Andrew Asam
Pe lista neagra
Inregistrat: acum 16 ani
|
|
Statul roman campion la C.E.D.O.
Statul român a fost condamnat, în 2010, în urma hotarârilor pronuntate de CEDO, la plata unei sume de aproximativ 3,6 milioane de euro. Statul român a avut de platit în urma hotarârilor de condamnare 8 milioane de euro în 2007 si câte 12 milioane de euro în 2008 si 2009.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat in aceasta saptamana ca Ministerul a elaborat un proiect privind raspunderea magistratilor si ca va exista o consecinta asupra acestora in cazul in care se constata ca au comis erori cu rea credinta sau din grava neglijenta. El a inclus aici si procesele pierdute de reclamanti sau parti vatamate in tara si castigate ulterior de acestia la CEDO. (vezi articol mai jos)
Ii aduc eu aminte acestui ministru, Catalin Predoiu, care mai este si buzoian, ca nu cunoaste faptul ca exista deja Art. 507 din Legea nr 356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum si Art. 96.3 - (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare.
Cei din conducerea Ministerului Justitiei nu au dorit sa initieze actiunile in regres impotriva magistratilor care au comis erori, in conformitate cu prevederile legale iar C.E.D.O., datorita proceselor numeroase indreptate impotriva statului roman, a dat un ultimatul Romaniei cu privire la aplicarea reglemetarilor legale in vigoare, stiindu-se faptul ca statul roman a declarat in rapoartele privind justitia faptul ca exista reglementari legale cu privire la raspunderea magistratilor.
In Romania, din pacate, cei din conducere isi asuma responsabilitati dar cei care raspund si platesc daunele de orice fel sunt cetatenii romaniei. --- Articolul 507 va avea următorul cuprins: Acţiunea în regres din Codul de procedura penala
Art. 507. − În cazul în care repararea pagubei a fost acordată potrivit art. 506, cât şi în situaţia în care statul român a fost condamnat de către o instanţă internaţională, acţiunea în regres împotriva aceluia care, cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, a provocat situaţia generatoare de daune, este obligatorie. --- Art. 96.3 - (1) din Legea nr. 303/2004 După acoperirea prejudiciului, statul se poate îndrepta cu acţiune în regres împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii. --- Andrew Adam – incorruptibleman
|
|