bronson
Moderator
Inregistrat: acum 13 ani
|
|
Fraţii Jderi (1973)
Filmul prezinta o pagina din istoria Romaniei, mai precis, a anilor de gratie de la inceputurile secolului al XV-lea. Acest film este o ecranizare a romanului "Fratii Jderi - Ucenicia lui Ionut", a lui Mihail Sadoveanu. Ionut este fiul cel mic al familiei boierilor , neamului Jder. El este pregatit in iscusinta luptelor, cucerirea fetelor, manuireaarmelor de catre tatal sau si de fratii mai mari. Apoi este trimis la curtea domnitoruului Stefan cel Mare, car-l ofera fiului sau, Alexandru. Ionut si ALexandru devin prieteni si fiul domnitorului il duce pe Ionut la fata pe care o iubea, la Nasta. Culmea, si Ionut se indragosteste de Nasta , care-i impartaseste sentimentele, desi mama ei, vrea sa fie sotie de domnitor. Intre timp, turcii sunt la granitele tarii, iar Stefan cel Mare nu are niciun gand sa li se predea desi acestia sunt "cata frunza si iarba". Ionut, fratii sai si ceilalti capitani ai lui Stefan cel Mare pregatesc trupele pentru lupta, conduse de insusi, Stefan cel Mare.
Aventura / Drama / Istoric Regia / Mircea Drăgan Scenariu / Mihail Sadoveanu, Constantin Mitru Distributia / Gheorghe Cozorici, Ştefan Velniciuc, Marcel Anghelescu, Geo Barton, George Calboreanu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruţ, Florin Piersic, Draga Olteanu Matei, George Motoi, Carmen Stanescu, Colea Rautu
DVDRip / MKV 1.6 GB H264
Gafe, inadvertenţe şi umor involuntar în acest film !
La moşia de la Ionăşăni, jupâniţa Nasta (Valeria Marian) îl serveşte pe Alexăndrel Vodă (Ştefan Velniciuc), fiul lui Ştefan cel Mare, cu dulceaţă de trandafiri cu câteva luni înainte de bătălia de la Vaslui (1475).
Zahărul abia începuse a fi extras din trestie de către arabi iar trandafirul va intra în cultură în Europa abia pe la 1800! În plus, vasele cu dulceaţă din film sunt prevăzute şi cu linguriţe! Jupâniţa Nasta ar fi putut să-l servească cu un fel de marmeladă din fructe, dar nu cu dulceaţă şi în nici un caz de trandafiri. Şi pentru linguriţe Alexăndrel Vodă ar fi trebuit să mai aştepte câteva sute de ani! Tot în acest film un hangiu neamţ îi serveşte pe vistiernicul Cristea (Florin Piersic) şi pe jupâneasa sa Candachia (Ioana Drăgan) cu cafea.
În sec. 15 cafeaua pătrunsese în Turcia. Însă s-a extins în Italia după 1600 iar prima cafenea s-a deschis acolo în 1645. Abia în 1657 a fost introdusă în Franţa. Scenariştii grăbesc puţin lucrurile căci cronicarul Ion Neculce atestă cafeaua în 1514, sub Bogdan al II-lea, când logofătul Tăutu s-a opărit cu ea. Istoricul Aurel Decei consideră acest episod doar o legendă căci chiar în Imperiul otoman cafeaua ar fi fost introdusă în 1554. Prima cafenea e atestată la Bucureşti în 1667 în timpul lui Radu Leon. (NET)
_______________________________________ Respectul este un cuvânt care nu spune nimic şi cel mai des trebuie câştigat . Respectul este atitudinea bunelor raporturi de colaborare si iubire practica, fata de cei mici, fata de cei egali si fata de cei superiori, A avea respect pentru cineva este similar cu a-l pretui pe el ca persoana, gandurile sale, sentimentele.
|
|