Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
monaahmed2012 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Calarasi
cauta Barbat
25 - 46 ani
Forum Romania Inedit / Off Topic / Informatii si Linkuri Utile Moderat de 80Inanna, Crizzu, Neo, cuculean, gabiandreicristian, maharet, maleficus
Autor
Mesaj Pagini: 1
caprioara1975
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 16 ani
Cum sa bei alcool inteligent

Alcoolul face parte din viata sociala a celor mai vesele fete. Dar, pentru a te asigura ca nu iti patezi reputatia sau subrezesti sanatatea, urmeaza cateva sfaturi.

Petrecerile sunt, cel mai probabil, un aspect important al vietii tale sociale, cu toate ca nu e deloc distractiv (sau atragator) sa te faci de fiecare data crita.

Unele dintre noi stiu foarte bine cum decurg lucrurile: seara incepe promitator, dar se termina cu promisiuni pe marginea vasului de toaleta cum ca niciodata, dar niciodata sa nu te mai lasi dusa de val atat de tare.

In timp ce consumul moderat de alcool poate fi benefic - din punct de vedere al sanatatii si ca liant social - depasirea masurii intr-un mod regulat poate duce la o multime de probleme, de la situatii jenante pana la afectiuni foarte serioase.

Pentru a evita aceste neplaceri trebuie sa stii cat de mult poate suporta organismul tau si cum sa te opresti.

Traiasca alcoolul!

Alcoolul te face sa te simti bine pentru ca determina eliberarea dopaminei, un hormon ce stimuleaza activitatea din zona creierului responsabila de placere. De aceea este atat de tentant sa tot bei. Creierul tau asociaza usoara euforie cu consumul unui pahar de alcool, asa ca o bautura duce la alta si asa mai departe.

Dar, mai mult decat o stare placuta de beatitudine, alcoolul poate induce afectiuni serioase creierului. Consumat in exces, el poate leza abilitatile motorii, timpul de reactie, vorbirea si nu mai vorbim de gandire. Alcoolul afecteaza si partea din creier care controleaza inhibitiile. De aceea atunci cand bei prea mult, spui si faci lucruri pe care le regreti a doua zi.

Alcoolul in exces te pune in pericol

Alcoolul iti poate afecta si dieta. Ai observat vreodata cum dai iama in mancare atunci cand ai baut prea mult? Asta pentru ca un consum mare de alcool elimina sarea din organism, activandu-ti astfel pofta de mancare.

Astfel, la sfarsitul serii ajungi sa infuleci fara masura. Si din moment ce capacitatea ta de a-ti exercita vointa este compromisa, ai multe sanse sa consumi alimente pe care in mod normal le-ai evita.

In afara de compromiterea dietei sau savarsirea unor fapte compromitatoare, efectul alcoolului asupra judecatii tale poate avea implicatii destul de grave.

Spre exemplu, 70% dintre studenti spun ca au facut sex neplanificat din cauza consumului de alcool, dar si mai grav este faptul ca 90% dintre violurile din campusuri au avut loc atunci cand fie victima, fie agresorul se afla sub influenta alcoolului, potrivit Consiliului American pentru Educatia in ceea ce priveste Stupefiantele.

Consumul de alcool poate duce si la afectiuni ale sanatatii precum osteoporoza, hipertensiune arteriala sau ciroza.

Pastreaza-ti capul pe umeri

Nu incape nici o indoiala ca alcoolul trebuie consumat doar in cantitati moderate, adica 1-2 bauturi pe zi. Mai mult, majoritatea oamenilor sunt de acord ca starea usoara de relaxare produsa de una sau doua bauturi este cea mai placuta. In urma lor te simti doar putin ametita si mai putin inhibata decat in mod normal, dar iti pastrezi judecata si auto-controlul.

Insa, dupa cum stim cu totii, sa te opresti dupa una sau doua bauturi este un obiectiv destul de nerealist. In plus, consumul de alcool ne afecteaza pe fiecare in mod diferit.

Printre factorii ce determina rezistenta noastra in fata alcoolului se numara rata metabolismului, viteza cu care bei si daca ai servit sau nu inainte o masa consistenta.

Contrar convingerii populare, greutatea nu iti afecteaza toleranta la alcool. Daca mananci inainte sau chiar in timp ce consumi alcool, procesul de imbatare poate fi incetinit, iar absorbtia acestuia in organism diminuata. Alimentele cu amidon precum painea, covrigeii, pastele fainoase sunt in general cele mai bune.

Pentru a detemina care este punctul in care ar trebui sa spui stop alcoolului, incearca sa fii constienta de cate bauturi ai servit inainte sa dai semnale ca incepi sa te ametesti.

Mai exact, atunci cand incepi sa te simti vesela, vorbareata si mai indrazneata decat de obicei, poate chiar ceva mai afectuoasa. Orice bautura in plus te va face sa-ti pierzi echilibrul, coordonarea si iti va afecta judecata.

Nu te grabi

Daca bei prea mult, prea repede, auto-controlul tau va disparea inainte sa-ti dai seama. Asa ca incearca sa bei cu inghitituri mici si rare. Ca sa reduci din consumul de alcool poti incepe sa bei cat mai tarziu daca esti la o petrecere. Incepe cu un pahar sau doua de apa carbogazoasa sau cocktailuri fara alcool.

Daca ai probleme cu memoria si nu-ti poti aminti cate bauturi ai consumat, pastreaza capacele de la sticlele de bere sau paiele de la cocktailuri.

Indoaie cu apa

Un alt truc este sa folosesti “bauturi distantiere”, adica sa alternezi un pahar de apa pentru fiecare bautura alcoolica. Apa impiedica si deshidratarea din cauza careia te poti trezi cu mari dureri de cap a doua zi.

Evita bauturile necunoscute

Este bine sa eviti si bauturile cu ingrediente misterioase. Acestea ar putea avea alcooluri mult mai puternice care te vor da de pamant inainte sa stii ce te-a lovit.

Inainte sa te straduiesti sa devii un “bautor bun”, ia in considerare urmatorul lucru: preferi sa o iei usor si sa eviti umilinta si groaznica mahmureala sau sa bei ca si cum nu ar mai exista ziua de maine si sa platesti pretul? Noroc!

............................................................................................

Un pahar pe zi de bere, sanatate si placere

Secole de-a randul, oamenii si-au ridicat paharele si au inchinat in cinstea sanatatii. Poate ca, in subconstient, si-au dat seama ca berea are ingrediente sanatoase. Pentru ca, in prezent, examinarile stiintifice ne-au confirmat: berea contribuie la sanatatea vietii noastre.

Exista astfel tot mai multe dovezi care sprijina beneficiile nutritionale ale consumului moderat de bere ca un stil de viata sanatos. Iata o lista de motive care ne conving:

Previne cancerul
O anumita substanta derivata din hamei este cunoscuta pentru actiunea sa de prevenire a cancerului de prostata si de colon. In plus, poate fi chiar o forma de tratament hormonal pentru femei.

Suplimente de vitamine
Berea este facuta din cereale, apa si drojdie. Destul de frecvent utilizate sunt boabele de orz si grau, bogate intr-o varietate de vitamine care supravietuiesc procesului de fermentare si filtrare.

Berea furnizeaza cantitati modeste de vitamina B, plus cantitati mult mai mari de magneziu, seleniu si alte oligoelemente. Si ar mai fi de mentionat continutul de vitamina B6 care reduce nivelul homocistinei, substanta vinovata de aparitia bolilor de inima.

Tot despre bolile de inima
Studiile arata ca un pahar de bere pe zi pentru femei si doua pahare pe zi pentru barbati reduc riscul de accidente vasculare celebrale, boli cardiace si boli vasculare. Se spune ca un consumator moderat de bere isi reduce riscul de atac de cord cu 20%.

Mai putin colesterol
Consumatorii de bere au un nivel crescut de lipoproteina de inalta densitate, numita adesea “colesterol bun”, ce constituie o forma de protectie impotriva grasimilor periculoase din sange. Ei au, de asemenea, cantitati mai mici de fibrinogen, o proteina care impiedica formarea cheagurilor de sange. In plus, berea contine polifenoli, ce reduc nivelul de colesterol rau.

Previne formarea pietrelor la rinichi
Consumul de bere poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi. Un studiu finlandez a aratat ca riscul de a forma pietre la rinichi este cu 40% mai mic in cazul bautorilor de bere.

Radioprotectie impotriva razelor X
Cercetatorii japonezi au constatat ca berea ajuta la reducerea daunelor cromozomiale in urma expunerii la radiatii. In urma testelor s-a aratat ca subiectii consumatori de bere expusi la radiografii si alte tipuri de radiatii prezinta cu 30% mai putine aberatii in celulele sanguine.

Ajuta memoria
Unele cercetari au aratat ca in cantitati moderate, alcoolul ajuta si memoria. Oamenii de stiinta suedezi au aratat ca soarecilor care au “servict” zilnic putin alcool le-au aparut noi celule nervoase in creier.

Incetineste procesul de imbatranire
Cercetatorii din Austria si Republica Ceha au aratat ca berea are un efect anti-inflamatoriu si poate incetini procesul de imbatranire.

Bere versus vin
Studiile au aratat ca berea are beneficii asemanatoare consumului de vin. Bautura preferata a “drojdierilor” contine o cantitate de polifenoli similara cu cea a vinului rosu si de 4-5 ori mai multi polifenoli decat vinul alb. Totusi, mortalitatea cauzata de bolile de inima si cancer este mai scazuta la consumatorii de vin.

Berea este mai nutritiva decat vinul. Berea nefiltrata contine aproape toate vitaminele B, multe minerale, cat si o cantitate mai mare de antioxidanti decat vinul. De asemenea, asigura o crestere cu 30% a vitaminei B6 in sange, un lucru pe care nici vinul si nici alta bautura nu il pot face.

Si nu in ultimul rand, berea este o sursa bogata de siliciu, un mineral care imbunatateste densitatea osoasa. Studiile efectuate indica o scadere substantiala a riscului de osteoporoza in cazul consumatorilor de bere, comparativ cu cazul consumatorilor de vin.

............................................................................................

Cura de gutui, aur curat pentru sanatate

Bucura-te de bogatiile toamnei, dar nu uita sa te pregatesti pentru sezonul rece. In luna octombrie, iti propunem cura cu gutui, „merele de aur” din bucataria bunicii, dupa care ne furisam mereu in copilarie. Pline de vitamine si minerale, ele alunga primele simptome de raceala, fortifica organismul si actioneaza ca un puternic antioxidant. In compoturi, tarte sau magiun, ele pastreaza o aroma care ne face sa spunem ca toamna miroase a gutui!

Rude apropiate cu merele si perele, gutuile isi au originile in regiunea Caucazului, in sud-vestul cald al Asiei. Sunt cunoscute inca din antichitate, iar in prezent, exista anumite indicii potrivit carora referirile din acea vreme la mere, aveau in vizor, de fapt, gutuile.

Fructe mari, foarte aromate, avand suculenta redusa, gust astringent si consistenta tare, gutuile sunt mai putin consumate ca atare si mai mult sub forma de preparate: compot, gem, dulceata, nectar, jeleu, marmelada. De altfel, cuvantul „marmelada” isi are radacina in echivalentul portughez al cuvantului „gutuie”, marmelo.

Datorita importurilor de marmelada de provenienta portugheza ce explodasera prin secolul al XV-lea, cuvantul a intrat si in vocabularul britanicilor care savurau inca de pe atunci doua sortimente de „marmalade”: rosie si alba.

Proaspete sau prelucrate?
Atunci cand sunt gatite la temperaturi inalte, gutuile capata o culoare rosiatica, intrucat, sub actiunea acizilor, pigmentul antocianina inlocuieste leucoantocianina, cea care da culoarea galben pal a pulpei fructului. De asemenea, prin prelucrare, gustul astringent al gutuilor se atenueaza, lasand aroma placuta sa invadeze simturile.

Proaspete sau prelucrate, gutuile sunt o sursa semnificativa de zaharuri simple, usor asimilabile, elemente minerale si vitamine. Continutul ridicat de substante pectice, concentrate mai ales in coaja, le confera un grad mare de gelificare.

