Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
pisy_rasfatata pe Simpatie
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 55 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Cavalerii și Cruciadele lor Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
════  TOPIC ÎNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.



     De la celebrii Cavaleri Templieri care se presupune ca au divizat lumea și o conduc prin organizații secrete, de la Francmasonerie până în trecut la armata nemuritorilor din Persia și chiar azi prin Cavalerii de Malta, ordinele militare și nu numai au fost puternic reprezentate și au influențat cursul istoriei.
     Cinci ordine mari s-au format în Țara Sfântă între sfârșitul secolului al XI-lea și începutul secolului al XII-lea: Cavalerii Sfântului Mormânt (circa 1099), Cavalerii Templieri (circa 1118), Cavalerii Ospitalieri (circa 1099 sau ai Sfântului Ioan), Cavalerii de la Spitalul Sfânta Maria din Ierusalim (Cavalerii Teutoni) și Cavalerii Sfântului Lazăr.
     Ordinele cavalerești se înscriu în succesiunea ordinelor militare apărute în timpul Cruciadelor și al Reconquistei, fiind vorba atunci de ordine ale călugărilor războinici. În Spania, apar primele ordine laice, precursoare ale ordinelor cavalerești, recompensând acțiuni eroice pentru apararea Creștinătății, apoi a statului. Statutele Ordinelor cavalerești s-au inspirat din modelul Mesei Rotunde a ciclului de romane cavalerești referitoare la semilegendarul Rege Artur.
     Un ordin militar este o societate creștină de cavaleri, care a fost inființat pentru cruciade, și anume pentru apararea credinței (inițial catolică, după reformare uneori protestantă ), fie în Țara Sfântă sau împotriva Islamului (Reconquista) sau împotriva păgânilor (în special în regiunea Mării Baltice) în Europa. Mai multe comenzi au devenit secularizate mai târziu. Un prim ordin secularizat a fost Ordinul Sf. Gheorghe fondat în 1326 de către regele Carol I al Ungariei, care a făcut toți nobilii să jure loialitate față de persona lui. Următoarea comandă seculară care este cunoscută a fost Ordinul „Knights of the Band”, fondat de regele Alfonso XI de Castilia în 1332. Ambele ordine au existat timp de aproximativ un secol. Caracteristica principală a ordinului militar este o combinație militaro-religioasă a modurilor de viață. Unii dintre ei, cum ar fi Cavalerii Sfântului Ioan și Cavalerii de Saint Thomas aveau grijă de bolnavi și săraci. O trăsătură semnificativă a comenzilor militare este faptul că sunt formate din „frați”.
     În 1818, Joseph von Hammer a comparat ordinele catolice militare, în special, templierii, cu anumite modele, cum ar fi secta asasinilor. În 1820, José Antonio Conde a sugerat că au fost modelate pe Ribat, o instituție fortificată religios care a unit un mod de viață religios cu lupta împotriva dusmanilor Islamului. După cruciade, amintirea acestor ordine cruciate militare a devenit idealizată și romanțată, rezultând în noțiunea medievală de mai târziu a cavalerismului, și este reflectată în romanele arthuriene.
     Istoriografia modernă tinde să interpreteze căderea de la Acre în 1291 ca finalul vârstei cruciadelor. Dar, în întelegerea contemporană, multe alte cruciade împotriva turcilor au fost planificate și executate parțial pe parcursul secolului al XIV-lea și în secolul XV. După această perioadă și odată cu dispariția amenințării Imperiului Otoman și căderii Contantinopolului, ordinele cavalerești au devenit mai mult un ritual la curte și puteau fi create ad-hoc, unele dintre ele pur onorifice. Aceste instituții, la rândul lor au dat naștere astăzi ordinelor de merit.


