Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
karina22 pe Simpatie
Femeie
19 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 54 ani
Forum Romania Inedit / Tutoriale originale / [TUT] Cum să îţi cureţi computerul Moderat de locust
Autor
Mesaj Pagini: 1
locust
Moderator

Inregistrat: acum 16 ani
Multe probleme de funcţionare ale computerului sunt provocate de supraîncălzirea componentelor, datorită circulaţiei reduse a aerului în carcasă şi a depunerilor de praf, în special pe radiatoarele de căldură ale acestora.
Din această cauză, este necesară curăţarea computerului cel puţin o dată pe an, în funcţie de locul unde acesta funcţionează.
Dacă amplasamentul acestuia se află într-un loc circulat, dacă aveţi animale de casă sau este amplasat la nivelul pardoselei, această operaţiune se va efectua mai des.

Pentru a începe, avem nevoie de câteva materiale, scule şi timp special dedicat acestui lucru.
Materialele şi sculele ar fi:
- o şurubelniţă în cruce şi una lată (nu prea mare)
- o pensulă nu prea mare cu părul mai lung şi moale
- un spray cu aer comprimat (sau mai multe, în funcţie de cantitatea de praf acumulată în unitate). Atenţie ca acel spray să nu conţină şi apă.
- o pară de cauciuc pentru suflarea aerului (în lipsa aerului comprimat)
- câteva şerveţele de bucătărie
- un pachet de beţişoare de urechi
- un pulverizator cu soluţie pentru curăţat geamuri
- bandă izolatoare
- alcool tehnic (cel sanitar conţine apă )
- o lanternă
- aspirator de praf cu o duză de aspiraţie cât mai îngustă
- o mască de pus la gură împotriva prafului
- un ziar mai mare
- o brăţară antistatică

Acestea ar fi necesare pentru asigurarea unei lucrări de bună calitate. Fiecare foloseşte ce are nevoie din listă.

Este necesară o precizare. Acest material este realizat în intregime de mine, prezintă nişte recomandări generale care pot fi interpretabile. Sunt nişte sfaturi date din experienţa personală, care vă pot ajuta uneori.
Recomandarea mea, dacă nu vă pricepeţi, rugaţi pe cineva să vă ajute. Nu este foarte complicat, dar trebuie multă atenţie şi răbdare.
Nu răspund de eventualele defecţiuni. Fiecare persoană decide/răspunde pentru acţiunile sale.

Acestea fiind spuse, spor la treabă!

Metodele de lucru pot fi diferite. Eu prefer să demontez complet unitatea centrală şi componentele acesteia, efectuând cu această ocazie şi înlocuirea pastei termoconductoare de la procesor şi placa video.
Bineînţeles, fiecare se limitează la cât se pricepe şi la timpul disponibil.

Înainte de a trece la lucru, trebuiesc luate câteva măsuri de precauţie:

- nu folosiţi îmbrăcăminte sintetică pe timpul cât lucraţi, pentru se evita acumularea de sarcini electrostatice. Este de preferat un tricou din bumbac cu mâneca scurtă.
- folosiţi o brăţară antstatică sau, în lipsa acesteia, atingeţi carcasa metalică a unităţii (pentru a descărca sarcina electrostatică acumulată de corpul dvs).

Poate vă întrebaţi, de ce tot insist pe acest lucru... o fac pentru a evita eventualele probleme. Componentele electronice de pe diferitele plăci ale computerului sunt foarte sensibile la asemenea descărcări.
Este posibil ca în urma manipulării acestora să se producă o descărcare electrică între mâna dvs şi placa respectivă, să se defecteze fără ca dvs să sesizaţi ceva, iar la final să vă întrebaţi unde aţi greşit de nu mai funcţionează jucăria...

- se deconectează complet computerul de la reţea (obligatoriu!). Practic, nu trebuie să mai aveţi nici un cablu conectat la unitatea centrală.
- nu desfaceţi nici o componentă care este sigilată, veţi avea probleme la garanţie.
- nu umblaţi în interiorul sursei de alimentare decât dacă ştiţi să vă protejaţi. Există risc de electrocutare , chiar dacă aţi decuplat unitatea de la reţea (condensatorii de capacitate mare ramân încărcaţi cu tensiune periculoasă mult timp).
- este de preferat să lucraţi într-o zonă foarte bine ventilată, deoarece se va degaja destul de mult praf dacă veţi folosi aer comprimat şi aveţi toate şansele să întraţi în conflict cu persoanele de gen feminin din casă...
- nu folosiţi apă pentru curăţarea componentelor electronice.
- nu atingeţi conexiunile plăcilor. Manevrarea acestora se face din locurile fără contacte.
- când curăţaţi ventilatoarele, blocaţi rotirea acestora în momentul suflării cu aer, deoarece se pot produce tensiuni la bornele acestora... nu mai intru în amănunte.
- scoateţi din cameră animalul de companie, acum vă face un mare deserviciu.

Mai departe, fiecare decide cum va proceda.