In plus, pectina are un rol important in reducerea colesterolului, a riscului de boli grave cardiovasculare si in eliminarea din organism a substantelor toxice, in special a metalelor grele.

Valoarea nutritionala la 100g fruct
Carbohidrati - 15,3 g; Zahar - 12,53 g; Fibre - 1,9 g; Grasimi - 0,10 g Proteine - 0,4 g; Apa - 83,8 g; Vitamina A - 40 mg; Vitamina B3 - 0,2 mg; Vitamina B6 - 0,04 mg; Vitamin B9 - 8 mg; Vitamina C - 15,0 mg; Calciu – 8 mg; Fier - 0,7 mg; Magneziu - 8 mg; Fosfor -17 mg; Potasiu - 197 mg; Sodiu - 4 mg; Valoare energetica - 60 kcal (240 kJ)

Medicamentul toamnei

Pentru ca toamna s-a instalat deja, iar virozele respiratorii au inceput sa ne dea tarcoale, specialistii in fitoterapie recomanda consumul zilnic de gutui. Acestea nu doar ca ne feresc de raceli, dar previn anemia si stimuleaza pofta de mancare.

O gutuie pe zi ne tine departe de inflamatiile gatului, destul de frecvente in sezonul rece, iar semintele macinate au un efect calmant extraordinar in caz de tuse si bronsita.
37%din doza zilnica recomandata de vitamina C au 100 g de gutui

In conditiile in care un singur fruct poate ajunge la 800 de grame, rezulta ca o gutuie pe zi acopera tot necesarul de vitamina C.

Beneficiile gutuilor

Tratament impotriva racelii
Capriciile toamnei aduc in prim plan doua dintre cele mai frecvente afectiuni specifice sezonului rece: gripa si raceala. Daca organismul este slabit, nu va rezista atacurilor virulente, existand posibilitatea de a contacta bolile de mai multe ori pe an.

Tocmai pentru a ne pazi de aceste pericole, natura ne-a pus la dispozitie gutuile, fructe aflate intre cele mai bogate in vitamine si minerale. Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, ele intaresc sistemul imunitar si il ajuta sa lupte impotriva virozelor respiratorii. Infuzia de coji si frunze de gutui, in combinatie cu mierea de albine, calmeaza tusea, inlatura raguseala si elibereaza caile respiratorii.

Pulpa rasa de la o gutuie, lasata la infuzat in apa fierbinte, este un excelent remediu in caz de angina, fie ca se bea, fie ca se foloseste pentru gargara.

Puternic antioxidant
Un studiu recent efectuat in Turcia a dezvaluit proprietati antioxidante uimitoare ascunse in pulpa deliciosului fruct. Rezultatele cercetarii au plasat gutuia in topul celor mai puternice arme in lupta cu radicalii liberi si implicit cu imbatranirea prematura. Si asta in conditiile in care cercetatorii de la Universitatea Ankara au descoperit ca doar rodiile bat gutuile in privinta nivelului de fenoli si flavonide din componenta.

Dieta si nutritie sanatoase
Asocierea tanin-pectina din gutui are actiune astringenta asupra mucoasei gastro-intestinale, motiv pentru care fructul este deosebit de eficient in tratarea diareei si dizenteriei. Datorita fibrelor din continut, gutuile asigura tranzitul intestinal, fiind astfel benefice si in caz de constipatie.

O singura feliuta poate sa taie greata, combate starile de voma si de salivatie abundenta. Mestecata incet, dupa masa, are capacitatea de a improspata respiratia, indepartand mirosul urat al gurii. Si, nu in ultimul rand, gutuile sunt recomandate in curele de slabire: fiind acide, intervin cu succes in neutralizarea grasimilor.

Tratament Impotriva racelii
Capriciile toamnei aduc in prim plan doua dintre cele mai frecvente afectiuni specifice sezonului rece: gripa si raceala. Daca organismul este slabit, nu va rezista atacurilor virulente, existand posibilitatea de a contacta bolile de mai multe ori pe an.

Tocmai pentru a ne pazi de aceste pericole, natura ne-a pus la dispozitie gutuile, fructe aflate intre cele mai bogate in vitamine si minerale. Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, ele intaresc sistemul imunitar si il ajuta sa lupte impotriva virozelor respiratorii.

Infuzia de coji si frunze de gutui, in combinatie cu mierea de albine, calmeaza tusea, inlatura raguseala si elibereaza caile respiratorii. Pulpa rasa de la o gutuie, lasata la infuzat in apa fierbinte, este un excelent remediu in caz de angina, fie ca se bea, fie ca se foloseste pentru gargara.


_______________________________________
,,Numai cei slabi sunt cruzi. Blândeţea este a celor puternici.”
  Leo Roskin

pus acum 14 ani
   
brutus vmd
Rock & Ride

Inregistrat: acum 19 ani
Pentru o mai buna alimentatie si un corp sanatos


Calorii alimente









_______________________________________


=======================================================

=======================================================

pus acum 14 ani
   
caprioara1975
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 16 ani
Cura cu argila

Prepararea se face foarte simplu, o doza obtinandu-se dintr-o jumatate de pahar (150 ml) de apa rece, de izvor sau de robinet, la care se adauga o lingurita de argila (in jur de 7g). Se lasa sa stea minimum 4-5 ore (dar in nici un caz mai mult de 24 de ore), dupa care se poate folosi.

Important: argila nu va fi preparata in vase de metal (fie el si inox), plastic sau teflon, ci doar in recipiente de portelan sau lemn.
Administrarea se face astfel: in primele sapte zile se bea inainte de fiecare masa cu 20-30 de minute numai apa limpede din paharul cu argila, fara sedimentul de pe fundul paharului.

Dupa trecerea acestui interval de timp, se bea tot continutul paharului, amestecand in prealabil apa cu argila cu o lingurita, asa incat sa se omogenizeze. Administrarea se face intotdeauna inainte de masa, fiind luate in total 1-3 doze pe zi, pe tot parcursul tratamentului. (Modul de administrare este recomandat pe ambalaje.) La un adult, doza este de 150 ml; la copii sub un an doza este de 1 lingurita; la cei de la 1 la 3 ani este de doua lingurite; la cei de la 3 la 12 ani este de patru lingurite, dupa aceasta varsta se pot lua dozele pentru adulti. Durata tratamentului de dezintoxicare, pentru obtinerea unor rezultate bune, este de 21 de zile, din care - asa cum precizam - in primele sapte zile se bea doar apa limpede, fara argila de pe fundul paharului, apoi trecandu-se la consumarea integrala a argilei cu apa.
Cura cu argila pentru tratarea anumitor boli
Atunci cand argila se foloseste pentru tratamentul unor afectiuni cronice, doza ramane neschimbata: o lingurita de argila la un pahar de apa, luandu-se zilnic doua-trei asemenea doze. Perioada de acomodare, in care se bea doar apa limpede, fara argila de pe fundul paharului, este de doar trei zile, dupa care se consuma apa cu argila omogenizata. In functie de gravitatea bolii, se face cura cu argila 10 pana la 21 de zile pe luna.

Regimul alimentar in timpul curei cu argila
Toti cei care au studiat efectele terapeutice ale argilei au ajuns la concluzia ca in absenta unui regim alimentar adecvat, efectele curei sunt reduse pana la zero. Pe parcursul curei cu argila se va tine un regim alimentar cu grad redus de toxicitate, din care se elimina carnea, grasimile, cafeaua solubila (tip Ness), bauturile alcoolice rafinate, bauturile acidulate tip Cola, bauturile racoritoare cu coloranti, condimentele etc. Se vor consuma: legume, fructe si zarzavaturi proaspete, sucuri naturale de legume si fructe (in special citrice).

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu argila
Tratamentul cu argila este contraindicat femeilor in perioada ciclului menstrual, precum si in ultimele luni de sarcina. De asemenea, este contraindicat persoanelor care sufera de constipatie acuta, putand fi facut atunci cand se rezolva aceasta problema. In anumite cazuri (mai ales atunci cand regimul alimentar nu este adecvat), cura cu argila poate genera o constipatie pasagera, care va fi remediata cu laxative naturale: ceai de crusin, tinctura de fructe de soc, ulei de ricin, pulbere de volbura etc. Uneori pot aparea anumite fenomene, ca ecou al produselor de dezintoxicare, fenomene care, in ciuda faptului ca sunt destul de suparatoare, sunt un semn imbucurator, care arata ca argila isi face efectul. Aceste fenomene alcatuiesc reactia de dezintoxicare-vindecare, despre care vom vorbi in continuare.

Reactia de dezintoxicare-vindecare
In cursul tratamentului cu argila, la unele persoane apar simptome neobisnuite, cum ar fi: oboseala, dureri de cap si muschi asemanatoare celor din timpul gripei, stari subfebrile, greata, senzatie de greutate in intestin. Aceste simptome dureaza trei-patru zile, nu mai mult, si arata ca organismul era foarte intoxicat si reactioneaza puternic la aceasta cura. Dupa trecerea acestui interval de timp, gradat, ne vom simti din ce in ce mai bine si mai usori. Daca dupa patru zile aceste simptome persista, atunci vom intrerupe temporar cura si vom tine un regim vegetarian, cu multe fructe si legume crude, care sa ne pregateasca organismul pentru tratamentul cu argila, care este ceva mai puternic.

Cura cu argila si bolile primaverii
Dincolo de aspectul dezintoxicarii si al mentinerii noastre in forma, cura de primavara cu argila este cat se poate de binevenita pentru prevenirea si tratarea unor boli extrem de suparatoare, care se activeaza in special la sfarsitul sezonului rece.

Iata cateva dintre acestea:
Astenia de primavara - raspunde foarte bine la tratamentul cu argila, care pe de o parte despovareaza organismul de toxine, iar pe de alta parte furnizeaza organismului cateva oligoelemente extrem de valoroase pentru mentinerea si amplificarea tonusului fizic si psihic: magneziu, crom, cobalt.
Anemia - este "atacata" prin aportul direct de fier, usor asimilabil (fier continut mai ales de argilele rosietice).
Bronsita - este prevenita si tratata cu succes de terapia cu argila, care intareste sistemul imunitar (magneziul si seleniul aduse in organism de argila joaca un rol important in procesele de aparare), iar pe de alta parte reduce sensibilitatea organismului la factorii agresivi din exterior: poluarea, variatiile bruste de temperatura si umiditate etc.
Gastrita si bolile de stomac - argila ajunsa in stomac formeaza un fel de pelicula, un gel protector, care calmeaza rapid durerile si cicatrizeaza peretii gastrici lezati. Foarte multe persoane suferinde de ulcer gastro-duodenal si gastrita si-au gasit alinarea cu acest remediu pe cat de simplu, pe atat de eficient.
Tensiunea arteriala oscilanta - studiile stiintifice nu au reusit inca sa lamureasca mecanismul prin care tratamentul cu argila reuseste sa aduca valorile tensiunii spre normal si sa le stabilizeze. Cert este ca la bolnavii de hipertensiune care fac cure repetate cu argila nevoia de medicamente scade cu 30-50%.


_______________________________________
,,Numai cei slabi sunt cruzi. Blândeţea este a celor puternici.”
  Leo Roskin

pus acum 14 ani
   
brutus vmd
Rock & Ride

Inregistrat: acum 19 ani
DESPRE  MERSUL  PE  MUNTE





ECHIPAMENTUL MONTAN

Intrucat vremea la munte se poate schimba de la o ora la alta, cu diferente mari de temperatura, echipamentul va fi adecvat acestor conditii. In general nu exista mari diferente intre echipamentul purtat de turist vara si cel de iarna (pentru sezonul rece avem nevoie doar de un plus de accesorii).




Echipamentul montan trebuie sa fie calduros, usor, rezistent si impermeabil.


Echipament pentru mers în traseu

1. Rucsacul de tura – confectionat din material impermeabil, respectiv cordura sau oxford (preferabil cordura). Trebuie sa aiba o culoare vie (rosu, galben, portocaliu sau albastru). Este de preferat sa nu se foloseasca rucsacii de tip vechi cu cadru metalic.


Cum să-ţi faci Rucsacul!