     Instituţia cavaleriei, dezvoltată din secolul al X-lea, este una din componentele de bază ale feudalismului. Formată din luptătorii călare ai epocii carolingiene, cavaleria cuprinde pe cei care practică meşteşugul armelor (milites). Războinici care luptă călare (lat. cavalus - cal), cavalerii constituie o categorie separată, care nu se identifică cu cea a nobililor (nobiles) decât într-o anume măsură, condiţionată de dobândirea unui statut juridic şi social – transmiterea ereditară a privilegiilor – bine definit.
     Într-o epocă de violenţă şi nedreptate, Biserica a încercat să impună un ideal bazat pe apărarea celor slabi, adevăr, dreptate şi lealitate. Acesta este idealul cavaleresc, prezent în cântecele de gestă (chansons de geste), de tipul “Cântecul lui Roland” (în Franţa) sau “Poemul Cidului” (în Spania). Nerespecarea acestor principii şi îndeosebi trădarea seniorului – felonia – sunt aspru condamnate. Acest ideal a influenţat literatura trubadurilor, dar este departe de comportamentul real al cavalerilor.
     Asimilarea dintre nobili şi cavaleri s-a produs în Franţa, unde a avut loc asocierea între dobândirea şi posesia fiefului (feudului) şi serviciul militar. În alte părţi – Germania şi Spania, de pildă – diferenţa s-a menţinut, cavalerii fiind obligaţi, datorită originii modeste, să-şi ofere, pur şi simplu, serviciile nobililor. Aceste deosebiri au făcut astfel posibilă existenţa unor categorii diverse chiar în sânul instituţiei cavalereşti. Cei care nu găsesc un nobil (senior) în slujba căruia să se pună devin cavaleri rătăcitori, în căutare de aventuri, gata să jefuiască ori să participe la războaie între feudali sau la cruciade.
     Instituţia cavaleriei a decăzut începând cu secolele XIV-XV, când tactica pe câmpul de luptă s-a schimbat din cauza apariţiei armelor de foc.


Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 11 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
     CENTRALIZATOR:

Jack Whyte - seria ORDINUL TEMPLIERILOR 1 CAVALERI ÎN ALB ȘI NEGRU (v.1.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Hanny Alders - AMURGUL TEMPLIERILOR (v.1.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Chrétien de Troyes - CAVALERUL LANCELOT (v.1.0-Garant)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Chrétien de Troyes - YVAIN - CAVALERUL CU LEUL (v.1.0-Garant)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Ines Nollier - MARELE MAESTRU AL TEMPLIERILOR (v.1.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Garci Rodriguez de Montalvo - AMADÍS de GAULA Volumul 1 (v.1.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

Robyn Young - seria FRĂȚIA TEMPLIERILOR Cartea I - Volumul 1 ANIMA TEMPLI (v.1.0) (ambele volume epub v.2.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completă (v.1.0-Garant) (v.2.0-bogwol)
Robyn Young - seria FRĂȚIA TEMPLIERILOR Cartea I - Volumul 2 ANIMA TEMPLI (v.1.0) (ambele volume mobi v.2.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completă (v.1.0-Garant) (v.2.0-bogwol)
Robyn Young - seria FRĂȚIA TEMPLIERILOR Cartea II-a - Volumul 1 CRUCIADA (v.1.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completă (v.1.0-Garant) (v.2.0-bogwol)
Robyn Young - seria FRĂȚIA TEMPLIERILOR Cartea II-a - Volumul 2 CRUCIADA (v.1.0)
     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completă (v.1.0-Garant)


Robyn Young - seria FRĂȚIA TEMPLIERILOR Cartea III-a - Volumul 1 RECVIEM
     SCAN + DOC (v.2.0-bogwol)
Robyn Young - seria FRĂȚIA TEMPLIERILOR Cartea III-a - Volumul 2 RECVIEM
     SCAN + DOC (v.2.0-bogwol)

EDIT Mod Cuculean:
Editare link-uri nefunctionale.


Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 11 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Jack Whyte - seria ORDINUL TEMPLIERILOR 1 CAVALERI ÎN ALB ȘI NEGRU (v.1.0)

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

     Original: The Knights of the Black and White
     An apariție: 2007
     Editura: NEMIRA
     Nr. pagini: 640
   
Descriere:

     În 1088, tânărul cavaler Hugues de Payens este inițiat în secretele Ordinului Renașterii din Sion, care consideră că Biserica Creștină este „o creație lipsită de temei... construită pe un mit”. Fondat de iudeii care au fugit din calea ocupanților romani, Ordinul crede că adevărul despre Iisus și despre începuturile creștinismului zace ascuns sub Templul din Ierusalim. Când papa Urban cheamă creștinătatea la cruciadă pentru a elibera Țara Sfântă din mâinile musulmanilor, Ordinul nu ratează ocazia de a încerca să recupereze aceste documente străvechi și îl trimite pe Hugues de Payens, alături de alți oameni de încredere, să se alăture cruciaților. După sângeroasa cucerire a Ierusalimului, Hugues fondează un nou ordin monahal, al unor călugări-luptători, care să-i servească drept paravan pentru săpăturile sub temelia Templului. Astfel se declanșează o cursă contra cronometru pentru descoperirea comorii ascunse, înainte ca Biserica sa afle despre adevăratele activități ale noului ordin...

Lectură plăcută...

Modificat de mastica65 (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Hanny Alders - AMURGUL TEMPLIERILOR (v.1.0)

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

     Original: Non Nobis
     An apariție: 2006
     Editura: NEMIRA
     Nr. pagini: 768
     Scan și OCR: Garant

Descriere:

     Apreciată de New York Times drept „o carte pe care o scrii doar o dată în viață”, Amurgul templierilor este versiunea romanțată a dispariției de pe scena istoriei a Cavalerilor Templieri și a apariției legendelor ce îi înconjoară. Un roman care șochează prin realismul cu care sunt descrise metodele de tortură utilizate împotriva templierilor, și care mai târziu vor fi preluate de către Inchiziție. Povestea luptei dintre regele Franței, Filip cel Frumos și Ordinul Cavalerilor Templieri este întregită de jocurile subtile și înșelătoare din spatele „scenei”.
     Eroii principali ai romanului Amurgul templierilor, Richard, Thomas de Lincoln, Aymer de Vraineville, Ferrand d'Uzčs, Blanche de Lyons-la-Foręt, Lawrence de Toeni, membrii familiei Morley, sunt personaje fictive, care au fost plasate și puse în mișcare în limitele faptelor istorice, așa cum ne-au fost ele transmise.
     Se știe cu certitudine că un număr mare de frați templieri au scăpat de arestare sau au izbutit să evadeze din închisori. În Anglia, cavalerii templieri au pribegit ca vagabonzi. Că au încercat să exercite presiuni asupra Bisericii ca să-și ajute frații este foarte probabil. Din cronici se știe că s-au adunat în număr mare în jurul orașului Lyon și au trimis la conciliul din Vienne nouă delegați, care au fost arestați pe loc de către Papa.
Potrivit cronicilor, precum și pieselor din dosare și depozițiilor martorilor oculari, metodele de tortură descrise în cartea de față au fost într-adevăr aplicate fraților templieri.
     Istoricii și-au pus multă vreme întrebarea dacă în cadrul Ordinului Templierilor s-a petrecut o erezie, o întrebare la care răspunsul aproape unanim a fost negativ. Totuși, unii sunt de părere că prin contactele lor cu Orientul, templierii și-au lărgit orizontul, și-au extins perspectiva asupra societății occidentale și asupra raporturilor de putere din sânul ei și că au urmărit un ideal măreț: (John Charpentier, L'Ordre des Templiers. L'Enseignement interieur). Un ideal pe care, știindu-se sprijiniți de posesiunile lor ramificate în toată Europa și bazându-se pe puterea lor financiară, pe cunoștințele lor strategice și pe cele două secole de experiență, l-ar fi putut realiza dacă Filip cel Frumos nu le-ar fi barat drumul.

Lectură plăcută...

