Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
barbyy
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 80 ani
Forum Romania Inedit / Love & Sex / Planning familial sau planificarea familiala. Ce inseamna? Moderat de DarK Shadow, maharet, roin
Autor
Mesaj Pagini: 1
caprioara1975
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 16 ani
Planning familial sau planificarea familiala. Ce inseamna?

Cand a aparut Planningul Familial si din ce motiv?

Notiunea explicita de Planificare Familiala a aparut secolul trecut, in anii 1960 – 1970, intr-o perioada in care era tot mai evidenta nevoia unei schimbari a felului in care omenirea privea anumite aspecte ale vietii intime, printre care si sexualitatea. Din vechi timpuri, in mod firesc o persoana ajunsa la varsta maturitatii simte necesitatea de a trai in armonie cu nevoile sale fiziologice si afective. Dar pe parcursul istoriei ultimelor sute de ani, aceasta armonie nu a fost lasata sa se manifeste liber fiind restrictionata de tot felul de reguli impuse de societate.

Valorile morale legate de sexualitate erau adanc inradacinate in conceptiile religiei crestine. Biserica crestina era institutia care reusea sa impuna modul de gandire si activitatea individului in multe aspecte din viata sa intima si sociala. Insa toate aceste norme erau exagerat de restrictive, de multe ori ele erau incompatibile cu viata intima reala a cuplului sau a individului, cu aspectele lor umane: fiziologice, psihologice, afective, emotionale. Ceea ce era natural era considerat rau si imoral.

Existau multe interdictii sociale: avortul era interzis (astfel ca femeile nasteau copii ori de cate ori ramaneau insarcinate, indiferent daca era potrivit pentru ele sau nu), relatiile sexuale inaintea casatoriei erau de asemenea interzise (in consecinta multe persoane se casatoreau fara sa stie daca vor fi compatibile cu partenerii, de aici si multe neintelegeri si conflicte in cuplu), relatiile eroticoafective intre doua persoane de acelasi sex erau considerate boli psihice si, in general exista o atitudine de negare si respingere a nevoilor sexuale firesti si naturale ale individului. Discutiile despre sex erau considerate murdare, pacatoase si deci, evitate. Sexul oral si cel anal, masturbarea, erau catalogate drept perversiuni sexuale, boli psihice, viciu sau pacat.

Foarte multe alte false credinte despre sexualitate erau infiripate in constiinta individului, fiind de asemenea o consecita a normelor morale religioase care-i invada viata intima, spre exemplu: femeile nu trebuie sa aiba orgasm, orice alt fel de contact sexual decat cel penis-vagin era o perversiune si manifestarea unei boli psihice, sexul de placere era un pacat, singurul acceptabil era cel avand ca scop conceperea unui copil, astfel metodele contraceptive si cele de protectie erau greu de procurat, in multe cazuri, interzise.

Educatia pentru igiena sexuala era deficitara, se referea mai mult la „restrictii” si „pericole” nu si la metode constructive de a avea o viata sexuala implinita si in siguranta. Bolile cu transmitere sexuala erau considerate rusinoase, cei in cauza erau marginalizati, batjocoriti, astfel ca ei le ascundeau, nu-si dezvaluiau secretul „murdar” nici macar in fata medicului.

Revolutia Sexuala (anii 1960 – 1970)

La inceputul secolului 20, tot mai multe voci se ridicau impotriva controlului normelor morale (impuse de catre autoritati si Biserica) asupra vietii intime a fiecaruia. In special din partea oamenilor de stiinta a pornit acest curent, dar si din partea unor oameni suficient de curajosi sa infrunte societatea pentru se elibera de restrictiile exagerate. Ideea era aceea de a gasi o cale de echilibru intre trairile spirituale, morale (ce e bine si ce e rau) si necesitatile afective, emotionale si fiziologice, naturale ale unui individ.

Parcursul acestei schimbari a fost lent si dificil intampinand o rezistenta puternica din partea Bisericii si a adeptilor moralei crestine. Multi sociologi spun ca Revolutia Sexuala a avut la baza studiile marelui psihanalist Sigmund Freud care, in anii 1920, a descris fenomenul sexualitatii in termeni cu totul neobisnuiti pentru acele vremuri, spunand ca sexualitatea este o functie fiziologica, de o importanta covarsitoare in viata psihica, emotionala si sociala a unui individ.

Mai tarziu, Alfred Kinsey, un alt om de stiinta, biolog, considerat in prezent parintele sexologiei, a efectuat in anii ’50 studii largi bazate pe interviuri cu mii oameni reali, dispusi sa raspunda unor intrebari legate de viata lor intima, bineinteles, sub protectia anonimatului. Publicand rezultatele studiilor el a demonstrat faptul ca interdictiile sociale exagerate legate de sexualitate au in multe cazuri nefastul dar de a provoca tulburari in viata sexuala a cuplului si a individului si ca, in realitate, sexualitatea e un fenomen complex, fiziologic, cu manisfestari unice de la un individ la altul, nesupuse unor reguli sau norme.

