ca am facut armata impreuna. Or, eu nu facusem nici o zi de armata. Odata, a venit unul care mi-a zis: "uite, camasa asta o am de la tine, de cand am facut puscarie. Tu dormeai in patul de dedesubt, iar eu in ala de deasupra". Zicea lucrurile astea de fata cu o multime de oameni care se aflau in culise. Si multi il credeau. Tin minte ca acel individ a fost amendat atunci cu vreo 800 de lei, o avere la vremea aia...", isi aminteste nea Beni. Dar cea mai socanta "legenda" care a circulat ramane aceea ca si-a omorat sotia, lovind-o cu un topor. "Eu n-am taiat nici un pui, nici o gaina in viata mea", adauga el. "Mi-a zis-o si unul, in fata, odata.

           A1 [2:40] La Tismana-ntr-o grădină    
           A2 [2:26] Vino maică să mă vezi    
           A3 [2:02] De-ar fi trandafiru-n floare    
           A4 [2:53] Teiule, frunză rotată    

                     


           B5 [3:02] Colo-n vale la izvor    
           B6 [2:23] Mai am o zi si mă duc    
           B7 [3:32] Fă-mă mamă ce mi-i face    
           B8 [3:16] De-ar fi mîndra fată bună

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

          Bratiene inceteaza o data. Inceteaza si cu insultele in mesaje privat. Nu te iluziona cu faptul ca daca sunt private pot fi citite doar de mine. Iti promit ca, la urmatorul mesaj de orice fel ar fi (inclusiv privat) voi posta pe site toate mesajele ce mi-ai trimis. Si banuiesc ca nu ai nici o indoiala ca o voi face. Ti-am promis ca te voi trece la semnatura, si am facut-o. Ti-au spus deja doi doar in ultimele zile sa incetezi. Mai politicos in mesaj  mai direct in mesajul de la semnatura. Ti-am spus-o si eu de cateva ori. De cate ori trebuie sa ti se ca sa poti pricepe o data?

                    Nu esti "muzicoloc", nici macar "dJ" nu esti. Nu te pricepi...

          Ti-ai castigat celebritatea pe site. Te-am pus la semnatura, dupa cum iti promisesem Nu mai este nevoie a intra pe site pentru a-ti da cu parerea. Imagineaza-ti doar... sute de vizitatori pe site zilnic care urmarindu-mi sutele de postari, afla de existenta ta pe site. Tu... nu mai trebuie sa faci nimic pentru a fi remarcat.

          Nu ne-ai lamurit inca ce te tot imboldeste a intra pe site si a-ti da cu parerea (confundandu-l cu papusoiul din ograda ta). Ar fi doua variante care ar putea  fi luate in consderatie.

          1 Tu, ori esti greu de cap, (ceea ce din nefericire nu se poate lecui)

          2 Ori esti posedat de demoni sau de acolitii sai (Situatie care din fericire ar avea un remediu... si anume: Exorcismul — manifestarile acestei “stari” ti se potrivesc. (Exorcismul este un ritual religios care are ca scop final expulzarea unei entitati malefice dintr-o fiinta vie.) Eu iti propunu un ritual de exoecizare care sper sa dea rezultate, sa scapi si tu de demoni, si in special... sa sa scapam si noi de tine o data.

          La miezul noptii, iati mouse-ul, o lumanare, ceva tamaie, dute in "papusoiul din spatele orgrazii tale si striga  cat te tine gura "Iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (repeta aceasta de 44 de ori) apoi izeste cat poti de tare mouse-ul de pamant... si vezi ce iese. Poate iese demonul din tine... Daca satana inca te va bantui, mai incearca o data ritualul de exorcizare in noaptea de Boboteaza in cimitir aruncandu-ti o galeata de apa pe cap... Poate ca acolo va da rezultate mai bune.

          Cat despre sensibilitastea urechilor tale, care... ar sesiza diferenta intre flac si mp3 (prerformanta greu de reaslizat de de muzicieni cu zeci de ani de experienta profesionala)... spune-o altora pe alte situri

          Poate te pricepi mai bine la... fotbal, caci:

          la muzica nu te pricepi. Nu esti nici "muzicoloc",  nici macar "Dj", nu te poricepi...

          Lasa-ne Bratiene, lasa-ne. Nu ne mai irosi timpul. Descarca ce ce  ti ofera aici, "moca" si... "ciocu mic". Eu nu-ti pot oferi lapte si miere, nici albume in original.  "Daca nu ai ceea ce iti doresti, trebuie sa te multumesti cu ce ai".

          dj_diabolo are dreptate, (atat in mesaje cat si la semnatura) "Sa lasam muzica sa vorbeasca domnule!"

          "Cand esti mort, nu stii ca esti mort. E greu doar pentru ceilalti. La fel si cand esti prost!"

          Si sorin00098 are deopotrivă dreptate, (atat in mesaje cat si la semnatura): "Sa ascultam aceasta privighetoare"
         
          "Fereste-te de prosti ca au mintea odihnita"

                     

benone sinulescu ▶ epd 1119, 1967           o serie mituri

53.7KB

Modificat de iosuco (acum 9 ani)


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 9 ani
   
costy1967
Membru Gold

Din: București
Inregistrat: acum 13 ani
P.S-Ultimul link nu este de la disc-ul afisat...este de la ...pe drumul carutelor. Poate puteti revizuii. Multumesc si astept cel cu  melodia: De-ar fi trandafiru-n floare..

