alinavasiliu
MEMBRU VIP
Din: Satu Mare
Inregistrat: acum 16 ani
|
|
10 lucruri pe care nu le stiai despre crima si pedeapsa capitalaCondamnarea la moarte, cea mai severa pedeapsa din lume, este un subiect controversat, cu o lunga si sangeroasa istorie. Mai mult de 60% din populatia de pe Glob locuieste in tari in care au loc executii. In China, India, SUA si Indonezia - cele mai populate patru tari din lume - exista pedeapsa cu moartea si nu sunt semnale ca va fi abolita prea curand. Mai jos aveti o lista cu zece lucruri interesante despre condamnarea la moarte si crima. 1. Pedeapsa maxima cu inchisoarea in Nepal este de 20 de ani
Legislatia multor tari nu prevede inchisoarea pe viata, iar in Nepal, spre exemplu, un infractor nu poate fi condamnat la mai mult de 20 de ani de detentie. In Norvegia, maximul este de 21 de ani, in timp ce in Portugalia, Macau si Ecuador, cea mai severa sentinta nu poate depasi un sfert de secol. Multe state din America de Sud au abolit legile care prevedeau detentia pe viata, in timp ce Statele Unite sunt singura tara unde exista persoane sub 18 ani condamnate la inchisoare pe viata. Astfel, potrivit organizatiei Human Rights Watch, in 2009, in SUA erau 2.574 de astfel de cazuri, in care nu exista posibilitatea eliberarii conditionate.
Subiectul detentiei pe viata sau, mai exact, lipsa acestei pedepse in anumite tari aduce in discutie cazurile a doi criminali in serie extrem de prolifici, ambii nascuti in Columbia: Pedro Lopez si Luis Garavito. Primul, supranumit "Monstrul din Andes", este banuit ca ar fi violat si ucis peste 300 de fetite, in toata America de Sud. In 1980, el i-a condus pe politisti la mormintele a 53 dintre victimele sale, toate cu varste cuprinse intre 9 si 12 ani. In 1983, Lopez a fost gasit vinovat pentru uciderea a 110 fete in Ecuador si a marturisit alte 240 de crime, pe care le-a comis in tarile invecinate, Peru si Columbia. Potrivit BBC, "Monstrul din Andes" a fost arestat in 1980 si eliberat de autoritatile ecuadoriene la sfarsitul lui 1998, iar ulterior deportat in Columbia. Intr-un interviu acordat in timp ce se afla in spatele gratiilor, Pedro Lopez s-a descris ca fiind "Omul Secolului". Eliberat in schimbul unei cautiuni de 50 de dolari, pentru buna purtare, Lopez a intrat in atentia politistilor din Columbia, care au emis un mandat de arestare pe numele lui, in cazul unei crime comise in 2002. In prezent, nimeni nu stie unde se afla Pedro Lopez.
Luis Garavito, alias "Bestia", de asemenea violator si ucigas in serie, a marturisit in 1999 ca a omorat si sodomizat 140 de baieti. In fimp ce se afla in inchisoare, el a desenat mai multe harti cu locurile in care si-a ingropat victimele, al caror numar total ar putea depasi 300. Garavito a fost condamnat initial la 30 de ani de inchisoare - pedeapsa maxima in Columbia, insa pentru ca a marturisit omorurile si a ajutat autoritatile sa gaseasca trupurile, sentinta i-a fost redusa la 22 de ani. Criticile din presa au dus insa la reevaluarea cazului, astfel ca pedeapsa ar putea fi majorata iar eliberarea intarziata. "Bestia" va raspunda pentru alte crime pe care nu le-a recunoscut si pentru care nu a fost judecat la precedentul proces.
2. Rata criminalitatii
Infractiunile si rata omuciderilor reprezinta de mult timp o preocupare pentru autoritatile din Statele Unite. In 1916, in Chicago au fost identificate 198 de cazuri de crima. In acelasi an, la Londra s-au inregistrat doar 45 de crime, la o populatie de trei ori mai mare. Din 1964 si pana acum, rata criminalitatii in SUA a crescut cu 350%, desi a existat o usoara scadere in 1993. Coincidenta sau nu, in anul respectiv, guvernul american a introdus Legea celor Trei Lovituri. Aceasta prevede ca persoanele gasite vinovate pentru comiterea a trei delicte grave sunt condamnate la inchisoare pe viata.
