Andrew Asam
Pe lista neagra
Inregistrat: acum 16 ani
|
|
Cum inseala CEC BANK clientii Prin ACTul ADITIONAL LA CONTRACTUL DE CREDIT publicat pe internet la adresa intocmit in conformitate cu OUG 50/2010, CEC BANK nu numai ca incalca OUG 50/2010 dar isi aloca dreptul sa modifice anumite procente ale contractului initial in asa fel incat clientul sa plateasca, in mare aceleasi rate de credit fara o diminuare a acestora..
Desi CEC BANK a anuntat in presa ca a redus dobanzile, aceasta nu a redus nicio dobanda. Clientul care se prezinta la banca pentru a i se inmana actul aditional ii este oferit, dupa cateva ore sau in maximum 2 zile actul additional completat aplicand marje diferite clientilor in asa fel incat sa aiba aceleasi rate de platit precum cele stabilite in contractul anterior.
Pe internet se gaseste varianta acestuia dar fara a se mentiona anumite dobanzi precum si marja bancii. CEC Bank nu mentine aceiasi marja inscrisa in contractul anterior al clientilor, ci o modifica dupa bunul plac.
Pentru unii clienti marja bancii este de 4,95% iar pentru altii este de 7,39% s.a.m.d, in functie de momentul cand a fost acordat creditul. Angajatii CEC BANK se feresc sa inregistreze cererile clientilor prin care doresc sa obtina informatii cu privire la actul additional. Contractul este scris cu font Times New Roman de marime 10, greu lizibil.
Ce scrie in graficul de rambursare al noului act aditional A fost luat un articol abuziv din contractul anterior si mutat in foaia graficului de rambursare al imprumutatului pe care o primeste odata cu actul additional semnat, ceea ce reprezinta un abuz din partea bancii.
Astfel, in graficul de rambursare al imprumutatului se mentioneaza, scris cu font TNR de 10, urmatoarele : ---------- ‘Va atentionam asupra faptului ca nivelul ratei anuale a dobanzii variabile se poate majora fata de niuvelul inscris in contractul de credit la data semnarii sau fata de ultima modificare acceptata de dvs., fie ca urmare a aplicarii unor prevederi legale sau derivand din aplicarea unor acte normative pe care Banca este obligate sa le aplice, fie in cazul unor modificari intervenite in conditiile pietii financiar-monetare si/sau in costurile de procesare situatii care vor putea afecta negative gradul dvs. de indatorare lunara fata de Banca.’ ---------- Iata articolele extrase din actul additionalintocmit in conformitate cu OUG 50/2010 cu procentele scrise cu puncte puncte aplicate de catre CEC BANK in functie de fiecare client in parte. Pentru unii clienti marja bancii este de 4/9% iar pentru altii este de 7,6% s.a.m.d, in functie de momentul cand a fost intocmit contractul de creditare. ---------- ARTICOLUL 2. CONDITII DE COSTURI
2.1. COMISIOANE 2.1.1. Pentru creditul pus la dispozitie, Banca percepe comisioane conform reglementarilor proprii. La data semnarii prezentului act aditional, aceste comisioane sunt:
a) comision de administrare credit [achitat anual, dupa cum urmeaza: pentru primul an din cadrul duratei de creditare, in valoare de …% calculat la valoarea plafonului de credit aprobat. Comisionul se incaseaza de la IMPRUMUTAT la data punerii creditului la dispozitia acestuia; pentru fiecare din urmatorii ani din cadrul duratei de creditare, in valoare de….% calculat la soldul creditului / in suma fixa de… Comisionul se incaseaza de la IMPRUMUTAT la prima scadenta intermediara dupa scadenta anuala din cadrul duratei de creditare. In situatia in care ziua scadentei anuale corespunde cu ziua scadentei intermediare, comisionul se incaseaza odata cu plata sumelor datorate la scadenta intermediara respectiva; ] / [ achitat lunar, in valoare de…. % aplicat la soldul curent al creditului luat in calcul la determinarea dobanzii aferente fiecarei scadente.
Comisionul astfel calculat se incaseaza lunar de la IMPRUMUTAT, odata cu plata sumelor datorate de acesta pentru creditul acordat; ] / [ achitat lunar, in valoare de …. % aplicat la soldul curent al creditului luat in calcul la determinarea dobanzii aferente fiecarei scadente. Comisionul astfel calculat se incaseaza de la IMPRUMUTAT in rate lunare egale in valoare de ….
In cazul efectuarii rambursarii anticipate integrale sau partiale a creditului IMPRUMUTATUL se obliga sa achite, la data efectuarii rambursarii anticipate, diferenta de comision de administrare credit datorat pana la data respectiva si neincasat ca urmare a achitarii acestuia in rate lunare egale; ] b) comision unic pentru servicii prestate la cererea IMPRUMUTATULUI, in legatura cu derularea creditului, in valoare de .........%, calculat la soldul creditului existent la data solicitarii serviciului.
2.2.2. Rata anuala a dobanzii (RAD) variabila pe intreaga durata de creditare variaza in functie de un indice de referinta public, respectiv [ROBOR*…….….., de………%, conform cotatiei din data de …..…] / [EURIBOR*………, de………%, conform cotatiei din data de …..…] / [LIBOR*………, de………%, conform cotatiei din data de …..…], la care se adauga o Marja (M) fixa de ….. p.p. (puncte procentuale).
2.2.3. Banca poate modifica Marja fixa numai ca urmare a modificarilor legislative care impun acest lucru. Modificarea ratei dobanzii urmare modificarii marjei se face prin act aditional. In cazul modificarilor impuse prin legislatie, nesemnarea de catre IMPRUMUTAT a actelor aditionale, se considera a fi acceptare tacita.
2.2.15. Pentru neonorarea obligatiilor catre Banca nascute din prezentul contract, altele decat cele mentionate la alineatul precedent, IMPRUMUTATUL datoreaza si va plati Bancii o Marja Majorata (MM = M+ ….. p.p.) fixa de …… p.p., care va inlocui Marja fixa (prevazuta la art.2.2.2.), si care se adauga la nivelul Indicelui de referinta public ROBOR*/EURIBOR*/LIBOR* (componenta variabila din formula de calcul a ratei dobanzii prevazuta la art.2.2.2. de mai sus) si se calculeaza la soldul total al creditului declarat scadent si exigibil, de la data initierii procedurilor judiciare, inclusiv, pana la achitarea integrala a datoriilor catre Banca, exclusiv, daca prin lege sau prin decizie interna nu se prevede altfel
Dobanda penalizatoare (majorata) practicata in prezent, in acest caz, fiind de ……% pe an. Cuantumul sumei rezultat ca urmare a aplicarii Marjei Majorate, perceput de catre Banca pentru neonorarea obligatiilor nascute din contract, poate depasi cuantumul sumei asupra careia este calculata.
2.2.16. Functie de politica Bancii nivelul Marjei Majorate (MM) prevazuta la art.2.2.14. si 2.2.15. poate fi diferit. ------------ Exista atatea marje ale bancii precum si procente aplicate, cati clienti au contracte de credit cu CEC BANK. Aceasta regula o aplica majoritatea institutiilor bancare din Romania. Cati clienti, atatea marje si procente de comisioane, in functie de data intocmirii contractului de creditare. ---------- CEC Bank a obtinut un profit inainte de impozitare de 50 milioane de lei in 2009 Joi, 4 martie 2010, 13:10
® All Rights reserved to Incorruptibleman
|
|