Modificat de mastica65 (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Chrétien de Troyes - CAVALERUL LANCELOT (v.1.0)

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

     Original: Lancelot, the Knight of the Cart
     An apariție: 1973
     Editura: ALBATROS
     Nr. pagini: 187
     Scan, OCR și v.1.0: @Garant

Descriere:

     Sir Lancelot (sau Launcelot) du Lac a fost unul dintre Cavalerii Mesei Rotunde și cel mai de încredere al regelui Arthur, jucând un rol important în victoriile repurtate de acesta. De asemenea, mai este cunoscut pentru relația sentimentală cu Guinevere, soția lui Arthur și pentru rolul jucat în căutarea sfântului Graal.
     În literatură apare ca personajul principal al poemului epic francez Lancelot, le Chevalier de la Charrette al lui Chrétien de Troyes.
     Povestea de dragoste dintre Lancelot și Guinevere este una dintre cele mai cunoscute povești din legendele legate de regele Artur. Între cei doi se înfiripează o iubire imposibilă, dar care evolua în secret. Într-o noapte, mai mulți cavaleri ai regelui îi surprind pe cei doi amanți. Lancelot reușește să scape fugind, dar Guinevere este condamnata la ardere pe rug. Atunci Lancelot se întoarce pentru a-și salva iubita. Cavalerii Mesei Rotunde se împart în două tabere rivale, în susținătorii și în inamicii cavalerului, ceea ce conduce la slăbirea regatului lui Arthur. Lancelot își petrece ultimele zile ca un călugăr pustnic, iar Guinevere ca o călugăriță la mănăstirea Amesbury.

Lectură plăcută...

==========================================================================

Chrétien de Troyes - YVAIN - CAVALERUL CU LEUL (v.1.0)

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

     Original: Yvain, or The Knight With the Lion
     Roman medieval
     An apariție: 1977
     Editura: ALBATROS
     Nr. pagini: 105
     Scan, OCR și v.1.0: @Garant

Descriere:

     Cartea de faţă este a doua operă a lui Chretien de Troyes tradusă În limba română, prima fiind Cavalerul Lancelot, apărută de asemenea sub auspiciile Editurii Albatros în 1973. Am folosit în primul rând ediţia critică: Samtliche erhaltene Werke, realizată de Wendelin Foerster în 1887, ca şi dicţionarul lui W. Foerster la opera lui Chretien de Troyes.
     Urmând o tradiţie deja seculară, am transpus romanul în proză, deşi el a fost scris de autorul său în versuri octosilabice rimate.
     Am tradus, în majoritatea cazurilor, cuvântul corteisie, ca şi derivatele sale, atât din motive eufonice, dar mai ales strict istorice, prin cortezie, el acoperind o realitate culturală specifică medievalităţii occidentale. Unii termeni mai frecvenţi, ca iubire perfectă (fin’amors), doamnă (dame), bucurie (joie) au fost explicaţi în postfaţă.
     În sfârşit, sperăm că această primă versiune românească a Cavalerului cu Leul să constituie un îndemn la o mai bună cunoaştere a fundamentelor literaturii europene şi a lui Chretien de Troyes, considerat unanim astăzi, după cum spune Antonio Viscardi, drept „cel mai mare poet al Evului Mediu occidental până la Dante”.

                                                                                                    Note de MIHAI STĂNESCU

Lectură plăcută...

Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 11 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Robyn Young - seria FRĂȚIA TEMPLIERILOR #1 Volumul 1 ANIMA TEMPLI (v.1.0)

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completă

     Original: Brethren
     An apariție: 2010
     Editura: NEMIRA
     Nr. pagini: 263
     Scan, OCR și v.1.0: @Garant
   
Descriere:

     Primul volum al trilogiei: „Frăția templierilor” este înainte de toate un roman despre prietenie și credință, o pagină de istorie și de viață ce are toate elementele necesare pentru a captiva cititorul încă de la primele pagini.
     În centrul poveștii se află Will Campbell, fiul unui templier care și-a sacrificat familia pentru Templu și căruia speră să îi dovedească că este demn pentru a fi numit fiul său și Garin De Lyon, prietenul său cel mai bun, terorizat de ambiția unchiului său care vrea să facă din nepotul său un important membru al organizației.
     De-a lungul celor două volume aceste două personaje sunt puse în fel de fel de situații care îi vor schimba iremediabil: dacă Will ajunge un om de încredere al lui Everard – un membru de vază al Anima Templi, o organizație secretă din cadrul Templului, extrem de influentă și importantă ce deține un secret ce ar zgudui din temelii mentalitatea întregii omeniri, Garin se lasă șantajat de moștenitorul tronului Angliei și intră într-o lume a trădării și intrigilor în care treptat uită nu doar de valorile pe care trebuie să le respecte ca templier ci și de cele morale în general.