Pe masura ce trecea timpul, aceste idei capatau tot mai multi adepti, iar in anii ’60 - ’70, avand punct de pornire SUA, Revolutia Sexuala a devenit o adevarata miscare sociala avand chiar sustinere politica. A fost recunoscut dreptul unui cuplu de a avea copii doar atunci cand e pregatit pentru asta, a fost legalizata vanzarea prezervativelor catre mase, in anul 1960 a aparut pe piata pilula contraceptiva, s-a legalizat avortul.

In anul 1973 homosexualitatea a fost eliminata din catalogul ce cuprindea clasificarea bolilor psihice. Asociatia Psihiatrica Americana a recunoscut faptul ca orientarea homosexuala nu este manifestarea unei astfel de tulburari.

Ce inseamna cu adevarat Planningul Familial?

Planning inseamna planificare iar planningul familial se refera in primul rand la dreptul de a-ti controla viata de cuplu, de familie, momentul in care vrei sa ai copii si …cam cati. Dar insemnatatea acestui concept nu se limiteaza doar la aceasta.

Alaturi de acest sens, planificarea familiala mai cuprinde efectuarea educatiei sexuale proprii dar si cea a copiilor, prevenirea bolilor cu transmitere sexuala si a altor boli, efectuarea controalelor regulate la medicii care se ingrijesc de sanatatea organelor genitale, rezolvarea eventualelor probleme legate de fertilitate si a tulburarilor de dinamica sexuala, pastrarea armoniei afective si psihoemotionale a familiei, rezolvarea conflictelor, comunicare.

Cu alte cuvinte, planificarea familiala este o manifestare de libertate dar si de responsabilitate.

Planningul familial gresit inteles

Spuneam ca notiunea de planificare familiala a aparut in perioada Revolutiei Sexuale, care a dus cu sine o eliberare a sexualitatii. In aceeasi perioada a aparut pilula contraceptiva, care a schimbat radical viata sexuala a multor persoane. In sfarsit oamenii puteau sa aiba contact sexual fara teama ca inca un copil, probabil greu de intretinut, venea pe lume. Pilula contraceptiva a insemnat eliberare si avut un asemenea impact in societate incat a devenit cea mai preferata si la moda metoda de protectie.

Dar din pacate odata cu asta, foarte multe persoane au limitat semnificatia planificarii familiale la utilizarea metodelor de contraceptie, ignorand pericolul raspandirii bolilor cu transmitere sexuala, care batea la usa. Aceasta metoda contraceptiva era atat de apreciata iar contraceptia, ca manifestare a libertatii de alegere, era considerata atat de importanta incat multi nu au constientizat faptul ca pilula contraceptiva nu protejeaza de BTS. Ba mai mult, deoarece in perioada dinaintea Revolutiei Sexuale erau musamalizate subiectele referitoare la BTS, populatia nu avea cunostintele necesare referitoaare la ele.

Statisticile arata ca odata cu aparitia pe piata a pilulei contraceptive, utilizarea prezervativului a cazut pe locul doi in cadrul metodelor de protectie iar raspandirea BTS a capatat o amploare ingrijoratoare.

Libertatea sexuala gresit inteleasa

Rasunetul Revolutiei Sexuale se face simtit pana in zilele noastre, cu toate ca a avut loc cu peste 50 de ani in urma. Acest fapt e probabil datorat continuarii rezistentei din partea adeptilor moralei crestine. Dar pentru ca aceasta morala a fost si este exagerata, ea a nascut reactii exagerate. Multi oameni, in special tinerii, au aruncat la gunoi odata cu ea, absolut toate regulile de bun simt care e bine sa fie respectate, in primul rand pentru siguranta fiecaruia.

Statisticile arata ca, raportat la populatia generala, BTS cunosc cea mai mare raspandire in randul tinerilor, in special la grupa de varsta 15-25 de ani, tocmai din motivul libertatii sexuale gresit intelese. Romania ocupa un loc fruntas in Europa la acest capitol.

Iata ca, desi ne place sa decidem asupra a ceea ce facem, cand si cum, e foarte important, tocmai pentru a ne pastra libertatea, sa ne protejam, pentru ca o sarcina nedorita si bolile cu transmitere sexuala sunt in masura sa ne reteze tocmai aceasta libertate.


_______________________________________
,,Numai cei slabi sunt cruzi. Blândeţea este a celor puternici.”
  Leo Roskin

pus acum 14 ani
   
alinavasiliu
MEMBRU VIP

Din: Satu Mare
Inregistrat: acum 16 ani
e ceva foarte interesant...de exemplu pt a beneficia de o metoda contraceptiva de la Planning trebuie sa fi student elev. sau ce mai stiu eu ce....mergand sa facem o ijectie (3 luni de siguranta) nu au putut sa ne ofere produsul. chiar daca il plateam...ei zic ca nu se platesc. si au zis ca daca avem cunostinta care e studenta sau ceva sa aducem carnetul ei sau buletinul si se rezolva....nu e putin....ciudat?

_______________________________________









pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la