Cea mai simplă metodă este aspirarea prafului din unitate cu aspiratorul, suflarea cu aer comprimat sau cu para de cauciuc, a componentelor, apoi din nou cu aspiratorul.
Se vor demonta şi curăţa ventilatoarele de pe carcasă (se vor curăţa şi orificiile de acces ale aerului)
Se va demonta ventilatorul de pe cooler-ul procesorului şi se va sufla/pensula/aspira radiatorul acestuia. Atenţie, unele radiatoare au aripioatele foarte subţiri, aveţi grijă să nu le îndoiţi.
Se vor scoate memoriile din sloturi şi se vor curăţa cu aer, inclusiv sloturile acestora.
Se va sufla/aspira sursa de tensiune prin orificiile acesteia.
Se va curăţa placa video, inclusiv radiatorul/ventilatorul acesteia.
Se vor monta componentele curăţate, respectând amplasamentul şi conexiunile iniţiale.

Mai jos vă prezint metoda folosită de mine:

Pentru început, se deconectează toate cablurile de la unitatea centrală şi aceasta se aşează de preferat pe câteva foi de ziar.

- Se demontează capacul lateral detasabil al carcasei.
Atentie, unele carcase au panoul lateral cu fereastră, altele au ventilatoare pe acesta. Nu vă grăbiţi.
Puneţi şuruburile într-un loc sigur, altfel le veţi căuta pe sub birou.

- Se pun etichete pe cabluri şi se notează componenta/cupla la care a fost conectat fiecare. Acest lucru este necesar în special la cablurile de date de la hard disk-uri şi unităţi optice.

- Se demontează sursa de tensiune şi se scoate din carcasă. Atenţie la manevrarea acesteia şi la cabluri pentru a nu agăţa ceva.

- Se demontează toate plăcile conectate pe placa de bază. Reţineţi slotul unde au fost montate, eventual notaţi pe ceva amplasamentul acestora.

- Se demontează hard disk-urile şi unităţile optice aflate în unitate. Notaţi amplasamentul acestora.

- Se demontează placa de bază şi se scoate din unitate.
Dacă pe procesor este montat un cooler de dimensiuni mari, este preferabil ca acesta să fie demontat înaintea plăcii de bază, pentru a uşura accesul la şuruburile de prindere ale acesteia.

Atenţie unde şi cum puneţi componentele demontate, pentru a evita căderea acestora sau înghesuirea spaţiului de lucru. Nu le puneţi direct pe covor sau una peste alta.

- Se demontează ventilatoarele ataşate de carcasă.

În acest moment, interiorul carcasei trebuie să fie aproape gol.

- Se aspiră praful din interiorul acesteia, ajutându-ne şi de pensulă în locurile mai greu accesibile. Se poate utiliza o bucată de material textil, care nu lasă scame, umezită cu o soluţie slabă de detergent pentru a şterge urmele de praf rămase.
Exteriorul carcasei se poate şterge cu acceaşi soluţie. Nu folosiţi sub nici o formă solvenţi pentru a îndepărta petele, în special pe părţile vopsite sau din material plastic.
Se va utiliza alcool tehnic sau în cel mai rău caz alcool sanitar, dar nu pe componentele electronice.

- Se curăţă ventilatoarele demontate de pe carcasă. Vă puteţi folosi de beţişoare de urechi înmuiate în alcool tehnic pentru a şterge fiecare pală a acestora.

- Se continuă cu sursa de alimentare. Este o componentă destul de periculoasă, fiind singura din unitatea centrală în care este prezentă tensiunea reţelei.
Din acest motiv, vă rog să evitaţi accesul în interiorul acesteia. Se poate folosi aspiratorul şi aer sub presiune (blocaţi rotirea ventilatorului) pentru a îndepărta praful.
Unele surse au un comutator pentru selectarea tensiunii de lucru, nu schimbaţi poziţia acestuia din greşeală.
După ce aţi terminat, puteţi monta sursa în carcasă.

- Cea mai pretenţioasă componentă este placa de bază. Se cere multă atenţie atât la manipularea acesteia cât şi la efectuarea curăţirii.

Dacă nu aţi demontat cooler-ul de la procesor, este momentul să o faceţi.
În funcţie de tipul acestuia, este necesară demontarea ventilatorului sau nu.
Preferabil este să îl demontaţi ulterior pentru a avea aces mai uşor la aripioarele radiatorului.
- Se suflă praful acumulat între aceste fante. În funcţie de dimensiunea acestuia, cantitatea de praf poate fi destul de mare.
Sub nici o formă nu suflaţi cu gura aerul pentru a îndepărta praful, deoarece riscaţi să-l inhalaţi. Este recomandat să foloşiţi o mască de praf.

- Se curăţă ventilatorul cooler-ului. Vă puteţi folosi de beţişoare de urechi înmuiate în alcool tehnic pentru a şterge fiecare pală a acestuia.

- Se curăţă resturile de pastă termoconductoare de la partea ce vine în contact cu procesorul cu ajutorul unei bucâţi de material textil înmuiată în alcool tehnic, până nu mai rămân urme ale acesteia.

- Se curăţă cu ajutorul aerului comprimat, pensulei şi aspiratorului toate sloturile, conectorii, eventualele radiatoare... pe scurt, toate componentele plăcii de bază.
Nu uitaţi de memorii.

