calincalin
Moderator
Din: Cluj-Napoca
Inregistrat: acum 17 ani
|
|
De cele mai mute ori nu stim care este sursa problemelor din calculatorul nostru. Cu putina rabdare si in primul rand fara panica putem identfica cauzele care fac ca sistemul nostru sa se restarteze, blocheze, sa fie lent, sau sa o ia razna in orice alt mod.
PC-ul se blochează constant Erorile de sistem mai mult sau mai puţin grave forţează Windows-ul să îngenuncheze tot mai des. Consecinţele? Mesaje despre fişiere lipsă sau stricate, sistemul îngheaţă sau - extrem de enervant - calculatorul se tot re-porneşte! Motivul din spatele acestor probleme poate fi software-ul prost programat, care produce conflicte în sistemul de fişiere. Aceasta se întâmplă deoarece unii autori de viruşi nu au timpul şi nici mijloacele să testeze viruşii în profunzime. Cu toate acestea, chiar şi aplicaţiile normale sunt uneori scrise prost şi pot provoca blocări ale sistemului. Un alt motiv pot fi problemele hardware: în special, ecranele albastre şi repornirile automate ale PC-ului sunt semnele unor componente supraîncălzite sau defecte, cum ar fi CPU-ul, placa grafică sau modulele de memorie.
Windwos sau Virus ?
Pentru a elimina problemele legate de hardware,: 1. Deschideţi carcasa şi înlăturaţi praful. (vezi) 2.Verificaţi dacă toate componentele sunt prinse bine şi dacă ventilatoarele se rotesc fără a opune rezistenţă. î 3.In Device Manager, la „Start /Settings / Control Panel / System / Hardware", puteţi vedea dacă există conflicte hardware, pe care le puteţi rezolva prin reinstalarea driverelor componentelor. 4.O aplicaţie de analiză, cum ar fi SiSoft Sandra Lite,Everest, sau alte aplicatii care ne arata temperaturile componentelor, este potrivită pentru monitorizarea generală a sistemului. Aceasta vă arată, de exemplu, dacă o componentă este supraîncălzită. 5.S-ar putea să fi instalat un program recent, care să fie cauza problemelor dumneavoastră. O dezinstalare simplă nu este suficientă întotdeauna pentru că sunt lăsate în urmă fişiere moarte sau intrări în Registry. în acest caz, vă poate fi de folos o aplicaţie de curăţenie ca CCleaner sau folosirea funcţiei System Restore înainte de instalarea programului suspect. Daca nici una din aceste solutii nu a dat rezultate, puteti suspecta existenta unui virus.
Trafic neobişnuit de reţea Este întotdeauna enervant când firewall-ul vă agasează cu mesaje de avertizare. Este chiar ciudat când nu navigaţi pe internet în acel moment. Chiar şi traficul de date prin conexiunea la internet (care este afişat în Task Manager la „Networking", deşi nu navigaţi deloc pe Web, ar trebui să vă pună pe gânduri. Aceasta deoarece malware-ul este rar restricţionat la deteriorarea fişierelor de sistem. Adesea, programele-spion trimit date confidenţiale către creatorii de viruşi, descarcă alţi viruşi de pe internet sau trimit mesaje spam de pe calculatorul dumneavoastră. Spyware-ul KeyProwler, de exemplu, înregistrează ceea ce tastaţi si trimite datele către hackeri, astfel încât toate parolele şi datele de autentificare cad în mâinile cui nu trebuie. Totuşi, chiar şi programele inofensive sau Windows-ul sunt câteodată responsabile pentru traficul de reţea - în special când în fundal se face update la cea mai recentă versiune a unui anumit program.
Windows sau Virus ? Micuţa aplicaţie CurrPorts listează toate serviciile care necesită o conexiune la internet. Ascundeţi toate serviciile de sistem ale Windows-ului folosind [Ctrl]+[F6]. Dacă între procesele rămase mai este ceva în afară de browser, ar putea fi un spion. Vedeţi toate adresele IP conectate la „Remote Address". Puteţi vedea ce se ascunde în spatele acestora prin examinarea adresei IP folosind serviciul Web.
