Nitrous
MEMBRU VIP
Din: UE
Inregistrat: acum 19 ani
|
|
Daca domeniul "high-tech" era considerat ca fiind un spatiu destinat cu precadere tarilor ca Japonia sau SUA, cercetatori romani demonstreaza contrariul. Un fizician roman a conceput o formula de realizare a unui CD-ROM cu o memorie de 10.000 de ori mai mare decat a celui clasic, existent pe piata.
Absolvent al Facultatii de Fizica, fiind sef de promotie pe tara in 1976, castigator al Premiului Organizatiei Mondiale a Presei Periodice si al unei medalii de aur la Bruxelles (Eureka 1999), al premiului "Kent Premium Lights Annual Awards for Innovation - 2000" si nominalizat la "Japan Prize" (varianta japoneza a Premiului Nobel) pentru 2002, dr. Eugen Pavel a spart efectiv barierele tehnologiilor de stocare a informatiilor existente pe piata mondiala.
Reprezentanti ai Presedintiei, ai Forumului Informational si ai Academiei Romane cauta solutii pentru finantarea acestui proiect. Cercetarile incepute in 1994 s-au finalizat in 2001 cu 62 de brevete si cereri de brevete numai pentru tehnologia de stocare optica tridimensionala, a carei valoare de piata a impus protejarea internationala in 21 de tari (17 europene, SUA, Canada, Israel si Japonia). Aplicatia de baza este inlocuirea CD-ROM-ului clasic, dar pot aparea si aplicatii militare si spatiale, deoarece materialul conceput rezista in campuri de radiatii, iar o varianta se pastreaza integral, dupa auncarea in fonta topita, chiar si la temperaturi de circa 1.200 de grade Celsius.
Practic, tehnologia de stocare optica tridimensionala se bazeaza pe un material nou, alcatuit din sticla fluorescenta fotosensibila si cu o structura asemanatoare ARN-ului. Toate aceste descoperiri au dus la realizarea unui CD-ROM ultraperformant, care stocheaza de 10.000 de ori mai multa informatie decat cele existente pe piata. Inventia in sine a presupus mai multe etape. In primul rand, s-a descoperit un nou tip de sticla, dopata cu materiale fluorescente fotosensibile, care poate fi inscriptionata pe mai multe straturi, cu ajutorul unui fascicul laser.
Apoi a aparut necesara existenta unui nou tip de microscop optic, capabil sa selecteze tridimensional volume de ordinul micronului cub. In cele din urma, Hyper CD-ROM-ul a fost conceput pentru a putea fi utilizat pe orice tip de calculator, inclusiv laptop, cu conditia ca CD-driverul sa mai suporte unele modificari minore.
Capacitatea de stocare a Hyper CD-ROM-ului este de 10.000 GB, ceea ce inseamna ca, pe un singur disc, ar putea fi stocate 10 milioane de carti sau 2.000 de filme de lung metraj. Cine s-ar fi gandit oare, acum 20-30 de ani, ca pe cinci discuri cu diametrul de 120 mm si o grosime de 10 mm s-ar putea stoca Biblioteca Academiei Romane, pastrandu-se in memorie pentru 5.000 de ani?
Avocatii cu care lucrez reprezinta firme ca IBM, General Electric sau Coca Cola. Fac acum demersuri pentru realizarea unei echipe de inalt profesionalism, care sa faca marketing in Silicon Valley", ne spune dr. Eugen Pavel.
Prima faza a afacerii ar presupune cumpararea de echipamente, terminarea prototipului comercial pentru licentiere, ceea ce s-ar traduce intr-o investitie de 1 milion USD. Pentru demararea efectiva a productiei mai sunt necesare alte 10 milioane USD, avand in vedere ca se va lucra separat cu producatorii de sticla si cu cei care vor realiza CD-driverul special.
Capacitatea enorma de absorbtie a pietei (jumatate din piata mondiala constituita de SUA, 25 % din piata europeana, 12 % din piata japoneza si 10-12 % din restul lumii) il ajuta pe dr. Eugen Pavel sa-si pastreze o viziune pozitiva si optimista: "Sunt firme concurente care au o anumita valoare de piata, dar tehnologii mai slabe. Eu m-am mentinut in zona valorii afacerilor companiilor concurente. Tehnologia fiind foarte complexa si cu aplicatii multiple, este loc pentru toata lumea. Pana acum si-au manifestat interesul firme ca IBM, Compaq, Boeing, Philips si studiourile de la Hollywood pentru stocarea arhivei de filme".
In timp ce forumurile internationale in domeniu sunt generoase in acordarea de premii cercetarii stiintifice romanesti, in mediile cu putere de decizie financiara se gasesc cu greu bani pentru realizarea de prototipuri care intarzie anual 4-5 inventii de talie mondiala. Exploatate la adevarata lor valoare, se poate spune ca inca se mai pot gasi solutii pentru relansarea economica a Romaniei
_______________________________________ Nu exista limite. Oricine e capabil de orice, sa stii, de absolut orice.
|
|