Primele jocuri din seria SWAT erau bazate in primul rand pe aspecte de strategie, decat pe latura first person shooter a actiunii. Abia in 1999, odata cu SWAT: Close Quarters Battle, jocul a inceput sa fie un FPS, numai ca succesul de care s-a bucurat a fost destul de limitat, punand in pericol chiar soarta francizei.
Numai ca dupa 5 ani, Irrational Games si Vivendi Universal Games au decis ca este timpul sa incerce sa readuca seria la viata si astfel a aparut SWAT 4, un shooter tactic. Cu misiuni palpitante, beneficiind si de un mod multiplayer (fara de care majoritatea titlurilor nici nu pot fi concepute la ora actuala) si un mecanism de comanda interesant, SWAT4 are toate sansele sa reinvie zilele de glorie ale seriei.
Tactica si strategie in viata reala
Echipele SWAT (Special Weapons and Tactics) intervin atunci cand politia este depasita de evenimente si misiunea lor nu este de a elimina in forta orice amenintare, lasand in urma cateva zeci de cadavre (fie ca este vorba de teroristi sau de posibili ostatici), ci de a dezamorsa o situatie de criza cu cat mai putine pierderi de vieti omenesti.
Actiunile pe care le intreprinde o echipa SWAT nu se bazeaza intotdeauna pe capacitatea de foc si pe a trage mai mult si mai repede decat baietii rai, ci pe abordarea strategica a obiectivelor.
De aceea SWAT 4 se bazeaza cat mai mult pe realism, la care contribuie toate elementele jocului, de la decoruri, comportamentul ostaticilor si teroristilor si pana la balistica armelor.
SWAT 4 nu are un fir epic, care ar fi fost totusi binevenit, (mai ales dupa ce in 2003 a aparut filmul cu acelasi nume), ci este doar o colectie de 14 misiuni single player, al caror grad de dificultate creste pe masura ce se apropie finalul. Cu toate acestea, faptul ca obiectivele misiunilor sunt de fiecare data altele (de la capturarea unui lord al drogurilor pana la eliberare ostaticilor dintr-o anumita cladire) si ca niciodata inamicii nu se vor comporta la fel fac ca jocul sa fie antrenant si spectaculos.
Fiind vorba de SWAT, in fiecare misiune trebuie sa va comportati ca un ofiter de politie responsabil, care inainte de a ucide un inamic, incearca sa il neutralizeze sau sa il convinga sa se predea fara lupta, regula �trage si dupa aceea pune intrebari" avand ca efect scaderea scorului si, in cazul in care impuscati un civil, chiar esuarea misiunii.
Respectarea acestor "rules of engagement" aduc un plus de dificultate jocului, asa ca nu veti putea intra intr-o camera, dand cu usa de toti peretii, tragand rafale in toate directiile si dupa aceea sa primiti si o medalie ca nu a mai ramas nimeni in viata.
Cum fiecare misiune este introdusa printr-un briefing este bine sa studiati toate detaliile, de la pozele teroristilor la cele ale ostaticilor si/sau planurile cladirii sau alte informatii care va sunt puse la dispozitie, astfel incat odata ajunsi la fata locului sa stiti cat mai clar ce aveti de facut.
Toti pentru unul, unul pentru toti: echipa SWAT
In SWAT 4 nu veti prelua numai controlul unui personaj din echipa, ci veti fi chiar starul principal, comandatul unei formatiuni de asalt formata din 4 membrii, care vor asculta orbeste de ordinele pe care le vei da. Cei patru luptatori vor fi impartiti in doua echipe, Red si Blue, ceea ce aduce in plus de flexibilitate strategiei. De exemplu, o camera cu doua intrari va putea fi luata cu asalt de catre ambele echipe din directii diferite. Pentru a simplifica lucrurile, cei de la Irrational Games, au introdus in echipamentul membrilor echipei cate o camera video prin care veti putea vedea in orice moment ce se intampla in zona in care ati trimis una dintre echipe.