Calculatorul este foarte încet
Un fenomen cu care mulţi utilizatori de Windows sunt deja obişnuiţi: PC-ul pierde din viteză odată cu trecerea timpului. îi ia mai mult timp să boot-eze şi Windows-ul încarcă tot mai multe programele la pornirea computerului înainte de a putea să vă începeţi treaba. Apoi calculatorul devine atât de încet încât are nevoie de tot mai mult timp pentru a porni programele şi a încărca datele. Un lucru e clar: fiecare malware activ necesită resurse şi gâtuie sistemul. Totuşi, multe programe se acumulează de-a lungul vieţii unui PC, fapt care duce la încetinirea calculatorului. Acestea aglomerează Registry-ul, fragmentează hard diskul şi uneori se stabilesc în directorul de Auto-start.
Windows sau Virus ?
In "Task Manager", descoperiţi cel mai repede frânele din sistem şi vizitatorii nepoftiţi. Dar va recomand un alt program mult mai competent - System Explorer, care vă oferă mult mai multe informaţii decât programul corespondent din Windows.
In "System-Startups" puteţi vedea toate programele care se încarcă în timpul pornirii Windows-ului, iar în „System-Processes" aplicaţia listează serviciile active, însă atenţie! Unii viruşi se deghizează ca servicii Windows originale; de exemplu, viermele Netsky.AB se camuflează sub numele „csrss.exe". Diferenţa? Viermele există în directorul „C:\Windows", în timp ce serviciul Windows poate fi găsit în „C:\Windows\System32".
Cu un click dreaptassi optiunea "File Directory Explore" în System Explorer, este afişat directorul sursă. Cu un clic dreapta şi opţiunea din meniul contexual „File check with - Upload to VirusTotal.com", puteţi verifica fişierul imediat.
Nu întrerupeţi un proces înainte de analiză - ar putea fi un serviciu important de sistem!
Browser-ul o ia razna
Este foarte enervant când vreţi să navigaţi pe internet şi browser-ul nu se achită de sarcini: deschide brusc o altă pagină de start, toolbar-urile apar în bara de icon-uri şi ferestre cu reclame apar încontinuu pe ecran. Prin folosirea unor metode de acest gen, malware-ul încearcă să atragă utilizatorul către site-uri periculoase, pentru a fura date de autentificare sau pentru a infiltra alt malware pe PC. Adware-ul MyCentria de exemplu instalează un toolbar ca un plugin de browser, care interceptează căutările utilizatorului şi afişează rezultate manipulate ale căutărilor, care se potrivesc cu termenul căutat. Totuşi, uneori toolbar-urile sunt integrate în programe inofensive. Dacă nu sunteţi atenţi când le instalaţi şi păstraţi bifat toolbar-ul, atunci îl veţi găsi între „facilităţile" pe care le oferă browser-ul.
Windows sau Virus ?
In majoritatea cazurilor, nu vă ajută cu nimic să schimbaţi pagina de start eronată de la Internet Options, pentru că hackerii su-prascriu mereu aceste intrări. O privire în Windows Registry, pe care îl puteţi deschide de la „Start - Run", folosind comanda Regedit, se va dovedi de folos. De exemplu, veţi găsi pagina de start pentru Internet Explorer la cheia „HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/InternetExplorer/Main" în „Start Page". Un URL necunoscut în această locaţie indică de obicei un malware. Aplicaţia HijackThis depistează atacatorii. Creează un fişier log în acest scop, pe care îl puteţi analiza la. De asemenea, pe forumul site-ului puteţi consulta experţi, care vă ajută să interpretaţi datele şi vă spun dacă aveţi un virus pe calculator şi ce intrări trebuie să ştergeţi.
