calincalin
Moderator
 Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 17 ani
|
|
locust a alcatuit, la un moment dat, un tutorial foarte bine pus la punct, in care explica pas cu pas(exemplificand cu imagini) cum se face intretinera periodica a calculatorului. Din pacate, dintr-o neatentie a cuiva acesta s-a pierdut. Speram ca atunci cand va face din nou o curatenie generala in computer va avea timp sa il rescrie. Legat de problema ta. Incalzirea componentelor, dupa cum a vrut sa spuna iosk, se poate dator si prafului in exces acumulat in interiorul carcasei calculatorului. Acesta se depune pe ventilatore, radiatoare, orificiile de aerisire si nu se mai poate face o racire eficienta a componentelor care sunt cele mai solicitate->procesor, chipset placa baza, procesor video, HDD-uri, tranzistorii si circuitele integrate din partea de alimentare. Pentru a curata de praf calculatorul, desfaci panoul lateral si cu ajutorul unei pensule si a aspiratorului cureti de praf calculatorul. Ai nevoie de o pensula, pentru ca de multe ori intre lamelele de racire se depune un strat compact de praf, ca o pasla(mai ales intr-un calculator care nu a mi fost curatat) pe care aspiratorul nu reuseste sa o curete. Indicat e sa scoti din socluri placutele de memorii si placa video, etc. pentru a pensula si aspira conectorii acestora. In momentul curatarii ventilatoarelor e recomandat sa le blochezi sa nu se invarta in gol. cel mai mult iti da de furca curatarea partii de alimentare care e izolata intr-o cutie metalica si a carei demontare dureza un pic mai mult si trebuie facuta cu atentie. De aceea iti recomand sa cureti bine grilajele acesteia pe dinafara si sa aspiri ce se poate din diferite unghiuri. Toate aceste operatii le faci afara, pe balcon daca locuiesti la bloc. Si FOARTE IMPORTANT, DUPA CE AI DECUPLAT CALCULATORUL DE LA RETEAUA DE CURENT ELECTRIC.
O mai mare eficienta o are suflarea componentelor dar acesta presupune sa ai un aspirator adecvat(care sa si sufle aerul) si inainte demontarea obligatorie a unitatii DVD/CD, Floppy, cititor de carduri, pentru a nu le umple pe acestea de praf.
Daca dupa curatare constati ca temperatura chipset-ului nu coboara la un maxim 45-50grade insemna ca sistemul tau de racire, nu face fata temperturilor din timpul verii si atunci va fi nevoie sa achizitionezi un ventilator(are) suplimentar(e). pe care sa-l montezi pe carcasa.
_______________________________________ "Cunoaşteţi adevărul, şi adevărul vă va face liberi." (Ioan 8.32)
|
|