Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
DEEA25 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Mures
cauta Barbat
25 - 51 ani
Forum Romania Inedit / Off Topic / Cum se fabrica diverse lucruri ? [7] Moderat de 80Inanna, Crizzu, Neo, cuculean, gabiandreicristian, maharet, maleficus
Autor
Mesaj Pagini: 1
Ra
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 19 ani
Sub zero grade


Nu trebuie să trăieşti la temperaturi de congelator pentru a te putea bucura de sporturile de iarnă. Datorită tehnologiei moderne, poţi să patinezi, să schiezi şi să te dai cu snowboard-ul tot anul. Dar vremea rece nu e deloc plăcută când eşti în largul mării, iar pentru unii mateloţi ideea de a "sparge gheaţa" nu are nici o legătură cu "iniţiativele" luate la o petrecere…

Patinoarele
De mai multe secole, oamenii din ţările cu climat rece s-au bucurat de plăcerea de a aluneca fără efort pe lacuri şi iazuri îngheţate. Dar ce faci dacă este prea cald sau dacă vrei să patinezi tot anul, nu numai iarna? Construieşti un patinoar artificial. Patinoarele moderne sunt alcătuite dintr-o bază de nisip sau beton, în care se încorporează conducte ce transportă un fluid special. Acest fluid poate fi menţinut la o temperatură cu câteva grade mai jos decât zero grade Celsius, fără a îngheţa. Fluidul este pompat în circuit şi răceşte puternic suprafaţa acestuia. Când apa este apoi pulverizată pe suprafaţa respectivă, îngheaţă. Un patinoar obişnuit de hochei, de pildă, are câţiva kilometri de conducte care transportă mai multe mii de litri de agent de răcire.

Pârtiile de schi
Pentru schiori şi pentru staţiunile de schi este foarte important să aibă zăpada potrivită. Este riscant să se bazeze numai pe condiţiile meteo pentru a avea zăpadă bună, dar asta nu e o problemă, pentru că, folosind un tun de zăpadă, oricând îţi poţi produce propria zăpadă. Tunul de zăpadă este alcătuit dintr-un cilindru în care se introduc apă şi aer comprimat. Apa este atomizată în particule minuscule, propulsate cu mare putere prin aer, de tun. Când micile picături de apă ating aerul rece, îngheaţă şi se transformă în zăpadă. O pârtie de schi poate folosi până la 40.000 litri de apă pe minut, ca să poată crea o porţiune decentă acoperită cu zăpadă artificială.

Spărgătoarele de gheaţă
Gheaţa poate fi fatală pentru nave - după cum a demonstrat tragedia Titanicului. Dar când rute maritime comerciale importante îngheaţă şi trebuie menţinute deschise, oamenii nu au încotro şi trebuie să înfrunte gheaţa. Faceţi cunoştinţă cu spărgătoarele de gheaţă, unele dintre cele mai puternice nave de pe mările lumii. "Yamal" este un spărgător de gheaţă rus acţionat de două reactoare nucleare care produc suficientă energie pentru a alimenta până la 18.000 locuinţe. Vasul are 150 metri lungime, iar oţelul de pe prora sa are 48 cm grosime. Când funcţionează la putere maximă, poate sparge gheaţă groasă de 2,3 metri, în ritmul de peste 5 km/h.


pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la