Lectură plăcută...

Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 11 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Robyn Young - seria FRĂȚIA TEMPLIERILOR #1 Volumul 2 ANIMA TEMPLI (v.1.0)

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completă

     Original: Brethren
     An apariție: 2010
     Editura: NEMIRA
     Nr. pagini: 374
     Scan, OCR și v.1.0: @Garant
   
Descriere:

     Dupa moartea unchiului lui Garin si a maestrului lui Will intr-o ambuscada pusa la cale de mostenitorul tronului impreuna cu Garin care a cedat presiunilor facute de acesta pentru a recupera bijuteriile coroanei, cele doua personaje sunt despartite de soarta. Will din motive de indisciplina, ajunge in custodia lui Everard si se indragostete de nepoata fostului sau maestru, osciland intre datoria fata de Templu si implicit fata de tatal sau si sentimentele din ce in ce mai puternice fata de Elwen. Garin de Lyon este uns Templier si cade in patima alcoolului si a desfraului, sfarsind prin a se indragosti de o femeie cu moravuri usoare.
     In timp ce acesti doi vechi prieteni se zbat sa gaseasca Cartea Graalului, fiecare avand interese diferite, Sultanul Baybars, proaspat numit sultan al Egiptului si al mamelucilor, distruge orasele crestine din Orientul Indepartat ,unul cate unul, antrenat de ura mistuitoare impotriva francilor.
     Prinsa intre tensiunile interne create de pierderea Cartii si cele externe produse de razboiul sfant, Anima Templi trebuie sa gaseasca o solutie salvatoare.
     In acest context istoric, personajele sunt prezentate in toata complexitatea lor: macinati de secrete, de iubiri interzise, de contradictii si uneori chiar de disperare si ura, in final ele vor ajunge sa lupte impreuna pentru salvarea crestinismului si instaurarea pacii, intr-un spatiu unde timpul decide cine va fi invingator si cine invins.

Lectură plăcută...


pus acum 10 ani
   
bogwol
Membru Senior

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Robyn Young - Anima Templi, vol 1, v2.0


_______________________________________
Din orice experienta se invata cate ceva, mai ales din cele neplacute

pus acum 10 ani
   
bogwol
Membru Senior

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Robyn Young - Anima Templi, vol 2, v2.0

sunt aparute/ are cineva si celelalte doua carti din trilogie? sunt interesat in corectarea lor, de asemenea


_______________________________________
Din orice experienta se invata cate ceva, mai ales din cele neplacute

pus acum 10 ani
   
Sauron
Membru Senior

Inregistrat: acum 13 ani
Anima Templi - v2.0 epub si mobi

Ambele volume sunt comasate intr-un singur fisier.


pus acum 10 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Robyn Young - seria FRĂȚIA TEMPLIERILOR #2 - Volumul 1 CRUCIADA (v.1.0)

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completă

     Original: Crusade
     Traducere: BOGDAN MARCHIDANU
     An apariție: 2011
     Editura: NEMIRA
     Nr. pagini: 284
     Scan, OCR și v.1.0: @Garant
   
Descriere:

     Bătălia pentru Ţara Sfântă s-a încheiat...
     Bătălia pentru Templu abia a început...
     După ani de vărsare de sânge, pacea domneşte în Orientul Mijlociu, în parte datorită unui grup misterios numit Frăţia. Dar unul dintre membrii ei, Will Campbell, suspectează că gruparea a fost trădată, căci duşmanii ei sunt numeroşi şi puternici...
     O cabală de negustori lipsiţi de scrupule încearcă să reaprindă focul războiului în Ţara Sfântă, sperând să facă profit de pe urma unui plan de negândit. Dacă uneltirea ar da roade, întreaga lume musulmană ar porni la război împotriva creştinătăţii. Iar Prinţul Edward, un fost membru de încredere al Frăţiei, promite Papei că va înfige crucea în Ierusalim.
     În Egipt, Sultanul Baybars este prins în lupta internă pentru putere. Fiul său cel mai mare, moştenitorul regatului, a fost prins în intrigile vicleanului prezicător Khadir. În timp ce Baybars se pregăteşte să atace puternicul Imperiu Mongol, Khadir şi acoliţii săi doresc distrugerea creştinătăţii o dată pentru totdeauna.
     În timp ce fiul sultanului complotează împotriva propriei familii, cicatricile lăsate de Cruciade încep să doară şi să se transformă în răni deschise. Pentru a scăpa din conflictul care ameninţă să izbucnească şi pentru a-şi proteja familia, Will trebuie să-şi folosească toată inteligenţa şi curajul într-o lume mânată de lăcomie şi violenţă.