Multumesc pentru operativitatea schimbarii.
   

Modificat de costy1967 (acum 9 ani)


_______________________________________



pus acum 9 ani
   
iosuco
Membru Senior

Din: टेरा &
Inregistrat: acum 10 ani
Cîntece populare și de voie bună (ST-EPE 01904 1981)

           A01 [3:15] Viață, viață, drum cotit     
           A02 [3:15] Din cîți frați sîntem pe lume     
           A03 [3:42] Nu știumîndro, ce-i cu mine     
           A04 [4:42] Drumu-i lung, pe el mă duc     
           A05 [1:57] M-ai făcut măicuță seara 
           A06 [2:34] Vinovată-i dragostea     
           A07 [2:14] De-aș avea și eu căruță     
           
           B08 [3:49] Aruncă-i șaua pe murgu     
           B09 [2:52] Pică frunzele din pomi     
           B10 [3:12] Un bujor și-o garofiță     
           B11 [4:50] Cîntă cucul de trei zile     
           B12 [2:14] Prin pădure, prin frunzar     
           B13 [3:09] Satule, mi-ai dat un nume

                     

benone sinulescu ▶ cîntece populare și voie bună (st-epe 01904      

50.1KB


_______________________________________
"bratianu"  — Cine (pe acest forum) nu a citit comentariile sale. Se prezinta simplu... "Nu sunt muzicoloc, nici macar DJ, nu ma pricep. Ma trezesc vorbind in papusoi". Si asa nepriceput cum e, "bratianu" ar putea avea cometarii pentru orice postare. In timp ce el asteapta sa i se ofere "albume in original sau chiar... lapte si miere..." recomandarea sa pentru toti ceilalti este... "de a se multumi cu ce au".  Pretinde ca flac-urile le poate deosebi de mp3 "dupa ureche" iar mp3-urilor le poate sesiza calitatea tot... dupa ureche. I s-a atras atentia de catre cei mai priceputi, si mai direct de catre ceilalti  — a nu mai confunda acest forum cu papusoiu, insa... nu poate pricepe... Se pare ca este posedat de demoni. I s-a recomandat un simplu ritual de exorcizare — care consta in a striga cat poate de tare de 44 de ori in noaptea de revelion "iesi satana din mine si din mouse-ul meu" (in papusoiul din ograda) dupa care sa izbeasca cat poate de tare cu mouse-ul de pamant. Iar daca inca va fi posedat de spiritele rele, sa repete ritualul in cimitir si in noaptea de boboteaza, (turnandu-si o galeata cu apa rece pe cap) si strigiand de 666 de ori cat poate de tare... "Iesi satana din mine si din computerul meu... si nu ma mai inboldi sa tot confund acest forum cu... papusoiu" — dupa care sa izbeasca cat poate de tare computerul sau de pamant de 44 de ori.
Fiind pe forum din 2011, a fost nevoie sa vin eu la mijlocul lui 2014, sa creez discografia Zamfir, sa postez cca 250 albume din discografia sa, sa refuz a mai posta jumatate de an datorita mitocaniei sale, sa revin sa repostez... cand asa, instantaneu, si-a amintiit si bratianu ca descarcase si el anterior cca 70 de albume postate de mine pe primele pagini ale discografiei lui Zamfir, pentru a isi "ripui" si el albumele sale... Asta doreste bratianu sa ne faca sa credem... Pana decurand posta linkurile expirate ale unor albume (Un lucru util dealtfel). Intre timp a aflat si el ca mp3-urile pot fi convertite in format flac... si asa i-a venit ideea de a reposta albume convertite in format flac. Sustine ca ar avea cca. 70 de albume pe care intentioneaza sa le rip-uiasca si posteze... Multi mi-au scris ca au serioase indoieli in aceasta privinta si i s-a solicitat a adauga si o poza a CD-ului sau LP-ului pe dispozitivul sau de redare. (Aceasta ar indeparta orice dubiu privind autenticitatea flacurilor.) Rip-uirea necesita cateva minute in timp ce a face o poza doar cateva secunde. Daca tot are CD-ul sau LP-ul in mana... care ar fi problema? Daca nu poate dovedi ca rip-urile sunt autentice este evident ca banuelile sunt intemeiate ceea ce ar dovedi ca nu face decat bascalie iluzionand pe multi ca ar descarca flac-uri atentice (care nu-s decat mp3-uri convertite in format flac,) incarcandu-le memoria computerului la misto fara nici un rost sau justificare. Multi si-au incetat postarile si chiar au parasit forumul... si multi o vor face in curand datorita badaraniei sale.  Ignorati-l. Este inca posedat de demoni...

pus acum 9 ani
   
Chris01
Membru Puf

Inregistrat: acum 12 ani
Va rog sa postati si albumelel "Viaţă viaţă drum cotit" si "Cântece de dor şi de viaţă lungă"

Multumesc!


pus acum 9 ani
   
ptir
Membru Junior

Inregistrat: acum 9 ani

Chris01 a scris:

Va rog sa postati si albumelel "Viaţă viaţă drum cotit" si "Cântece de dor şi de viaţă lungă"

Multumesc!

Update: Daca se poate in format lossless de preferat!Multumesc!


Modificat de ptir (acum 8 ani)


pus acum 8 ani
   
kil4o
Vizitator



reupload te rog

pus acum 7 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la