black_fish2003
Membru Senior
Din: Lazy Town
Inregistrat: acum 16 ani
|
|
Cel mai mare accelerator de particule, gata de lansare
01-09-2008
Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a respins initiativa unor oameni de stiinta de a bloca lansarea celui mai mare accelerator de particule din lume, LHC, pe motiv ca acesta ar duce la distrugerea Pamantului.
Large Hadron Collider (LHC), cel mai mare accelerator de particule din lume urmeaza sa fie lansat oficial pe data de 10 septembrie, dar lansarea sa este insotita de polemici ce par desprinse din scenarii science-fiction, care sunt insa foarte serioase si purtate intre oameni de stiinta.
Saptamana trecuta, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a respins o plangere inaintata de un grup de oameni de stiinta impotriva a 20 de tari ce finanteaza proiectul LHC, care apartine Centrului European pentru Cercetari Nucleare (CERN). Grupul respectiv a cerut oprirea lansarii acceleratorului, pe motiv ca acesta ar urma sa duca la crearea de gauri negre, la inceput de dimensiuni microscopice, dar care apoi vor creste si treptat vor inghiti intreaga planeta din interior. Ei au mai spus ca oamenii nu stiu deocamdata cum sa controleze particulele care ar putea fi create in LHC si ca pun in joc viitorul umanitatii.
Nu este primul scenariu prefigurat in jurul fenomenelor care vor apare odata cu primele ciocniri de particule din LHC, un altul fiind cel al posibilitatii calatoriilor in timp, dar este cel mai alarmist. CERN a admis posibilitatea aparitiei de gauri negre pe langa diverse tipuri de particule, dar a afirmat ca acestea vor dispare la fel de repede cum vor fi create, argumentand ca astfel de ciocniri au loc in natura in permanenta.
Asadar, odata cu decizia Curtii Europene pentru Drepturile Omului se inlatura ultimul obstacol, e adevarat, nu foarte mare, din calea lansarii oficiale a LHC, un proiect gandit inca de la inceputul anilor 1980, la care se lucreaza din 1998 si care a costat pana acum peste 6 miliarde €. Pe 10 septembrie va avea loc prima ciocnire a unor fascicule de protoni in tunelul cu un diametru de 27 km, aflat la o adancime de 100 metri in subteran, la granita dintre Elvetia si Franta, langa Geneva.
LHC este conceput pentru a crea fascicule de protoni care se deplaseaza la 99,9% din viteza luminii, un astfel de fascicul avand o energie de 7 tera electron volti (TeV). Aceasta, de 7 ori mai mare decat cea posibila in acceleratorul de particule Tevatron din Statele Unite, cel mai puternic pana la LHC, este echivalenta cu o masina care calatoreste la o viteza de 1600 km/ora sau cu 2,3 trilioane de baterii de 3 volti inseriate. Un fascicul de protoni va parcurge un tur de tunel in 90 microsecunde, ceea ce inseamna ca un fascicul care va fi activ timp de 10 ore va parcurge in total o distanta de 9,97 miliarde km, adica aproximativ dublul distantei dintre Pamant si Neptun.
Astfel de fascicule, ce circula la asemenea viteze, vor fi ciocnite intre ele, in ideea ca in acest mod se vor crea o varietate de particule care vor raspunde la intrebari esentiale ce tin de fizica, de istoria Universului si de legile care ne guverneaza. Marele “premiu” este detectarea bozonului Higgs, o particula prezisa de modelul standard al fizicii particulelor, si care, teoretic, este responsabil de masa altor particule, subiect care reprezinta unul din misterele fundamentale ale naturii la ora actuala.
Crearea conditiilor experimentale in care bozonul Higgs sa poata fi detectat este extrem de dificila. Aceasta cere coliziuni foarte puternice de particule si detectori extremi de sensibili care sa inregistreze rezultatele coliziunilor, care vor fi de ordinul sutelor de milioane pe secunda.
Mai trebuie spus si ca LHC nu va fi pornit din start la capacitate maxima. Pe 10 septembrie, fasciculele de protoni vor fi circulate cu o energie de injectie de 0,45 TeV, aceasta urmand sa fie crescuta apoi pana la 5 TeV, dupa care, anul viitor, aceasta va ajunge pana la capacitatea maxima de 7 TeV.
Lansarea LHC va putea fi urmarita pe 10 septembrie si pe internet, intr-un webcast accesibil la webcast.cern.ch, intre orele 9 si 19 (ora Romaniei).
(Sursa: TG Daily, PhysOrg)
_______________________________________ viata e frumoasa daca stii s-o traiesti
|
|