Rata omuciderilor inregistrate in SUA a stagnat in ultimii ani, dar este printre cele mai ridicate din lumea industrializata. Numai rata crimelor comise in Irlanda de Nord, la inceputul anilor '90, se compara cu cea actuala din Statele Unite. In 2006, pe teritoriul american s-au inregistrat 17.034 de omoruri si 666.160, din 1960 si pana in 1996. In 2004, s-au produs 5.5 omucideri la suta de mii de locuitori, aproape triplu fata de Canada (1.9) si de cinci ori mai multe decat in Germania (1.0). Majoritatea tarilor industrializate au o rata a crimelor de sub 2.5.
3. Zone periculoase din lume
Ultimul studiu international cu privire la rata crimelor, derulat in 2004, a relevat faptul ca in acel an s-au inregistrat 490.000 de omucideri, astfel ca media la nivel global este de 7.6 crime la 100.000 de oameni. Cercetarea a oferit si o perspectiva clara asupra celor mai periculoase locuri de pe Pamant. Astfel, potrivit studiului, rata omuciderilor in Africa de Sud este de 31.7 la 100.000 de locuitori. Urmeaza America Centrala, cu 29.3 omoruri, America de Sud (25.9), Africa de Vest si Centrala (21.6), Caraibe (18.1), America de Nord (6.5), Asia (3.2) si Europa Centrala si de Vest (1.5).
Datele ONU si cele ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in perioada 2003-2005, in Columbia s-au inregistrat 61.1 crime per 100.000 de locuitori, cea mai ridicata rata din lume. Alte tari aflate pe locuri fruntase in acest clasament sunt El Salvador (56.4), Coasta de Fildes (45.7), Africa de Sud (39.5), Congo (35.2), Jamaica (33.7), Brazilia (30.8) si Belize (30.1). Printre cele mai sigure tari se numara Maroc (0.5), Singapore (0.5), Austria (0.7), Egipt (0.7), Germania (1.0), Grecia (1.0), Irlanda (1.1) si Italia (1.2).
4. Metode de executie
Executia prin impuscare este cea mai frecventa metoda de punere in practica a unei condamnari la moarte. Majoritatea tarilor folosesc plutonul de executie, insa exista si cazuri in care o singura persoana apasa pe tragaci. In Rusia Sovietica, un singur glont, tras in ceafa, era metoda clasica de executie a condamnatilor la moarte, fie ca era vorba de militari sau civili. Acest tip de executie inca se practica in multe zone din China. In Taiwan, detinutul este mai intai injectat cu un anestezic puternic iar apoi impuscat in piept.
Principala modalitate de executie in SUA este injectia letala, insa unele state permit condamnatilor la moarte sa aleaga intre scaunul electric, camera de gazare, pluntonul de executie sau spanzurare. Aceste cinci metode sunt folosite in intreaga lume. Ultimul detinut executat in Statele Unite prin gazare a fost neamtul Walter LaGrand, in 1999, in Arizona. Astazi, plutonul de executie este permis in doar trei state: Idaho, Oklahoma si Utah.
In unele state islamice, pedeapsa capitala indeplinita prin decapitare, in special in Arabia Saudita. Lapidarea este de asemenea acceptata in aceasta parte a lumii. Ghilotina a fost metoda oficiala de executie in Franta, pana cand pedeapsa cu moartea a fost scoasa in afara legii, in 1981.
5. Spionii Julius si Ethel Rosenberg
Sotii Julius si Ethel Rosenberg, comunisti americani, au fost executati in 1953, pentru "conspiratie cu intentia de a comite spionaj". Au fost condamnati pentru ca au furnizat informatii importante Uniunii Sovietice cu privire la crearea bombei atomice. Moartea cuplului a fost prima si singura executie pentru spionaj a unor civili din istoria Statelor Unite. Dupa executie, au fost decodate mai multe telegrame sovietice, care au confirmat marturiile din sala de judecata, potrivit carora Julius a indeplinit actiuni de curierat si recrutare pentru sovetici. Ramane insa in dubiu contributia pe care a avut-o Ethel.