Pentru a avea un Rucsac care să respecte cât mai mult regula: "Uşor, Compact şi Echilibrat" trebuie să respectaţi câteva reguli atunci când începeţi să vă faceţi bagajul.

Uşor

E dificil să ai un Rucsac Uşor în condiţiile în care excursia se preconizează să dureze mai mult de 2-3 zile şi mai ales în condiţiile în care nu există posibilitatea de a alimenta de pe traseu. Totuşi unele lucruri pot să ducă la uşurarea Rucsacului într-o masură mai mică, sau mai mare: folosirea de materiale cât mai uşoare acolo unde există posibilitatea (ex. folosirea de tacâmuri din aluminiu, inox, sau alt aliaj uşor; excluderea pe cât posibil a conservelor grele din tablă prin înlocuirea lor cu conserve din foiţă de aluminiu (în cazul pateurilor), sau prin turnarea conţinutului în recipiente mai uşoare aşa cum este plasticul (pungi, cutii); folosirea de mâncăruri uşoare ca greutate, dar cât mai consistente din punct de vedere energetic aşa cum sunt supele instant, supele creme, pastele făinoase instant, sau orice alte paste făinoase scurte, etc.).

Compact

Pentru a avea un Rucsac cât mai Compact trebuie să respectaţi regula simplă: "îndeasă totul cât mai tare!" şi nu lăsa spaţii goale. Mai exact hainele şi sacul de dormit este bine să le îndesaţi cât mai tare pentru a disloca un volum care altfel ar fi ocupat de "aerul" din haine! Nu lăsaţi nefolosit nici cel mai mic spaţiu liber dintr-un Rucsac! Dacă cumva vă rămân lucruri care nu mai încap în Rucsac, înainte de a renunţa la ele e bine să vă gândiţi la un rearanjament al echipamentului. În timpul acestei manevre nu trebuie să uitaţi să aranjati lucrurile ţinând cont şi de echilibrarea rucsacului!

Echilibrat

Însă trebuie să aveţi grijă în acelaşi timp să îndesaţi lucrurile astfel încât Rucsacul să fie şi Echilibrat! Acest aspect este cu atât mai important cu cât planuiţi să faceţi trasee lungi şi dificile care implică într-o măsura mai mare, sau mai mică şi zone de "echilibristică" (creste ascuţite, podeţe fără mână curentă. Ce se înţelege printr-un Rucsac Echilibrat? Un Rucsac al cărui centru de greutate se află cât mai aproape de spatele vostru şi undeva în treimea lui inferioară! Cum se poate realiza acest lucru? Este foarte simplu, prin aranjarea următoare a lucrurilor în Rucsac: (începând de jos în sus) sacul de dormit, apoi lucrurile cele mai grele cum este mâncarea, tacâmurile şi alte echipamente grele şi ultimele (adică cele de mai sus, şi la care se poate ajunge cât mai repede) hainele de schimb, pelerina, geaca impermeabilă, suprapantalonii, trusele Igienică şi de Prim Ajutor, etc.

Accesibil

Un alt aspect de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă aranjaţi lucrurile în Rucsac este Accesibilitatea lor! Acest aspect este important pentru că vă scuteşte de timp preţios mai ales când faceţi opriri pe trasee pentru a vă hrăni, pentru a vă schimba hainele, sau Doamne fereşte pentru a acorda Primul Ajutor unuia dintre membrii echipei! Tocmai de aceea, după părerea mea, cele mai accesibile lucruri ar trebui să fie Apa, Mâncarea de drum (sandwich-ul, bomboanele), Hainele pentru ploaie (Pelerina de ploaie, sau Geaca impermeabilă, Suprapantalonii şi Parazăpezile), Busola, Harta, Trusa de Prim Ajutor, Hârtia igienică şi după caz Telefonul mobil, Aparatul foto.

Puteţi folosi o borsetă şi un mic rucsăcel pe care să le prindeţi în faţa dumneavoastră pentru a depozita în ele toate aceste lucruri pe care le-am enumerat anterior si pentru a crea mai mult loc în Rucsac! Există chiar unele borsete care sunt prevazute cu un mic suport pentru recipiente pentru lichide!



Cum se „face” (aranjeaza) rucsacul?

Hainele si sacul de dormit se pun mai întai în pungi de plastic!

Impartirea optima a greutatii în rucsac (in turele lungi mai ales) pentru a evita oboseala se face astfel:

*       Jos se aseaza lucrurile usoare (si sacul de dormit)
*      Urmeaza cele cu greutate medie
*      In dreptul omoplatilor se aseaza ce este mai greu
*      La exterior se aseaza lucruri usoare
*      Trusa medicala trebuie sa fie cat mai la suprafata

2. Incaltamintea – se vor folosi bocanci cu talpa rezistenta. Acestia vor avea rolul de a apara picioarele de frig si de apa si totodata de a tine strans articulatia gleznelor.

Bocancii sunt de mai multe tipuri:

*      Bocanci usori cu talpa semirigida – sunt cel mai des folositi, fiind usori si comozi.
*      Bocanci grei cu talpa rigida – se folosesc in general iarna. Acestia rezista mai bine la umezeala si frig si dau o stabilitate buna gleznelor. Dezavantajul este aderenta mai slaba si greutatea lor.
*      Bocancii de plastic – se folosesc numai in turele de iarna sau la temperaturi extreme. Sunt formati din doua ghete, incaltate una peste cealalta.
*      Papucii de catarare – se folosesc numai la catarare, avand o aderenta deosebita.

Cum se aleg bocancii?

In principal pielea exterioara a bocancului trebuie sa fie de buna calitate, impermeabila, destul de groasa, dar fiind, pentru a nu produce rani. Captuseala interioara nu trebuie sa provoace cute la ciorapi.

Astazi exista o serie de materiale superioare care înlocuiesc pielea. Gore-tex-ul este un material ce permite aerisirea piciorului si nu lasa sa intre apa. Vibram-ul este de un material rezistent cu aderenta sporita, folosit la confectionarea talpilor.

3. Imbracamintea de corp

* Geaca / hanorac, confectionata dintr-un material impermeabil, trebuie sa lase corpul sa respire, sa fie usoara si putin larga pentru a nu stanjeni miscarile. Trebuie sa aiba o culoare vie.
*       In turele de iarna si în marile expeditii este indispensabila pufoaica. Aceasta trebuie sa asigure izolare termica, sa fie usoara si sa ocupe putin loc in rucsac.
*      Bluza de bumbac, puloverul de lana, hanoracul, bluza de polartec.
*      Lenjeria de corp
- chilotii trebuie sa fie din bumbac si destul de largi.
- tricoul are rolul de a absorbi transpiratia - iarna constituie inca un strat de izolare termica.

4. Ciorapii  - in bocanci este recomandat sa se poarte doua randuri de ciorapi - una din bumbac subtire si alta din lana.

5. Pantalonii de munte - sunt de mai multe feluri, in functie de anotimp si de temperatura: pantaloni trei sferturi (tirolezi), pantaloni de bumbac (sau de Polartec), suprapantaloni din material impermeabil si cu fermoar lateral.

6. Sapca/ caciula – trebuie sa apere urechile si fruntea de frig. Caciula este bine sa fie confectionata din lana sau polar. Iarna, pe timp nefavorabil, se pot folosi caciulile tip cagula.

7. Parazapezile – sunt niste jampiere speciale confectionate dintr-un material impermeabil si în turele de iarna sunt indispensabile pentru impiedicarea patrunderii zapezii si a umezelii. Vara se vor folosi pentru a împiedica patrunderea pietricelelor sau a pamantului în bocanci.

In buzunare: buletin de identitate, carnet de elev/student, bani, bricheta.
La îndemana: cutit vanatoare, ciocolata, alune, biscuiti etc.

In rucsac:

Pelerina de ploaie - in lipsa materialelor din gore-tex, cea mai buna imbracaminte este pelerina confectionata din panza de nylon, mai ales daca aceasta acopera si rucsacul.

Ochelari de soare - sunt indispensabili iarna si trebuie sa opreasca 85% din radiatiile ultra-violete ale spectrului vizibil pentru ca ochii sa nu fie vatamati. Pentru o perspectiva buna in ceata, se folosesc lentilele de culoare galbena, rosie sau portocalie, iar pentru soare puternic se recomandam lentilele gri sau verzi.

Manusi - cele mai indicate sunt cele de polar, dar in lipsa lor se pot folosi si cele din lana cu 5 degete. Este necesar iarna sa folosim peste acestea o pereche de supramanusi din material impermeabil si izolator.

Bidon de apa - 1 litru.

Lanterna cu baterii si bec - este un obiect absolut necesar ce serveste la orientarea pe timp de noapte si in pesteri. Este indicata lanterna frontala ce permite folosirea mainilor. Foarte importante sunt bateriile de rezerva.

Harta traseului/ghid turistic

Carnetel insemnari + pix

Pentru schimb (la locul de popas si in caz de ploaie): tricou bumbac - minim 2 bucati, Sort, ciorapi, bluza cu maneca lunga, pulover gros lana, hanorac/pufoaica, caciula, adidasi, lenjerie de schimb, slip/costum de baie.

De dormit: trening, sac de dormit - este indispensabil si trebuie sa mentina caldura în interiorul sau, sa permita evaporarea transpiratiei, sa fie impermeabil si usor.

Igiena: periuta de dinti, hartie igienica, prosop, sapun, pasta de dinti, aparat de ras.

Medicale (minim): alcool, apa oxigenata, tinctura propolis, fasa, comprese sterile, pansaplast, leucoplast, algocalmin/antinevralgic, aspirina/paracetamol, fasa elastica, folie supravietuire, antibiotic: penicilina V/ampicilina, scobutil/lizadon, neobasept/codenal praf, unguent contra arsurilor/tetraciclina, lama de ras.

Materiale reparatii: ace siguranta, ac de cusut, ata groasa.

Accesorii: aparat foto, acumulatori, pungi nylon.

Bivuac

Articole individuale: saltea neopren, farfurie adanca Al/plastic, lingura Al, furculita Al, cana Al/plastic, lumanari.

Articole colective: cort, primus + benzina/butelie, cratisoara Al, topor, detergent.

==========================================================

Echipa pe munte!


ECHIPA.Tot timpul pe munte vom intalni trei categorii de montaniarzi:
incepatori
medii
avansati
INCEPATORII:
Cei ce doresc sa faca cu adevarat turism montan cu etapa superioara -alpinism trebuie sa parcurga urmatoarele etape:
sa fie apti pentru efort fizic si psihic
sa se documenteze din cartile scrise de marii nostri montaniarzi: Monografie Bucegi,Piatra Craiului de Emilian Cristea,ALPINISM de WALTER KARGEL,Ion Coman,Nae Popescu si multi altii(vezi carti si articole online:www.mielu.ro)
sa treaca la cumpararea echipamentului: sosete termo,bocanci,parazapezi,pantaloni+suprapantaloni,bluze polar, hanorac,pelerina ploaie,caciula ,manusi,rucsac,piolet, cort, sac de dormit, izopren,CORDELINA,coltari,frontala.A venit ZIUA CEA MARE.Mare atentie cu cine faceti echipa.Daca nu este aleasa cu grija s-ar putea sa fie un fiasco.
Profilul moral al unui montaniard:
PSIHIC puternic
conditie fizica buna( nu se face cross pe munte)
tehnica de catarare buna(se vor face pe parcurs vai , brine, creste, saritori)
sa respecte natura si oamenii
Am invatat ca este imposibil sa nu ai momente de panica.
PANICA ESTE ANTICAMERA INSTINCTULUI DE CONSERVARE.
In aceste momente numai un psihic sanatos poate lua o decizie corecta.
Incepatorii vor fii atenti sa mearga cu un conducator de grup echilibrat psihic si mai ales sa se respecte o cadenta in care sa se poata inscrie toti.Nu mergeti pana la epuizare si faceti pauza.In cazul in care din mai multe considerente nu puteti parcurge traseul pe care vi l-ati propus este OBLIGATORIU sa va intoarceti la cel mai apropiat refugiu , cabana sau sa puneti cortul.O echipa este formata din 2-8 membri.
2-3 membri nu este recomandabila deoarece in cazul unui accident nu au cum sa ajute coechipierul.
4-8 membri este ideal deoarece se incadreaza la toate baremurile(ajutor accidente, cadenta, buna dispozitie, ajutor in caz de oboseala)
>8 membri este contraindicat deoarece sigur apar probleme de ritm, stres, se rupe grupul si incep discutiile
De ce mergem pe munte??
sintem satui de oras
vrem liniste si sa ne bucuram de MAMA NATURA
vrem sa fim numai cu prietenii
avem energie si vrem sa o consumam
in fiecare dintre noi sint energi nebanuite si asa putem sa le aflam
ALTELE
La o echipa aflata in miscareF.F. ESENTIAL este
RITMUL/CADENTA
ATENTIE toti au obligatia morala sa tina pasul cu colegul/a care in tura respectiva merge


==========================================================




==========================================================


Antrenamentul necesar unei ture pe munte!

