Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Ioana24
Femeie
19 ani
Bucuresti
cauta Barbat
27 - 43 ani
Forum Romania Inedit / Off Topic / Pulbere de stele Moderat de 80Inanna, Crizzu, Neo, cuculean, gabiandreicristian, maharet, maleficus
Autor
Mesaj Pagini: 1
christianT
Membru Puf

Din: quelque part sur la terre
Inregistrat: acum 18 ani
Pulbere de stele...

Voi incerca sa expun mai jos, foarte schematic si din amintirile anumitor lecturi pasionante aici pe plaiurile mioritice canadiene, anumite consideratii privind existenta vietii pe pamant, un punct de vedere strict stiintific, pentru ca numai stiinta este in masura sa ne arate clar, folosind ratiunea, de ce existam pe acesta planeta pierduta in imensitatea spatiilor siderale.

Universul a aparut in urma unei explozii (Big Bang), dintr-un punct de o densitate si temperatura infinte (punct de singularitate), care nu trebuie sa fie vazuta ca o explozie obisnuita. La inceputurile Universului, in perioada copilariei lui, temperatura era de ordinul a miliarde de grade Celsius, la aceasta temperatura, nu numai ca nu exista materie, dar nici macar atomi nu existau. In fapt, tot Universul era o supa de particule elementare "foarte fierbinte". Lumina facea parte integranta din aceasta supa, nu se despartise inca de materie.
Odata cu expansiunea universului, a inceput sa scada si temperatura, fortele fizice, in numar de 4 (si comentate la inceputul topicului) s-au despartit din acea forta magica care le includea pe cele 4, si care a avut, se pare, un rol esential in demararea Big-Bangului.

Odata cu aparitia celor 4 forte fizice, particulele elementare, au inceput sa se uneasca intre ele, protonul cu neutronul formand nucleonul iar mai apoi electronii formand astfel primii atomi, care au fost atomii de hidrogen.
Primul element chimic care a existat la inceput, a fost hidrogenul: un proton + un neutron=nucleul atomului, in jurul caruia graviteaza un electron.
Apare insa prima problema:
Viata pe pamant se bazeaza pe compusii elementului chimic numit Carbon, care este mult mai greu decat Hidrogenul avand 6 protoni. Secretul vietii (unul din secrete) este ca elementul chimic Carbon (C) accepta legaturi chimice foarte usor si foarte complexe.
Problema insa este ca la inceput exista numai hidrogenul in Univers, nu exista nici un alt element chimic.
Si atunci Universul a gasit raspunsul, pe care alchimistii din Evul-Mediu l-au cautat zadarnic atunci cand cautau sa faca aur din orice. Raspunsul se gasea in stele, mai precis in reactiile termonucleare ce au loc in stele.

Materia prima in reactiile termonucleare este hidrogenul, pe care stelele il transforma in helium (2 protoni). Hidrogenul nu se gaseste insa in valori infinite, astfel ca dupa ce s-a terminat, stelele au trecut la arderea heliumului. Prin aceste reactii termonucleare s-a ajuns la elementele chimice mai grele indispensabile vietii: Oxigen (O), Carbon (C), Calcium (Ca), Azot (N) si lista poate continua.
La un moment dat, aceste corpuri ceresti numite "stele" (adevarate fantani ale vietii!!) terminandu-si complet combustibilul (fierul fiind elementul chimic in punctul final al stelei), au explodat in supernove, fecundand astfel imensitatile siderale cu elementele chimice necesare vietii.
Aceste elemente chimice au traversat probabil spatiile imense siderale pana ce, o parte din ele, au fost prinse in gravitatia unei nebuloase. O nebuloase este un imens nor de praf cosmic si gaz ce poate masura zeci de ani lumina. Nebuloasa, sub imensa forta a gravitatiei, s-a prabusit sub ea insasi, dand nastere unui protosistem solar, care mai apoi s-a transformat intr-un sistem solar, adica sistemul nostru solar in care, prin miracol, existam. Planetele telurice spre soare, si planetele gazoase spre marginile sistemului solar. Astfel elementele chimice, adevarate caramizi ale vietii au ajuns pe pamant...
Fierul din hemoglobina, parte componenta a sangelui care-ti circula in vene, este produs de stele care au explodat acum miliarde de ani.
Calciu, care intra in compozitia sistemului osos a fost sintetizat in stele care au murit de mult. Este posibil ca moleculele de calciu din mana ta stanga, sa provina de la o supernova diferita fatza de cea care a ''fabricat'' calciul ce intra in componenta mainii tale drepte..
Esti facut in proportie de 70 % din apa... oxigenul ce intra in componenta apei provine din stele...