Un
astfel de joc in care trebuie sa va bazati pe AI-ul care controleaza membrii echipei ar putea fi un esec, daca acesta nu ar fi destul de bine implementat. Din fericire in SWAT 4 nu este cazul si singura deficienta este ca uneori membrii unei echipe s-ar putea sa reactioneze prea lent sau prea rapid la o comanda data, ceea ce lasa destul de mult timp infractorilor sa isi reconsidere tactica.
Cu toate acestea, camarazii din echipa SWAT sunt destul de inteligenti pentru a indeplini corect ordinul dat, odata ce s-au decis sa se miste. Interfata jocului va permite sa dati ordine destul de simplu. De exemplu, daca va aflati in fata unei usi inchise, prin clic dreapta veti avea acces la un meniu din care veti putea alege comenzi ca "Open and Clear" ceea ce inseamna ca cei din echipa vor deschide usa si vor intra sau "Open, Bang and Clear" ceea ce pentru cei din echipa se va traduce in deschiderea usii, lansarea unei grenade flashbang si neutralizarea amenintarilor.
Comenzile sunt simple si clare si este evident ca cei de la Irrational Games au considerat ca un jucator de SWAT 4 va prefera sa dea ordine si sa urmareasca executarea lor, intervenind numai cand este cazul, in loc sa se implice personal in lupte. Pentru a va obisnui in interfata, este bine sa jucati si tutorialul jocului, pentru ca desi lucurile sunt destul de simple, in misiunile mai avansate in care timpul de reactie este important este bine sa stapaniti cat mai bine toate comenzile.
Daca AI-ul coechiperilor mai lasa pe alocuri de dorit, cel al inamicilor este mult mai bun si Irrational Games a introdus un comportament diferit al acestora in functie de abilitati si de moral. Daca in primele misiuni veti avea de-a face cu infractori care la primul zbieret de "Drop Your Weapons" vor arunca armele si se vor preda, in urmatoarele nivele vor apar teroristi antrenati si motivati, care nu se vor lasa impresionati de initialele SWAT sau de ordine, ci chiar va vor ataca prin surprindere, in timp ce incercati sa va dati seama unde sunteti si ce trebuie sa faceti.
Fiind vorba de realism si comportamentul ostaticilor se supune unor reguli aleatorii. Uneori acestia vor sta potoliti asteptand sa fie salvati, dar exista destul cazul in care veti asista la crize de nervi care va vor obliga sa ii imobilizati la un loc cu infractorii.
Asaltul ca arta
In ceeea ce priveste armele SWAT 4 include o multime de optiuni ca assault rifles, submachine guns, shotguns, dar avand in vedere ca este vorba de un joc in care damage-ul produs trebuie sa fie cat mai mic cele mai importante vor fi armele non-letale pe care regulile politiei va vor forta sa le folositi destul de des, iar jocul va pune la dispozitie tot felul de gadget-uri de la taser guns, pepper spray, si o arma de paintball modificata pentru a trage cu ceea ce se cheama pepper balls.
Vestele anti glont din dotare echipei sunt foarte bune, dar cum SWAT 4 isi propune sa se apropie cat mai mult de realitate, daca veti lua in glont in cap de la un terorist, chiar veti fi mort, fara drept de apel. In plus, grenadele lacrimogene si flashbang-urile sunt foarte importante in strategia jocului. Pentru a lua cu asalt anumite camere veti avea la dispozitie un gadget special, Optiwand, o camera video pe fibra optica, pe care o veti folosi pentru a vedea ce se intampla dupa colt sau in spatele unei usi.
Trebuie tot timpul sa aveti in minte faptul ca misiunea trebuie sa se termine cu cat mai multi infractori in catuse si nu morti. SWAT 4 incearca sa fie atat de restrictiv si descurajant in privinta armelor de foc incat pot apare chiar situatii hilare. Daca veti incerca sa neutralizati un adversar impuscandu-l in picior s-ar putea ca in cateva minute acesta sa moara.