Un organism antrenat mobilizeaza inca din prima zi,transforma si foloseste ''depozitele'' de glicogen si grasimi,in paralel cu alimentele ingerate.Organismul trebuie pregatit pentru eforturi mari,de lunga durata;in acest fel,organismul isi face un fel de reflex:cand ai luat rucsacul in spate,orga-nismul/metabolismul este anuntat pentru o noua ''perioada grea''.In concluzie,este nevoie de o pregatire fizica prealabila,astfel incat mersul pe munte sa fie o placere,nu un chin.Te poti pregati fizic facand jogging,mai ales pe teren denivelat,urcand pe dealuri,scari etc.
Cel mai bun antrenament pentru mersul pe munte este...mersul pe munte!


==========================================================


CANTITATEA DE ALIMENTE.


N-a murit nimeni de foame pe munte , dar de epuizare , combinata cu vremea rea(haine ude,ceata, vant , demoralizare)si putina tarie au murit multi , chiar si vara la +6 +8 grade.Se va manca bine in saptamana dinainte de a pleca pe munte si cea de dupa intoarcerea acasa.Pe munte te duci sa mergi , sa vezi , sa te bucuri  , nu sa mananci , sa dormi pe satu-rate !Cari si mananci putin , se va bea multe lichide.Alimen-tele trebuie sa fie variate , energetice , cat mai usor de digerat.Nu se iau mese copioase ;se mananca putin si des(cam 4 mese pe zi).Pe munte se obisnuieste sa se ia supe instant , fructe confiate , alune , nuci , cereale cu musli , biscuiti , napolitane , ciocolata , glucoza etc.ultima masa va contine obligatoriu ceva cald :supa instant spre exemplu.

==========================================================
Despre corturi!

Cortul ofera acel spatiu de securitate de care avem toti nevoie in mijlocul singuratatilor si trebuie sa ne dea un sentiment de siguranta.
    Se recomanda in general achizitionarea unui cort de firma recunoscuta in acest domeniu, de 2 persoane, care sa reziste la peste 3000 mm coloana de apa iar pentru supracoperta 5000 - 7000 mm coloana de apa, pentru talpa este suficient.
   La ora actuala, cele mai vindute modele sunt cele de tip iglu pentru sunt modele de uz general, cu rezultate acceptabile pe orice vreme. Modelele tunel ofera cel mai placut spatiu de locuit.
   Pentru corturi mici (1-2 persoane), raportul volum/suprafata la sol este critic si orice cistig in volum este bine-venit: pentru aceste modele luati in considerare forma tunel. Acestea nu sunt insa sigure ca si corturi de 4 sezoane. Corturile iglu rezista mult mai bine, prin forma lor, rafalelor de zapada si vant. Un alt avantaj al corturilor tunel: deoarece au bete mai scurte, cistigul de greutate este de luat in seama.
  In alegerea unui cort bun trebuie sa se aiba in vedere scopul pentru care va fi folosit:
  - pentru camping cu masina, motocicleta sau bicicleta, volumul total ar trebui sa fie criteriul general de alegere.
  - trekking: greutatea devine demna de luat in seama. Un cort bun nu trebuie sa depaseasca 1100 g/persoana, pentru un cort de 3 sezoane.
   - conditii dure pentru patru sezoane: rezistenta la vant puternic si zapada este primordiala aici. E nevoie decit de stabilitate, arcade,  si greutate.
  - trebuie ales in general, un cort care sa reziste la cele mai dure conditii pe care le puteti intalni. De exemplu, daca sunteti un amator de excursii de 2 sezoane, luati un cort de 3 sezoane.
  - se va avea in vedere ca un cort de patru sezoane este cu 10 - 50% mai greu decit acelasi cort de 2 sezoane.
  - daca mergi la munte numai vara, un cort de 3 sezoane este suficient. Pentru iarna sau expeditii in munti inalti, un cort de 4 sezoane este ceea ce este recomandat.


Considerati un cort ca o investitie in confortul Dvs !
El se cumpara pentru ani de zile.
Daca sunteti pasionat si mergeti des la munte, merita sa dati un ban in plus !

Alegerea lui este insa un compromis intre unele dintre urmatoarele:

   1. destinatia lui. Unde si cum il veti folosi ? La trekking, la plaja, la pescuit
   2. anotimpul si conditiile climatice in care il veti folosi
   3. de greutatea lui
   4. materialele folosite
   5. nu in ultimul rind, pretul

La ora actuala, cele mai vindute modele sunt cele iglu pentru sunt modele de uz general, cu rezultate acceptabile pe orice vreme. Modelele tunel ofera cel mai placut spatiu de locuit.
Cortul ofera acel spatiu de securitate de care avem toti nevoie in mijlocul singuratatilor si trebuie sa ne dea un sentiment de siguranta. Odata ce esti inchis in cort trebuie sa te simti in siguranta pentru noapte ! Cei care au stat in cort de multe ori stiu la ce ma refer !
Pentru corturi mici (1-2 persoane), raportul volum/suprafata la sol este critic si orice cistig in volum este bine-venit: pentru aceste modele luati in considerare forma tunel. Acestea nu sunt insa sigure ca si corturi de 4 sezoane. Corturile iglu rezista mult mai bine, prin forma lor, rafalelor de zapada. Un alt avantaj al corturilor tunel: deoarece au bete mai scurte, cistigul de greutate este de luat in seama.
Cum se alege un cort bun ?
# pentru camping cu masina, motocicleta sau bicicleta, volumul total ar trebui sa fie criteriul general de alegere
# trekking: greutatea devine demna de luat in seama. Un cort bun nu trebuie sa depaseasca 1100 g/persoana, pentru un cort de 3 sezoane. Exista si corturi mai usoare.
# Conditii dure, 4 sezoane: rezistenta la vint puternic si zapada este primordiala aici. E nevoie decit de stabilitate, arcade, greutate !
# Alegeti, in general, un cort care sa reziste la cele mai dure conditii pe care le puteti intilni. De exemplu, daca sunteti un amator de excursii de 2 sezoane, luati un cort de 3 sezoane.
# Tineti cont ca un cort de 4 sezoane este cu 10-50% mai greu decit acelasi cort de 2 sezoane.
# Daca mergi la munte NUMAI vara, un cort de 3 sezoane este suficient. Daca mergi si iarna sau mergi in expeditii in munti inalti, un cort de 4 sezoane este ceea ce-ti trebuie.

Tipuri principiale de corturi:
>cort  de 3 sezoane. Un model de 3 sezoane trebuie sa se comporte bine pe primavara, vara si inceputul toamnei. Ar trebui sa reziste la ploaie, vint si 2-3 cm de zapada (al meu rezista !)
>cort de 4 sezoane. Modelele de 4 sezoane au, de obicei, bete aditionale pentru a mari stabilitatea in caz de viscol si zapada mare. In conditii mai blinde sunt greu de folosit din cauza greutatii lor. Au de obicei forma rotunda astfel incit sa elimine posibilitatea acumularii de zapada.
>corturi convertibile, ptr vreme calda si cu un singur-perete.

    * Corturi convertibile sunt concepute ca si corturi de 4 sezoane care pot fi folosite, eliminind din accesorii (bete, fusta de zapada) si pentru 3 sezoane. Pot fi dotate cu fermoare pentru aerisire in caz de vreme calduroasa. Forma lor aduce cu iglu.
    * corturile pentru vreme calda au in general forme alungite si aerisiri generoase
    * corturi piramida concepute pentru rezistenta minima la vint
Sfaturi: Daca cortul utilizeaza fermoare metalice, asigurati-va la plecare ca sunt bine unse !
Felul acoperisul:
   

    * de la inceput trebuie spus ca nu exista material ideal. De aceea sunt si asa multe solutii !
    * Poliesterul nu se deformeaza in timp sau la ploaie dar este afectat de razele UV si este astfel mai putin durabil ca nylon-ul (polyamida)
    * Nylon-ul (polyamida) este mai scump iar stabilitatea sa dimensionala necesita, pentru modele avansate, asa numita calitate Ripstop, intarita cu fire interne. Acestea au, in plus, avantajul ca se opun desirarii
    * Pentru conditii extreme, nylon-ul este dublat cu o elastomer siliconizat, ceea ce-i mareste rezistenta si stabilitatea dimensionala

Cusaturile:
   

    *  sunt potentiale "puncte slabe" in structura de rezistenta a cortului
    * La modelele performante, accesul apei este interzis prin
          o utilizarea unei benzi atasata pe toate cusaturile
          o utilizarea unui produs de etanseizare care se aplica pe cusaturi deoarece tesuturile siliconizate nu accepta benzi sudate

Ce forma ?
   

   1. corturi iglu: corturi de 4 sezoane, in general, utilizind forma deja cunoscuta. Evita colturile si nu permit astfel acumularea zapezii. Rezista bine in vint si au spatiu interior mare.
   2. corturi tunel: multe modele de 3 sezoane utilizeaza aceasta forma, cu o suprafata de baza dreptunghiulara alungita. Aceste modele utilizeaza mai putine bete
   3. corturi cu absida. Cele cu absida interioara au un spatiu locuibil mai mare.
   4. corturile la care structura interioara se monteaza prima, solidara cu betele, dau o rigiditate mai mare a ansamblului. Invelisul superior fixeaza betele si dau o rezistenta sporita contra vintului. Alt avantaj: daca e cald, se poate monta doar tenta interioara

Capacitatea si dimensiunile:
   

Se estimeaza ca suprafata necesara unei persoane este 0.65x2m (circa 1.3mp), in tenda interioara. Practic, aceasta este latimea unui izopren si lungimea unui sac de dormit. Ginditiva insa si la spatiul pentru haine, rucsaci etc.

Fiti atenti la corturile foarte mari. Va fi greu de gasit un spatiu unde sa-l intindeti, va fi greu si nu in ultimul rind, citi vreti sa dormiti acolo ? Mai exista o umbra de intimitate ?