Lectură plăcută...

Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 10 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Robyn Young - seria FRĂȚIA TEMPLIERILOR #2 - Volumul 2 CRUCIADA (v.1.0)

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completă

     Original: Crusade
     Traducere: BOGDAN MARCHIDANU     
     An apariție: 2011
     Editura: NEMIRA
     Nr. pagini: 320
     Scan, OCR și v.1.0: @Garant
   
Descriere:

     Acra a fost practic abandonată şi lăsată în paragină ani la rând, în vreme ce mulţi dintre locuitorii care au supravieţuit asediului au dispărut în temniţe, ocne de muncă şi haremuri ale mamelucilor. Unii captivi, incluzând cavaleri din Ordinele militare, au fost răscumpăraţi, alţii au trecut la islamism. Decenii mai târziu, un pelerin prin Ţara Sfântă a văzut templieri muncind ca tăietori de lemne în apropiere de Marea Moartă.
     Sultanul Khalil nu a mai trăit mult după victoria sa asupra francilor. La sfârşitul lui 1293 a fost asasinat de propriii generali, la scurt timp după proclamarea unui Jihad împotriva mongolilor. A fost urmat la tron de fratele lui, fiul cel mic al lui Kalawun, al-Nasir Muhammad. Sultanul mameluc a continuat să trăiască în Orientul Mijlociu până ce a fost răsturnat de la putere de turcii otomani, în 1517.
     Dorinţa occidentalilor de a recuceri teritorii pierdute în faţa musulmanilor nu a murit imediat după căderea oraşului Acra, dar, deşi Cruciadele plănuite ulterior pentru recucerirea Ţării Sfinte n-au repurtat niciun succes, ecourile acestei perioade sângeroase în istoria omenirii aveau să răsune dureros de ambele părţi ale Mediteranei timp de secole. Resimţim şi azi acele ecouri.

Robyn Young
Brighton, martie 2007


Lectură plăcută...

Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 10 ani
   
bogwol
Membru Senior

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Robin Young - Cruciada vol I v2.0

astept si vol 2 pentru corectura


_______________________________________
Din orice experienta se invata cate ceva, mai ales din cele neplacute

pus acum 10 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Ines Nollier - MARELE MAESTRU AL TEMPLIERILOR (v.1.0)

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

     Original: Le Grand Maître des Templiers
     Traducere: Al. Th. IONESCU și Monica IONESCU
     An apariție: 2007
     Editura: PARALELA 45
     Nr. pagini: 368
     
Descriere:

     13 octombrie 1307.

     Pe întreg cuprinsul regatului Franței, cavalerii Templieri au fost arestati din porunca regelui Filip al III-lea cel Frumos. Asa începe o pagină neagră din istoria Franței și a Europei. Procesul care a urmat i-a defăimat pe acesti glorioși luptători ai lumii creștine. Vitejia și ardoarea cu care au luptat pentru cucerirea Ierusalimului au fost uitate, Templierii fiind acuzați de erezie și de blasfemie. Mulți dintre ei au sfârșit în temnițe. Alții, printre care și ultimul Mare Maestru al Ordinului, au fost arși pe rug.
     Aceasta este istoria care a suscitat numeroase întrebări de-a lungul veacurilor. Care sunt motivele pentru care regele Franței a dispus arestarea? Ce rol a avut papa Clement în judecarea și condamnarea Templierilor? Cum de a fost posibil ca această disciplinată și numeroasă armată a cavalerilor Templului să nu se opună arestarii?
     Ines Nollier răspunde acestor întrebari și altora legate de oneroasa condamnare, reconstituind pas cu pas acest proces și descâlcindu-i ițele. Documentându-se din cronicile epocii, din actele Inchiziţiei, dar şi din studiile unor cunoscuţi medievişti - Jacques Le Goff, de exemplu -, autoarea recuperează în mod veridic nu numai o succesiune de evenimente, dar şi motivaţia politică şi dimensiunea psihologică a personajelor implicate în această tragică afacere.

