calincalin
Moderator
Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 17 ani
|
|
"dc nu are voie sa spuna ce crede el" Raspuns:
"cine mah ajuta sa instalez biosul la o placa de baza ASUS P4B"
Bios-ul nu se instaleaza, eventual se face un upgrade. Ce e bios-ul:
"Ce este BIOS Basic Input-Output System?
Este un set esential de rutine, scris in limbaj de asamblare, stocat intr-un cip EEPROM de pe placa de baza, care se comporta ca un intermediar intre componentele hardware si sistemul de operare. Fara BIOS un computer este nefunctional, sistemul de operare neavand cum sa comunice cu componentele hardware.
Fiecare marca/model de placa de baza contine un BIOS diferit, unii producatori optand pentru introducerea unor optiuni cu ajutorul carora se poate optimiza la maxim BIOS-ul, rezultand o crestere de performanta demna de luat in seama. In schimb, alti producatori ofera un BIOS saracacios, cu optiuni putine, care functioneaza la parametri cu valori fixe, ce nu pot fi schimbate. In acest caz se gasesc marii integratori de sisteme (IBM, DELL, HP/Compaq, Gateway), unele modele entry-level ale unor producatori independenti de placi de baza (Abit, ASUS, Gigabyte, EPoX) si majoritatea modelelor unor producatori din linia a doua (ECS, Biostar, Chaintech).
De cele mai multe ori, indiferent de modelul placii de baza si al BIOS-ului, denumirea functiilor comune, uzuale, este aproximativ aceeasi, ceea ce face mai usoara cunoasterea functiilor principale ale unei placi de baza. Pe placile mai scumpe, in special cele destinate overclocking-ului, se gasesc BIOS-uri mult mai elaborate, ce ofera o multitudine de optiuni, cu scopul de a forta sistemul sa lucreze peste parametri proiectati. Evident, o astfel de placa a fost testata in prealabil de producator, pentru evitarea situatiilor jenante, cum ar fi arderea componentelor de pe ea in cazul unui overclocking.
Optiunile setate necorespunzator pot incetini sistemul cu pana la 40%, la fel cum optimizarile realizate cu ajutorul setarilor de finete pot aduce sporuri de performanta considerabile. Din nefericire, multe din denumirile functiilor prezente intr-un BIOS continua sa fie criptice, creand confuzii chiar si in randul specialistilor.
Modificarea valorilor parametrilor de functionare din BIOS poate duce la functionari defectuoase sau chiar la nefunctionarea computerului. Pentru remedierea problemei si aducerea parametrilor la valorile standard (sau default), exista posibilitatea resetarii BIOS-ului, care se poate face in mai multe moduri: incarcarea valorilor standard din meniu, schimbarea pozitiei unui jumper pe placa sau scoaterea bateriei si introducerea ei la loc dupa un timp.
In acest moment exista trei mari producatori de BIOS-uri, Phoenix Technologies, AWARD Software si AMI (American MegaTrends), fiecare oferind, pe langa optiunile standard, un set de optiuni aditionale, in functie de capabilitatile chipset-ului placii si de dotarile oferite de acesta.
Toate BIOS-urile ofera posibilitatea modificarii unor parametri de functionare inca de la pornirea computerului, prin afisarea unui mesaj in acest sens, de cele mai multe ori acesta fiind: Press DEL to enter Setup. Adica, la pornirea computerului, se apasa tasta [Del] (Delete) pentru intrarea in meniul BIOS-ului. Pe unele placi este desemnata alta tasta, cel mai des intalnite fiind [F1] sau [F2].
Este recomandabil ca, dupa fiecare modificare efectuata in BIOS, sa se restarteze computerul si sa se verifice stabilitatea acestuia. Daca totul este bine, se intra din nou in BIOS si se efectueaza urmatoarea modificare. Se pot face si modificari multiple de prima data, in cazul in care se cunosc foarte bine valorile respective, stiind sigur ca respectivele modificari nu atrag dupa ele instabilitatea sistemului. Dar, in cazul unor setari multiple la un eventual overclocking, e posibil ca sistemul sa nu mai porneasca, fiind destul de dificil de identificat sursa problemei. De aceea e recomandat ca, in cazul overclocking-ului, sa se efectueze cate o modificare, urmata de verificarea stabilitatii."
"ok multumesc dar cum sa scot chipul acela si sal rescriu" Nu trebuie sa scoti nici un chip.
Sfatul meu legat de upgrade-ul de bios(sa rogi pe cineva cu experienta sa-ti faca update-ul de bios) a fost determinat de intrebarea ta. Nivelul tau de cunostinte in domeniu este foarte redus si decat sa faci o prostie in urma careia vei deteriora placa de baza mai bine urmeza-mi sfatul. Update-ul de bios e o operatiune delicata si se poate face prin mai multe metode in functie de tipul de bios pe care il ai si de tipul placii de baza. Cele mai corecte indrumari despre cum se face acesta operatie le gasesti la producatorul placii, in cazul tau Asus. Tot acolo gasesti si utilitarele(programele) de care ai nevoie .
_______________________________________ "Cunoaşteţi adevărul, şi adevărul vă va face liberi." (Ioan 8.32)
|
|