nikos25
MEMBRU VIP
Din: Nowhereland
Inregistrat: acum 19 ani
|
|
Un mic tutorial despre ce este si cum functioneaza Paypal
1.Ce este PayPal?
PayPal este un serviciu online ce permite transferul de bani între calculatoare. Datorită uşurinţei în folosire şi standardelor înalte de protecţie a datelor şi a tranzacţiilor, numărul posesorilor de conturi PayPal depăşeşte astăzi 100 de milioane.
2.Se poate folosi PayPal în România?
Da, din septembrie 2007 PayPal se poate folosi şi în România. Deşi iniţial se puteau folosi numai anumite opţiuni ale serviciului, acum PayPal poate fi folosit fără limitări.
3.La ce foloseşte PayPal?
Lista tuturor opţiunilor serviciului PayPal poate fi găsită aici. Dintre cele mai folosite le enumerăm pe următoarele:
- puteţi face plata online pe site-uri ce acceptă această metodă (veţi vedea sigla PayPal afişată oriunde PayPal este disponibil); - puteţi face transfer de bani către un cunoscut ce are un cont PayPal ori către un cont bancar (de asemenea, puteţi trimite banii către propriul card); - puteţi primi bani sub formă de: a.plăţi online (dacă dispuneţi de un site ce face vânzări online), b.transfer dintr-un alt cont PayPal ori un cont bancar, c.donaţie
4.Care este principalul avantaj al folosirii PayPal?
În opinia noastră principalul avantaj al folosirii PayPal este uşurinţa în folosire şi taxele mici percepute pentru diverse tranzacţii. Odată ce v-aţi făcut un cont PayPal (operaţiune simplă ce constă în introducerea adresei de e-mail, a numelui, prenumelui şi a datelor cardului dumneavoastră, pentru a putea efectua plăţi online nu trebuie decât să vă logaţi în contul PayPal; nu mai este nevoie să reintroduceţi datele personale de identificare ori datele cardului.
Am adăuga aici un alt avantaj ce decurge din modul de operare a tranzacţiilor prin PayPal: siguranţa datelor de identificare. Să zicem că găsiţi o cameră video la un preţ mic într-un magazin online dintr-o ţară ce nu vă inspiră încredere. Plătind prin PayPal (magazinul trebuie să ofere această posibilitate, ca să puteţi plati astfel), datele dumneavoastră de identificare nu vor ajunge în nici un fel în posesia posesorilor magazinului online din ţara respectivă.
Cu PayPal puteţi cumpăra de pe eBay, Amazon ori oricare alt site mare de vânzări online. Numeroase site-uri româneşti au adoptat această metodă de plată.
5.Care sunt costurile gestionării unui cont PayPal?
a) Costul creării unui cont PayPal: 0. b) Costul întreţinerii unui cont PayPal: 0. c) Taxa pentru efectuarea unei plăţi online: 0 (plăteşte o taxă cel care primeşte banii, posesorul magazinului online, de pildă. d) Taxa pentru transferul banilor dintr-un cont în altul: - când banii sunt transferaţi dintr-un cont PayPal în alt cont PayPal: 0. - când banii sunt transferaţi către un cont bancar ori un card: 3,4%+0,35 EUR. e) Taxa suportată în cazul în care primiţi bani (donaţii, plăţi online etc.): 1,9%-3,4%+0,35 EUR (procentul variază între 1,9 şi 3,4, în funcţie de suma primită. f) Taxa pentru retragerea banilor din contul PayPal (transferul acestora către propriul card): 2 EUR.
Pentru detalii privind taxele asociate tranzacţiilor prin PayPal, accesaţi pagina PayPal destinată taxelor. Taxele în dolari sunt un pic mai mici.
6.Ce carduri se pot folosi?
Pot fi folosite atât carduri de credit, cât şi carduri de debit. Un card BCR Visa Electron, de pildă, este foarte bun. Pentru detalii, puteţi apela banca emitentă a cardului dumneavoastră pentru a verifica dacă puteţi folosi cardul pe care-l aveţi pentru plăţi prin PayPal.
7.Tipurile de conturi PayPal şi funcţionalităţile acestora
a) PayPal Personal Account - cu acest tip de cont puteţi efectua plăţi online oriunde PayPal este acceptat şi puteţi primi bani doar de pe un alt cont PayPal.
b) PayPal Premier Account - cu acest tip de cont puteţi primi bani dintr-un cont PayPal, un cont bancar ori un card. De asemenea, dacă aveţi un magazin online puteţi folosi opţiunea "Shopping cart". Tot cu acest tip de cont puteţi primi donaţii
c) PayPal Business - acest tip de cont este similar cu Premiere ca funcţiuni, cu diferenţa că vă puteţi înregistra ca organizaţie/firmă şi în felul acesta este permis accesul mai multor utilizatori la cont.