Suntem deci cu totii produsul Universului, suntem, poetic vorbind, copiii Lui.
Suntem cu totii pulbere de stele....Poussière d'étoile
Pulberea unor stele care nu mai exista din vremuri imemoriale...
Pentru ca suntem facuti din aceleasi elemente chimice, avand aceeasi origine, suntem cu totii frati si surori, toti cei care cititi aceste randuri...
Suntem rude apropiate cu pasarile vazduhului si cu pestii adancurilor. Suntem rude cu padurile si cu animalele.
Suntem singurii care pot realiza acest lucru: faptul ca venim din Univers, ca facem parte din el. De la cele mai indepartate galaxii si pana in cele mai intime particule din care suntem alcatuiti, se afla tot Universul.

Modificat de christianT (acum 13 ani)


_______________________________________
Viata este o maladie mortala cu transmisie sexuala.

pus acum 13 ani
   
BGDN
VETERAN

Din: Pleiade
Inregistrat: acum 16 ani
De unde si vorba aia " aleagasar praful si pulberea de ......"..    

pus acum 13 ani
   
christianT
Membru Puf

Din: quelque part sur la terre
Inregistrat: acum 18 ani
"Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, ci totul se transforma". Cam asa suna Legea conservarii maselor pusa in evidenta si enuntata de francezul Lavoisier. El saracul si-a pierdut capul la propriu si nu l-a mai castigat, asta pentru ca Robespierre suparat pe el, a decis astfel.
Lavoisier si-a pierdut capul, dar Natura n-a pierdut nimic, in fapt ea doar a reciclat si recicleaza de la aparitia vietii pe pamant.
Adica ce vreau sa spun:
In momentul in care murim, Natura ne recicleaza. Toate elementele chimice din care suntem alcatuiti le dam inapoi Naturii, adica: hidrogen, oxigen, carbon, calciu, fier etc...
Suntem alcatuiti din aproximativ 70% apa, adica din Hidrogren si Oxigen.
Ma gandesc ca poate apa asta din care sunt alcatuit acum cand va scriu, a fost candva o ploaie ce cadea in Pleistocen peste un mamut in cautare de hrana,
Ma gandesc ca poate apa asta care ma alcatuieste acuma, a fost in oceane, in fluvii, in apa bauta de un insetat ce trudea la piramidele faraonului Egiptului Antic.
Din acest punct de vedere, raportandu-ne la elementele chimice constitutive, suntem nemuritori, toate elementele chimice ce intra in componenta noastra vor exista dupa trecerea noastra pe acest pamant. Vor exista un timp nedefinit, pana la sfarsitul Universului, sau poate vor exista o eternitate.
V-ati gandit ca aerul pe care-l respirati, adica amestecul de oxigen si azot, l-au respirat si dinozaurii, oamenii preistorici, cei care au scris Biblia, mesopotamienii, dacii si romanii, Stefan cel Mare si Mihai Viteazul si toti oamenii care au existat pana la noi?
Iar dupa moartea noastra, va fi respirat de alti oameni, pana la sfarsitul vietii pe pamant, care cu siguranta o sa vina intr-o zi...


_______________________________________
Viata este o maladie mortala cu transmisie sexuala.

pus acum 13 ani
   
bangy
VETERAN

Inregistrat: acum 17 ani
e valabil si in cazul arderii?

pus acum 13 ani
   
bluone70
Membru Gold

Din: Shangri Lah
Inregistrat: acum 18 ani

christianT a scris:

....., fortele fizice, in numar de 4 (si comentate la inceputul topicului) s-au despartit din acea forta magica care le includea pe cele 4.....


Detaliaza, te rog.


Am vazut pe Discovery un documentar interesant despre varsta apei de pe Terra. Se pare ca ar fi mai batrana decat planeta ! 


pus acum 13 ani
   
christianT
Membru Puf

Din: quelque part sur la terre
Inregistrat: acum 18 ani

bluone70 a scris:


christianT a scris:

....., fortele fizice, in numar de 4 (si comentate la inceputul topicului) s-au despartit din acea forta magica care le includea pe cele 4.....


Detaliaza, te rog.


Am vazut pe Discovery un documentar interesant despre varsta apei de pe Terra. Se pare ca ar fi mai batrana decat planeta ! 


TE salut bluone si-ti multumesc pentru reply.

Am scris despre cele 4 fortze fizice fundamentale pe un topic care a fost inchis mai acum 2 saptamani din motive care-mi scapa. Uite ce spuneam:


Sa luam de exemplu cele 4 forte fizice fundamentale, unele descoperite abia in secolul XX.