In majoritatea timpului actiunea se va derula in interiorul unor cladiri si detaliile sunt excelente, chiar daca motorul grafic pe care il foloseste SWAT 4 nu este foarte nou. Mobilele, resturile de mancare, gunoaiele de prin cladire, impreuna cu efectele de lumini si umbre contribuie decisiv la conturarea unei atomosfere reale. Din pacate, pe alocuri jocul are probleme cu frame rate-ul si daca o sa va aflati intr-o camera, unde sunt adversari, ostatici si echipa SWAT tocmai a lansat o grenada fumigena, totul se va misca in reluare, daca PC-ul pe care jucati nu are decat 512 MB RAM. Problemele se rezolva la 1 GB RAM, dar si asa mai exista "scapari".
SWAT 4 Multiplayer
Daca cele 14 misiuni se vor termina destul de repede, daca va insusiti corect tactica jocului, lucrurile sunt cu mult mai interesante in domeniul multiplayer.
In loc sa coordonati o echipa controlata de AI, in modul cooperativ veti avea ocazia sa jucati cu prieteni via LAN sau Internet si veti descoperi foarte repede ca daca actiunile nu sunt perfect coordonate, SWAT 4 poate fi destul de greu. In acest mod toate misiunile din single player sunt disponibile si fiecare dintre cei cinci membrii se poate afla sub control uman si daca nu exista suficienti jucatori, restul echipei nu poate fi lasata in seama calculatorului. Jocul include si un editor de misiuni care poate fi folosit pentru crearea de nivele noi. Oricum nivelele sunt destul de mari, pentru a putea ajunge din punctul A in punctul B pe mai multe trasee.
Evident ca la inceput vor apare situatii hilare cand trei sau patru jucatori vor incerca sa dea buzna pe o aceeasi usa, mai ales ca fiecare poate da ordine, dar dupa cateva minute de joc, experienta de a lua cu asalt o camera plina cu teroristi va fi foarte incitanta.
Pe langa modul cooperativ, SWAT 4 ofera si alte variante de multiplayer, unul dintre cele mai interesante fiind Barricade, un fel de team deathmatch, in care se confrunta cate doua echipe formate din cate cinci jucatori, numai ca se vor acorda mai multe puncte daca la final inamicii sunt arestati in loc sa fie omorati.
Intr-un alt mod, Rapid Deployment, echipa SWAT are la dispozitie o anumita perioada de timp pentru a localiza o serie de bombe si pentru a le dezamorsa.
Cel mai spectaculos este insa VIP, in care o echipa SWAT trebuie sa il escorteze pe unul dintre camarazi de-a lungul nivelului, in timp ce adversarii trebuie sa il captureze si sa il tina ostatic pentru 2 minute. Desi pare putin, aceste doua minute sunt extrem de intense si, avand in vedere ca nici una din echipe nu vrea ca VIP-ul sa fie omorat, strategia va trebui sa implice cat mai putin impuscaturi.
SWAT 4 - cel mai bun simulator politist
Desi uneori poate deveni monoton, tot timpul fiind vorba de o schema tactica similara: "Enter the room, clear the threat, rescue civilians, arrest the bad guys", SWAT 4 ofera destule momente antrenante, atat in single player, cat si in multi player.
In ciuda problemelor de grafica pe care le veti remarca cu siguranta, SWAT 4 reuseste sa fie cel mai real simulator de politie la ora actuala. In plus daca veti lua de la capat jocul, veti constata ca desi misiunile sunt similare, niciodata inamicii nu se vor afla in acelasi loc, asa ca SWAT 4 poate fi rejucat cel putin inca odata.
Modul cooperativ in multiplayer si VIP sunt mai mult decat deosebite de multe dintre actiunile pe care le propun in multi player diversele alte shootere si vor extinde cu siguranta durata de viata a jocului.
Asa ca daca vreti sa vedeti cum e sa fii un combatant in SWAT, acesta este cu siguranta jocul de care aveti nevoie.