Ginditi-va cum va imbracati in cort ? E bine sa aveti un cort suficient de inalt astfel incit sa va puteti imbraca confortabil.
Citeva ponturi pentru a stabili calitatea unui cort:
   

Daca vreti un cort care sa reziste intemperiilor incercati sa fiti atenti la citeva lucruri:

   1. cusaturile pe cm sunt mai multe la un cort de calitate. Dau astfel o rezistenta mai mare
   2. corturile de calitate folosesc in general bete de aluminium
   3. materialul din care e facut trebuie sa fie respirabil sau cel putin cortul sa aiba aerisiri. Altfel va veti trezi dimineata uzi fleasca nu de apa ci de condens


==========================================================

OCHELARII


* Ochelarii cu lentile real filtrante sunt necesari (vitali !) pentru practicarea sporturilor montane, in special in cazul deplasarilor pe zapada sau gheata. Citi dintre Dvs n-au avut, cel putin, neplaceri la deplasarile pe zapada si soare ?
    * Acum exista o norma CE obligatorie pentru aceste produse !
    * Normele existente claseaza ochelarii in 5 categorii, de la 0 la 4, dupa gradul de protectie in gama vizibila si UV;
    * Singurii ochelari potriviti pentru activitatile enumerate mai sus sunt din categoriile 3 si 4
          o categoria 3: inchisi la culoare, protectie UV mai mare de 91%, protectie pentru spectrul vizibil intre 82 si 92%, utilizati la lumina solara foarte puternica (inaltimi si mare)
          o categoria 4: foarte inchisi la culoare, protectie UV mai mare de 96%, protectie pentru spectrul vizibil intre 92 si 97%, utilizati la lumina solara extrem de puternica (munti foarte inalti - peste 8000m) Protectia Infra Rosie (IR) furnizata este utila doar in cazul utilizarii in apropierea unor surse foarte puternice de caldura (industrie - sudura). Protectia IR nu are relevanta pentru munte.
          o categoriile 1,2, cu lentile interschimbabile, sunt indicate pentru calatorii si altitudini relativ joase.
    * Exista doua tipuri de sticla pentru ochelari:
          o sticla minerala, cu calitatile optice cele mai bune foarte rezistenta la zgiriieturi dar susceptibile sa se sparga (unele modele sunt "securizate" impotriva spargerii)
          o sticla organica, cu calitati optice putin inferioare decit la sticla minerala, mai putin rezistenta la zgiriieturi dar incasabili si legeri in purtare


==========================================================

SACUL DE DORMIT:
Sa-mi iau sac de puf sau sintetic ? Aceasta este intrebarea !
Materialele sintetice sunt mai ieftine iar proprietatile lor izoterme se mentin bine si la umezeala (sac ud !). De exemplu, umplutura sintetica este de ne-inlocuit in conditiile de temperaturi extrem de joase insotite de umiditate sau din pesteri. ele au insa si dezavantaje:
•   capacitatea izoterma este mult mai mica decit cea a pufului;
•   greutate mai mare (sac greu !);
•   mai putin comprimabile decit puful.
Structura anatomica a sacului este din nou, foarte importanta. Cea mai raspindita forma, in diverse variante, este sarcofagul. Acest model permite reducerea pierderilor de caldura prin inconjurarea corpului uman cu un strat protector de izolator, puf sau material sintetic.
Modelele vechi de saci, cu gura larga mai sunt folosite doar pentru temperaturi mult peste 0 grade
Criterii de alegere:   Cind cumparati un sac aveti in vedere mai degraba utilizarea sa decit temperaturile extreme pe care oricum le veti intilni rar. Poate niciodata ! E mult mai usor sa te protejezi de frig decit de clad. Cind e frig, mai poti lua o haina pe tine sau un alte echipamente care te pot proteja in aceste situatii extreme. Tocmai in acest sens, deschiderea laterala permite ajustarea izolarii termice a sacului, atunci cind il utilizati in conditii mai blinde.
Chiar si cu produsele actuale de calitate medie se poate fae un sac la -30 grade. Dar acesta va fi extrem de greu si, odata strins, va va ocupa tot rucsacul. Ma rog, o mare parte din el ! Inainte de cumparare comparati cu atentie greutatea sacului si dimensiunea sa odata pliat in sacul de compresie. Pentru o aceeasi temperatura de referinta, aceste doua criterii fac diferenta intre un sac bun si unul mai putin bun, intre materiale folosite bune si unele mai putin bune.
Si daca vreti sa dormiti bine noaptea ginditi-va ca sacul sa fie usor de purtat ziua in spate !
Saci cu compozitie sintetica   Compozitia lor are la baza fibre de poliester supuse la diverse tratamente termice, lucru care da nastere la diverse caracteristici variate si la diverse denumiri comerciale.
Fibrele de baza sunt: holofibra, qualofibra, polarguard-ul si thinsulate.
Holofibra si qualofibra sunt fibre groase. Polarguard-ul este constituit din fibre lungi. Acestea se incilcesc, de obicei, lucru ce da nastere la umflarea sacului.
Siliconarea amestecului de fibre, permitind o glisare relativa a fibrelor, produce o senzatie mult mai placuta la atingere.
O ultima diferenta de calitate vine din modul de confectionare a sacului: materialele sintetice sunt lucrate fie in dublu strat fie in "tigle" partial acoperite. Aceasta din urma tehnologie este utilizata de modelele cele mai avansate.
Spalarea sacilor sintetici se face intr-o masina de spalat normala, la temperatura joasa, cu un detergent delicat.
Sacii de puf   •   Oricit ne-am stradui nu putem depasi natura mama !
•   Cu cit fulgii sunt mai mari, cu atit sunt mai bune calitatutile pufului (reluarea volumului, rezistenta la umiditate). Aceasta este cauza pentru care fulgii de gisca sunt considerati cei mai buni. De asemenea, sunt mai buni fulgii de la pasari adulte decit cei de la pasari tinere.
•   Puful ramine incomparabil mai bun in ceea ce priveste compresia si greutatea
•   Compozitia in puf este data de multe ori in forma 70/30 ceea ce inseamna ca in compozitie intra 70% puf si 30% pene. Cea mai buna calitate este in cazul utilizarii unei compozitii 90/10. Mai mult nu se poate deoarece minimul de 10% pene este necesar pentru structurarea compozitiei, asigurarea omogenitatii si asigurarea reluarii volumului dupa comprimare
Temperatura de confort:   Temperatura de confort este acea temperatura la care o persoana cu rezistenta medie la frig poate dormi in conditii placute, confortabile.
Temperatura extrema:   Temperatura extrema este sub care modelul devine pur si simplu de ne-utilizat, punind in pericol viata utilizatorului.
    Intre aceste doua temperaturi exista o zona de toleranta in care o persoana va simti frig din ce in ce mai puternic, fara a i se pune in pericol sanatatea si viata.
Termo-reglarea nu este o stiinta exacta asa ca senzatia de frig variaza mult de la o persoana la alta. Variatiile pot atinge si 15 grade intre persoanele cele mai friguroase si cele mai calduroase.
Un sac bun este scump deoarece foloseste mai mult material izolant sau un izolant de calitate mai buna!


========================================================

Cele mai inalte 14 varfuri ale Carpatilor Romanesti
1. Moldoveanu (Fagaras), 2544 m;
2. Negoiu (Fagaras), 2535;
3. Vistea Mare (Fagaras), 2527;
4. Lespezi (Fagaras), 2522;
5 Parangul Mare (Par?ng), 2518,
6. Caltun (Fagaras), 2517;
7. Peleaga (Retezat), 2508,
8. Vanatoarea lui Buteanu (Fagaras), 2507;
9. Hartopu (Fagaras), 2506;
10. Omu (Bucegi), 2505;
11. Papusa Mare (Retezat), 2504;
12. Bucura (Ocolit) (Bucegi), 2503;
13. Capul Morarului (Bucegi), 2501;
14. Dara (M. Fagarasului), 2500 m.


=========================================================

SFATUL SALVAMONTULUI


1. Nu lasati niciodata mancarea in cort. Exista pericolul sa atraga musafiri nepoftiti.
2. in timp ce parcurgeti un traseu turistic prin padure, pentru a admira privelistea din jur, OPRITI-VA.   
3. Nu purtati cutite decat in rucsac.
4. Nu purtati aparate de fotografiat agatate de gat, pentru ca s-ar putea sa va dezechilibreze.
5. Evitati sa calcati pe radacini sau crengi, pentru ca puteti sa alunecati.
6. Evitati sa calcati pe frunze uscate. Nu se stie ce se afla dedesubt.
7. La intrarea intr-un traseu, intrebati-l intotdeauna pe cabanier daca este un traseu sigur, daca nu, ASCULTATI-L!
8. Daca un cabanier va spune sa ocoliti un traseu, urmati-i sfatul, pentru ca stie el ce stie.
9. In momentul in care vi se cere ajutorul, nu ezitati niciodata sa-l dati.
10. Intotdeauna cand plecati la munte, sa aveti la dumneavoastra o trusa medicala in care sa aveti cel putin urmatoarele:
a. bandaje
b. spirt medicinal
c. aspirina
11. In cazul in care un coleg de drum a patit ceva, anuntati imediat postul salvamont cel mai apropiat.
12. La un traseu de tura, intotdeauna salutati persoanele pe langa care treceti. Nu se stie cand veti avea nevoie de ajutorul lor.
13. Daca la intrarea intr-un traseu exista o inscriptionare care va da anumite sfaturi, sau care va interzice accesul pe acel traseu, RESPECTATI-O.
14. Daca intalniti o stana in traseu, nu dati buzna, deoarece de obicei exista caini, nu tocmai prietenosi. Asteptati  invitatia ciobanului.


==========================================================

Pe munte,alcoolul este contraindicat!Pentru un organism in plin efort sau semi-epuizat are un efect catastrofal,chiar daca persoana respectiva este "antrenata".Nu se foloseste nici pentru "incalzire",caci senzatia de caldura este de scurta durata;prin vasodilatatie periferica se pierde caldura si hipotermia se va instala mai rapid!

==========================================================


Codul international de semnalare a accidentelor pe munte!


Acest cod este o cale de a cere ajutor pe munte, in cazul unui accident. Este format din doua parti: cererea de ajutor si raspunsul salvatorilor.
Pentru a cere ajutor, se emit 6 semnale intr-un minut (la intervale de aproximativ 10 secunde). Apoi se asteapta un minut, dupa care se reia cererea. Pentru a raspunde unui astfel de cereri, cei ce pot interveni, emit 3 semnale pe minut (la un interval de aproximativ 20 de secunde), urmate de un minut de pauza.
Aceste "semnale" pot fi exprimate prin orice mijloc, in general acustic (tipete, fluieraturi, lovituri in stanci, copaci, ciocnire de cani metalice, pioleti, petarde, etc) sau vizual (semnalizare cu o frontala noaptea, reflexia soarelui cu o oglinda, rachete de semnalizare, rotocoale de fum, etc.).
De notat ca, avand un fluier (chiar si in genul celor de tip catarama de pe rucsacurile mai noi), se consuma mai putina energie fluierand, decat tipand.
La emiterea acestor semnale este foarte important sa se aiba in vedere caracterul ritmic al semnalului, iar emiterea semnalului (mai ales a celor vizuale) trebuie sa fie directionata spre o zona circulata (o cabana/refugiu/statie meteo, o poteca turistica, un sat aflat in vale).
Cel ce emite codul nu trebuie sa se opreasca din emis pana cand salvatorii ajung la el, chiar daca i s-a raspuns la apel. Acest lucru ajuta foarte mult la localizarea celui aflat in dificultate.
Aflat in situatie de accident, oricine este indreptatit sa ceara ajutor in acest fel. Mai mult, caracterul general al acestui cod creste sansele de a fi salvat. Abuzul de acest cod insa este pedepsit atat de legislatia internationala cat si de cea romana (Emiterea unui mesaj de ajutor FALS in Statele Unite este considerata "federal crime" si poate fi pedepsita cu pana la 6 ani de inchisoare si amenda de 250.000 de dolari. In Romania nu am putut afla care este pedeapsa concreta.)
Din punct de vedere moral, oricine receptioneaza pe munte un astfel de semnal are obligatia de a raspunde, daca poate, la semnal, si/sau sa alerteze echipele specializate de salvare ale Salvamontului, sau Jandarmeria Montana.

Nu am reusit sa gasesc foarte multe resurse legate de istoricul acestui cod. Se pare ca a fost introdus de un anume englez, C. Dent, in anul 1894, si adoptat international nu la mult timp dupa aceasta data (Wikipedia). Pe de alta parte, am gasit destule relatari atat pe internet cat si in literatura de specialitate, ale unor cazuri in care acest cod a fost folosit cu succes pentru salvarea unor vieti omenesti.
Desi se vrea un cod international, acest cod este mai mult sau mai putin international. In Europa este folosit in general in toate tarile sub aceasta forma. Mai exista o forma in care cele 6 respectiv cele 3 semnale se emit repede, succesiv, si nu o data la 10 respectiv 20 de secunde. Aceasta forma este descurajata, pentru ca emiterea semnalelor la 10 secunde are sanse mai mari sa fie receptionata de cineva.
In America de Nord si Canada, cererea de ajutor se face prin emiterea a 3 semnale (avand proveninenta din codul Morse pentru SOS (trei semnale scurte, trei semnale lungi, iar trei semnale scurte)), dar este recunoscuta si varianta cu 6 semnale.
In Noua Zeelanda si Australia se folosesc tot 3 semnale (in 30 de secunde) apoi pauza un minut dupa care se repeta, pentru a cere ajutor.
Nu am reusit sa gasesc nimic despre Africa, America de Sud sau Asia.
Se pare ca exista o tendinta in toate aceste tzari de a migra spre codul international (cu 6 semnale pe minut, respectiv 3 pentru raspuns).

