christianT
Membru Puf
Din: quelque part sur la terre
Inregistrat: acum 18 ani
|
|
bluone70 a scris:
christianT a scris:
....., fortele fizice, in numar de 4 (si comentate la inceputul topicului) s-au despartit din acea forta magica care le includea pe cele 4..... |
Detaliaza, te rog.
Am vazut pe Discovery un documentar interesant despre varsta apei de pe Terra. Se pare ca ar fi mai batrana decat planeta ! |
TE salut bluone si-ti multumesc pentru reply.
Am scris despre cele 4 fortze fizice fundamentale pe un topic care a fost inchis mai acum 2 saptamani din motive care-mi scapa. Uite ce spuneam:
Sa luam de exemplu cele 4 forte fizice fundamentale, unele descoperite abia in secolul XX.
1. Forta nucleara "tare", este forta cea mai puternica din univers dar care actioneaza in cea mai mica distanta. Ea este cea care formeaza nuclenoul, adica nucleul atomului, care dupa cum poate stim, este format din proton si neutron (ma refer la exemplul cel mai simplu, atomul de hidrogen). Atomul, ca sa se inteleaga mai bine, il puteti vedea ca un sistem solar in miniatura, in centru nucleul (proton si neutron) si electronul, care graviteaza in jurul nucleului. O diferenta extrem de mica din valoarea acestei forte, si atomul de hidrogen nu ar fi existat, si deci implicit nici celelalte elemente chimice din Tabloul lui Mendeleev: Helium, Litium Beriliu, Carbon, Azot, Oxigen etc. Probabil ca Universul nostru ar fi aratat ca o imensa supa de particule elementare. Nici un fel de galaxii sau sisteme solare..
2. Fortele electromagnetice, care, printre altele, asigura legaturile dintre atomi. Mai multi atomi, intr-un numar imens, dau molecule, care la randul lor, sub actiunea fortelor electromagnetica, dau moleculele gigant, din care iau nastere primele tzesuturi, oase, sange, organe, adica eu, tu, prietena ta, iubitul tau.... O cat de mica diferenta in cadrul acestor forte, si nu am mai fi existat. Universul, sub o alta forma, ar mai fi putut sa existe, dar ar fi fost un Univers sterp, lipsit complet de viata.
3. Forta nucleara "slaba", responsabila printre altele de reactiile nucleare din soare, care ne dau lumina si caldura! O cat de mica diferenta de valoare, si reactiile in soare ar fi fost cu totul altele. De exemplu, daca aceasta forta ar fi fost un pic mai mare, soarele si-ar fi cheltuit mult mai repede rezervele de hidrogen avand drept consecinta ca ar fi "murit" mult mai repede, poate in milioane de ani, ori se stie ca aparitia vietii, pana la cea mai complexa forma a sa omul, a durat sute de milioane de ani...si nu cateva zile cum e istoria aia nazdravana din Biblie (Geneza). In mod similar, daca forta nucleara "slaba" era mai mica, Terra nu ar fi primit destula caldura, si ar fi fost un sloi de gheata.
4. Forta gravitationala, cea mai slaba dintre fortele fizice, dar cu portantza cea mai lunga. Aceasta fortza, pusa in evidenta de Newton, este cea care face sa existe un sistem solar, care face sa existe o galaxie, un amas de galaxii.. O cat de mica diferenta in valoarea acestei forte, si sistemul nostru solar ar fi devenit un imens carambol celest, Pamantul ar fi putut sa percuteze Jupiter, Marte sa se ciocneasca de Mercur iar christianT sa ajunga pe Luna, drept pentru care ar fi trebuit sa-i dea dreptate iubitei sale sotzii care-i spune cateodata ca "e picat din Luna"
E foarte posibil ca apa venita pe Terra sa fie mai batrana decat batrana noastra planeta. Dupa cate stiu, exista o ipoteza cat se poate de plauzibila cum ca apa de pe Terra ar fi fost adusa de comete, care au percutat Pamantul de-a lungul istoriei lui ce se intinde pe miliarde de ani. Dupa cate stiu, cometele, ce sunt formate in mare parte din gheata, vin din Norul lui Oort (in engleza Oort Cloud). Norul lui Oort, avand o forma sferica, se afla la extremitatile sistemului nostru solar, cu mult mai departe decat Pluto, aproape un an lumina, pornind de la soare. Este foarte posibil ca Norul lui Oort sa fie mai batran ca planeta noastra.
Ma bucur ca mi-ai pus intrebarea asta, si apreciez ca urmaresti Discovery Channel. Imi face o placere imensa sa pot schimba idei cu tineri din Romania, o tzara in care am trait cea mai mare parte din viata mea.
PS. Raspuns ptr. bangy: Cat se poate de adevarat si in cazul arderii. Sa luam de pilda un cadavru. Il ducem la crematoriu...il ardem si ramane cennusa. Masa atomica a cadavrului, se va regasi in ceea ce rezulta in timpul arderii cat si dupa ardere. Un corp e 70 % apa.. apa se va evapora in timpul ardeii. In compozitia fumului ce iese pe cos, vom gasi si alte componente contitutive ale corpului. Ce ramane??? Cenusa... adica in primul rand reziduuri de Carbon, dar si alte elemente chimice. NU e viata pe care o stim bazata pe carbon? De ce? Deoarece Carbonul accepta foarte usor legaturi chimice cu alte elemente chimice intr-i varietate foarte mare.
Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, ci totul se transforma. Asa spune Legea conservarii maselor, numita si Legea lui Lavoisier. E o lege fundamentala a Naturii prietene.
_______________________________________ Viata este o maladie mortala cu transmisie sexuala.
|
|