Procesorul se curăţă cu un material textil înmuiat în alcool tehnic, de resturile de pastă termoconductoare.
Curăţarea procesorului este bine să se facă după ce acesta a fost demontat din shocket.
Atenţie la pinii acestuia, se îndoaie foarte uşor şi se pot rupe la îndreptare. Acelaşi lucru este valabil dacă pinii sunt pe shocket.

După ce s-au curăţat procesorul şi shocket-ul acestuia, se montează înapoi şi se aplică un strat foarte subţire şi uniform de pastă termoconductoare (recomand Arctic Silver 5).
Atenţie să nu depăşiţi suprafaţa metalică (radiatorul) procesorului, deoarece pasta termoconductoare conţine particule metalice, care pot produce scurtcircuit dacă ajunge pe contactele procesorului/shocket-ului.

- Se montează cooler-ul procesorului, cu atenţie, apoi se cuplează ventilatorul acestuia la conectorul dedicat de pe placa de bază (sau de unde a fost decuplat iniţial).

- Se curăţă celelalte plăci demontate de pe placa de bază şi se montează,respectând amplasamentul înîţial.
Placa video, având în componenţă radiator+ ventilator, necesită un plus de atenţie.

- Se curăţă toate ventilatoarele demontate de pe carcasă, iar după aceea se montează pe aceasta, respectându-se amplasamentul şi conectorii acestora.
Atenţie la sensul de rotaţie al acestora.
Ventilatoarele montate pe partea frontală a carcasei trebuie să introducă aer, iar cele montate la partea din spate trebuie să îl scoată afară.

- Se curăţă hard disk-urile şi unităţile optice după care se montează în carcasă, respectând amplasamentul acestora şi conectarea cablurilor, în special a celor de date, pentru a se evita schimbarea configuraţiei sistemului.
Acum vă sunt utile notiţele luate la demontarea acestora, aşa că nu săriţi peste ele... "las' că ţin minte"... dacă aveţi mai multe cabluri, posibil să le încurcaţi.

- Se montează placa de bază în interiorul carcasei, apoi toate plăcile suplimentare de pe aceasta, respectând amplasamentul iniţial.

Înainte de a conecta cablurile de alimentare ale sursei, se verifică încă o dată corectitudinea operaţiunilor efectuate până acum şi dacă nu sunt probleme cu aşezarea componentelor, apoi se încearcă ordonarea mănunchiului de cabluri ale sursei.
Se folosesc numai cele necesare, încercând să le poziţionăm în aşa fel încât să nu obstrucţioneze fluxul de aer din carcasă (este valabil şi pentru cablurile ATA/SATA de la hard disk-uri şi unităţi optice)
Se pot folosi pentru fixare coliere de plastic special dedicate acestui scop.
Nu folosiţi pentru fixare conductor electric, mai ales neizolat.
Cablurile nefolosite ale sursei se pot amplasa şi fixa în zonele libere ale carcasei, evitându-se restricţionarea aerului şi aspectul dezordonat.

Încâ o dată se mai verifică dacă nu sunt probleme cu conectorii, dacă nu cumva ne-au mai rămas piese de rezervă, apoi înepem să conectăm tastatura, mouse-ul şi monitorul la unitate.
Vom testa funcţionarea unităţii centrale înainte de a o închide şi a o amplasa unde îşi are locul.

Se cuplează cablul de alimentare la sursă şi apoi la reţea.

ATENŢIE! Din acest moment este interzisă atingerea componentelor interne din unitatea centrală!

Se porneşte computerul şi se urmăreşte secvenţa de bootare, dacă toate ventilatoarele se învârt şi eventualele semnale acustice date de difuzorul plăcii de bază.

Dacă aţi lucrat atent, fără grabă şi cu notiţe (unde este cazul), totul ar trebui să funcţioneze normal.

Se deconecteazâ Unitatea de la reţea, se montează capacul acesteia şi se amplaseazâ în locul unde aceasta va funcţiona.
De reţinut, este nevoie de un spaţiu suficient pentru asigurarea unei ventilatii corespunzătoare a unităţii centrale, mai ales în spatele acesteia, pentru degajarea uşoară a aerului cald eliminat din interior.
Multe "birouri" au un locaş dedicat unităţii centrale, care nu permite o ventilare eficientă a acesteia. Este de preferat să le evitaţi.

Ca să fie treaba completă, nu uitaţi să curăţaţi şi monitorul, tastatura şi mouse-ul, deoarece ultimele două pot contribui foarte uşor la răspândirea microbilor, mai ales dacă sunt folosite în comun de mai multe persoane.

Se refac legăturile unităţii centrale cu perifericele şi cam asta ar fi.

Baftă!
Sper să nu ne întâlnim la "Tech Support".

________________________________________________________________________


Vă mulţumesc pentru timpul acordat citirii acestui material!


Este posibil să fie modificat, dacă este nevoie.

Vă rog să mă atenţionaţi dacă s-au produs erori în cadrul acestui material...


Respect!

Modificat de locust (acum 14 ani)


_______________________________________
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

pus acum 14 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la