Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Gaby3197 pe Simpatie
Femeie
25 ani
Iasi
cauta Barbat
24 - 40 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Edgar Allan Poe Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
mamlogat
Membru Puf

Inregistrat: acum 12 ani
════  TOPIC ÎNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.




Pe acest topic se postează doar cărţi însoţite de scan-control sau confruntate cu ediția originală în limba română


Biografie
Edgar Allan Poe (n. 19 ianuarie 1809, Boston/Massachusetts - d. 7 octombrie 1849, Baltimore/Maryland) a fost un scriitor american, poet, romancier, nuvelist și critic literar, creator al genului de scurte povestiri și precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică. A dus o viață de boem și a sfârșit tragic în mizerie, opium și alcoolism, dar tocmai din acest infern al existenței sale s-au născut multe dintre creațiile ce aveau să impună literaturii universale norme de evaluare estetică necunoscute până atunci. În cei patruzeci de ani ai unei vieți halucinante, scriitorul a izbutit să publice multe volume de versuri, de proză, estetică și teorie literară, făcând dovada unei forțe de creație extraordinare.

Opere traduse în limba română
Edgar Allan Poe, Annabel Lee și alte poeme : versuri / Edgar Allan Poe, ediție îngrijită, prefața, cronologie, note și comentarii de Liviu Cotrău. - București : Univers, 1987
Edgar Allan Poe, Prăbușirea Casei Usher : Schițe, nuvele, povestiri. 1831-1842 : ediție îngrijită, prefața, cronologie, note și comentarii de Liviu Cotrău, București, Univers, 1990
Edgar Allan Poe, ”Poeme” - tălmăcire de Liviu Cotrău, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2014.

Stiati ca...
   Cu patru zile înainte de data morţii, Poe a fost găsit delirând pe străzile din Baltimore, îmbrăcat cu haine care nu-i aparțineau. A fost dus la Spitalul Washintgon College, unde a şi a decedat. În timpul celor patru zile petrecute în spital, scriitorul nu a fost suficient de coerent pentru a povesti cum a ajuns în starea în care era.
   Există numeroase teorii cu privire la cauza morții scriitorului: sinucidere, crimă, holeră, sifilis, rabie. Însă nimeni nu a reușit să stabilească vreodată cu exactitate ce l-a omorât. Epitaful său, cioplit într-o placă de piatră şi prezentând un corb în relief, este: „Zise Corbul, Niciodată.”

   Numele lui Edgar Allan Poe este legat de publicarea primului roman poliţist din lume, „Crimele din Rue Morgue”. Cartea a schimbat, în opinia biografului Jeffrey Meyers, „istoria literaturii mondiale”. Primul detectiv fictiv este C. Auguste Dupin, personajul central al romanului, care cercetează moartea a două femei. La locul crimei, el găsește un fir de păr care nu pare a fi uman.
   Dupin este prototipul de la care a pornit creionarea celebrelor personaje Sherlock Holmes şi Hercule Poirot. Rolul lui Poe în crearea literaturii polițiste este reflectat de Premiile Edgar, acordate anual de către Mystery Writers of America.


pus acum 12 ani
   
claudiump
Membru Junior

Inregistrat: acum 13 ani
Edgar Allan Poe - Corbul Varianta ProArte (Traducerea Mihu Dragomir; ilustrata de W.L. Taylor)



Modificat de claudiump (acum 11 ani)


pus acum 12 ani
   
claudiump
Membru Junior

Inregistrat: acum 13 ani



Şi intr-un format mai light, redimensionat pentru readere mici, de 5 inches

Ambele fişiere conţin langa pdf-ul aferent si un format doc, fără prelucrare grafică dar corectat şi adus la versiunea superioară (cred ca vorbim despre un 2.0).


Povestirea de faţă, este adesea comparată cu "poveştile de raţionament" ale lui Poe ca o formă timpurie de literatură detectivistică. Conştient de interesul publicului faţă de scrierile secrete şi profitând de popularitatea criptografiei, Poe scrie "Cărăbuşul de aur", centrând subiectul povestirii pe o astfel de criptogramă.
La un concurs de scris sponsorizat de Philadelphia Dollar Newspaper, povestirea a câstigat marele premiu şi a fost publicată în trei părţi, începând din iunie 1843. Premiul a inclus şi o sumă de 100 de dolari, probabil cea mai mare sumă primită de Poe pentru oricare dintre operele sale.

Modificat de claudiump (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
claudiump
Membru Junior

Inregistrat: acum 13 ani
Acest prim volum al Antologiei "Scrieri Alese" -  Edgar Allan Poe este dedicat operei sale lirice.
Veti avea ocazia sa va delectati cu traducerile realizate de E. Gulian si D. Botta, alaturi de P. Abucean, L. Cotrau, I. C. Savescu, St. A. Doinas, L. Lari, P. Solomon, M. Dragomir, P. Dinca, N. Porsenna.
Ilustratiile sunt semnate (macar in parte) de nume mari: Gustave Dore, Edouard Manet, J. Tenniel, W.L. Taylor, F.O.C. Darley, H.C. Edwards, si altii.

Versiunea actuala este V2.0. Tin sa-i multumesc lui Hunyade pentru versiunea anterioara, fara de care n-as fi putut alcatui acest volum!
Sper sa va placa!




Modificat de claudiump (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
tuf
Vizitator




Aladrian a scris:

Edgar Allan Poe - Mellonta Tauta 1968

pdf,docx, epub, mobi - vers 1.0






hunyade a scris:

Poe, Edgar Allan - Mellonta Tauta [v1.0+coperti]
Lectura placuta si ... spor la corectat!


pus acum 8 ani
   
meridiane
Online
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 12 ani
Edgar Allan Poe - Scrieri alese


Editura UNIVERS  1979

CLASICII LITERATURII UNIVERSALE



     v.1.0      DJVU

===================

[b] edgar allan poe edgar allan poe scrieri alese editura      

111.5KB


pus acum 7 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la