1. Forta nucleara "tare", este forta cea mai puternica din univers dar care actioneaza in cea mai mica distanta. Ea este cea care formeaza nuclenoul, adica nucleul atomului, care dupa cum poate stim, este format din proton si neutron (ma refer la exemplul cel mai simplu, atomul de hidrogen). Atomul, ca sa se inteleaga mai bine, il puteti vedea ca un sistem solar in miniatura, in centru nucleul (proton si neutron) si electronul, care graviteaza in jurul nucleului.
O diferenta extrem de mica din valoarea acestei forte, si atomul de hidrogen nu ar fi existat, si deci implicit nici celelalte elemente chimice din Tabloul lui Mendeleev: Helium, Litium Beriliu, Carbon, Azot, Oxigen etc. Probabil ca Universul nostru ar fi aratat ca o imensa supa de particule elementare. Nici un fel de galaxii sau sisteme solare..

2. Fortele electromagnetice, care, printre altele, asigura legaturile dintre atomi. Mai multi atomi, intr-un numar imens, dau molecule, care la randul lor, sub actiunea fortelor electromagnetica, dau moleculele gigant, din care iau nastere primele tzesuturi, oase, sange, organe, adica eu, tu, prietena ta, iubitul tau.... O cat de mica diferenta in cadrul acestor forte, si nu am mai fi existat. Universul, sub o alta forma, ar mai fi putut sa existe, dar ar fi fost un Univers sterp, lipsit complet de viata.

3. Forta nucleara "slaba", responsabila printre altele de reactiile nucleare din soare, care ne dau lumina si caldura! O cat de mica diferenta de valoare, si reactiile in soare ar fi fost cu totul altele. De exemplu, daca aceasta forta ar fi fost un pic mai mare, soarele si-ar fi cheltuit mult mai repede rezervele de hidrogen avand drept consecinta ca ar fi "murit" mult mai repede, poate in milioane de ani, ori se stie ca aparitia vietii, pana la cea mai complexa forma a sa omul, a durat sute de milioane de ani...si nu cateva zile cum e istoria aia nazdravana din Biblie (Geneza). In mod similar, daca forta nucleara "slaba" era mai mica, Terra nu ar fi primit destula caldura, si ar fi fost un sloi de gheata.

4. Forta gravitationala, cea mai slaba dintre fortele fizice, dar cu portantza cea mai lunga. Aceasta fortza, pusa in evidenta de Newton, este cea care face sa existe un sistem solar, care face sa existe o galaxie, un amas de galaxii.. O cat de mica diferenta in valoarea acestei forte, si sistemul nostru solar ar fi devenit un imens carambol celest, Pamantul ar fi putut sa percuteze Jupiter, Marte sa se ciocneasca de Mercur iar christianT sa ajunga pe Luna, drept pentru care ar fi trebuit sa-i dea dreptate iubitei sale sotzii care-i spune cateodata ca "e picat din Luna"


E foarte posibil ca apa venita pe Terra sa fie mai batrana decat batrana noastra planeta. Dupa cate stiu, exista o ipoteza cat se poate de plauzibila cum ca apa de pe Terra ar fi fost adusa de comete, care au percutat Pamantul de-a lungul istoriei lui ce se intinde pe miliarde de ani. Dupa cate stiu, cometele, ce sunt formate in mare parte din gheata, vin din Norul lui Oort (in engleza Oort Cloud). Norul lui Oort, avand o forma sferica, se afla la extremitatile sistemului nostru solar,  cu mult mai departe decat Pluto, aproape un an lumina, pornind de la soare. Este foarte posibil ca Norul lui Oort sa fie mai batran ca planeta noastra.

Ma bucur ca mi-ai pus intrebarea asta, si apreciez ca urmaresti Discovery Channel. Imi face o placere imensa sa pot schimba idei cu tineri din Romania, o tzara in care am trait cea mai mare parte din viata mea.

PS. Raspuns ptr. bangy: Cat se poate de adevarat si in cazul arderii. Sa luam de pilda un cadavru. Il ducem la crematoriu...il ardem si ramane cennusa. Masa atomica a cadavrului, se va regasi in ceea ce rezulta in timpul arderii cat si dupa ardere. Un corp e 70 % apa.. apa se va evapora in timpul ardeii. In compozitia fumului ce iese pe cos, vom gasi si alte componente contitutive ale corpului.
Ce ramane??? Cenusa... adica in primul rand reziduuri de Carbon, dar si alte elemente chimice. NU e viata pe care o stim bazata pe carbon? De ce? Deoarece Carbonul accepta foarte usor legaturi chimice cu alte elemente chimice intr-i varietate foarte mare.

Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, ci totul se transforma. Asa spune Legea conservarii maselor, numita si Legea lui Lavoisier. E o lege fundamentala a Naturii prietene.


_______________________________________
Viata este o maladie mortala cu transmisie sexuala.

pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la