Dupa razboi, Statele Unite au continuat sa-si protejeze secretele nucleare, dar Uniunea Sovietica a reusit sa produca propriile arme atomice inainte de 1949. Au existat mai multe retele de spioni sovietici care au cules informatii despre Proiectul Manhattan al americanilor.
Omul de contact pentru Julius si Ethel a fost agentul sovietic Anatoli Yakovlev. Principalul martor al acuzarii a fost David Greenglass, fratele lui Ethel. Acesta a spus sub juramant ca, in septembrie 1945, sora sa a scris in apartamentul ei mai multe foi, continant secrete nucleare americane. Julius si Ethel Rosenberg au fost gasiti vinovati pe 29 martie 1951, iar pe 5 aprilie au fost condamnati la moarte. Judecatorul si-a motivat decizia precizand ca cei doi se fac vinovati nu doar de spionaj, dar si de mortile din Razboiul Corean. Cuplul a fost executat la apusul soarelui, pe scaunul electric, pe 19 iunie 1953.
6. Texas, raiul executiilor
58 de tari mentin folosirea pedepsei cu moartea, cu toate ca aceasta este aplicabila in anumite zone din lume doar pe timpul razboiului. In statul american Texas au fost executati 449 de oameni, din 1976 incoace. In acelasi interval de timp, autoritatile din Virginia au executat 105 condamnati, Oklahoma 92 si Florida 68. In prezent, in Statele Unite sunt aproximativ 3.300 de oameni care au fost condamnati la moarte, dintre care 678 in California, 402 in Florida si 355 in Texas. Surprinzator, numai 13 persoane au fost executate pana acum in California, in ciuda numarului mare de condamnari. In 2009, in SUA au fost 51 de executii, aproape toate prin injectie letala si doar una prin electrocutare. In Texas au fost executati anul trecut 24 de oameni. La mare distanta este statul Alabama, cu doar 6 condamnari la moarte puse in practica. In 2007, New Jersey a devenit primul stat care a abrogat pedeapsa cu moartea, iar exemplul a fost urmat doi ani mai tarziu de New Mexico.
In intreaga lume, aproximativ 2.390 de oameni au fost executati in 25 de state, in timpul anului 2008. Cinci tari din lume executa detinuti care, in momentul comiterii faptei pentru care au fost condamnati, aveau sub 18 ani.
7. Executia prin... elefant
Executarea condamnatilor la moarte cu ajutorul unui elefant a fost o practicata mii de ani, in Asia de Sud si de Sud-Est, in special in India. Era important pentru conducatorii stravechi sa arate ca au control absolut pana si asupra animalelor salbatice. Versatili si bine dresati, elefantii erau capabili sa striveasca, sa dezmembreze si sa tortureze detinutii, in timpul executiilor publice. In functie de comenzi, puteau chiar sa-si ucida victima imediat sau intr-un mod lent. Utilizarea elefantilor pentru a pune in practica pedepsele cu moartea este atestata numeroase documente, care precizeaza ca sangerosul spectacol se termina de obicei cu elefantul smulgand toate membrele condamnatului. In cele din urma, practica a fost stopata de imperiile europene care au colonizat regiunea, in secolele XVIII si XIX. Exista, de asemenea, date istorice care arata ca elefantii erau folositi pentru executii in Roma si Cartagena. Inteligenta acestor animale ii facea ideali ca si calai.
8. Barbatii sunt mult mai predispusi sa ucida
In Vest, aproape 80% din totalul crimelor sunt comise de barbati. Tot reprezentantii sexului tare sunt victime, in aproximativ 75% din cazurile de omucidere. Majoritatea oamenilor condamnati pentru omor au varste cuprinse intre 17 si 30 de ani. In Statele Unite, crimele sunt principala cauza responsabila pentru moartea afro-americanilor de sex masculin, cu varste curpinse intre 15 si 34 de ani. Procentul cazurilor de crima rezolvate in SUA a scazut de la 90% in 1960, la doar 61% in 2007. In Boston, numai 36% din omucideri au fost rezolvate in 2007. Printre factorii regresului se numara gradul redus de cooperare a martorilor si numarul politistilor desemnati sa investigheze cazurile individuale.
