Andrew Asam
Pe lista neagra
Inregistrat: acum 16 ani
|
|
Bancile nu respecta legislatia in vigoare
Conform Legii nr. 288 2010 pentru aprobarea OUG 50 2010 privind contractele de credit pentru consumatori care respecta Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori, institutiile bancare ar fi trebuit sa ia masurile necesare pentru remedierea tuturor deficientelor si neregulilor aparute in acordarea creitelor, dar acestea, se pare, ca au o anumita reticenta in respectarea legilor.
Astfel spus, bancile nu respecta regulile inpuse prin legea mentionata anterior :
- dobanda anuala efectiva care trebuie mentionata consumatorilui atunci cand doreste sa obtina un credit [art. 9 (1) lit (c) privind Informatiile standard specifice]; - informatiile prevazute in formele de publicitate care nu sunt usor de citit acestea sunt scrise cu font de 8 sau 10 p)- art. 9 (2) ; - consumatorului nu i se ofera informatiiile necesare pentru a compara anumite oferte existente pe piata (art.11 alin (1)) ; - informatiile inscrise in contract nu sunt vizibile si usor de citit, fontul utilizat fiind de 8 sau 10 p, (Art. 33. - (1) specifica font Times New Roman, marimea de minimum 12 p) ; - elementele care intra in formula de calcul al dobanzii variabile si valoarea acestora nu sunt afisate pe site-urile de internet si la toate punctele de lucru ale creditorilor (Art. 37 (e)); - Sunt introduce mai multe comisioane decat cele specificate in art. 36. - (1) ;
Voi sesiza BNR, precum si OPC Buzau , ANPC Bucuresti in vederea efectuarii anumitor controale si aplicarea de amenzi contraventionale si masuri complementare, in conformitate cu art. 86 al legii mai sus mentionate. incorruptibleman 09.03.2011
------------
Extras Legea 288/2010 pentru aprobarea OUG/50 2010 privind contractele de credit pentru consumatori
Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori
Art. 9 (1) Informatiile standard specifice, prin intermediul unui exemplu reprezentativ, urmatoarele: a) rata dobanzii aferente creditului, fixa si/sau variabila, impreuna cu informatii privind orice costuri incluse in costul total al creditului pentru consumator; b) valoarea totala a creditului; c) dobanda anuala efectiva;
(2) In orice forma de publicitate, informatiile prevazute la alin. (1) sunt scrise in mod clar, concis, vizibil si usor de citit, in acelasi camp vizual si cu caractere de aceeasi marime.
Art. 11 (1) Creditorul si, dupa caz, intermediarul de credit furnizeaza consumatorului, pe baza clauzelor si a conditiilor de creditare oferite de catre creditor, precum si, dupa caz, a preferintelor exprimate si a informatiilor furnizate de catre consumator, informatiile necesare care sa ii permita consumatorului sa compare mai multe oferte pentru a putea lua o decizie informata cu privire la eventuala incheiere a unui contract de credit.
3. La articolul 11 alineatul (2), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins: "b) pe hartie sau pe alt suport durabil si sunt redactate in scris, vizibil si usor de citit, fontul utilizat fiind Times New Roman, marimea de minimum 12 p. In cazul in care informatiile sunt redactate pe hartie, culoarea de fond a hartiei pe care este redactat formularul trebuie sa fie in contrast cu cea a fontului utilizat;". 4. La articolul 11, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins: "(2^1) Informatiile precontractuale trebuie redactate astfel incat sa nu induca in eroare consumatorii, prin utilizarea unor expresii tehnice, juridice sau specifice domeniului financiar-bancar, prin utilizarea de prescurtari sau initiale ale unor denumiri, cu exceptia celor prevazute de lege sau de limbajul obisnuit. Termenii tehnici vor fi explicitati la solicitarea consumatorului, in scris, fara costuri suplimentare."
"Art. 33. - (1) Contractele de credit sunt redactate in scris, vizibil si usor de citit, fontul utilizat fiind Times New Roman, marimea de minimum 12 p, pe hartie sau pe un alt suport durabil. In cazul in care contractul este redactat pe hartie, culoarea de fond a hartiei pe care este redactat contractul trebuie sa fie in contrast cu cea a fontului utilizat.
"Art. 36. - (1) Pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie in cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor si, dupa caz, dobanda penalizatoare, alte costuri percepute de terti, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.
Art. 37 e) elementele care intra in formula de calcul al dobanzii variabile si valoarea acestora vor fi afisate pe site-urile de internet si la toate punctele de lucru ale creditorilor."
"Art. 89. - (1) Odata cu aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale, agentul constatator poate propune una dintre urmatoarele masuri complementare: a) suspendarea derularii campaniei publicitare care incalca prevederile art. 8 si 9, pana la intrarea in legalitate; b) aducerea tuturor contractelor similare in conformitate cu prevederile legale, in termen de 30 de zile. (2) Masura complementara propusa pentru a fi aplicata potrivit alin. (1) lit. a) sau b) se dispune prin ordin emis de conducatorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. (3) Ordinul emis in cazul prevazut la alin. (1) lit. b) poate fi contestat la instanta de contencios administrativ, in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. (4) Creditorii sunt obligati sa informeze Banca Nationala a Romaniei, in termen de doua zile lucratoare, despre sanctiunile ce le-au fost aplicate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor pentru incalcarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta. (5) Banca Nationala a Romaniei are in vedere, in activitatea de supraveghere prudentiala a creditorilor, informatiile primite potrivit alin. (4)."
"Art. 95. - Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cu exceptia dispozitiilor art. 37^1, ale art. 66-69 si, in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ale art. 50-55, ale art. 56 alin. (2), ale art. 57 alin. (1) si (2), precum si ale art. 66-71."
Art. 85 (1) In vederea asigurarii respectarii dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta de catre creditori si de catre intermediarii de credit, consumatorii pot sa sesizeze Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Art. 86 (1) Incalcarea prevederilor art. 8, 9, 11—20, art. 22—28 si art. 29 alin. (2), art. 30, 31 si art. 32 alin. (1) si (2), art. 33, 34, art. 46—58 si art. 59 alin (3), art. 60—63, 65—78, 84 si 95 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 80.000 lei. (2) Incalcarea prevederilor art. 35—44 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei. (3) Valoarea amenzilor prevazute la alin. (1) si (2) se va actualiza prin hotarare a Guvernului. (4) Contraventiilor prevazute la alin. (1) si (2) si art. 88 alin. (2) le sunt aplicabile prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare. ----------
|
|