Activităţi suspecte ale hard diskului
Chiar şi acest lucru este familiar pentru majoritatea utilizatorilor: calculatorul începe brusc să huruie şi ledul hard diskului începe să pâlpâie, deşi nu aţi făcut nimic sistemului şi nu rulează nici un program. Este posibil ca un virus să fi devenit brusc activ şi să caute date de autentificare. Sau se poate ca atacatorul să descarce întăriri de pe internet şi să instaleze alt malware. Totuşi, aceste activităţi au de obicei cauze inofensive: Windows şi alte programe folosesc adesea fazele de inactivitate ale calculatorului pentru servicii automate de sistem, cum ar fi defragmen-tarea hard diskului, indexarea fişierelor sau pentru update-uri automate şi backup-uri. Probabil că antivirusul scanează calculatorul în acest timp.
Windows sau Virus ?
Porniţi antivirusul de la icon-ul din taskbar şi vedeţi dacă acesta verifică sistemul. La „Scheduled Tasks" (XP) sau „Administration - Task Scheduler" (Vista) în Control Panel, veţi afla dacă un serviciu de Windows este activ. Puteţi vedea de asemenea ora la care vor începe serviciile de întreţinere. Aplicaţia System Explorer afişează update-urile automate ale programelor la „System - Startups".
Antivirus defect
In fiecare zi apar 30.000 de viruşi noi. Aceasta înseamnă că este periculos să lucraţi fără un antivirus actualizat. Totuşi, pe mulţi utilizatori nu-i interesează dacă antivirusul nu mai porneşte sau nu mai instalează update-urile. Acestea nu sunt probleme minore, ci mai degrabă atacuri bine ţintite ale viruşilor individuali asupra mecanismelor de protecţie. Adesea, malware-ul poate paraliza antivirusul sau face imposibil accesul la serverul de update. Unii viruşi merg până acolo încât detectează termenii de căutare, de exemplu în Google, cum ar fi „Protection", ,Virus" sau „Antivirus" şi blochează sau manipulează rezultatele căutării. Totuşi, chiar şi fişierele transferate prost în timpul procesului de update sau simplele întreruperi sau supraîncărcări ale serverului de update pot fi cauzele problemelor de acest gen.
Windows sau Virus ?
In primul rând, ar trebui să porniţi manual procesul de update cât mai curând posibil. Opţiunea este de obicei disponibilă în antivirus la „Update" sau la „Options". De obicei, producătorii de antiviruşi publică informaţii despre posibilele probleme legate de server sau de blocări ale site-urilor proprii. Totuşi, cu cât trece mai mult timp de când aţi făcut update, cu atât creşte riscul unei infecţii. De aceea, ar trebui să faceţi o verificare completă a sistemului cu un antivirus online ca măsură de precauţie. Antivirusul de la Trend Micro (http:// housecall.trendmicro.com) foloseşte un engine eficient şi funcţionează cu Firefox şi Internet Explorer. Serviciile online scanează complet computerul, începând de la RAM şi până la sectorul de boot, şi de asemenea folosesc cele mai recente semnături de viruşi.
Interfaţă schimbată
Mesaje de eroare false, cu replici „haioase", icon-uri schimbate, confuzie între caracterele de pe monitor - nu toţi viruşii distrug sau spionează. Unii viruşi vor doar să enerveze şi să îşi demonstreze potenţialul. Virusul Blusod, de exemplu, generează ecrane albastre false şi sperie utilizatorii. Dacă vă panicaţi şi rulaţi o imagine de backup în grabă sau reinstalaţi Windows-ul, atunci vă faceţi singuri de lucru.
Virus sau Windows
De obicei, viruşii provoacă astfel de fenomene, însă un astfel de malware nu produce pagube permanente calculatorului. în cele din urmă, scopul viruşilor foarte periculoşi este să rămână nedescoperiţi pentru cât mai mult timp. în majoritatea cazurilor, viruşii nici măcar nu se ascund adânc în sistem, astfel încât programe antivirus îi pot şterge rapid. Un scaner online freeware este suficient pentru acest scop. Din păcate, nu toţi viruşii sunt inofensivi. Dacă nu doriţi să cădeţi pradă cybercriminalilor, trebuie să dispuneţi de protecţie completă.
Acestea ar fi cateva metode de identificare a problemelor ivite pe calculatorul dumneavostra. Sper sa va foloseasca.
_______________________________________ "Cunoaşteţi adevărul, şi adevărul vă va face liberi." (Ioan 8.32)
|
|