Pe final, sper sa nu fie nimeni vreodata in situatia in care sa-i foloseasca aceste chestii, dar am considerat ca e bine de stiut de existenta si folosirea acestui cod, si ca poate fi folositoare popularizarea lui in cadrul unei comunitati de pasionati ai muntelui.
Am incercat sa expun cele mai utile si corecte informatii, insa imi cer scuze de pe-acum daca am omis si greseli (dau o bere virtuala celor care le vor semnaliza si ma vor ajuta sa le corectez).
De-asemenea ar fi bine ca cine mai are si alte informatii legate de acest subiect sau cunoaste cazuri in care a fost folosit sa nu ezite in a le posta mai jos.


========================================================


Lanternele

Am nevoie de o lanterna. Ce sa aleg ? Una cu LED-uri, cu bec halogen sau xenon, cu bec normal ? Frontala sau de tinut in mina ? Cu 2 sau mai multe baterii ? Impermeabila sau nu ?
Pare destul de complicat. De fapt si este complicat. Fiecare tip de lanterna a fost conceput pentru o anumita activitate outdoor.
In ultimii ani s-au impus lanternele frontale ca fiind cele mai practice si comod de folosit.
Lanternele cu LED-uri:   

    * Consuma extrem de putin, timpii de utilizare fiind cel putin de ordinul zecilor de ore.
    * Lumina furnizata este oarecum asemanatoare cu cea a neoanelor. Rece, irizeaza straniu noaptea firele de iarba umede, in padure.
    * Ideale pentru activitati in jurul cortului, deplasari de noapte pe poteca clara, citit in cort.
    * Gama lor se extinde si la cercetarea zonei folosind lanterne din gama celor cu LED-uri, cu putere reglabila.
    * Desi la toate tipurile de lanterne este recomandata utilizarea de baterii alcaline, datorita consumului extrem de redus, aceste lanterne pot folosi si baterii comune, ieftine.

Lanternele cu bec halogen/xenon:   

    * Constituie o sursa de lumina de putere mare/foarte mare.
    * Utile in cercetarea zonei invecinate, orientarea in padure sau pe traseu, noaptea.
    * Dau o lumina "normala" dar posibil si una rece
    * Consumul extrem de mare o fac nerecomandabila pentru activitati comune pe linga cort. Bateriile dureaza in medie citeva ore, comparativ cu zeci de ore la lanternele cu LED-uri.
    * Utilizeaza numai baterii alcaline, utilizarea bateriilor normale duc la pierderea dramatica a performantelor.

Recomandari:   

    * Pentru inceput folositi o lanterna cu LED-uri tip Petzl-Tikka. Este extrem de eficace, usor de folosit, compacta si consuma extrem putin
    * O lanterna completa este cea din gama Myo si Duo, cu LED-uri si bec halogen de putere mare
    * Daca exista riscul deplasarilor in medii umede (ploaie, pesteri etc) folositi o lanterna adecvata, water-proof


=======================================================


ce arzator sa-mi aleg ? Cu benzina sau gaz ?
Info:     

Arzatoarele cu benzina au numeroase avantaje:

   1. benzina este de circa 10 ori mai ieftina decit gazul butan, la putere calorica egala;
   2. functioneaza la temperaturi joase si altitudini mari;
   3. puterea calorica (de incalzire) e mai mare ca cea a gazului;

Dezavantaje: Functionare mult mai delicata, miros de benzina, inevitabil plus posibilitatea afumarii vaselor in care gatiti !

Arzatoarele cu amestec gazos sunt mai mici, mai usor de manevrat si transportat, nu miros (butelia are valva), nu afuma, pot fi folosite imediat dupa montare (arzatoarele cu benzina au nevoie de un timp de pre-incalzire, vezi mai jos), la nivel minim, in cazuri extreme, pot fi aprinse si folosite ca sursa de caldura in cort (chiar daca nu e recomandat). Pe de alta parte, puterea calorica este ceva mai mica decit cea a benzinei si amestecul de gaze din butelii ingheata la temperaturi sub 0 grade. Exista totusi butelii MSR, Primus sau goSystem, proiectate sa fie folosite la -20 grade.

Ideal are fi sa aveti un arzator cu combustibil gazos pentru vara, cind vreti rapiditate in incalzirea alimentelor si echipa este de 1-2 persoane si unul cu combustibil lichid pentru iarna sau atunci cind aveti de gatit mult (multi membrii in expeditie) !

Important !   

   1. Pentru toate arzatoarele cu benzina, chiar si pentru cele multi-fuel, este de preferat benzina de calitate. Aceasta da cele mai bune rezultate si functionarea perfecta;
   2. Atentie la aprindere ! Pentru toate modelele, aprinderea trebuie sa se faca la exterior din cauza flacarilor foarte mari de la inceput (flacara mai moale si de culoare galbena). Aceste flacari apar in timpul pre-incalzirii, inainte de stabilizarea flacarii la flacara scurta (stabila, albastra, de dimensiune constanta). Aceasta este flacara corecta, finala, de dorit. Faza tranzitorie, cu flacara galbena, moale si de marime variabila corespunde starii in care temperatura arzatorului creste deci starii de vaporizare progresiva a benzinei.
   3. La umplerea rezervorului (Atentie ! departe de flacara) pastrati un gol si nu incercati sa umpleti rezervorul la maxim. Riscati probleme grave la aprindere (jeturi de benzina aprinsa !). Incercati sa tineti rezervorul inclinat, chiar orizontal.
   4. Utilizarea gazolinei sau petrolului, pentru arzatoarele care la accepta, au nevoie intotdeauna de pre-incalzire folosind alcool, combustibil solid, etc.
   5. La temperaturi prea scazute, pre-incalzirea este indispensabila, chiar in cazul folosirii benzinei.
   6. Alcoolul este un combustibil cu putere calorica mult mai mica decit benzina dar se gaseste mult mai usor si are avantajele urmatoare:
          * nu e primejdios, ca benzina
          * relativ ieftin
          * anti-gel
          * se transporta in bidoane, ca si benzina


=======================================================

Sfaturi utile atunci cand va hotarati sa urmati un traseu montan!:
Cand sunteti pe carari de munte nu uitati sa tineti cont de cateva reguli elementare referitoare la regimul de mers, respiratie, alimentatie.
Informati-va din timp despre traseele pe care vreti sa le parcurgeti: sunt marcate, sunt accesibile, prezinta portiuni periculoase etc.

- la pornire mergeti intr-un ritm mai lent, ajungand treptat la viteza normala de mers;
- la urcare, calcati pe toata talpa, cu genunchii usor indoiti; la coborare calcati, de asemenea, pe toata talpa, dar cu genunchii mai mult impisi inainte si bustul aplecat;
- lungimea pasului sa fie proportionala cu talia si raportata la inclinatia pantei;
- respiratia sa fie linistita, adaptata la viteza de deplasare, iar ritmul de mers sa fie variabil in functie de inclinatia terenului;
- pe pantele cu iarba, putin inclinate (25 grade), si pantele foarte inclinate (peste 40 de grade), urcarea se face direct, intre aceste inclinatii, urcarea se face in serpentine.
- pe grohotisuri urcarea se face pe bolovanii mari, iar la coborare numai pe grohotisul marunt;
- ordinea de mers va fi in coloana, cate unul. Cei mai putin initiati vor fi incadrati in coloana imediat dupa conducatorul grupului;
- dupa primele 20 de minute de mers se va face o pauza; prima pauza mai mare (20-30 minute) se va face dupa 2 ore de mers;
- in timpul mersului se recomanda sa vorbiti cat mai putin si in nici un caz cu voce tare. Este bine sa beti apa numai la sfarsitul pauzelor, inainte de a porni din nou la drum;
- fumatul in timpul mersului este total contraindicat;
- in pauzele mai mari puteti consuma dulciuri (zahar, glucoza, miere, etc.);
- iarna, pe vreme rea (viscol, ceata, ger), va veti deplasa in grup compact, daca zona nu prezinta pericol de avalanse;
- nu trebuie, sub nici un motiv, sa ramaneti in urma grupului;
- nu va abateti de la traseu, evitati scurtaturile si respectati marcajele turistice.

Nu uitati sa va informati din timp despre telefoanele utile din zona: salvamont, politie, salvare.
Informati cabanierul asupra traseului pe care vreti sa-l urmati.
Nu porniti singur pe munte, ci in grup de minim 3 persoane


=========================================================


URSUL intre salbatic si ''domestic''


In Carpatii Romaniei se estimeaza o populatie de aproximativ 2500 de ursi carpatini. Timpul mediu de viata al unui astfel de exemplar in salbaticie este de 25 de ani. Masculul adult cantareste intre 140 si 350 de kg, are 1,7-2,2 m lungime (de la coada la bot), si poate avea o inaltime de 95-130 cm. Femela este ceva mai mica si naste 1-3 pui o data la 2-3 ani. Sezonul de imperechere este intre lunile mai-iulie.
Urma de urs este usor de recunoscut, are 5 degete (si tot atatea gheare). Picioarele din spate au profilul mai lunguiet decat cele din fata si au ghearele mai scurte decat cele din fata.
Ursul este un animal inteligent. Nu vede foarte bine, insa are un miros foarte fin, poate simti mancarea de la sute de metri, chiar de la un kilometru. Fara motive intemeiate, ursul nu ataca omul. Mai mult, daca simte omul in apropiere, si nu se simte amenintat, are tendinta de a-l ocoli.
Ursul poate fi atras catre taberele de corturi nu numai de mancare, dar si de produsele cosmetice (parfumuri, pasta de dinti chiar!) si gunoaie. Dupa cum se stie, mancarea nu trebuie tinuta in cort, ci trebuie agatata intr-un copac sau pe o stanca la o inaltime de cativa metri. La fel si cei care au frumosul obicei de a strange gunoaiele (cutii de conserve, coji de salam, resturi de paine) intr-o punga pentru a le arunca in tomberoanele din afara muntelui. Aceste gunoaie tinute in cort, sau in absida cortului, au si ele rolul de a atrage ursul. Asa ca in copaci si cu astea, dar nu le uitati acolo!
De asemenea nu trebuie gatit in cort sau in usa cortului, pentru ca mirosul de mancare se va impregna in materialul textil al cortului si chiar daca noi nu il simtim, ursul il va simti.
Daca va simti miros de mancare din interiorul unui cort, ursul, curios din fire, va veni sa inspecteze. Desigur ca panzele cortului nu constituie o piedica pentru cele 2-300 de kg ale unui urs. In acest caz, chiar daca nu are nici o intentie de a ataca omul, ursul poate sa raneasca pe cei care au nenorocul de a se afla intr-un astfel de cort, fie ca ursul va calca pe cort, fie ca va incerca sa sfasie cortul pt a intra, si astfel, accidental sa-i "zgarie" pe cei dinauntru.
O practica buna pentru taberele de corturi, pentru a preveni vizitele nedorite ale lui Mos Martin, mai ales peste noapte si mai ales in zonele cunoscute pentru aparitiile ursilor, este statul de planton. Cate 2-3 oameni, cate 2-3 ore din noapte, apoi alt schimb. E mult mai bine ca cineva sa fie treaz si venirea ursului sa fie prevazuta, decat sa te trezesti noaptea in somn, in sacul de dormit inchis pana la gat, ca se deschide tenta de la cort si intra un cap de urs: "ceva de mancare p-aici?".
Am gasit unele carti in care autorii recomandau ca, in cazul in care se pleaca in tura ziua, si se lasa cortul in tabara, acesta sa fie lasat cu usa deschisa, pentru ca daca ursul vine si va vrea sa inspecteze cortul, nu-i va fi o problema sa-si creeze el o intrare. Daca va vedea ca nu gaseste nimic in cort, probabil va pleca cum a venit. Acum, practica asta nu mi se pare chiar foarte buna, pentru ca la fel de bine pot intra in cort si alte animalute (paianjeni, serpi) pe care sa nu-i vedem la intoarcere, fiind neplacut sa dormi cu ei pe urma, peste noapte. Inainte de culcare, ar fi recomandat ca de pe cort sa se puna un tricou ce a fost folosit in ziua respectiva, eventual al unei persoane care transpira mai mult, sau mai multe tricouri. Astfel mirosul de om l-ar putea indeparta pe un eventual urs apropiat prea tare.
Chiar si ciorapii murdari pot fi utili daca sunt leganti de ancorele cortului... aia sigur miros grin
Apoi, cand se merge pe potecile de munte, exista sansa sa te intalnesti accidental cu un urs. De cele mai multe ori, ursul te va simti cu mult inainte sa il simti tu pe el, si iarasi de cele mai multe ori probabil ca isi va cauta de drum, prin alta parte, fara sa te deranjeze. Nu are tendinta sa atace omul, fara sa aibe un motiv. In general e bine sa vorbesti cand mergi pe poteci pe care ar putea sa apara vreun urs, sa canti chiar, pentru ca ursul sa fie constient de prezenta ta si nu sa fie surprins de tine. (Dar nici sa urli, sa dai casetofonul la maxim, daca ai asa ceva, pentru ca vei deranja alte animale, sau poti provoca o cadere de pietre...)
Daca tu l-ai vazut pe el, dar el inca nu te-a simtit pe tine, intoarce-te usor si vezi-ti de drum prin alta parte. Niciodata nu trebuie sa te apropii de un urs, chiar daca pare calm si inofensiv. Mai mult, niciodata nu trebuie sa te apropii de puii de urs, pe ideea ca ce dragalasi si inofensivi sunt, ca probabil ursoaica nu e departe! Daca incepe sa se apropie de tine, observa-i comportamentul. Este agresiv? Devine agresiv?