Lectură plăcută...

Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 10 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Garci Rodriguez de Montalvo - AMADÍS de GAULA Volumul 1 (v.1.0)

     SCAN + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completa

     Roman cavaleresc
     Prima apariție în 1508
     Traducere: DAN MUNTEANU
     An apariție: 1988
     Editura: UNIVERS
     Nr. pagini: 480
     Scan și OCR: Garant
     
Descriere:

     Succesul romanului Amadis de Gaula a fost excepțional. În scurtă vreme cartea a ajuns să fie citită în toată Spania, de la nobili la oamenii de rând, în numeroase țări europene și în recent descoperita Americă. Este semnificativ faptul că între 1508, anul apariției primei ediții, și 1587 s-au tipărit treizeci de ediții. Amadis de Gaula a devenit lectura predilectă a întregii curți imperiale a lui Carol al V-lea, în frunte cu însuși împăratul, care se delecta cu aventurile neînfricatului cavaler, ca de altfel și rivalul său, regele Francisc I al Franței. Dar și alte personalități ale epocii ca Ignațiu de Loyola, umanistul Juan de Valdés, pentru a nu menționa decât nume ilustre, mărturisesc în scrierile lor că au citit cu încântare romanul cavalerului Amadis. Succesul este atât de mare, încât, la doi ani de la publicarea sa, apare Isprăvile lui Esplandian; apoi se retipăresc cele patru cărți ale lui Amadis împreună cu aventurile fiului său, Esplandian, și aproape imediat țâșnește și se revarsă ca un puhoi o adevărată producție de romane cavalerești avându-i ca protagoniști pe diverși cavaleri, neamuri ori urmași ai lui Amadis, romane care, din ce în ce mai mediocre, în cele din urmă vor duce la degenerarea definitivă a genului și la condamnarea sa fără drept de apel de către Cervantes cu al său Don Quijote.

     Regele Perión de Gaula, pe când făcea o călătorie s-a îndrăgostit de Elisena, care rămâne însărcinată şi după naşterea copilului e alungată de la curte. Elisena pune copilul şi o scrisoare într-o bărcuţă şi îl lasă să plutescă pe râu în voia sorţii. Undeva pe mare un oarecare domn găseşte copilul şi îl creşte în mijlocul familiei sale. Copilul, ajuns cavaler (Amadis) la rândul lui, se îndrăgosteşte de prinţesa Oriana, fiica regelui Lisuarte. Dragostea dintre Amadís și Oriana se consumă pe ascuns. () După ce Amadis îi salvează viața regelui Lisuarte de câteva ori și ucide uriași și cavaleri renumiți, regele, plecând urechea la uneltirile și minciunile unor supuși sfătuitori, îl gonește pe Amadis de la curte fiindu-i teamă de el și frații săi, să nu piardă regatul. Amadis părăsește curtea, iar după el pleacă și majoritatea cavalerilor... Despre vitejia și luptele purtate de Amadis, mereu în căutarea faimei de cel mai bun cavaler, veți afla în acest prim volum, Amadis de Gaula.

Lectură plăcută...

Modificat de mastica65 (acum 10 ani)


pus acum 10 ani
   
bogwol
Membru Senior

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Robin Young - Cruciada vol 2 v2.0

_______________________________________
Din orice experienta se invata cate ceva, mai ales din cele neplacute

pus acum 9 ani
   
bogwol
Membru Senior

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Robin Young - Recviem vol 1 v2.0

_______________________________________
Din orice experienta se invata cate ceva, mai ales din cele neplacute

pus acum 9 ani
   
bogwol
Membru Senior

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 15 ani
Robin Young - Recviem vol 2 v2.0

_______________________________________
Din orice experienta se invata cate ceva, mai ales din cele neplacute

pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la