Fiecare zona din lume are prevederi legale diferite in ceea ce priveste omuciderea. In Canada, Italia, Suedia, Australia si Marea Britanie, depresiile post-natale pot fi folosite ca argument al apararii in cazurile mamelor judecate pentru ca si-au ucis copiii, daca acestia aveau mai putin de 2 ani. In anumite jurisdictii, acuzatii de crima sunt considerati nevinovati, daca victimele supravietuiesc mai mult de un an si o zi de la atac.
9. Dezertorul Eddie Slovik
Eddie Slovik, soldat al armatei Statelor Unite in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, ramane singurul militar american executat pentru dezertare, de la Razboiul American Civil si pana in prezent. Nascut intr-o familie polonezo-americana in Detroit, Michigan, el a fost recrutat in ianuarie 1944. In luna august a aceluiasi an a fost trimis pe frontul din Franta, alaturi de 11 camarazi. Dupa un atac al artileriei, Slovik s-a desprins de detasamentul din care facea parte si din fericire, a gasit o unitate a politiei militare canadiene, alaturi de care a ramas vreme de sase saptamani. Intors la datorie, Slovik i-a spus comandantului sau ca este "prea speriat" pentru a face parte dintr-o unitate de infanterie si a cerut sa fie transferat, in caz contrar urmand sa fuga. Cererea i-a fost respinsa, asa ca Eddie Slovik s-a tinut de cuvant si pe 9 octombrie a dezertat.
El a mers cativa kilometri buni pana la comandamentul detasamentului si i-a inmanat unui bucatar un bilet in care si-a exprimat intentia de a fugi, daca va fi trimis in lupta. A fost arestat, iar pe 11 noiembrie 1944 a aparut in fata unui tribunal militar, iar completul format din noua ofiteri l-a gasit pe Slovik vinovat de dezertare si l-a condamnat la moarte. Pe 9 decembrie, Eddie Slovik i-a trimis o scrisoare comandantul suprem al fortelor aliate, generalul Dwight D. Eisenhower, cerand clementa. Totusi, dezertarile devenisera o problema sistematica in Franta, iar Eisenhower a confirmat ordinul de executie, astfel ca sentinta a fost pusa in practica pe 31 ianuarie 1945. In varsta de 24 de ani, Eddie Slovik a sfarsit in fata plutonului de executie. Peste 21.000 de soldati americani au primit diverse sentinte pentru dezertare in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, printre care 49 de condamnari la moarte, insa executia lui Slovik a fost singura care a avut loc.
10. Bush il scapa de la executie pe Henry Lee Lucas
De la reintroducerea pedepsei capitale in Texas, unui singur detinut i-a fost comutata condamnarea la moarte in inchisoare pe viata. Este vorba de Henry Lee Lucas, unul dintre cei mai prolifici criminali in serie din istoria SUA, cel putin la nivel declarativ. Dupa ce a fost arestat in 1983, Lucas a marturisit ca a comis sau a fost complice la aproximativ 600 de omoruri - in medie, o crima pe saptamana, de la eliberarea sa din arest in 1975 si pana la reincarcerare. Altii sustin ca numarul omuciderilor ar fi de "doar" 350, multe infaptuite cu ajutorul lui Ottis Toole, un alt criminal in serie faimos. Totusi, Henry Lee Lucas si-a revizuit ulterior marturiile, mentionand: "Nu sunt un ucigas in serie". Se pare ca George W. Bush, care in 1998 era guvernator al statului Texas, l-a crezut, din moment ce i-a comutat pedeapsa in inchisoare pe viata.
Au existat informatii potrivit carora Lucas n-ar fi fost interogat prin metode tocmai ortodoxe, iar anchetatorii ar fi incercat sa-i puna in carca multe dintre cazurile de crima in care nu aveau niciun indiciu care sa-i conduca la autor. George W. Bush n-a precizat insa niciodata care au fost motivele pentru care a decis sa anuleze executia. Henry Lee Lucas a murit in celula sa, in 2001, din cauze naturale.
Adaptare dupa WeirdWorm
Modificat de alinavasiliu (acum 14 ani)
_______________________________________
|
|