Dumneavoastră decideţi care este tipul de cont care vi se potriveşte. Dacă doriţi doar să faceţi plăţi online, probabil că opţiunea optimă este contul PayPal Personal Account.
8.Cum se efectuează plata prin PayPal?
Atunci când efectuaţi o plată online folosindu-vă de contul dumneavoastră PayPal, PayPal plăteşte imediat ce aţi terminat tranzacţia, urmând să-şi recupereze banii ulterior din sursele dumneavoastră de finanţare a contului (cardul dumneavoastră, cel mai probabil).
În cazul în care alimentaţi contul PayPal cu ceva bani, trebuie să ştiţi că nu veţi primi vreo dobândă. Pe de altă parte, asigurându-vă întotdeauna că deţineţi o sumă oarecare în contul PayPal, PayPal vă permite să efectuaţi plăţi chiar şi atunci când banii de pe card sunt pe terminate.
9.Dacă aveţi cont în lei, puteţi face plata pentru produse care se vând în dolari ori euro?
Nu contează tipul de monedă. Puteţi avea card în lei şi veţi putea face plăţi în euro ori dolari fără probleme. Desigur, veţi suporta costurile - care nu sunt mari - ale schimbului valutar efectuat automat de PayPal.
10.Cum face PayPal profit dacă are taxe mici pentru operaţiunile sale?
Profitul are două surse majore: dobânda pentru banii din conturile celor care folosesc serviciul (oricât de mică ar fi, la milioanele de utlizatori cu siguranţă este vorba de milioane de dolari anual) şi taxele pentru serviciile plătite (oricât de mici ar fi, la numărul imens de tranzacţii care presupun taxare, din nou, cu siguranţă este vorba de foarte mulţi bani).
O lista cu probleme ar arata cam asa:
- nu toate cardurile functioneaza impreuna cu PayPal; anumite carduri de credit/debit au limitata suma care poate fi folosita pe internet; - PayPal limiteaza suma cu care poti cumpara pe internet fiind necesara o autentificare a cartii de credit/debit si o a doua autentificare care necesita acte de identitate (vezi mai jos).
Ce se poate face cu un cont de PayPal:
- Poti cumpara de la magazinele de pe internet produse, in anumite limite de suma in functie de limitarile prezente pe cardul tau (vorbeste la banca pentru a vedea daca ai limitari) si in functie de limitarile impuse de PayPal (care cere mai multe tipuri de autentificari in functie de sumele tranzactionate). - Dupa autentificarea cardului poti sa retragi bani pe cardul tau si poti sa faci cumparaturi cu sume mai mari, de sute de USD. - Pentru sume mai mari de bani tranzactionate prin contul de PayPal (peste 1300 USD) va trebui sa faci o autentificare suplimentara, prin trimiterea unei scanari dupa cartea de identitate/pasaport si dupa o factura nu mai veche de 6 luni. - Poti trimite bani la un alt cont de PayPal. - Poti accepta primirea de bani de la un alt cont de PayPal, inclusiv pentru diferite servicii pe care le prestezi (ai nevoie de un cont de business de PayPal).
Cum autentifici cardul?
O mare parte a tranzactiilor (cu sume mai mari sau tranzactiile de retragere a banilor din contul de PayPal pe cardul tau) necesita autentificarea cardului. Pentru a declansa aceasta procedura:
- depui pe cardul tau contravaloarea a minim 2 euro pentru a realiza autentificarea; - te loghezi in contul de PayPal; - selectezi din meniu optiunea “Add or Edit Card”; - selectezi “Add Card”; - adaugi datele cardului; - PayPal iti va retrage 1,5 euro de pe card; - tranzactia va fi inregistrata cu un anumit cod; - ai nevoie de ultimele 4 cifre ale codului resprectiv, pe care il obtii sunand la banca si cerand codul, accesand detaliile tranzactiei prin Internet banking sau mergand la banca si cerand detaliile tranzactiei; - intri din nou in contul de PayPal si treci ultimele 4 cifre ale tranzactiei; - gata, cardul este autentificat!
Cum retrag banii din contul de PayPal pe card?
- te loghezi in cont; - alegi din meniu functia “Withdraw”; - alegi “Withdraw funds to your card”; - selectezi cardul pe care sa pui banii si suma pe care o retragi (nu poti retrage toti banii, plus ca trebuie sa platesti si o taxa de minim 2 euro pentru retragere); - dai Continue si Confirm; procesul dureaza 2-3 zile lucratoare.
Modificat de nikos25 (acum 14 ani)
|
|