Daca nu pare agresiv, incearca sa te retragi. Trebuie sa faci cumva ca distanta dintre el si tine sa se mareasca. Daca te-a vazut si nu pare prea interesat de tine, e un moment bun sa te retragi cat mai mult si sa-ti cauti de lucru in alta parte. Fii calm, incearca sa nu pari agresiv sau iritant. Nu il intereseaza omul pasnic!
Daca cumva s-a ridicat in doua picioare, nu te speria. Nu este un semn de atac, ursul doar inspecteaza, incearca sa vada mai departe...
Daca cumva se apropie spre tine, gandeste-te daca nu cumva ii blochezi calea de fuga. Poate ursul nu e interesat de prezenta ta si poate vrea doar sa plece, insa daca ii blochezi drumul e foarte posibil sa se supere pe tine.
Dar daca are un motiv?
In primul rand ce ar putea sa-l deranjeze? Pai:
- daca este ranit.
- daca ursoaica simte ca ii sunt amenintati puii. De notat aici ca ursoaica poate considera amenintatoare chiar simpla pr
- daca este intaratat si daca este enervat (cu blitzurile aparatelor foto, cu aruncat de pietre spre el).
- daca simte ca vrei sa ii iei hrana.
In aceste situatii sunt foarte mari sansele ca ursul sa devina agresiv.
Daca ai dat nas in nas, cumva, cu un urs si acesta nu pare agresiv, sunt sanse mari ca el singur sa plece (nu il intereseaza in mod deosebit prezenta ta).
Daca insa se apropie sau se arata agresiv de la bun inceput, cel mai si cel mai important lucru de facut in primul rand este sa nu te panichezi. Daca te panichezi, nu vei putea gandi limpede nici o solutie de scapare, sau vei ingheta efectiv sau vei deveni agitat ceea ce ar putea sa-l enerveze si mai tare.
Mai departe, ce nu trebuie sa faci: nu trebuie sa-l provoci si mai tare, nu trebuie sa arati la randul tau un comportament agresiv fata de el. Nu trebuie sa-l incoltesti intr-o zona de unde nu are iesire decat din directia ta, pentru ca in acest caz, instinctual, va ataca. Nu trebuie sa fugi! Ursul oricum alearga mai repede ca tine, fie ca alearga la deal sau la vale (un urs adult poate alerga cu 40-50 de km/h...). Nu trebuie sa te cateri intr-un copac, pentru ca ursul este un catarator destul de bun, iar daca va incepe sa se catere dupa tine, din copac chiar nu ai alta cale de a scapa.

Cat despre ce trebuie sa faci, parerile sunt destul de impartite. In general se zice ca e bine sa vorbesti cu el, pe un ton cat mai calm posibil (daca mai poti!). Sa te indepartezi incet (si cu fatza spre el!). Daca vine spre tine, sa ii arunci rucsacul in fata iar in timpul in care ursul cerceteaza rucsacul si nu e atent la tine, departeaza-te cat mai mult posibil.
Daca e deja foarte aproape de tine, unii zic ca "sa faci pe mortul". Pentru asta, in primul rand, iti trebuie ceva curaj. Sa stai nemiscat in fata namilei de 300 de kile, care te poate sfasia intr-o singura miscare, eventual sa-ti mai mormaie pe la urechi si sa-i simti rasuflarea in ceafa. Dar daca ti-ai facut curaj sa faci pe mortul, aseaza-te pe burta, cu spatele in sus, ai grija sa-ti acoperi capul cu mainile. Incearca sa stai cat mai nemiscat. Iar daca (inca mai) ai un rucsac in spate, pastreaza-l in spate, pentru ca iti va proteja spatele de eventuale zgarieturi. Daca ursul te intoarce cu fata in sus, rostogoleste-te la loc cu fata in jos. La un moment dat, nu va mai fi interesat de tine, si va renunta. Stai in continuare jos, pana s-a indepartat destul, iar atunci fa cale intoarsa. De mentionat ca, in ciuda numelui de a face pe mortu, aceasta tehnica incearca sa demonstreze ursului ca nu esti de nici un pericol pentru el si nu ca esti intr-adevar mort. Ursul infometat se hraneste si cu hoituri. Plus ca te simte el, ai corpul cald inca, stie si el sa faca diferenta intre ceva viu si un hoit.
Daca ursul ataca, de cele mai multe ori atacurile pot fi doar pentru a te speria. Probabil i-ai incalcat teritoriul si te vrea plecat de-acolo. Imediat inainte de a ataca, ursul este foarte agitat, isi schimba pozitia des (iti cauta punctul slab). In acest caz, daca chiar nu mai ai alta solutie lupta cu el. Incearca sa ii pari un adversar puternic, sa realizeze el ca e mai bine sa nu se puna cu tine. O lovitura puternica peste bot l-ar putea impresiona. De tinut minte insa ca osul craniului de urs poate avea si 3-5 cm grosime, asa ca o lovitura de topor sau de piolet cel mai probabil nu ii va crea prea mari probleme.
Legat de ursii din Bucegi acum, ei sunt deja destul de obisnuiti cu omul. Marea majoritate sunt "gunoieri" sau "cersetori", venind spre grupurile de oameni doar cu intentia de a capata ceva de mancare. Oamenii i-au invatat asa. Au fost multe cazuri de atacuri de urs in Bucegi si cu siguranta vor fi si pe viitor. Zona de la Poiana Stanii este cunoscuta ca alee a ursilor (si totusi am dormit cu cortul de cateva ori acolo). Gura Diham la fel. Poiana Costilei sau zonele de platou, Babele, Pestera, Caraiman, Piatra Arsa, Malaiesti... sunt zone frecventate de ursi.
E o chestie si de atitudine pana la urma. Tuturor ne place cu cortul la munte, e frumos. Mergi la munte, prin padure, e ca si cum mergi prin casa ursului. Nu il deranja si cel mai probabil nu te va deranja. Daca respecti viata acestui animal, daca ai grija sa nu il intarati, el te va lasa sa te bucuri si tu de frumusetea naturii. Depinde mult mai mult de oameni decat depinde de urs.
                                                                                    Numai bine si carari cu soare!

========================================================

Cele 10 Legi ale muntelui

(din decalogul unei calauze celebre - Luis Trenker)
1.Sa nu ?ntreprinzi o ascensiune ce-ti depaseste puterile. Tu trebuie sa ?nvingi muntele, nu
el pe tine; sa-ti fixezi un obiectiv pe care sa-l poti atinge, dar de va trebui sa renunti la el
sa sti sa faci st?nga-mprejur c?t mai este timp. Sa nu fi grabit si sa nu ?ncerci sa stabilesti
recorduri de viteza. Sa nu ai mania piscurilor, dar sa nu ocolesti dificultatea ?n variatele ei
forme.
2.Sa pregatesti cu de-amanuntul orice drumetie fie ca mergi singur, cu prietenii sau cu
ghidul. Un ignorant sau un neputincios care are nevoie de o guvernanta alpina este, ?n
munti, pur si simplu ridicol. Documentarea trebuie sa fie tot at?t de completa ca si
echipamentul alpin. Sa cunosti mediul ?n care te misti si sa-i ?ntelegi fenomenele. Sa nu-ti
?ncarci stomacul si sa nu ai pretentia sa te alimentezi cu icre negre sau stridii. Idealul tau
alpin sa fie acela de a gusta cu aceeasi placere o duminica frumoasa pe un v?rf de
delusor, ca si cu alt prilej un abrupt din cele mai grele. Nu este nevoie sa fi de la ?nceput
desav?rsit catarator. Sa nu patesti ca acela care de at?tea st?nci si pereti nu mai vedea
muntele. Sa nu uiti ca muntii sunt bogati ?n primejdii, dar ?n acelas timp sa sti ca, cu
prudenta, spirit de prevedere si inteligenta ?i poti ?nvinge.
3.Sa nu uiti ca esti o fiinta civilizata. Bucuria si puterea nu se confunda cu mitocania,
brutalitatea si grosolania. Adu-ti aminte ?nca de la gara si din tren, ca educatia ta ?n
general si cea sportiva ?n special sunt puse la ?ncercare. Daca poti sa iei cu asalt piscurile,
sa nu faci asta ?n vagon. Ca sa se vada ce catarator ?ndracit esti nu este absolut necesar sa
faci echilibristica pe scarile sau tampoanele vagonului. Sa nu consideri fr?nghia si coltarii
ca o emblema a breslei tale care se cere expusa. Sa nu periclitezi cu sculele tale: schiuri,
piolet, etc. ochii si hainele vecinilor si sa nu le umplii urechile cu trancaneli si hohote de
r?s. Daca ?nt?lnesti un drumet solitar saluta-l sau resaluta-l si daca crezi ca e cazul sa-l
critici fa-o cel mult atunci c?nd nu te mai poate auzii. Nu-ti imagina ca devii alpinist
utiliz?nd un jargon de munte artificial. De asemenea nu e cazul sa-ti stergi nasul cu
degetele numai pentru ca ai dezbracat costumul de oras.

4.Sa nu profanezi peisajul pe care-l strabati si sa nu "?mpodobesti" natura cu cioburi de
sticla, h?rtii, cutii de conserve si alte ramasite. Aminteste-ti ca si altii dupa tine, vor voi sa
bea din izvorul pe care-l murdaresti fara rost. Tablitele de marcaj nu sunt menite drept
tinta pentru proiectilele tale improvizate si nici nu trebuie sa le schimbi asezarea dintr-o
gluma deplasata. Sa nu lasi deschise portile stanelor si ale ?nprejmuirilor, caci poti
provoca proprietarilor pagube si arunci discredit asupra tuturor drumetilor. Din acelasi
motiv, sa nu sari peste ?ngradiri si nici sa nu te inviti nepoftit ?n claia cu f?n ce o vezi ?n
proprietatea ciuva. C?nta daca-ti face placere, dar cu masura si acolo unde este locul.
Chiuiturile se potrivesc de cele mai rare ori cu g?tlejul tau si nici nu fac totdeauna placere
semenilor tai. Nu tipa fara rost, tulburi inutil oamenii si animalele. Aprinde focul numai
daca este absolut necesar, supravegheaza-l atent si pe urma stinge-l complet. Nu arunca
pietre si cauta sa mergi astfel ?nc?t sa nu provoci caderea lor, chiar daca ai convingerea ca
nu te urmeaza nimeni. Pe drumuri umblate si ?n locuri expuse sa nu faci nudism si nici
seminudism, altfel ?nsa profita de aer si soare c?t poti mai bine. Cum te apropii de
locurile populate urmeaza regulile convietuirii sociale.

5.Fi bun camarad. Daca esti conducator evita sa fi autoritar si ?ncapat?nat, ?ncrezut sau
?ng?mfat; da dovada de spirit de ?ntelegere si rabdare. Nu fi zg?rcit cu avutul tau, nici cu
cunostintele tale. Hotar?rile sa-ti fie determinate de capacitatea de rezistenta a celui mai
slab. Abandon?nd pe cineva ?n munti ?l vei avea poate pe constiinta. Daca tu esti cel
condus, adapteaza-te aceluia care cunoaste mai bine locurile, sileste-te sa fi la ?naltime si
cauta sa ?nveti. Chiar si cel mai slab dintr-o echipa ?si poate face datoria. Sa sti ca un
tovaras bun este tot at?t de rar ca si un conducator bun. Orice strain care ?mparte cu tine
dragostea pentru munti sa-ti fie camarad, mai ales atunci c?nd este ?n primejdie sau are
nevoie de vreun ajutor sau o privire pe harta ta. Chiar si ?n ghidul pe care-l platesti sa vezi
un tovaras, un prieten. Nu fi autoritar fata de el, dar nici nu te comporta de parca ati fi
m?ncat de c?nd sunteti din aceeasi strachina.
6.Respecta cabana tot asa cum ?ti respecti propria ta casa. Fi modest si nu cere lucruri pe
care ti le poate oferii cel mult un hotel. Nu uita ca aici, ?n creierul muntilor, portmoneul
tau nu mai conteaza si ca toti suntem egali. Pioletul, schiurile, gheata, noroiul n-au ce
cauta ?n sufrageria cabanei; leapada-te de ele prin urmare ?nainte de a intra. Nu
transforma locul de odihna, care este cabana, ?ntr-o c?rciuma. Nu ocupa toate bancile si
mesele cu ranita, merindele, h?rtile si picioarele tale. Oric?t ai fi de t?nar, g?ndeste-te ca
nu este aici locul sa faci dragoste. Lasa ?n pace patefonul si chelnaritele, iar pe ghitara sa
nu pui m?na dec?t daca te pricepi. Cartea de impresii sa n-o utilizezi pentru rime proaste
sau laude. Este mult mai util sa notezi de unde vii si ?ncotro te duci, mai ales daca te
pregatesti pentru o ascensiune grea. Urma lasata ?n acest fel ?nlesneste trimiterea la
nevoie a ajutoarelor si poate linisti pe cei ?ngrijorati de soarta ta. Ai dreptul sa ceri un loc
de dormit si daca esti ?nainte sau dupa drum sa-l alegi pe cel mai bun, dar sa nu eziti sa-l
cedezi acelui care este fie epuizat, bolnav sau mai ?n v?rsta ca tine si are nevoie de
odihna. Nu te urca ?ncaltat ?n pat si nu alerga cu bocancii pe scari mai ales noaptea. Daca
sforai nu te culca ?n dormitorul comun. Fi prudent c?nd umbli cu lampa si focul. Nu uita
ca nu esti stap?nul cabanei, iar ?ngrijitorul este administratorul care ?ndeplineste un rol de
mare interes obstesc, te vei supune deci dispozitiilor sale. Orice loc si orice lucru ai
folosit sa le lasi ?n aceeasi stare ?n care venind ai vrea sa le gasesti; mai ales ?n casele de
adapost sa ai grija deosebita fata de ceilalti, fie ca-ti sunt tovarasi, fie ca-ti vor urma.
G?ndeste-te ca ?ntreaga cabana, casa de adapost cu tot ce cuprinde, reprezinta un bun ce
ti-a fost ?ncredintat cu buna credinta. Fii econom cu rezerva de lemne, adesea adusa cu
mari sacrificii si ai ?n vedere si pe cei ce vor venii dupa tine. Paraseste casa dupa ce ai
?ncuiat si ai pus toate la locul lor. ?nchide-o bine si nu uita sa achiti taxa acolo unde este
cazul.
7.Nu fura ! Nu fura, altora nici linistea, nici singuratatea ce o cauta, nici perspectivele.
Dar sa nu furi nici betele de schi, curele, fr?nghii, nici f?nul sau lemnele str?nse cu multa
truda. Nu fura nici florile pe care natura le-a creat pentru toata lumea. C?mpul, iarba,
arborii trebuie crutati; vitele si v?natul sa nu fie speriate. Nu taia jepi si arbori pentru a-ti
cheltui prinosul de energie neconsumata. Nu distruge furnicarul, nici chiar din curiozitate
stiintifica, iar melcul, sarpele sau broasca sa nu fie pentru tine fiare salbatice care trebuie
st?rpite. Sa vezi ?n munte un paradis ?n care te-ai asezat ca un nou Adam; ajuta-l sa-si
pastreze originalitatea si sfintenia.

8.Nu minti ! Nu exagera, nu fi laudaros. Chiar si ascensiunea cea mai dificila este putin
lucru fata de alte realizari omenesti. Nu-ti da o importanta prea mare si nu cauta sa
micsorezi pe altii chiar daca sunt ?ncepatori, mosnegi sau membrii altor cluburi. Nu
critica si nu ?njura timpul (vremea), gazduirea (la cabana), tovarasii de drum sau legatura
de schi. Nu trebuie sa te legi sau sa-ti bati joc de credintele, datinile locuitorilor de la
munte. Adu-ti aminte ca nu esti dec?t un oaspete trecator pe aceste meleaguri…ca si ?n
lumea aceasta.

9.Apara onoarea clubului tau si nu numai a aceluia a carui insigna o porti, ci si a acelei
mari comunitati care ti-a facut accesibila lumea muntilor si care serveste o mare idee, nu
numai confortul tau. Fi mandru ca faci parte din aceasta comunitate si ca poti sa participi
la viata ei. Onoreaza pe cei care au creat pentru tine, pe maestrii care au cucerit prima
poteca si primele prize spre v?rf, precum si pe cei care au pus ultima piatra.
10.Nu profana muntii prin mania recordurilor, ci cauta sa le intelegi sufletul


(din Omul si muntele - Ion Preda)
1.Sa nu calatoresti niciodata de unul singur pe munte.
2.?ntotdeauna la munte nu se pleaca dec?t cu echipament corespunzator.
3.Este contraindicat sa te av?nti pe trasee necunoscute.
4.Turismul de munte nu este compatibil cu consumul de tutun si bauturi alcoolice.
5.La munte trebuie sa sti: ce, c?t, cum si c?nd sa man?nci.
6.Toti pentru unul si unul pentru toti.
7.C?nd ?nt?lnesti alti oameni pe munte da-le "Buna ziua!”
8. Pe munte nu se vorbeste mult, nu se tipa si nu se face zgomot.
9.Cine iubeste muntele trebuie sa-l ocroteasca.
10.Nu deteriorati indicatoarele cu marcaje turistice sau alte semne de orientare.
11.Refugiile alpine sunt loc sf?nt pe munte.
12.C?nd ajungeti la o cabana notati ?n registrul de evidenta a circulatiei turistice, locul de
unde ati venit, iar c?nd plecati, viitoarea etapa a calatoriei.
13.Regulamentul de ordine interioara al fiecarei cabane trebuie respectat cu strictete.
14.Circulati numai pe traseele marcate.
15.Iarna pe muntii acoperiti cu zapada, pericolul avalanselor este prezent ?n fiecare zi.
16.?ncepatorii ?ntr-ale drumetiei la munte sa-si faca o lunga ucenicie pe l?nga
montaniarzii cu mare experienta.
17.C?nd se cere sprijin de catre cabanier, grup de turisti sau echipa salvamont, pentru a
ajuta oameni aflati ?n primejdie sau a prevenii o nenorocire, oricine trebuie sa raspunda
chemarii.
18.Este obligatoriu pentru orice drumet, ghid sau conducator de grup sa urmeze cu
strictete sfaturile si indicatiile salvamontistilor.
19.Codul de semnalizare in caz de pericol trebuie cunoscut si ?nsusit de toti drumetii
montani.
20.Drumetul e bine sa stie sa acorde la nevoie primul ajutor.

Modificat de brutus vmd (acum 14 ani)


_______________________________________


=======================================================

=======================================================

pus acum 14 ani
   
brutus vmd
Rock & Ride

Inregistrat: acum 19 ani
Cutitul ascutit, cel mai bun prieten al tau la vanatoare


Pastreaza cutitul de vanatoare ascutit si vei fi pe deplin multumit. Daca ai incercat vreodata sa spinteci sau sa jupoi un animal folosind un cutit cu lama tocita, cu siguranta stii cat este de dificil. Dar de ce sa te chinui cand tot ceea ce trebuie sa faci este extrem de simpu? Trebuie doar sa-l ascuti, operatie care necesita cateva minute.

Cum iti dai seama daca este cazul sa ascuti cutitul?
Depinde de preferintele personale, insa de fiecare data cand cutitul taie cu o vizibila diferenta, este timpul sa fie ascutit. Nu este greu sa-ti dai seama cand o lama este tocita. Pentru aceasta, te poti folosi de cateva trucuri:
1. Trucul cu degetul mare
Pozitioneaza degetul mare al mainii perpendicular pe taisul cutitului. Plimba degetul usor de-a lungul lamei pentru a simti cat este de ascutita. Ai mare grija sa nu te tai!
2. Trucul cu rasul bratului
Daca poti taia cu usurinta parul de pe brat, atunci fii sigur ca ai un cutit pregatit pentru vanatoare.

Cum sa pastrezi lama in stare perfecta?
Cand detii un cutit de vanatoare, este vital sa stii cum sa-l pastrezi astfel incat sa fie cat mai durabil, aspect care te va ajuta si din punct de vedere financiar, nefiind necesar sa cumperi periodic cutite.
Daca il utilizezi in mod constant, o teaca in care sa-l tii este de ajuns. Daca insa este utilizat mai rar, depozitarea este deosebit de importanta.
Intotdeauna cutitul trebuie spalat, curatat si uscat inainte de a fi pus de-oparte. Spalarea este recomandat sa se faca manual, nu in masina de spalat vasele, pentru a nu cauza defectiuni.
Dupa utilizare, sterge lama cutitului cu produse special concepute sa inlature rezidurile si unge-l din cand in cand cu ulei special.
Pentru depozitare, infasoara cutitul in hartie si apoi introdu-l intr-o punga de plastic inchisa ermetic sau intr-o cutie care sa ajute la absorbtia umezelii si sa impiedice ruginirea sau tesirea lamei. Nu uita ca umezeala si aerul sunt inamicii unui cutit de vanatoare bine ascutit.

Pastreaza intotdeauna cutitul ascutit!
Pentru a obtine rezultatul dorit, cutitul trebuie ascutit regulat. Pe langa faptul ca va deveni mult mai eficient, va reduce astfel sansele sa te ranesti atunci cand il utilizezi.


_______________________________________


=======================================================

=======================================================

pus acum 14 ani
   
drwatson
MEMBRU VIP

Din: Purgatoriu
Inregistrat: acum 14 ani

Un site cu tutoriale video aproape pt. orice de la montarea unei baterii auto pana la cum sa saruti pasional si sa pui un prezervativ.Video-urile sunt sortate pe categorii facandu-le usor accesibile celor interesati.

Sper sa va fie de folos 


_______________________________________
People are made to be loved & things are made to be used. The confusion in this world is that people are used & things are loved!

pus acum 14 ani
   
eu_nebunu
VETERAN

Inregistrat: acum 15 ani
interesant site-u
am pierdut cateva ore bune pe el. ms


pus acum 14 ani
   
ionelutzu
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 13 ani
w w w .euţi-amzissărenunţinuaiascultataşacătrecipelistaneagră. i n f o

Modificat de ionelutzu (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la